За кандидатсването ВУЗ/гимназия - имаше разлики по училища/вузове. Също и промени през следващата година (понеже следях 2 преди аз да кандидатсвам).
Например: 1985 за СМГ нямаше нито квоти, нито работнически бройки (за активни борци не знам дали е имало, но те и нямаха интерес в тази посока). Но в началото на годината се появиха много парашутисти - при нас бяха 8 бр. (27% над редовния прием).
За английската (+/-1 година) - имаше квоти момче/момиче, както и привилегии за активен борец, работнически и не знам още какво (3 групи, последната "на общо основание). Хич не си измислям. Който иска, може да ми рови в постовете, за да види, че когато се колебая, ясно го пиша.
1989 г. за ВУЗ: беше уникална, поне за донаборниците. За първи път ако ги приемат, вместо в родната казарма, търкат банките на ВУЗ-а и свалят колежките. И... те масово пробваха МЕИ, сега ТУ (предните години се е влизало с нисък бал). Накрая балът за МЕИ беше много висок.
Имаше места на общо основание и по окръзи. Имаше и със стипендии от предприятия.
За МИО (1987-1989 г.) - със сигурност искаха и характеристика с "да" от училището (може да е имало втора от МВР). Като сгафим в школото, директорката все ни плашеше с тази характеристика, а ние отговаряхме, че ще пречи само за МИО - там освен бал, се търсеха и верни люде. За другите специалности "не-то" нямаше значение за приема.
И накрая припомянм азбучна истина. Балът за прием никога не е бил абсолютно число, а е относителна величина (къде си спрямо другите). И тогава и сега година с година не си приличат.