Спомени и впечатления за социализма в България

• 551 395
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 1 455
Check Please, ти сравняваш твоя клас с този на детето ти, аз също. В моя си имаше дебели, колкото и сега в нейния. При вас е било различно - ок  Peace

# 1 456

Не всички социалисти обаче лапнаха от куфарчетата и не бива да се бъркат с крадците.
Идеите им за достоен и практичен живот, бяха благородни за редовия гражданин и разумния човек оцени достойно.

Да, някои излязоха глупави и останаха без куфарчета. Второто изречение е за темата със смешките.

# 1 457
Човече, това е най-голямата разлика, очевадна.
Дебелите деца бяха изключение, не като сега, масово.
Ние имахме само едно пълно момче, което по сегашните критерии бих определила като едро.
Момичета пълни нямахме.
И това беше от 1-4 клас.
В горните класове това дете не беше вече при нас, други нямахме.

Маманет! bouquet

# 1 458
  • Пловдив
Не искам да раздухвам спора за дебелите, нито пък имам лично мнение по него (според мен е много вероятно да няма особена разлика тогава и сега, само дето няма как да се направи статистика), само да обърна внимание, че щом един сравнително ясен и видим факт различните потребители съвсем искрено го "регистрират" различно, е ясно какво остава за по-"сложните" факти и оценки. Имам предвид нещата от типа имаше-нямаше стоки по магазините, мизерни бяха-не бяха мизерни почивните станции, ..., ... Wink
Не е въпрос на време (50-те години или 80-те), нито пък на съзнателно затваряне на очите, нито на стругар или шеф... просто спомените и оценките на хората са много неточни и освен това силно се влияят от емоциите.

# 1 459
Човече, това е най-голямата разлика, очевадна.
Дебелите деца бяха изключение, не като сега, масово.
Ние имахме само едно пълно момче, което по сегашните критерии бих определила като едро.
Момичета пълни нямахме.
И това беше от 1-4 клас.

Маманет! bouquet

+100
Да не сме били в един клас.  Grinning

# 1 460
Check Please, ти сравняваш твоя клас с този на детето ти, аз също. В моя си имаше дебели, колкото и сега в нейния. При вас е било различно - ок  Peace

Не, не сравнявам моя клас с този на детето ми. Не знам кое ти дава основание да смяташ, че толкова ми е акълът. Tired Хората изобщо не бяха в приетите за нормални сегашни размери.

# 1 461
за красотата :
Генетиката на българката е закръгленка... Wink тъй като българката повече от 1300 години се е хранила с златното жито на Добруджа.
Основната  храна на българина е житото, месото, млякото и плодовете...
Има много описания за красотата на бълг. жена и тя е точно в формите. С по едрички и заоблени бедра... Laughing  
Доказано е , че народи,  които се хранят с месо и жито, коефицента на интелигентност в гените е по висок от народи, които се хранят с царевица...
-------------------------------------------------------------
С това се обяснява и днешната трудна икономика в България- защото всички сме от стара коза яре и от дявола по дявол...а си и имаме и вуйчо владика... hahaha

# 1 462
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ето снимка от соца. Ами не са слабички, и коремчета, и паласки виждам:

http://socbg.com/wp-content/uploads/2014/12/P4170555-copy.jpg

За мен основният проблем при сравняването тогава и сега са критериите за слеб/дебел. Да, ние имаме спомен, че тогава е имало едно-две дебели деца в клас, но ако сега погледнем същите тези деца спрямо днешните представи за дебелина, то дебелите ще бъдат поне една трета.

# 1 463
  • Куциндрел
Ох, ако на това викаш паласки, то сега трябва да са с куфражи. hahaha hahaha hahaha

Сега дебелите деца са повече от преди, много повече.

