Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 884
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Аз помня как от чернобял, гледах от следващия епизод Флинстоун на цветен телевизор.  Laughing

Бой отгоре ядяха чернобелите ТВ. Електронът беше железен.

# 511
Много са с ключ и знам няколко със стотинки в Чайка и Левски

Имахме Електрон 714 Д цветен, тежеше май 70-80 кг и като го понесяха на ремонт трябваше все някой да помага на баща ми да го свалят и вдигат.. Изпуши доста след демокрацията , но с кеф си купихме с връзки един Велико Търново с цели 6 канала , а в зората на демокрацията и един Funai и двата още работят

# 512
Все още във Варна има асансьор, който се движи с монети -1ст.

За този в 11-етажния блок над ОББ на Червения площад ли говориш?

Блокчетата на Погребите. Асансьорът е толкова стар и раздрънкан, с вътрешна сгъваема врата и малка метална кутия за монетите. Ходих на гости и не можах да го ползвам. Нямах нужния кеш Simple Smile.

# 513
И другите казаха, че разбира се и в тях е било така.

То няма и как другояче да е било. Работеха с удар(и) телевизорите соц производство.

Това, защото бяха "качествени" стоките и храната  Joy. А сега пробвайте да фраснете телевизира Simple Smile.

# 514

Едната ми баба имаше грамофон. Слушала съм Пепеляшка и подобни приказки на него. Още помня как леко пращеше изпод иглата, може би от праха върху плочата. Беше ми приятно.

Ами ние и сега имаме грамофон.  Laughing Свързва се с компютъра и конвертира плочи в MP3.
Мъжът ми колекционира плочи.
И "стабилизатор" имаме - само че е вграден в "разклонителя".

# 515
Все още във Варна има асансьор, който се движи с монети -1ст.

За този в 11-етажния блок над ОББ на Червения площад ли говориш?

Блокчетата на Погребите. Асансьорът е толкова стар и раздрънкан, с вътрешна сгъваема врата и малка метална кутия за монетите. Ходих на гости и не можах да го ползвам. Нямах нужния кеш Simple Smile.

Това не е соц патент. Мъжът ми като студент е живял на квартира, където токът се е пускал със "стотинки". Това в Лондон.

# 516
Супер са старите асансьори. Нормален начин за събиране на пари за поддръжка. По-добре е от това да тропаш по вратите. Аз винаги имах по една стотинка когато ходех на гости на братовчедката.

# 517
И моите спомени, също като вашите, са много кофти от онова време!
Бях малък, но си спомням скапаната образователна система, която имаше за цел да научи децата на уважение, сръчност и да им даде немалко научна подготовка! Кому е било нужно това? Сега зле ли ни е? Отиваш с една тетрадка на училище, в която в края на деня гордо показваш как си нарисувал Азис в неприлична поза!

Ами уважението към възрастните или учителите? Защо ни беше втълпявано това? Не си ли напсуваш някой дядка днес, то деня пълноценен ли е бил? Или пък да шибнеш един шамар на учителката и нежно да и кажеш "к.рво", пък ако не я уважаваш чак толкова много може просто да я наплюеш!

А спомняте ли си как държаха да сме здрави и в добра спортна форма? Всички деца спортуваха и се потяха, учиха ни на народни танци и гимнастика, гадовете му с гадове! Кому, кому бе нужно това? Лошо ли им е сега на днешните деца, нежно търкаляйки се под тежестта на килограмите, докато вкусно, вкусно похапват някой био чипс?

Ами скапаното здравеопазване? Не стига, че бе безплатно, но на всичкото отгоре трябваше да ходя при специалисти за съответното заболяване, а не както сега да ида при невероятно кадърното ми и разбиращо от всичко ДжиПи. Тогава като влезеш в болницата се мъчеха да те излекуват, вместо да вземат парите по клиничната пътека и с умиление да те изпратят да си довършиш лечението вкъщи с антибиотици, закупени лично от теб!
И във всяко училище имаше лекар и зъболекар, при които трябваше да се ходи задължително за прегледи! Защо, защо ни мъчеха така? Сега нито лекар, нито стоматолог има в училищата и децата цъфтят ли, цъфтят...

Ами спомняхте ли си гадните храни, с които ни тъпчеха? Помните ли ония салами, между които дори най-евтиния имаше вкус на месо? Кой знае с какво са ги тъпкали гадовете- най-вероятно с месо са ни тровили! Не са като сегашните вкусни колбаси, които ако ми вържат очите и ме карат да ги опитам, трудно ще разбера салам ли са или л.йна! Ово йе класа, друже!
Ами скапаните млечни продукти, дето правиха- гадни, наситени вкусове на мляко, а не както сега - да си отхапеш кашкавалчето от промоцийката в Кауфланд и да се насладиш на дълбокия пластмасов вкус! Незабравимо!

