Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тенджера под налягане - как се ползва

  • 2 203
  • 46
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 319
Здравейте, след много години страхуване от това чудо днес се сдобих с такава - Tefal secure NEO 8литрова. Не откривам тема за ползването им за новобранци, а би било полезно и да се знае коя тенджера е добра също. По спомен преди много време съм чела такава тема във форума,имаше препоръки за марки и модели,съвети и насоки. Днес и беше първото ползване, седях до нея в напрежение. Имам някои идиотски въпроси, надявам се някой да ми отговори за да не се чудя дали е нормално или ще гърми 😁.
1. Колко време отнема докато достигне работно налягане - на мен ми се видя много, очаквах да е доста бързо. Включих я на степен 5 от 6 на котлона докато заври,дали за това не е станало прекалено бавно?
2. Когато клапанчето за налягане показа достигнато такова тенджерата не започна да съска (това беше моментът на голямо притеснение дали да я махам). След няколко минути започна да съска чак,дали това е нормално?
3 . Какво готвите в тази тенджера и може ли рецепти?
4. Сваляте ли за проверка клапана преди всяко готвене както пише в упътването?

# 1
  • Мнения: X
Моята не е Тефал, но предполагам са на 1 принцип. Няма да гръмне, не се притеснявай.
1. Времето зависи от количеството вода, което си сложила, и силата на котлона. Аз винаги включвам котлона на възможно най-висока степен, докато достигне работно налягане, след това намалявам наполовина, когато започне да изпуска пара (все едно 3та степен в твоя случай ).
2. Тенджерата ще съска докато се затвори клапанът, после ще започне да съска отново след известно време - така изпуска ненужната пара, за да поддържа налягането. Нормално се е случило при теб. Това е моментът, в който се намалява котлонът и започва да се отчита времето за готвене.
3. Основно варя месо и правя картофи на пара, тъй като времето, което отнема в тенджерата под налягане, е наполовина, отколкото иначе. Може да правиш яхнии, боб и др.
4. Не. Но мий капака на ръка, а не в съдомиялна.

Последна редакция: нд, 10 яну 2021, 14:06 от Анонимен

# 2
  • Някъде там на юг...
  • Мнения: 1 208
Най-често готвя боб, защото бързо се сварява без да го накисвам. Доколкото знам бързо се вари и месо, но аз не го правя. Моята има приставка за варене на пара. Много ми беше полезна за приготвяне на зеленчукови бебешки пюрета. Вадила съм зеленчуци и от фризера. За 7-10 минути всичко беше готово.
Могат да се приготвят здравословни зеленчуци на пара.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 319
hypodermic благодаря, при мен се случи точно описаното в точка 2 Simple Smile значи всичко и е било наред.
qmkarenzazakuska проблем ли е страх от тенджера под налягане? Не знам дали сте виждали последици от гръмнала такава,аз съм, при съседка. Да, стоя доста време в болница, доста беше разрушено и след това продадоха дори жилището,не пожела да се върне там. Да,беше руска тенджера и най-вероятно не е боравено правилно с нея, за това не виждам проблем да се пита дали правилно се използва даден уред,съд или техника. След този случай и аз имах руска ползвах я веднъж и изхвърлих. Десет и повече години след това се сдобих с друга чак.

П.п. има и дефектни стоки, последните ми покупки на над 5 неща и то с големи електроуреди са все първите дефектни и сменят с други. Защо да не си помисля и за една тенджера,че е възможно и да се притеснявам при първото ползване докато видя,че е наред?

Последна редакция: сб, 09 яну 2021, 21:35 от Snoopi

# 4
  • София
  • Мнения: 4 128
8 литрова е доста голяма и бавно загрява до завиране. Моята е 9, та знам. Обикновена е. Слагам я на макс на котлона с отворен вентил и като започне да съска, намалявам на 1 или 2 (от 6) и затварям вентила. Като вдигне налягането си изпуска по малко и пак съска. Вторият ѝ вентил е резервен. Като мия капака понякога повдигам и двата и духвам през тях, да проверя за запушване.
Като я махна от котлона я слагам под студена струя на чешмата и след малко проверявам с повдигане на вентила, дали има налягане. Като престане да съска, отварям капака. Тефалските тенджери са по-различни, но като цяло това е процедурата за безопасна работа - намаляваш котлона като се затвори вентила и охлаждаш преди отваряне.
Какво готвя с нея - пиле се вари за около 20 мин, картофи - 15-на, шкембе, боб, телешко варено, мусака. Никога вече не варя нещо с повече ориз или леща - излизат през вентила и може да се запуши от дребни частици.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 319
8 литрова е доста голяма и бавно загрява до завиране. Моята е 9, та знам. Обикновена е.
Ясно, аз тръгнах за 6 л, но ми се видя малък капацитета 2/3 и взех 8л. Не съобразих изобщо повечето време за загряване,а идеята беше да се случват бързо нещата.Следващият път пускам на макс и да видим колко време ще отнеме до свистене. Мусака как правиш вътре?

# 6
  • Мнения: 28 105
Аз я ползва много рядко, основно за език (телешки и свински) или за джолан. тези неща изискват яко варене и в тенджера под налягане, за да не са жилави, какво остава в нормална тенджера. И боб варя в нея, но бавно сготвеният е по-вкусен. Което си важи за всичко останало и затова като цяло си готвя нормално.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 128
8 литрова е доста голяма и бавно загрява до завиране. Моята е 9, та знам. Обикновена е.
Ясно, аз тръгнах за 6 л, но ми се видя малък капацитета 2/3 и взех 8л. Не съобразих изобщо повечето време за загряване,а идеята беше да се случват бързо нещата.Следващият път пускам на макс и да видим колко време ще отнеме до свистене. Мусака как правиш вътре?
Слагам олио и нарязани зеленчуци (лук, морков, може и чушка), слагам и каймата поне малко да се раздроби на късчета (купувам някакво месо и карам в магазина да ми го смелят - така лесно се раздробява за разлика от лепкавите готови кайми), слагам картофите и подправките, вода колкото почти да покрие всичко и варя. Голямата тенджера, обаче, е проблем, защото на мусаката не мога да сложа много вода. отгоре остава много въздух, който много бавно се запълва с пара с достатъчно налягане, за да започне да свисти вентилът. Сварява се за 15-20 мин (след затваряне на вентила) и после мога и да я запека със заливка или да си я ядем само варена.

Мисля да си взема някоя по-малка - не повече от 6 литра. Тогава бих я ползвала по-често, за супи примерно.

# 8
  • София
  • Мнения: 7 668
Готвя в тенджери под налягане, едната ми е този модел. Печката е с 9 степени и държа на 9, докато не вдигне вентила, после намалявам на 4 или 5. Съскането е обичайно, ако е малко и не постоянно, ако много силно съска, е хубаво да се намали котлона.
Вентила и уплътнението ги мия на всяко готвене, да.
Готвя всичко под налягане - варива, супи, месо. Единствено в началото гледах кое за колко време трябва да се готви, за да не се развари. Въпрос на навик е.
Леща варя 35 мин. и боб и месо - 40 на 2-ра степен. Зеленчуци 20-25 и на 1-ва степен.
Правя заготовката като в обикновена тенджера (лук, моркови), задушавам, след като сложа основния продукт, вакуумирам.

Последна редакция: сб, 09 яну 2021, 23:00 от милинка

# 9
  • София
  • Мнения: 1 319
mlv    Сега вече съвсем си затвърдих,че сбърках с по-голямата заради едните сърми Sad  . На другата видях,че няма да се съберат два реда,а е доста тясна и реших,че за 4-ма ще е  малко и в голямата може да събере и малко и много. Не съобразих изобщо за времето на достигане на работно налягане при много празно пространство. Идеята ми беше да ми стига времето след работа за готвене и на по-бавни неща,а защо не и да скъся времето на всичко... Ако чакам да речем за супа топчета до свистене 30мин и 10-15 готвене, то е равносилно на обикновена тенджера.

# 10
  • София
  • Мнения: 7 668
Сипвайте вряла вода от ел.кана за супата, така по-бързо ще заври.
Аз обикновено вакуумирам, когато манджата заври и след това намалявам котлона.
Плюс това не е необходимо да пълните догоре, ако необходимото количество е по-малко.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 319
Сипвайте вряла вода от ел.кана за супата, така по-бързо ще заври.
Аз обикновено вакуумирам, когато манджата заври и след това намалявам котлона.
Плюс това не е необходимо да пълните догоре, ако необходимото количество е по-малко.
За врялата вода се сетих и ще пробвам, за количеството е ясно и това ми беше идеята,че може малко и много,но като е малко остава повече въздух за нагнетяване, съответно по-бавно достига до момента на засичане на времето. Ще я изпробвам с количеството,което готвя редовно и ако не ми пести време каквато е идеята ще я продам и ще взема по-малката.

# 12
  • София
  • Мнения: 7 668
Имам и осемлитрова, и шестлитрова. Времето за вакуумиране е практически еднакво, стига да спазя процедурата, която описах преди това - вряла вода, котлон на макс, вакуумирам, намалявам котлона наполовина и чакам.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 319
Имам и осемлитрова, и шестлитрова. Времето за вакуумиране е практически еднакво, стига да спазя процедурата, която описах преди това - вряла вода, котлон на макс, вакуумирам, намалявам котлона наполовина и чакам.

Значи не съм сбъркала все пак Simple Smile успокои ме. Засичала ли си колко време отнема ?

# 14
  • София
  • Мнения: 7 668
Зависи от печката и водата, но грубо около 15 мин.  с врялата вода.

Общи условия

Активация на акаунт