# 1 464
  • София
Соца си беше супер....  Peace  ....па и аз да коментирам с лични впечатления и спомени...
За всичко беше помислено. Толкова далновидна политика едва ли в България и в Света ще има скоро в предвид днешния колониализъм, които ни пробутват за демокрация... Sunglasses

Бяхме продадени най - брутално от висши кръгове в БКП /тези, които раздадоха куфарчетата/ .
Това са тези, които сложиха прътовете в икономиката, позволиха лошото качество и безотговорно отношение към труда, разкрадоха държавата ни, направиха преврата и прокудиха Вас емигрантите.
Shocked Shocked
Дай жокер, моля, че ми се губи логиката.
Как така, тези които са създали този земен рай, после са ни продали. Rolling Eyes

# 1 465
МИзерия, пълна мизерия,редене и бутаници по опашки с купони ,за едно пакетче масло,бой е ставало... НИщо нямаше по магазините,банани и портокали само за Коледа пускаха и ще се избият хората... Помня,че нашите нямаха пари обувки да ми купят и ходех с едни зелени гуменки /в предвид,че и майка ми и баща ми са висшисти/...

# 1 466
Хубав пост маманет, но с радиото не се говори, пък и много злоба се излива, чак нагарча на моменти.

# 1 467
МИзерия, пълна мизерия,редене и бутаници по опашки с купони ,за едно пакетче масло,бой е ставало... НИщо нямаше по магазините,банани и портокали само за Коледа пускаха и ще се избият хората... Помня,че нашите нямаха пари обувки да ми купят и ходех с едни зелени гуменки /в предвид,че и майка ми и баща ми са висшисти/...

Нещо бъркаш в хронологията на спомените. Немотията и безпаричието бяха от есента на 1990 г. нататък. До 10.11.89 стоки се намираха с връзки и познанства, на принципа "Ти на мене, аз на тебе."
Това, че са били висшисти не ги прави автоматично заможни. Като не са предприемчиви кой им е крив?
По-горе писахте за компотите. У нас такова чудо не се правеше, не сме имали село. От време на време купувахме от магазина по 1 буркан. Харесвах ябълковия сок в бутилки като от бира - 23 ст. струваше. А после като върнеш бутилката за 7 ст. ставаше съвсем за без пари. Помня, че рядко пускаха бурканчета с бебешки пюрета. И хора без деца се редяха на опашка и мъкнеха с кашони. Бяха евтини, а и после бурканчетата на винт се ползваха за домашни консерви.

# 1 468
Има нещо сбъркано тук? Как така са нямали пари, след като са работили?
аз живеех на село и масово децата носеха сини платненки/гуменки/, а за кецове си мечтаехме.
Купуваха се обувки и сандали по повод: за първия учебен ден, ако ще ходиш на лагер и т н.
Може би и при вас е било така, а на настояването са ти казвали, че нямат пари.
То аз сега казвам на внуците така, когато искам нещо да им откажа. Ще купим следващия път или друг път.

# 1 469
За децата...
Били сме около 160 деца - випуска и сме имали не повече от 3-4 дебеланковци общо за випуска, които и днес са си такива.  
Повечето бяхме хубави, стройни, гледани, щастливи деца, без излишни кг.
Кльощави имахме няколко- дребосъка, които си останаха  джинки до днес.  Явно си е ген.
---------------
Ние много играхме колективни игри на улицата. Зимата се пързаляхме по няколко часа, а лятото по 6-8 часа на реката или градския басейн. Всеки ден почти.
Понякога помагахме и в къщи- работихме подходяща работа според възможностите и годините.
Повечето пазарувахме, поливахме градината, носихме разни инструменти, чували ... Каквото има за пренос-превоз... Wink Не беше само лайф... Laughing За добро поведение и успех  Wink имаше и стимули - 2 пъти седмично на кино, лятото и лятно кино, концерт на Щурците, Сигнал, Тоника СВ, Тангра,  .... младежка дискотека, пионерски лагер, екскурзии.
Най-хубаво беше на екскурзионното летуване... Имах честта два пъти да обиколя България още като дете при Соца !!!   Peace
ЯКОооооо!  

Последна редакция: чт, 07 апр 2016, 15:19 от маманет

Общи условия

Активация на акаунт