С какво ви дразнят свекървите- 60

• 46 581
  • 778
  •   1
Отговори
# 675
  • при късмета
До колкото знам, е трябвало да имаш жителство, за да можеш изобщо да притежаваш имот в София. За това не съм сигурна, но знам, че е имало и някакво разрешение да купиш имот и е бил свързан с жителството.
Може да не се е отнасял за всички, не знам. Тогава не съм била на възраст да ме вълнуват тези неща.
Знам, че някой професии бяха с привилегии и за жителство и за жилище, военните например, включително и за сроковете в които го получаваха.
А при тези, които ни бяха квартиранти най-дълго със сигурност чакаха първо жителство, за да си вземат жилище. Работеха и двамата на едно място, предприятието даваше жилища, които хората после си купуваха, на тях не даваха заради жителството. Със сигурност беше обвързано, защото казах вече, че не дочакаха жителството, дойде демокрацията. После пък предприятието вече нямаше жилища, като не се изискваше жителство и така не взеха нито ведомствено, нито общинско.
А в ЖСК можеше да си вложиш парите, никой не ти пречи. Само, че като имаш апартамент в ЖСК какво от това, като не ти разрешат да живееш в града. И в ЖСК влагаш само вече налични пари.
Пак казвам, може да не е било за всички, а за общинските и ведомствени жилища се искаше първо жителство.
Спирам вече, че темата е друга при това е минало-заминало отдавна

# 676
За всички и всички градове беше първо жителството. Само че за някои непривлекателни професии, това ставаше по бързо.
На баща ми брат му беше в Бургас и помня,че предложи баща ми да  направи вноска на името на синът му заради въпросното жителство.Ние се радвахме с брат ми, баща ни не се съгласи и така си останахме.

# 677
Варианти за самостоятелно живеене винаги е имало. За пример, нито моите родители, нито бабите и дядовците ми някога са живели с родители.

# 678
Aз друго не мога да разбера, оставяме вече на страни моята свекърва. Това отношение на свекърва към снаха го виждам и при много мои приятелки и познати, да не кажа, че е почти изключение всичко да е ОК. Та, това, което ми е чудно, е с какво мъжките чеда са повече от женските. Вече не живеем в 18-ти век, когато мъжете са орали на нивата, пък жената е отглеждала децата и е въртяла къщата. Отдавна са минали времената, в които мъжът е тропвал на масата, а жената се е свивала и е нямала право на дума.
Днес жените също работим от сутрин до вечер, за да вадим пари. Освен всичко това раждаме, грижим се за бебета и деца /мъжете колкото и да помагат, майката е незаменима/, готвим, перем, поддържаме къща. И на фона на всичко това ще ти излезе една свекърва насреща и ще си предявява претенциите за величие само защото е имала късмета /да, късмета/ да роди мъжко.
Та пък толкова ли тези жени не могат да си пречупят мисленето. Фактът, че си родила мъжко, не ти дава право да унижаваш чуждото дете само защото няма п***а.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 08:58 от bubanka

# 679
.......
Ани, повечето свекърви са така , защото са живели във вече отмиращото патриархално общество и си мислят, че сега е дошъл редът тях да ги слушат. Но на повечето не им се получава.

Да я слушам за какво точно? Едно време момичетата са ходили снахи на 16-17 години. Като се има предвид по колко деца са били в семейството, едва ли снахата е отивала научена на всичко, та свекървата се е налагало да я учи как да се грижи за дома и за семейството. Обаче, едно е да моделираш човек на 17, друго е да се опитваш да се налагаш на хора, които са на 30 и вече са утвърдени характери, имат умения да въртят къща и имат много канали да черпят информация кое как става, ако не знаят. С това далеч не искам да кажа, че свекървите и тъщите са излишни, но ролята вече им се е поразмила спрямо това, което е било едно време.

# 680
  • София
Гледала си къщата и домакинството, друг път. Жените са опъвали на нивата по цял ден, наравно с мъжовете. Вечер къщната работа, мъжът може да се поразходи до кръчмата, жената тогава домакибства, преде, тъче, шие. Изобщо не е било толкова  отдавна. Отнася се за всички, без ССФ, която е родена от баш аристократи, на пъпа на голям град и не различава крава от магаре.  Joy

# 681
.......
Ани, повечето свекърви са така , защото са живели във вече отмиращото патриархално общество и си мислят, че сега е дошъл редът тях да ги слушат. Но на повечето не им се получава.

