Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 603
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Възможно е, просто за полувисшите бяха на 100% сигурни заради техни съученици. Иначе за икономическите ВУЗ казват, че не е имало райониране.

Чувала съм го и това за шивачките. Когато през 60-те години бутат къщата на прадядо ми и вдигат блок на 11 етажа, после две шивачки са се нанесли, та уж на гости си ходят по съседски и така.

# 571
Така като ви чета, моите родители явно са от тиквите от РабФака  Joy За майка ми знам, че не е била приета при първото кандидатстване веднага след гимназия - не знам защо, казвала ми е, че после е работила 1 година технически сътрудник в завода за мотокари, където е работил дядо ми, и после е кандидатствала пак и е била приета, вече не знам дали с този рабфак, или по нормалния начин. Тя е учила българска филология в СУ. В завода се е запознала с баща ми, който е работел там от 2-3 години - след казармата, обаче явно тя го е амбицирала да продължи да учи, защото една година след нея и той влиза в университет.  Той е учил икономика, не знам точно коя, в тогавашното ВИИ Карл Маркс.  Това се случва в началото на 80те, може би 82-83, защото аз съм родена, когато майка ми е била 2ри курс. И двамата са от Пловдив.
Леля ми, през 89та, беше приета веднага английска филология в СУ, пак е от Пловдив.
Не знам с какви балове са били.

# 572
Различни времена, различни ВУЗ. При нас имаше кацнали директно от Либия, държали единствено политически изпит в посолството.

Еовин , ако не те приемат, беше задължително да започнеш работа.

# 573
Аз съм кандидатствала през далечната 1985г. и то без частни уроци, една година след завършване на средно образование / първата година не ме приеха, но и кандидатствах друго/, завършила СПТУ. Тогава кандидатствах с математика, изкарах 4.87 на приемния изпит и бях приета. Завършила съм Институт, който беше един единствен /за времето си/, така че нямам представа дали е имало райониране и квоти.
По онова време си се влизаше с висок бал, рядко можеш да чуеш, че някой влязъл с по-нисък бал, освен ако не са от малцинствата /наистина имаше такава политика спрямо тях/.

# 574
Добре че сега го няма политическия изпит.

# 575

Еовин , ако не те приемат, беше задължително да започнеш работа.

А, ясно. Мерси. Успокоих се, че поне тя не е била тиква  Laughing

# 576
за дефицита по време на комунизма, из статия от 87г.:

Нищо по-лесно да се достигне до извода: за да няма дефицит, трябва да има повече от дефицитните стоки. Получи се каламбур, в който се заплетох, но да потърсим другия отговор – как дефицитната стока да не бъде укривана от продавачите. И първо при тях.
Вижте сега, това бельо наистина е кът – казва дългогодишна търговска работничка- Ако го пусна на щанда, веднага ще се изпари. А бройката ми е толкова, че само за моя мъж и за мъжете на колежките няма да стигне. Ами за началниците, дето са ни заръчали да им отделим бройки, за техните роднини. Ами за продавачите от съседните магазини, които ни услужват кой с банани и портокали, кой с по-хубаво месо, с бързосвършваща книжка. А за фризьоркта, за шивачката, за учителите на детето за моите роднини да не говорим – направо съм ги отписала от списъка… Този монолог пред кашона с бельо /най-обикновени мъжки гащи/ би могъл да продължи до безкрайност и да драматизира до равнището на Шекспировите трагедийни герои, но по-важна е другата страна – продавачката, обвърза и с множество хора, нуждаещи се от дефицитната стока, а и нейната гладна точка: Защо да ги /про/давам на непознати. Аз и без това ща ги продам бързо, а парите на близките ми /по една или друга от вишеупоменатите линии бел. авторът/ не са различни от парите на тия срещу щанда.

# 577
  • Пловдив
Леля ми, сестрата на татко, ми разказваше, че за този политически изпит в Благоевград по нейно време са се предавали разработените теми от ръка на ръка.

А благодарение на пловдивския ми род - страната на майка ми, в момента имаме все още чисто нови сервизи за години напред. Баба ми и леля ми ( сестрата на мъжа й - дядо ми) много са купували.

