Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 728
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 150
  • София (Възраждане)
Правилно ли разбирам, тук се правят опити да се обяснява, че през соца не е имало информационно затъмнение ooooh!

# 151
  • София
Твърдо не вярвам, че са ви дали подобни разяснения. А дори и да греша, това ще да е била някаква самоинициатива на преподаватели, не официално становище.
Дълго, кратко, не са информирали когато е трябвало. 10 дни хич не са малко!

Точно. За армията е имало предупреждение навреме, но не и за обикновените хора.
Цитат
Трябва да се знае, че веднага след катастрофата тогавашният министър на отбраната ген. Добри Джуров издаде заповед, с която веднага забрани да се използват пресни храни. Това беше само за армията. Ако цялото население беше предупредено, вероятно щяха да бъдат избегнати много заболявания и много смърт. Аз лично имам приятели, за които вярвам, че техните деца, техните близки, починаха заради ефектите от Чернобилската авария. Има и един друг проблем – български учени също са подписвали декларации, пред тогавашните структури на Държавна сигурност да не разгласяват данните, които получават. Помним, че имаше хора и учени, които въпреки това успяха – по телефона, чрез своите близки да разпространят новината, че нещо се случва – без да знаят до край какво точно се е случило, да се опитват да предупреждават хората на абсолютно битово и приятелско ниво. Въпросът е колко хора са се вслушали, тъй като един от големите пикове на радиоактивно замърсяване, който е посочен и в други източници, беше на 1 май, по време на манифестацията.
...
Дори едно предупреждение да не се консумират пресни зеленчуци щеше да има добър ефект. Хората изобщо не трябваше да бъдат изкарвани навън. За съжаление, в България се получи още един негативен ефект – т.нар. „втори пик” на радиацията, който се получи заради това, че реколтата, особено фуражите, беше дадена на животните, вместо да бъде унищожена. Точно този втори пик се изрази в млякото, беше открит в прясното мляко.
http://focus-news.net/opinion/0000/00/00/14683/

# 152
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото.
Не пушехме и пиехме на 12...
Скрит текст:
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София. Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.
Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.
Е, пушкомите не бяха измислени в университетите, а в училищата.  Wink
Иначе аз също съм родена и израсла в центъра на София, но в нашия център и за лекари се плащаше, защото взимаха всеки месец удръжки от заплатите, и банани нямаше целогодишно, а ги пускаха само зимата. Пред лекарските кабинети наистина не се чакаше, защото нямаше избор къде да отидеш.
Категорично казвам, е на 12 не пушехме - никой от нас! И да, банани нямаше целогодишно - пускаха ги през зимата Simple Smile Не знам какви са били удръжките от заплатите за лекари, но е факт, че като ти трябваше изследване те пращаха, без да правиш сложни сметки - този месец това, другия - онова, че е скъпо.

# 153
  • Куциндрел
Виждам, че се прокрадва мнението, че хората са живеели просто и спокойно.
Да, живели са така тези, които са нямали нищо против да блеят заедно с другите овчици в стадото.
Простите примери с маратонките и чорапогащника достатъчно добре показват какво става с хората, които са различни от стадото. Те вече не живеят просто и спокойно.

# 154
  • София
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото.
Не пушехме и пиехме на 12...
Скрит текст:
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София. Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.
Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.
Е, пушкомите не бяха измислени в университетите, а в училищата.  Wink
Иначе аз също съм родена и израсла в центъра на София, но в нашия център и за лекари се плащаше, защото взимаха всеки месец удръжки от заплатите, и банани нямаше целогодишно, а ги пускаха само зимата. Пред лекарските кабинети наистина не се чакаше, защото нямаше избор къде да отидеш.
Категорично казвам, е на 12 не пушехме - никой от нас! И да, банани нямаше целогодишно - пускаха ги през зимата Simple Smile Не знам какви са били удръжките от заплатите за лекари, но е факт, че като ти трябваше изследване те пращаха, без да правиш сложни сметки - този месец това, другия - онова, че е скъпо.
Реагирам на измислените твърдения.
Вие може да не сте пушели на 12, но е факт, че в основните училища имаше пушкоми.
"Безплатни лекари" е много различно от "бързи изследвания". Безплатни лекари, или изследвания, или здравеопазване нямаше. За всичко това имаше месечни удръжки от заплатите. Нека не заблуждаваме.

