Спомени и впечатления за социализма в България

• 552 844
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 930
, в стария са били нагъчкани на малка площ животните, но някак мил ми беше.

Спомени от детството, на всеки са мили.

# 931
Така е, Трещи. Simple Smile
И за цирка много страдах, като изгоря, някак не можех да повярвам, в първи или втори клас бях.

# 932
Да бе, не сме опитвали нищо друго тогава... Имаше си вносни шоколади, струваха 3-4 лв.

# 933
Да бе, не сме опитвали нищо друго тогава... Имаше си вносни шоколади, струваха 3-4 лв.

Ама бяха много гадни.

# 934
  • Варна
Вярно, сега се сещам за "шоколада от 3 лв".  Марка не помня, май не беше само една марка, но неизменно струваше 3 лв.

П.П. Не бяха крайно лоши, май ги харесвах повече от "Фин млечен" Thinking

# 935
Това може би е било последните години.
Аз и досега помня аерошоколад, който беше по 26 ст./на шупли вътре/, дебеличко.
Пасти триъгълни "Витоша", после май станаха " Ком".
Бях болна в първи клас и учителката ме изпрати да се прибирам в къщи. Баба ми през 5 мин. ме питаше какво искам и аз я пратих за пасти. Обяснявах с ръце, правех триъгълника и получих пастата, която след като изядох, май оздравях.

# 936
Най-различни марки бяха, но само един помня, че много ми беше харесал. Но аз ям само черен шоколад, явно и затова ми липсва онзи марципан. Нещо евтино беше, нищо общо с истинския.

Вася, ами определено края на 80-те се продаваха свободно вносни шоколади. Помня и аз сухите пасти, имаше едни "Портокалка", и те ми бяха вкусни.

# 937
за благиши не бях жадна,(имах ги в изобилие) даже не ги обичам , но на Раковски какви спагети съм яла ...мамма миа  Heart Eyes
Заведението се пръскаше по шевовете от хора ...там ни заведе гаджето на моята приятелка ,
който играеше в Левски ...аз им светех . Дали съществува още ..по една стръмна улица беше ...

# 938
Нина, аз имах предвид пасти в сладкарница, а не сухи пасти като споменатата "Портокалка" Тях и  днес ги има, но вкусът няма нищо общо с  тогавашния.

# 939
През '87-88г ни забраниха да ходим по дънки на училище, отново. През '84-85г за първи път, после сякаш неглижираха "проблема" дънки за кратко. Упадъчни панталони са това. А баба все ми купуваше от Кореком, така ме беше яд, че не мога да се фукам в даскало с тях. hahaha
Даже имаше заплахи, че и в извънучебно време ще наказват учениици по дънки. Не беше изпълнена заплахата, де Joy . Но за какви дреболии намаляваха поведение, леле..
Ии... в осми клас бях, като дойде "демокрацията" . На екскурзия в Пловдив бяхме, попадаме на митинг на СДС, съучениците ми викат, крещят, еуфория. Дори ни питаха специално за митинга ли сме пристигнали  Joy (виждат, че сме група деца на екскурзия).

# 940
Аз не помня да са ни забранявали дънки.  newsm78 Обаче голям мерак да ходим с престилки, ама защото още не ни бяха задължили. Гледаме от големите каки, и айде и ние, естествено, подкъсени. Mr. Green Даже беше модерно и къса престилка, отдолу - дънки. Sunglasses Престилката разкопчана, отдолу се вижда някаква модерна блузка.

# 941
Забранено беше при нас, даже по-големите и с униформи ги задължаваха да ходят по това време.

# 942
В първи клас ми бяха купили дънки Панака. Отидох на училище с тях, а две каки ме хванаха в коридора и ме заведоха при директора. Той ми чете морал. Много плаках после. 1986 г.

# 943
На мен ми беше гадно, че вечно с вързана коса трябваше да ходя.  Crossing Arms

# 944
На мен ми беше гадно, че вечно с вързана коса трябваше да ходя.  Crossing Arms

Като подхванахме забраните в училище - бяха много, адски много.
Но тази забрана за косите я мразех най-много. И как не (време за автореклама) - имах дълга, бухнала и много гъста коса, като от реклама за шампоан. Тежи и няма прибиране със социалистическите подръчни средства - шнолите като за полу-плешиви, направо хвърчаха, ластиците се късаха.
В 10-ти клас ми писна и тръгнах на училище със спусната коса - биех на очи все едно съм извънземно.
Бързо-бързо бях извикана при директорката, която ме заплаши с изключване. Казах "ОК, но да се впише точната причина за изключване - бухнала коса". Тя беше изключителен човек, гледа ме втренчено 5 минути и каза "Права си, дребнаво е да те изключим заради косата". Няма такъв кеф. Приех го за индивидуално разрешение и развявах гривата за ужас на всички "другарки".

И аз съм от динозаврите, за които дънките в училище бяха абсурд. Гадна синя престилка (скъсена) през цялото време. И всичко трябваше да е тъмно синьо и черно (панталони, поли, пуловери). След физическо ги обърквахме понякога.
Имаше и по-големи глупости - костюмчета (пола, сако и риза) като на котрольорките в градския транспорт по онова време.
Даже в правилника на гимназията имахме забрана момичетата да ходим с панталон преди 1 декември и след 31 март. Оспорихме я "нали при социализма жените са равни с мъжете, да не сме гадни капиталисти, които дискримират жените".

Общи условия

Активация на акаунт