Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 839
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 705
На мен луксът от детството ми беше да ходим на ресторант с баща ми, лека му пръст. Та, в празен ресторант седим и ядем екзотичното ястие "Хелмендекс"- хем  енд еггс:-). Оркестърът свири... Не мога да се сетя какво е играло ролят на хем, но със сигурност в спомените ми не е останало като шунка. Пък може и шунка да е било. Целта не беше наяждане във всеки случай, а културно мероприятие.

Последна редакция: вт, 29 мар 2016, 14:10 от Цонна

# 706
Имаше си вкусна шунка тогава.
Че даже и без опашка си я купувах от кварталния магазин. Едва ли в заведенията не са се снабдявали. .
Помня и инкасаторките за ток и вода. Идваха с бележките и събираха парите по апартаментите в София.
Как не ги е било страх като всеки знае, че се движат с голяма сума пари в себе си?

# 707
Ахахах, майка ми имаше такива ролки за коса. Спомням си, че за 5 или 6 ми рожден ден и аз бях инквизирана със същите за снимките във фотото. Родена съм ден след Коледа, но тогава се работеше. Имаше много сняг и майка ме дърпа със шейната. Минаваме да вземем тортата от сладкарницата като тя е положена вече в шейната, а аз след нея за да я наблюдавам. Wink  Естествено от влагата и студа косата ми се изправи. Но снимката е прекрасна. Laughing

# 708
  • София
гадна работа са еспадрилите, пине това, което продаваха, не си представям сега да тръгна с такава долнопробна обувка...
Кое й е долнопробното? Материалите са въже и брезент - все еко. Това е обувка  за горещо и сухо време, най-подходяща е за плаж  вместо пластмасовите влечки

Не знам - според мен просто такава плоска подметка не ще да става за носене - е, поне не и с моите глезени - обаче навремето много завиждах на имащите такива чудесии...

Хихихи, по възраст можеше някое от тези малките да сме аз и брат ми...

Да ви разнежа още малко Grinning
Кой е ял кебапчета в такава кръчма?
Скрит текст:
И кой е спал на пресекулки заради къдриците?
Скрит текст:
Едно от най-най-любимите  ми места
Скрит текст:

Майка още ги пази тези ролки... До преди 20на години ги ползваше...

Последна редакция: вт, 29 мар 2016, 14:49 от katiABV

# 709
  • София
Котьо, таквоз нещо не помня.  Joy

Като казахте бани, се сетих за детския ми неделен ужас. Баба ми всяка неделя ме помъкваше с нея в "Банята". Става въпрос за "гъбата" във Варна. Те живееха на 100 метра от нея. Тръгваше се с един голям сак с дрехи, хавлии и принадлежности. Там се къпеш в едно грамадно тъмно помещение с нещо като вани, чешми и телячки.  Laughing На мен ми ставаше лошо от горещината, а и беше пълно с голи лелки, които ги търкаха почти до кръв. Към два часа продължаваше тази СПА процедура, през които два часа ми идваше да умра. После баба ми минаваше по ред през фризьорския салон, козметичния, педикюр и маникюр , а аз чакам и слушам клюки. Накрая се прибирахме по тъмно. Няма да забравя никога прическата на баба ми след всичките тези процедури. Едно високо тупирано нещо имаше на главата си, увито в кърпа, много смешно беше, но тя вървеше по улиците все едно е Клеопатра.  hahaha Единственото хубаво нещо в тези недели беше, че дядо ми ни чакаше в къщи с приготвена маса с купени мешени скари от механа Евксиноград.  Laughing

... И бабките с клатушкащи се от двете страни на пъпа цици...  Sick Sick
Обществената баня и за мен е сред най-кошмарните спомени.

# 710
  • София
Да ви разнежа още малко Grinning
Кой е ял кебапчета в такава кръчма?
Скрит текст:
И кой е спал на пресекулки заради къдриците?
Скрит текст:
Едно от най-най-любимите  ми места
Скрит текст:

Майка още ги пази тези ролки... До преди 20на години ги ползваше...

# 711
# 712
Тези ролки с дупките помня, че ги ползваха във фризьорските салони. После сядаш под каска. Казваха му "водна ондулация".  Mr. Green Майка ми ползваше едни, които се варяха. Аз не съм си слагала нищо такова на главата.

Котьо, последната снимка е от Аквариума във Варна, но е по-съвременна, защото едно време не беше боядисан макета на Черно море. А и тогава сградата беше цялата обрасла в бръшлян. После го оскубаха и я боядисаха. Аз там се научих да карам колело, като преди това се блъснах челно в стената, която е като ограда точно пред сградата. Пак на нея ограда, отличничката на класа ми обясни как точно се прави секс и бях много шокирана. Патетично и гнусно ми се видя, мислех че е нещо друго.  hahaha

# 713
# 714
гадна работа са еспадрилите, пине това, което продаваха, не си представям сега да тръгна с такава долнопробна обувка...
Кое й е долнопробното? Материалите са въже и брезент - все еко. Това е обувка  за горещо и сухо време, най-подходяща е за плаж  вместо пластмасовите влечки

Не знам - според мен просто такава плоска подметка не ще да става за носене - е, поне не и с моите глезени - обаче навремето много завиждах на имащите такива чудесии...

Разкошът беше, че ги имаше в най-различни цветове. Сред огромното разнообразие от черни, кафяви и бели обувки.

# 715
  • София

Абе не си спомням цветовете - била съм малка, все ми е било тая имат ли цветове обувките или не - ама баха плетени едни такива, вълшебни... И най-вече - сред нещата, дето ги имат Другите.

# 716
Имено в цветовете беше разкошът. Аз имах едни като боти, набрани около глезена и червени. И други пак червени с ламе и връзки, които се кръстосват нагоре по крака. Толкова горда бях, че не може да бъде и въобще не ме интересуваше, че заприличваха на цървули като завали дъжд.  Laughing

# 717
  • на брега на морето
Тези ролки с дупките помня, че ги ползваха във фризьорските салони. После сядаш под каска. Казваха му "водна ондулация".  Mr. Green
Така е, в салоните слагаха и едни картонени конуси върху ушите, за да ги предпазят от горещината и най-накрая мрежичка с големи дупки, която придържа всичко по главата.

... все ми е било тая имат ли цветове обувките или не - ама баха плетени едни такива, вълшебни...

Кати, хайде да уточня с картинка какво разбирам аз под еспадрил:
Скрит текст:
Не само ти си въздишала по нещо - аз например копнеех за панталони от тъмносиньо кадифе. Когато пораснах шивачката ми ги уши.

# 718
Пак на нея ограда, отличничката на класа ми обясни как точно се прави секс и бях много шокирана. Патетично и гнусно ми се видя, мислех че е нещо друго.  hahaha

Joy

А майка ми като била малка и с братовчедка й прекарвали летата на село, братовчедката като по-голяма обяснявала на мама разни такива неща, като например как на жените всеки месец им тече едно червено, а на мъжете - зелено.  tooth И майка ми дълго време е живяла с това убеждение.

# 719
Бяха започнали да продават такива малки ограмотяващи книжки от сорта: как девойката става жена.
Та купихме си ние от книжарницата и аз моята я скрих в гардероба. Едно, че не бях питала и второ нали е...... Намерила я майка ми и такова конско ми чете, вместо поне да си затрае. Кой ще ти каже две думи по тези въпроси. Урокът за развитието и размножаване на човека се пропускаше.
Правили сте дисекция на жаба? Не можех да гледам и не помня живи ли се режеха или се убиваха?

Общи условия

Активация на акаунт