Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 986
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 195
Вие в ред ли сте, как така било добре ваксините под строй и на конвейр, без да проверят дали детето не е настинало или леко неразположено...

Имаше деца със съсипано здраве от това

В червена Швеция се опитаха същото с детето ми, ваксина без да ме предупредят, добре че той не е дал, та ми се обадиха възмутени
Наврях ги в кучи г.з

# 196
Другото вкусно нещо, за което се сещам бяха пастите по сладкарниците.
Във Варна редовно ме водиха на сладкарница "Буда Пеща", на сладкарницата на Кокълчето и на една, която се намираше до Община Варна. Flutter
Сладоледът, който се продаваше на улицата, също беше вкусен.
Кебапчетата също.
Хммм, огладнях. Crazy

Пастите, сухите пасти с боза, кола или лимонада. Лимонада се пиеше от голямо и малко, или пък швепс. Много харесвах тортите. Баща ми в един момент работеше към сладкарски цех и носеше вафли, сухи пасти и торти. Тогава му бяха позволили да ме заведе и ми покажат как се правят вафлите на поточната линия. А тортите бяха повече с блат отколкото с крем и оттогава предпочитам да са с повече блат и орехи, отколкото кремообразни. И задължителната процедура с рождения ден и черпенето с торта в детската градина, барабар със снимките и големите бели топки, закрепени с ластик на косите ни или на опашките ни, помните ли.

# 197
.......
Фри, на мама операцията от ЩЖ въобше не се вижда, макар да са минали само 10м. НО не за това ми беше думата... За колко хора навремето нямаше Бърза помощ? Или отказано лечение/легло? Или чаршафи и т.н щуротии. А консумативи? И още ред неща... Особено кого са го изнудвали за пари, инак няма лечение/операция?!
.........

Живеехме с 2 пенсии и една заплата точно 6 човека. Отделно се пращаше за още едно семейство.

За мен нямаше Бърза помощ - бях в първите дни на извънматочна бременност с още търпимите болки, една глупачка дойде и ме овика, че съм била в цикъл без въобще да погледне за какво става въпрос. Без дори да ме прегледа, само ме видя че съм под завивката с превръзка и започна да крещи, за малко не умрях - бях на 21г. Неграмотни жалки некадърници. Само като си спомня, че втория ми кандидатстудентски задължителен изпит беше нещо от рода на Основи на марксизма и ленинизма  Sick или нещо подобно? Учихме История на БКП! Имаше изпит дори в университета...
Относно изнудването за чаршафи и консумативи и т.н - нещата струват пари. И ако плащаш 25 лв на месец, а получаваш обслужване = 2500+ лв на месец тези пари няма откъде да идват безкрайно, нали? Лежала съм в болници и преди и след, е разликата е огромна.

И за това, че "живеехме с 2 пенсии и една заплата 6 човека" - ах, мерси за такъв живот  Stop

# 198
Баща ми в един момент работеше към сладкарски цех и носеше вафли, сухи пасти и торти. Тогава му бяха позволили да ме заведе и ми покажат как се правят вафлите на поточната линия. А тортите бяха повече с блат отколкото с крем и оттогава предпочитам да са с повече блат и орехи, отколкото кремообразни. И задължителната процедура с рождения ден и черпенето с торта в детската градина, барабар със снимките и големите бели топки, закрепени с ластик на косите ни или на опашките ни, помните ли.
И жокеи в изобилие имахме в нас .Не му ли поръчваха хората да носи торти - майка постоянно носеше и аз със пръстчето отстрани на тортата
облизвах орехите . Веднъж се унесох и цели дупки имаше -хванаха ме . Но доста дълго ми минаваше номера понеже -отваряш кутията и отгоре вида си е търговски .

# 199
Мдаа.
Благодарение на социализма обаче, майка ми сега се радва на сравнително добра пенсия. А ние с двете пенсии, не знам дали и една ще доживеем.

Плюсове и минуси има във всеки период.

# 200
Не знам за вкуса на пастите, но сладкарниците бяха под всякаква критика. Детските ми спомени са за едни масички с покривки и стъкло отгоре, всичко вехто, омазано... Чашите мръсни. Персоналът нелюбезен...

# 201
  • София (Възраждане)
Мдаа.
Благодарение на социализма обаче, майка ми сега се радва на сравнително добра пенсия.

Със сигурност е заработила и много повече, само дето отговорните другари си раздадоха сребърния фонд в куфарчета.