А всеобширната нагла престъпност, която имаше по онова време, помните ли я? Хората толкова се бяха примирили с престъпността, че даже не заключваха домовете и колите си! Беше безсмислено! Ами нападенията по улиците! Като деца осъмвахме по улиците, сковани в страх да не ни нападне някой! А сега децата необезпокоявани се разхождат из дискотеки и бардаци и са спокойни, че ще се приберат благополучно я в изтрезвителя, я в спешното! Възрастните хора в днешно време си лягат спокойни, защото знаят че престъпниците нощем рядко ги удрят с нещо по тежко от юмрук или чук.

Тежки, тежки времена бяха за обикновените хора...

# 518
Хм, Педи, нали не твърдиш, че доброто образование и добрите обноски са изобретени и вкарани в употреба от комунистите. Повярвай ми, доста по-рано са изобретени и не са тяхна заслуга. Мислиш, че добрата храна е изобретена от комунистите? Не, не е. Ако толкова ти се яде салам от месо, отиди в Италия, примерно. Не е помирисвала комунизъм, но можеш да ядеш страхотни колбаси от месо там. И не само там. Относно престъпността и гадостите на сегашното ни житие-битие в България, огледай се- децата на комунистите не са си отишли. Те са лекинко пребоядисани и все още яхат властта и икономиката (ако това жалко корумпирано блато може да се нарече икономика).

# 519
Скрит текст:
Хм, Педи, нали не твърдиш, че доброто образование и добрите обноски са изобретени и вкарани в употреба от комунистите. Повярвай ми, доста по-рано са изобретени и не са тяхна заслуга. Мислиш, че добрата храна е изобретена от комунистите? Не, не е. Ако толкова ти се яде салам от месо, отиди в Италия, примерно. Не е помирисвала комунизъм, но можеш да ядеш страхотни колбаси от месо там. И не само там. Относно престъпността и гадостите на сегашното ни житие-битие в България, огледай се- децата на комунистите не са си отишли. Те са лекинко пребоядисани и все още яхат властта и икономиката (ако това жалко корумпирано блато може да се нарече икономика).
Тъй де, тъй!
Тя темата е "Спомени и впечатления...", а не "Кой измисли качествения салам?", но защо да не подчертаем все пак, че не са го измислили гадните комунисти, тяхната м.ма!

# 520
Ха,ха,Педерал  newsm20, верно  че така си беше. Помня, че майка ми  все ми правеше забележка ,че не заключвах /ама тя щото е от византийско и все някаква мнителна беше/ Та веднъж  да й покажа ,че съм отговорна написах бележка на вратата - "До многоуважаемите крадци /признавам, че това обръщение го краднах от  една комунистическа книжка - "Приключенията на  Лукчо"/ - в момента ме няма, така че няма нищо за крадене ! С обич - Зандали" . Прибирам се и намирам друга бележка - "Дойдохме и понеже  няма инструкции кога ще се прибереш си те чакаме вкъщи с тупалката-! С обич -  мама!"

# 521
Интересно, дали преди 1944 всички са се заключвали, а после изведнъж, с идването на комунизма, са спрели?

# 522
Кандидатствах в Английската гимназия. Бях втора резерва с оценки около 4.30 математика и 5.90 по български и литература. Не ме приеха. Но приеха моя съученичка от кварталното училище с оценки 3.13 и 4.50  Crazy Баща й бил някакъв заслужил боец, или дядо й, не помня  newsm78 Учудих се яко и оттогава знам, че животът не е справедлив  Sunglasses

Между другото не исках да кандидатствам в Английската. Нашите ме накараха - през соца това беше модерно

# 523
  • София

О, да, и това с незаключването го помня... В Сливен звънец нямаше - беше излишен, какво като ще звъни нейде в къщата, като баба е нейде из двора? Хората просто си влизаха и обследваха надлежно - първо двора, после долната част на къщата, после - горе. А причината за тази последователност беше съвсем логична - за горе се катерят стълби, пък всяка съвестна стопанка без друго не си седи на дивана.
А когато излизахме вратата на двора методично се заключваше и ключът се окачаше на гвоздейче до вратата - ама таман като в Пипи. Веднъж попитах баба защо го прави (малка бях, да чета не можех още - и Пипи не познавах...). А тя ми каза - за да знаят хората, че не съм си в къщи и да не ходят да се лутат по двора да ме търсят...  Joy

# 524
  • София
Кандидатствах в Английската гимназия. Бях втора резерва с оценки около 4.30 математика и 5.90 по български и литература. Не ме приеха. Но приеха моя съученичка от кварталното училище с оценки 3.13 и 4.50  Crazy Баща й бил някакъв заслужил боец, или дядо й, не помня  newsm78 Учудих се яко и оттогава знам, че животът не е справедлив  Sunglasses

Между другото не исках да кандидатствам в Английската. Нашите ме накараха - през соца това беше модерно
Активен борец. За децата им имаше отделна квота в университетите, може би и в езиковите гимназии (знам само за университетите), независимо от знанията или незнанията им.

Последна редакция: нд, 27 мар 2016, 21:28 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт