С какво ви дразнят свекървите- 60

• 46 601
  • 778
  •   1
Отговори
# 645
Малко да ви разсея с опит за шега.

Какво очакват от децата си мъжките и женските майки или "Свекърви и Тъщи в най-известните чалга песни". (кратък литературен анализ)

Свекървата - песен "Сине, сине", Послание - малък сладък и винаги до мене пълен текст: http://tekstove.info/browse.php?id=15889
В по-голяма част от текста (14 от 16 реда, припевът се брои еднократно) се описва животът на лирическия герой (сина) в крехка детска възраст и радостта на майката. Последните 2 реда са посветени на очакванията към порасналия син "и ще станеш силен някой ден, бащин дом и своя род да пазиш". От текста се вижда, че свекървата не допуска, че синът може да напусне бащиния дом. Нещо повече опазването му е сложено на първо място. Използването на думата "род", а не семейство ("и своя род да пазиш") също е основа за размисли дали включва снахата (тя не е роднина все пак).

Тъщата - песен "Аз съм с теб", Послание - безусловна любов и подкрепа към дъщерите пълен текст: http://tekstove.info/browse.php?id=9057
В песента не се говори за детството на момичето. Тъщата приема, че дъщерята има свой житейски път (още в началото на текста). И до края се говори за безусловната подкрепа  (пример: Дори живота да те промени, ще те обичам чуваш ли.) и щедрост към дъщерята (И каквото мога и не мога ще ти дам,
няма никога да те предам.
)

Случаят на Ани точно илюстрира тезата. Свекървата очаква Сине, сине да пази бащиния дом, а тъщата не предава дъщеря си и дава всичко, включително своя апартамент.

# 646
  • Най-красивата страна
И ние имахме подобни проблеми в началото на брака ни.Свекърите очакваха да живеем в един от техните големи апартаменти.Имаха два -за двамата сина.Да,но в единия живееха те,а в другия бабата и дядото на ММ.Трябвало да се настаним в  едната стая.А моето наследствено жилище беше празно,получих го незавършено. Естествено отидохме там след сватбата за да бъдем само двамата.
Свеки полудя.Не можело нейния син да бъде заврян зет.Аз този израз не го разбирам .За мен това е простотия.Естествено е младото семейство да иска да живее самостоятелно и да отиде там,където има по-добри условия.
После се ожени и другия им син и същото се повтори.И другата снаха имаше жилище и отидоха там.
Пак скандали,ревове и простотии.
Но с времето свикнаха.

# 647
Вени, като не са искали, що не са се събрали на едно място с по-старите и да ви освободят единия, щом е толкова важна фамилната чест? Хаха, или да гледате възрастните, или да сте до мама, при един празен апартамент, как не!

# 648

Какво очакват от децата си мъжките и женските майки или "Свекърви и Тъщи в най-известните чалга песни". (кратък литературен анализ)

Joy

Много точно отрази манталитета ни. Гераците в 21 век.
Синът "води" снаха на майка си и баща си, продължава рода, осигурява дом на семейството си (ако мама и тати не са приготвили самостоятелно жилище, значи - в бащиния дом - няма хънта, мънта). Дъщерята е "чужда" - отива в дома на мъжа си, при свекър и свекърва, които са длъжни да я приемат и гледат като собствена дъщеря. Е, в краен случай поне да не влизат в бившата детска, без да почукат.
Затова всяко момиченце трябва да бъде закърмено от раждането си с идеята да си търси богат мъж, желателно чичко-паричко, като ролята на кърма играе така популярната сред някои среди чалга музика, насаждаща чалга култура, олицетворяваща чалга манталитета.
Тази тема ще пребъде и през 22 век, жалко, че няма да съм жива да го видя.  Laughing

# 649
  • Winterfell
Скрит текст:

Свекървата - песен "Сине, сине", Послание - малък сладък и винаги до мене пълен текст: http://tekstove.info/browse.php?id=15889
В по-голяма част от текста (14 от 16 реда, припевът се брои еднократно) се описва животът на лирическия герой (сина) в крехка детска възраст и радостта на майката. Последните 2 реда са посветени на очакванията към порасналия син "и ще станеш силен някой ден, бащин дом и своя род да пазиш". От текста се вижда, че свекървата не допуска, че синът може да напусне бащиния дом. Нещо повече опазването му е сложено на първо място. Използването на думата "род", а не семейство ("и своя род да пазиш") също е основа за размисли дали включва снахата (тя не е роднина все пак).

Тъщата - песен "Аз съм с теб", Послание - безусловна любов и подкрепа към дъщерите пълен текст: http://tekstove.info/browse.php?id=9057
В песента не се говори за детството на момичето. Тъщата приема, че дъщерята има свой житейски път (още в началото на текста). И до края се говори за безусловната подкрепа  (пример: Дори живота да те промени, ще те обичам чуваш ли.) и щедрост към дъщерята (И каквото мога и не мога ще ти дам,
няма никога да те предам.
)

Случаят на Ани точно илюстрира тезата. Свекървата очаква Сине, сине да пази бащиния дом, а тъщата не предава дъщеря си и дава всичко, включително своя апартамент.

Joy
Много ми е чудно„ как  изведнъж свекървата забравя„ че и тя е била чужда и не е от тоя род реално  newsm78  
Моята последно като ме обижда( по месинджъра) , беше писала нещо от сорта, че съм бързала да се пиша с фамилията на мъжа ми, ама не съм я заслужавала ( тая чест явно). А тя е разведена от над 20г и от тогава не я носи, какъв и е проблема с тая фамилия и рода не разбирам  newsm78
А това с имотите си е класика.