# 578
Моля, когато коментирате тези неща, уточнявайте годината, в която става кандидатстването, а ако може и града.
И друг път сме го нищили този въпрос - има огромни разлики в начина на прием и баловете в различните етапи на социализма и различните години.
Например, когато аз кандидатствах във ВУЗ в средата на 80-те, имаше райониране. ..........

Много ме беше яд на това райониране Mr. Green

Имаше за едни села бройки  - чак ме беше яд, че не съм от там Twisted Evil

'88 г влязох с бал 33,75 специалност 'стоматология' в МА София, и бях 28-та приета от 30/плюс 3 допълнително, с равен бал на последната/, а колеги от Плевен/район им беше София за стоматология/ влизаха и с бал 30/за момичета/. Братовчед ми влезе медицина /една година след мен/ в Пловдив/специално се регистрира да се води , че живее при другата си баба Twisted Evil в Пловдив, че да ползва това райониране/ и влезе с много нисък бал.

По мое време имаше все още и графа за влизане- деца на активни борци. Родителите ми се замисляха Mr. Green Mr. Green Mr. Green дядо да ме осинови и да си вляза с тройките, ако не бях успяла тогава.

На лагери, военно и бригади не съм ходила.

Случайно си намерих конспекта за изпита по история на БКП Laughing

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 10:54 от Salt on Our Skin

# 579
Политическия изпит не беше кой знае какво...чак пък темите от ръка на ръка да са се предавали!!! Важното беше да се споменава името на Тодор Живков. Дори в началото на изпита след като се изтегли темата влизаше една преподавателка и накратко нахвърляше какво трябва да се засегне Peace Два пъти съм го държала и двата пъти беше едно и също. Даже за втората година почти не бях чела за този изпит, разчитах на знанията от предходната година. Попрегледах ги преди изпита и толкоз. За него нямаше оценка, имаше "да" или "не". Лошото беше, че при "да" не ти прибавяха 1-ца, а при "не" ти отнемаха 1-ца от общия бал.

# 580
  • Пловдив
Тази единица и да ти я отнемат, като имаш "не", вече е все тая, защото гърмиш.

# 581

А, ясно. Мерси. Успокоих се, че поне тя не е била тиква  Laughing

Тези, които не успяваха да влязат първата година, трябваше задължително да работят поне 8 месеца, за да им се позволи да кандидатстват пак следващата година. Освен това за задочно се искаше разрешение на директора на предприятието.
А за Рабфак, освен че се уреждаха с големи връзки, трябваше да са работили в производството поне 2 години. След това учеха 1 година някакви предмети към университета, държаха изпити и чак тогава влизаха в първи курс по каквато там специалност са си избрали. Обикновено бяха доста по-големи на години от останалите, та си личаха отдалеч. Много от тях бяха вече и женени.  Laughing
Не помня дали задължително трябваше да са партийни членове, но доста от тях бяха.

# 582
Точно това се сетих и аз - едни чичковци бяха.  Laughing

# 583
Не е вярно, че гърмиш. Просто ти пада бала. Ако успееш да се класираш с него - ОК, аки ли не- догодина!
Спомням си, че имах един колега от Бургас, който на политическия беше изкарал "не" и на първия изпит в първи курс по "История на БКП" едно баба-доцентка бая го беше въртяла, но той не й се беше дал и му писа 3-ка Simple Smile

# 584
  • Варна
По онова време си се влизаше с висок бал, рядко можеш да чуеш, че някой влязъл с по-нисък бал, освен ако не са от малцинствата /наистина имаше такава политика спрямо тях/.

Аз кандидаствах 1989 година в софийски технически ВУЗ, без нито един частен урок. При максимален бал 36, имах 35,50 и не успях да вляза първата желана специалност, а втората. Имаше квоти за момичета и момчета, та при вторите имаше доста по- нисък бал. Райониране на съм срещнала, но имахме доста колеги от Рабфак. Друг е въпросът, че още след първи курс бройките от самосебе си се редуцираха наполовина, ситото беше безмилостно.

Общи условия

Активация на акаунт