ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони

• 91 207
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
Брошурите:
1. Хромозоми и изменения
http://www.eurogentest.org/fileadmin/templates/eugt/leaflets/pdf … osome_changes.pdf
2. Балансирана транслокация
http://www.eurogentest.org/fileadmin/templates/eugt/leaflets/pdf … ranslocations.pdf
Здравите родители имат балансиран кариотип, но е възможно да имат транслокация и шансовете за читав ембрион намаляват.

Моят ембрион е небалансиран с резултат - mos (16)x1(60%), mos (13)(q21.31q32.1)x3(50%)
Убих се да търся какво означава това преди консултацията. Помогна ми този анализ, преведох си го с google translate за линкове:
https://www.science-education.ru/ru/article/view?id=25286

Пращам ви и част от въпросите, на които държах да получа отговор и се бях сетила преди консултацията:
- Какво означава всеки елемент от резултата?
- Какъв процент от ембрионите на здрави родители имат генетична аномалия несъвместима с нормален живот? (с надеждата че този наш е просто един от някаква статистика на мал-шанса)
- Някой от тези проблеми има ли наследствен характер или е въпрос на мутация в отделните половите клетки или в ембриона?
- Може ли по кариотип на ембрион да се заключи нещо за кариотипа на родителите?  - Примерно някой родител да е носител на балансирана транслокация
- Каква е вероятността да се повтори? Често ли се случва?
- Всички хромозимни двойки ли са разгледани при изследването? - ако PGD покаже нормален ембрион, означава ли че са обхванати всички хромозомни двойки
- Ако не - кои са включени?  - да сме наясно, в случай, че излезе проблем в нашия кариотип, да знаем дали бъдещо PGD на ембрион ще го "хване"
- Нашият кариотип би ли дал яснота за този реузлтат - т.е с какви изследвания можем да допълним картината, за да можем да тълкуваме резултата на ембриона и бъдещи резултати
- Ако родителят има балансирана транслокация, според нейния тип, можем ли да говорим за вероятност/шанс за нормално дете в цифри? - т.е една вероятност от 1/5 и друга от 1/100 би ни довело до различен подход да имаме дете

В допълнение да кажа, че в Надежда изследват всички хромозомни двойки на ембриона.

# 211
juniper много полезна информация!
Благодаря!

В понеделник имам час за консултация в Надежда за генетик, и сега ще мога да се подготвя с материал предварително.

# 212
  • и тук и там :)
juniper много полезна информация!
Благодаря!

В понеделник имам час за консултация в Надежда за генетик, и сега ще мога да се подготвя с материал предварително.
juniper и аз ти благодаря много Flowers Hibiscus
И моята консултация беше в Надежда, но не бях подготвена и нищо не разбрах Sad
Сега при следващото ходене (към края на месеца) ще прочета малко повече.

# 213
Здравейте , аз съм бременна в 11-та седмица, ин витро от Мемориал. Имаме ПИД на ембриона преди трансфер- 4AB 100% добро качество. Другата седмица съм на ФМ и БХС , ще трябва ли да правя още веднъж генетичен?

# 214
При кой ще правиш фетална?
ПИД-ът за хпомозомни или моногенни е?

# 215
Мисля, че беше само хромозомен. По принцип АГ ми е Албена Гагова, но тя ме изпраща при д-р Панайотова в Надежда.

# 216
Обсъди всички неща с феталната!

# 217
Здравейте кои ембриони са годни за ПИД. На нас ни казаха, че са замразили ембрион на 5 ден, но той не е годен за ПИД и се чудя какъв е критерия по който ги оценяват кои са годни за ПИД и кои не

# 218
Да ти обяснят искай

# 219
Правихме опита в Турция в Мемориал, нямам имейл на ембриолозите, а кординаторките пишат с по две думи и нищо не обясняват

# 220
Габи, а ембрионът на стадий бластоцист ли е?

# 221
Нищо не ми казаха, казаха само че са замразили ембрион но той не ставал за ПИД и като им зададох въпросите си не отговориха

# 222
Питам, защото аз миналата седмица чаках 2 ембриончета с идеята да ги изследват, но на 5ти ден бяха на стадий морула и морула + клетки. Изчакаха ги до 6ти ден, но не се доразвиха и дегенерираха. Да не би при теб да са решили да не го чакат, а да го замразят... Можем само да гадаем. И на мен биолозите ми казаха, че понякога не може да се вземе материал за ПИД, но не съм разпитвала защо.

# 223
Според мен не може да се вземе биопсия.Но те трябва да обяснят.

# 224
Не са направили ПИД,  защото  вероятно е било рисковано (ако напр. лаишки казано са недостатъчно клетките, на които се е разделил ембрионът) да му вземат клетки за изследването.  В Надежда ми обясниха, че биопсират 5-6 клетки от периферията. Моят ембрион го чакаха до 6ти ден, за да са сигурни, че има шанс (за Пид и развитие предполагам), но тогава той деградира. На 5ти ден имаха някакви съмнения, които очевидно са се оправдали. Поинтересувай се как процедира в Турция. Щом са го замразили, значи е подходящ за трансфер.

Общи условия

Активация на акаунт