# 650
 Хубаво е, че моделът "Гераците", е все по-малко разпространен. Имам дъщеря и се надявам след около двайсетина години днешните 30+годишни да не мислят така.

# 651
  • Winterfell
Истината е, че всеки приема нещата както му е удобно. Имам една приятелка, дето като се ожени, отиде да живее на 2-рия етаж от къщата на свекърите и. Те са с патриархални разбирания, тя също. Много обиди и ужасно отношение е търпяла от тях, но е факт, че тя смяташе, че и се полага втория етаж от къщата.Кръсти първородния внук на свекър си, въпреки че бяха люто скарани.Тогава им беше отпусната 1 стая само, лека полека си ''извоюва'' целия етаж и самостоятелност, поне в домакинството.Сега са в отлични отношения, обаче каква война беше  #Crazy

# 652
Марселин, ужас. Младите с родители не искат да живеят, какво остава с баби и дедовци.
Между другото баба ми оня ден ме разби с мохабети.
Да ми прехвърлила дял от 20 декара ниви и да накарам мъжа ми да ходи да копа. Защото в града щяла някоя да го открадне и един вид да бъде зает.
Викам: "Бабо, ти в кой век живееш, мъжете вече не копат", а тя остана дълбоко замислена и след това се сети, че може и да е истина, защото на не знам си коя баба в селото внука й довел зет, вместо снаха.  Joy Joy

# 653
Joy
Много ми е чудно„ как  изведнъж свекървата забравя„ че и тя е била чужда и не е от тоя род реално  newsm78  

Най-интересното е, че моята свекърва не е живяла никога с родителите на свекър ми. Изнесли са се от село в града щом са се оженили. Самата тя ми го е разказвала. А сега така драпа синът й да остане в родния дом и да води булката там. Явно всичко опира до завист къде и как живеем и яд, че това не се състои у тях. Нещата станаха още по-зле, когато видя как сме се устроили. И това всичко насочено към собствените й деца - не го разбирам, честно. И момче да родя след време, ако той се чувства добре при жена си, нека върви. Може да съм някакъв извънземен екземпляр, не знам.

# 654
  • София
Викам: "Бабо, ти в кой век живееш, мъжете вече не копат", а тя остана дълбоко замислена и след това се сети, че може и да е истина, защото на не знам си коя баба в селото внука й довел зет, вместо снаха.  Joy Joy

Над тази възможност, къде на шега, къде наистина, е добре да да се замислят всички настоящи и бъдещи свекърви Mr. Green И вместо да се тръшкат каква била снахата, да бъдат благодарни, че все пак имат снаха. При днешните реалности ... не е ясно кой в коя тема ще пише след години.
Та по този повод, миналата година моят син се сдоби с гадже - азиатка. Та тогава леко притеснен ме попита какво мисля по този повод, а аз му отговорих, че по-добре снаха - азиатка, отколкото зет Wink
Е, още не е тръгнал да се жени. Ако нещата тръгнат натам, тогава ще го мислим. Но всъщност истината е, че той трябва да го мисли, не ние. Ние с мъжа ми сме женени Joy

# 655
Над тази възможност, къде на шега, къде наистина, е добре да да се замислят всички настоящи и бъдещи свекърви Mr. Green И вместо да се тръшкат каква била снахата, да бъдат благодарни, че все пак имат снаха.

Може да е по-добре, със снахата -мъж да няма какво толкова да делим. Иначе въобще не съм съгласна , че някоя снаха-идиотка е по-добре, само защото има вагина.   

# 656
  • София
Ако живея с идеята, че синът ми може да доведе идиотка, означава че съм възпитала идиот, смотаняк, глупак или нещо подобно newsm78 Това никак няма да говори добре за мен, или ...
Не мога да разбера как една майка, която смята, че си е свършила работата като хората и е възпитала прекрасен син - интелигентен, добър и мил, може да допусне, че той ще хареса някоя идиотка и то за цял живот??? Някак не ми се връзват нещата.
Между другото и моята свекърва мисли нещо такова за мен - нейният син е голямата работа, а снахата е тази дето не става. Всичко хубаво, което е постигнал синът й е благодарение на нейното възпитание и усилия, а за грешките, които е допуснал е виновна снахата - тя или го е командорила и той е сгрешил, или пък си е замълчала и не го е предупредила и той пак е сгрешил, т.е. пак е виновна  bowuu

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 21:02 от !Yellow

# 657
Нищо няма да довеждат,нали това е  новото-всеки  у тях  и да се правят каквото си искат.Ако благоволят да ни видят-добре,като не благоволят -да сме здрави дет се вика.Щото пък внуците кого и  какво ще "водят" не искам и  да мисля.

# 658
Е, защо се чудиш като имаш нагледен пример?
Майките са готови да жалят синовете си, че някоя ще ги излъже, оплете, подведе и т.н. Много пъти съм го чувала и ме е дразнило, все едно нямат глава на раменете. Ако пък е голяма любов, ничии приказки няма да помогнат.

# 659
  • sf
Нали ви казвах за моята, че забегна във Франция със старата си любов. Та ще се жени другата седмица, не съм поканена, ама не се оплаквам,де  Joy децата ще идат с баща си и ми се появиха към две седмици почивка  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт