Тенджера под налягане или мултикукър

  • 16 208
  • 18
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 092
Привет на всички! Моля за мнения и съвети, решила съм да си купя тенджера под налягане ИЛИ мултикукър, но не съм решила кое от двете  Laughing Ще съм много благодарна, ако ми дадете препоръки  Hug  В тенджерата ме привлича бързината, с която стават ястията, в мултикукъра това, че е мулти  Simple Smile От друга страна манджи тип яхния у дома не се тачат много (не от моя страна, аз ям всичко), а в кукъра главно такива се приготвят май...  newsm78 Не знам, объркана съм и разчитам на вас  baby_neutral

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Аз съм за кукъра. Страхотна работа ми върши на мен. В него можеш да готвиш освен яхнии още супи, ориз, всичко на пара, доста десерти, дори питка съм пекла вътре. Може и по-сухи манджи като мусака (без заливка), пиле с ориз, пържоли и т.н. До голяма степен върши работата на тенджера под налягане, защото е силен и се затваря много плътно. Доста бързо стават нещата в него. Освен това не залепва (ама съвсем изобщо, не е само реклама) и не е нужно да бъркаш. Тенджера аз никога не съм ползвала, защото ме е страх. Като бях малка ни гръмна една такава и кухнята беше като Бейрут, добре че никой не пострада.

# 2
  • Мнения: 63
Мултикъкърът, редом със сокоизтисквачката са най-безсмислените неща в кухнята ми. Само ми заемат място.

Мултикукърът според мен е добра идея само ако нямаш истинска кухня, а живееш например в една спалня  Laughing Идеята е, че на него може да правиш ястия, за които иначе ти са необходими котлони, фурни, тенджери, тигани и какви ли не уреди (например, за готвене на пара). Ако обаче имаш истинска кухня, той само ти губи време. Да вземем за пример едни най-обикновени пълнени чушки - на кукъра трябва два часа да се готвят. Иначе във фурната са ми за не повече от 20 минути...

Тенджерата под налягане обаче е нещо, което много често използвам. Пести време и там става най-хубавият боб  chef

# 3
  • Мнения: 356
LaFemme_М вероятно има предвид уред за бавно готвене  Thinking Той има други предимства...
Аз не живея в спалнята Laughing, ползвам мултикукър под налягане, който готви много бързо и напълно е заслужил мястото си на кухненския плот. Освен готвене под налягане на ястия с месо, варива или зеленчуци, може да се ползва и за пържене, варене на пара, печене (последното обаче не му е сила, предпочитам фурната за печене). Пести ми много време (зеленчуци на пара се готвят за 3 - 5 минути; ориз - 10 - 12 минути, месо се сварява идеално за 15 - 20 минути и т.н.).
Кети, проучи подробно възможностите на различните уреди (форуми, групи във ФБ) и ще откриеш подходящия за вашето семейство според предпочитаните начини за готвене. Вариантите са много. Успех!

# 4
  • Мнения: 1 092
Благодаря ви за отговорите  Simple Smile Покипси, би ли споделила какъв е твоят мултикукър? Доста разглеждах, първоначално мислех, ако се спра на такъв уред, да е Филипс, но след това видях, че на Горение кукъра има функция и готвене под налягане и везните се наклониха в негова полза... Чудя се Горение също ли може да прави кисело мляко (макар, че искам да се науча да го правя по традиционния начин, но все пак), хляб мога ли да пека в него и изобщо функциите му като на Филипс ли са или има нещо съществено, което да липсва? Баници и питки мисля да продължавам да си ги пека във фурната, но за готвене, пържене и заместване на котлона ми се иска да ми върши работа.
LaFemme_М спомена за боб в тенджера под налягане, при кукъра как стои въпросът с него, бързо ли увира?
Съжалявам за безбройните си въпроси, но нямам кой да питам  Rolling Eyes Embarassed  bouquet

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Мултикукър с функция за високо налягане - Горение, Делимано, може и други да има.

# 6
  • Мнения: 356
Ползвам "Горение". Няма загряване отгоре, затова казвам, че печенето не е силната му страна. Но всичко останало ми е достатъчно и съм много доволна от него. За хляб от години ползвам хлебопекарна, не харесвам как изглеждат хлябовете от кукър (доколкото съм виждала снимки, без да съм пробвала аз да правя). Как се прави кисело мляко в такъв кукър, беше описано в някоя ФБ група, в момента не го намирам. Спомням си, че се ползваше функцията за подгряване. И двете неща обаче не са ми били основна цел, когато избирах уред. Исках готви бързо, да вари (вкл. на пара), пържи, задушава и той се справя чудесно с това. Дори мляко с ориз не изкипява, макар че се готви под налягане. За Задушница варих жито, стана за 15 минути, без да кипи.
Моят боб (много бързо увиращ сорт и след накисване цяла нощ) се сварява в "Горение" за 15 минути. В повечето рецепти за боб виждам посочена продължителност на варенето 30 минути, вероятно това е по-точен ориентир.

# 7
  • Мнения: 1 092
Благодаря, Покипси  bouquet мисля, че и на мен ще ми е от голяма полза. Последно (поне се надявам да е такова) да те питам нещо като човек с опит точно с тази марка уред. Тъй като аз хлебопекарна не смятам да си купувам (поне не в скоро време), а доколкото разбирам в МК трябва към края да го обърнеш, както и кексове и други тестени, за да се запече и горната част, това по време на програмата ли става или след като свърши? Не ми е ясно мога ли да махна капака докато програмата все още върви, какво се случва с парата в МК, не е ли опасно...  newsm78 Дано да можеш да ми отговориш!