Аз пък помня само един вид торти, не изпитвам гастроносталгия спряма тях, а сладкарниците вярно бяха неуютни и мазни места.

# 202
Не знам за вкуса на пастите, но сладкарниците бяха под всякаква критика. Детските ми спомени са за едни масички с покривки и стъкло отгоре, всичко вехто, омазано... Чашите мръсни. Персоналът нелюбезен...

Пътя ми за училище минаваше край най-голямата сладкарница в квартала. Та съм ставала свидетел и на доставките на вкусните пасти. Разтворени вратите на Уазката, стелажи с тави и тлъста черна хлебарка катери върха на паста "Вихрен" Confused

Обичах "Негърче" и "Космос". Grinning

# 203
сладкарниците ми бяха гнусни и смрадливи
още от далече им се усещаше вонята

а тортите с онзи безумен маслен крем ... бляк бляк бляк

# 204
  • постоянно

Жаве ,
хайде да не беше навсякъде така.  Stop

Сладкарницата  в х-л България- Бургас   с  ботаническа градина вътре беше супер квалитетна  . Аз такава мелба каквато съм яла там ( със крем на дъното и бишкоти ) по времето на социализма и досега никой не може да бие.  Сладкарницата " Захарно петле " и " Златната рибка " също бяха супер квалитетни и дори запазиха името си и след падането на режима именно поради доброто име , което имаха.
За мен като дете "онова " време  носи само  мили спомени.
Както каза Гери в по-горен пост " Ако бях възрастна по време на режима " - може би спомените ми нямаше да са само позитивни.
Цветният оризон и едни малки бели бонбони с фъстък вътре - Снежинки ли бяха  Crazy
За развлечение ходихме в библиотеката - седяла съм там с часове да избирам книги , да чета .
Народната топка  в училище , играта на ластик, играта "Ура " ......
Не обичах физическо заради нормативите - мразех да бягам , мразех да скачам от място .

Peace

# 205
Края на комунизЪма бях дете и много исках шоколадово яйце. Минавахме покрай местния кореком и аз ги виждах на витрината. Един път даже се разплаках за такова яйце.
След време нашите намериха долари и ми купиха цяло пластмасово кученце вътре пълно с шоколадови яйца. Кучето и до днес го пазя.
Мерси за тоя живот

# 206
Баба ми с 33 лв. пенсия ходеше на санаториум на Дружба.
И ме гледаше цяло лято на село, даже си спестяваше пари и ми даваше като си тръгвам.
Сега не виждам как някой пенсионер, с пенсията си само ще ходи на курорт.
В болниците те лекуваха, докато се подобриш. Не да те изритат, защото е свършила пътеката.
А за детските зъболекари - защото сега няма такива, масово децата са с болни зъби. Родителите не намират време да ги водят редовно.

# 207
  • София (Възраждане)
Края на комунизЪма бях дете и много исках шоколадово яйце. Минавахме покрай местния кореком и аз ги виждах на витрината. Един път даже се разплаках за такова яйце.
След време нашите намериха долари и ми купиха цяло пластмасово кученце вътре пълно с шоколадови яйца. Кучето и до днес го пазя.
Мерси за тоя живот

Ако щеш вярвай, точно същата случка имам и аз в живота си, кученцето беше резидаво на цвят с вирната опашка, т.е. не, опашката беше подвижна Mr. Green

# 208
Мерси за тоя живот

Ако щеш вярвай, точно същата случка имам и аз в живота си, кученцето беше резидаво на цвят с вирната опашка, т.е. не, опашката беше подвижна Mr. Green

Моето беше оранжево, също с подвижна опашка. показвала съм го на дъщеря ми заедно с обяснението как и защо не са могли родителите да купуват такива неща на децата си.
Тя се опита да го осмисли, обаче явно не можа и каза съчувствено "Горката мама!"

# 209
  • Куциндрел
А за детските зъболекари - защото сега няма такива, масово децата са с болни зъби. Родителите не намират време да ги водят редовно.
Глупости нямало сега детски зъболекари. Crazy
На моето дете, като беше на 2 години и половина, му оправиха 6 зъба под упойка безплатно по здравна каса. Съседските деца също ходят на зъболекар. Масово децата са с болни зъби, защото според родителите този проблем не е съществен, а не защото няма зъболекари. Outta Joint

Ох и на мен ми купиха такова кученце... ама го подариха на братовчедка ми. Crazy Т.е. обещано беше за мен, ама като го купиха беше РД-то на братовчедка ми, а тя беше още мъничка, та останах без кученце.

Общи условия

Активация на акаунт