# 155
  • Варна
Ааа, различен=мислещ= разбиращ идотската ситуация= ВРАГ на социалистическата държава.
Такава беше зависимостта.

# 156
изобщо не са  пускали банани само през зимата, стига сте лъгали елементарно...
я ги пуснат 1-2 пъти в годината, я не , по селата и малките градове дали е имало изобщо не знам...

логистика няма, та докато дойдат са се смачкали и са заприличали на пихтия и всеки се старае да изрови нещо, което става за ядене из кашообразната вече кафява купчина, това в днешно време изобщо няма да се продава, никой няма да го докосне дори, гаранция...

# 157
  • София
Да, живели са така тези, които са нямали нищо против да блеят заедно с другите овчици в стадото.
Простите примери с маратонките и чорапогащника достатъчно добре показват какво става с хората, които са различни от стадото. Те вече не живеят просто и спокойно.

Съгласна.

# 158
По повод на радиацията, баба ми е била готвачка в казармата тогава.
Казали са им да вадят храната от резерва. Жената се е светнала, че има нещо и у нас също са  яли само консерви.
След това дядо ми, който е бил подполковник в Милицията, е потвърдил за аварията в Чернобил.

# 159
  • Варна
В Плевен, в Показния (какво име!) магазин банани имаше само по Нова година и на всеки наредил се се даваха само по 2 кг. Предполагам в столицата е било по- различно, оттам и различните спомени.

# 160
Що пък да лъжа елементарно - написала съм, че банани само за Коледа не помня - в Показния магазин на Раковски имаше повече от веднъж годишно. За по селата - не знам, ама то сега щото са цъфнали и вързали по селата... И моля без квалификации - нали разказваме лични спомени Peace

# 161
А пък в Ямбол даже май не е имало показан магазин. Не помня такова нещо, а вече доста активно участвах в пазаруването 88-89г. Кореком имаше, обаче нашите само веднъж успяха да намерят долари и да ни купят едно яйце общо на мен и на брат ми.

# 162
Е, то ние българите сме пословични с "висшите"  ни ценности и стремежи.
- Има ли леб на масата? - Има!
- Има ли сирене у Мраза?- Има!
- Накиснато ли е зелето в бидона на терасата?- Да!

Е какво ни е трябвало повече...масата е била истински щастлива и доволна.
Сега живеем по- добре, но сме и доста разглезени...ама нямам 2 коли, ама не съм почивал на море тази година, ама скъпи играчки... айде да си признаем вдигнали са ни се изискванията и претенциите. Човек може и с 2 и с 200 Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 10:15 от potrebitel7777

# 163
Относно бананите си спомням как някъде 87-89 на Дондуков имаше извън сезона, май пролет беше и мои съученици се наредиха и взеха по колкото даваха, май три кг беше
И после директно почнаха да си хапват
Аз им се чудех, защото банани не обичах и не взех тогава

Но в градчето на половинът са били лукс наистина
И все още ги приемат по навик като лукс, въпреки че отдавна има навсякъде и по всяко време

# 164

Ами Цеце не знам. Спокойно може би откъм престъпност. Аз няма да забравя никога вечните страхове на баба ми, че някои ни подслушва, донася, разнася и т.н. Преживяла е ужасяващи неща след 9.09. та затова вечно беше в ужас. Много хора около нас пострадаха заради лъжливи доноси. Баба ми беше уволнявана заради донос, например.

Общи условия

Активация на акаунт