# 8
  • Мнения: 356
Всяка програма може да бъде спряна с бутон, когато решиш. После може да я пуснеш отново, като зададеш нова продължителност за работа.
"Горение" има два клапана. При работа под налягане и двата са затворени и не можеш да отвориш капака. Трябва да се изпусне парата (бутваш кръглия клапан на позиция "отворено"), изчакваш, докато спре да съска, виждаш, че другият клапан е потънал навътре, и тогава вече може да отвориш капака.
Може да обърнеш кекс или баница, като използваш поставката за варене на пара. Непременно с ръкохватки, за да не се изгориш! Друг вариант, за който само съм чела - за запичане отгоре се ползва капак от халогенна фурна.
Препоръчвам да се ползват меки силиконови прибори за разбъркване, изваждане и т.н., за да се пази покритието на съда (това е слабост на този уред, покритието се надрасква лесно).

# 9
  • Мнения: 1 092
Отново много, много благодаря, Покипси  bouquet Хляб и кексове под налягане няма да пека  Joy така че, може би, няма да е проблем обръщането Simple Smile

# 10
  • Вече на село
  • Мнения: 569
И аз търся вариант с халогенна фурна, но нямам достатъчно инфо каква да си купя. Ако някой има опит, моля да сподели.

# 11
  • Мнения: 43
Мултикъкърът, редом със сокоизтисквачката са най-безсмислените неща в кухнята ми. Само ми заемат място.

Мултикукърът според мен е добра идея само ако нямаш истинска кухня, а живееш например в една спалня  Laughing Идеята е, че на него може да правиш ястия, за които иначе ти са необходими котлони, фурни, тенджери, тигани и какви ли не уреди (например, за готвене на пара). Ако обаче имаш истинска кухня, той само ти губи време. Да вземем за пример едни най-обикновени пълнени чушки - на кукъра трябва два часа да се готвят. Иначе във фурната са ми за не повече от 20 минути...

Тенджерата под налягане обаче е нещо, което много често използвам. Пести време и там става най-хубавият боб  chef


Напълно съгласна съм с мнението.Тенжерата под налягане е незаменима!

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 6 470
Има мултикукъри с функция "под налягане", един от най-полезните уреди в моята кухня е това.

# 13
  • от Луната
  • Мнения: 1 752
Аз също отскоро имам Горение и съм супер доволна. Не виждам никаква разлика в между мултито и обикновена тенджера под налягане. Даже Горението ми има плюсове и то доста. В него не можеш да си загориш яденето, дори да се заблееш във фейса  Mr. Green. Можеш да пуснеш да си готви, а ти да си излезеш и да си свършиш работата, няма да загори, изкипи или стане друг сакътлък. Пекох кекс и баница и двете станаха супер. Правих паста болонезе и страхотно ястие от pep4o "Очите на ламята", стана супер, леща 15 мин, ориз-10 мин, телешко варено 40 мин.. Аз още се уча, но уреда е повече от страхотен, а в нета има достатъчно рецепти. Когато правя рецепта написана за обикновен мултикукър като Филипса, просто намалявам времето на половина  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 164
Препоръчвам Ви испанските Ойя много са хубави. Имат и допълнителни купи керамични, които пасват на Горение и Фърст..Имат и комплект с халогенен капак.

# 15
  • Мнения: 1 092
Благодаря за съветите.  bouquet Спрях се на МК Горение като си купих и купа Оя, засега съм много доволна, но все още се опознаваме с него  Laughing

# 16
  • Мнения: 39
Някакви отзиви за мултикукър под налягане aigostar panda? За същата испанска марка ли става дума? Каква е купата и може ли да се замени със друга алпака или керамична?

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И аз търся вариант с халогенна фурна, но нямам достатъчно инфо каква да си купя. Ако някой има опит, моля да сподели.

аз бях взела една на майка и я тествах.
някои неща стават бързо и добре, други - не.

успешни бяха: всякакви печени пилешки части (бутчета, крила, всичко, което е с кожа, без кожа изсъхват), други меса не съм правила.
риба също става добре, в хартия я правих.
пица от тънък, плосък хляб (запичах от едната страна, обръшах и слагах каквото искам отгоре,ставаха за минути).
неуспешен опит имам с печене на картофи - отнема много време, а стават малко.

у нас само един човек яде месо и подобна покупка ми е безсмислена. пиците излизат една по една, във фурната печа няколко едновременно. Peace

# 18
  • Мнения: 161
Ползвам "Горение". Няма загряване отгоре, затова казвам, че печенето не е силната му страна. Но всичко останало ми е достатъчно и съм много доволна от него. За хляб от години ползвам хлебопекарна, не харесвам как изглеждат хлябовете от кукър (доколкото съм виждала снимки, без да съм пробвала аз да правя). Как се прави кисело мляко в такъв кукър, беше описано в някоя ФБ група, в момента не го намирам. Спомням си, че се ползваше функцията за подгряване. И двете неща обаче не са ми били основна цел, когато избирах уред. Исках готви бързо, да вари (вкл. на пара), пържи, задушава и той се справя чудесно с това. Дори мляко с ориз не изкипява, макар че се готви под налягане. За Задушница варих жито, стана за 15 минути, без да кипи.
Моят боб (много бързо увиращ сорт и след накисване цяла нощ) се сварява в "Горение" за 15 минути. В повечето рецепти за боб виждам посочена продължителност на варенето 30 минути, вероятно това е по-точен ориентир.


Gorenje MCB6BA , който готви под налягане не се предлага вече. Може ли някой друг да ми препоръчате?

Общи условия

Активация на акаунт