Да я слушам за какво точно? Едно време момичетата са ходили снахи на 16-17 години. Като се има предвид по колко деца са били в семейството, едва ли снахата е отивала научена на всичко, та свекървата се е налагало да я учи как да се грижи за дома и за семейството. Обаче, едно е да моделираш човек на 17, друго е да се опитваш да се налагаш на хора, които са на 30 и вече са утвърдени характери, имат умения да въртят къща и имат много канали да черпят информация кое как става, ако не знаят. С това далеч не искам да кажа, че свекървите и тъщите са излишни, но ролята вече им се е поразмила спрямо това, което е било едно време.

Така е от наша гледна точка. Обаче от тяхна не е така, защото те са слушали своите свекърви, и сега си мислят, че сега е техен ред да са главата на семейството Joy
Отмира тази традиция, обаче

# 682
Този рефрен с "едно време" не ви ли е омръзнал, защото от поне 100 години не е така.
Повечето възрастни хора развиват подобни състояния. не е нужно да бъдат отглеждани. Единствената ми жива роднина е на 89 и се справя добре сама (здрава е, слава богу). Преживя смъртта на всичките си близки без мен. Подозирам, че и ако аз умра преди мен ще преживее  Grinning.
Ани, изнесете се. Не и правите услуга на жената.

# 683
  • Варна

Та пък толкова ли тези жени не могат да си пречупят мисленето.

Могат. Ама не искат. Или не им изнася.

# 684
Down Under, моята малко над 60 годишна свекърва е живяла така. Жени се, преминава в семейството на свекървата и свекърът и свекървата са "шефовете" на младото семейство. свиждания с майка си - веднъж годишно. Децата и двете кръстени на свекърите
Та не е умряла тази традиция преди 100 години.
И после се появявам аз и разбивам статуквото  Laughing

# 685
Този рефрен с "едно време" не ви ли е омръзнал, защото от поне 100 години не е така.

И аз му се чудя и вярна, почвам да се чувствам като в Железния светилник. Сред моите роднини и познати няма такива случаи. Не е въпрос на години , а на характер.

# 686
Добре де, не мислите ли, че е кой както си го направи. С властна свекърва и опърничава снаха, няма да се получи командването. С някоя по-кротка ще стане. Има и обратен вариант, познавам много кротки свекърви, които снахите им са ги яхнали- гледай детето, сготви, плати.
За мен вече го няма положението от Железния светилник ( страхотна поредица, обожавам я!), какво да му обсъждаме, още повече човек с човек не си прилича. Я, вижте тук само какви крайности сме се събрали.
Ани, кой е решил, че жената е по-нисша от мъжа?! Не съм срещала такива случаи.

# 687
Хаха, Зои, малко ли мъжки майки смятат, че на сина им снахата трябва да му сготви, да го изпере, да му изглади ризата, да го избърше?
Прибират се съседите от пазар с колата, поздравяваме се, аз съм  излязла и си чакам таксито, а свекървата, оставена да гледа малкото им дете, се провиква от терасата: "Малее, майко, колко си се натоварил, Ваньо, помогни му, ма!" А Ваня(примерно) - бременна, ама сакън стокилограмовият Тошко (примерно) ще се скърши с три торби от Кауфланд.

# 688
Това са някакви груби, селски прояви. Нека си мисли свекървата каквото иска, важното е мъжа какво мисли и как се държи Wink

# 689
Down Under, моята малко над 60 годишна свекърва е живяла така. Жени се, преминава в семейството на свекървата и свекърът и свекървата са "шефовете" на младото семейство. свиждания с майка си - веднъж годишно. Децата и двете кръстени на свекърите
Та не е умряла тази традиция преди 100 години.
И после се появявам аз и разбивам статуквото  Laughing

Веселка, винаги има изключения. Съжалявам, че теб те е сполетяло такова, но аз познавам доста нормални хора на 90, 80, 70, 60, 50, 40 и 30.

Виждам, че има и доста хора на 20, които страдат от комплекси или от "традиция".

Общи условия

Активация на акаунт