Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 210
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 2 895
Защо говориш за себе си в множествено число.  Аз нямам нито един анцуг.

Щото сА уважавамИ !  Wink 

# 2 896

Ирония на съдбата - абсолютно еднакви апартаменти в Москва и Ленинград с еднакви секции.

бягай за люкарството. пак му е време май

Някой не е гледал руската класика... А жалко, филмът е хубав. Laughing

# 2 897
  • Куциндрел
По соц мебелите ли се прехласвате? Joy Joy Joy
Имам един гардероб, който скоро ще иде курбан - огромен, талашитов и грозен. Соц произведение, но те всички гардероби бяха такива - големи, талашитени и грозни. Мацнати отгоре с лак за разкош.

# 2 898
2001 година. отивам аз в икеа в едно немско градче. Купувам си аз сервиз за хранене от там, не от най-простите, да не кажете с цип  Mr. Green Laughing Joy hahaha ами по-така , изрисуван с фигурки ... прибирам се в къщи, обръщам чиниите и гледам че е произведен в Румъния Simple Smile
Grinning
Сетих се, че и аз имам подобен спомен. Сестрата на баба ми беше медицинска сестра в Либия. Редовно пращаше колети с подаръци, които ние взимахме от летището /освен в случаите, когато багажът не изчезваше - 50 % от случаите, всъщност/. Та един ден, било е края на 80-те, в куфарите имаше детски ватени анцузи - горнище с картинка и долнище, които сега има навсякъде, но тогава бяха страшен лукс. Единият анцунг е подарък за мен и аз скачам от радост. Разглеждам анцунга от всички страни и се опулвам, когато виждам етикета: Made in Bulgaria!
Много ми стана обидно тогава - още помня! Че наши анцунзи се продават в Либия, а за нашите български деца не се намират...

# 2 899
Аз пък последното съм го чувала във версия за  български, кожени обувки  изпратени от чужбина.

# 2 900
Версии всякакви можеш да чуеш. Гледай тук какво става, кристални полилеи от Румъния с антикварна стойност.  Crazy А то в Румъния само глад и мрак имаше, буквално. И просещи хора около автобусите от България.

# 2 901
Ако някой е ходил на Пловдивския панаир, в българската палата - чудеса, ви казвам, чудеса. Ама до нас не стигаха.

# 2 902
О, трябваше да си мега връзкар за да се добереш до чудесата от Пловдивския панаир. Какви чудеса, съкровища направо.

# 2 903
За панаира внасяха коли и после ги продаваха на избрани другари от ЦК и окръжните комитети на цена в лв. Като долара го изчисляваха х 0,85 лв.
Така стана и с Маздите за децата на партийци. Голямо бутане и уреждане беше.  Накрая половината ги яхнаха деца на секретарки и шофьори. Шефовете нещо не разбрали и изпуснаха. Та имаше организиран кораб с внос и за техните дечица.

# 2 904

Grinning
Сетих се, че и аз имам подобен спомен. Сестрата на баба ми беше медицинска сестра в Либия. Редовно пращаше колети с подаръци, които ние взимахме от летището /освен в случаите, когато багажът не изчезваше - 50 % от случаите, всъщност/. Та един ден, било е края на 80-те, в куфарите имаше детски ватени анцузи - горнище с картинка и долнище, които сега има навсякъде, но тогава бяха страшен лукс. Единият анцунг е подарък за мен и аз скачам от радост. Разглеждам анцунга от всички страни и се опулвам, когато виждам етикета: Made in Bulgaria!
Много ми стана обидно тогава - още помня! Че наши анцунзи се продават в Либия, а за нашите български деца не се намират...

Ха, че баща ми ходи до фабрика "Пионер" в Бяла Слатина, щото познавал директора, та да ни купи със сестра ми грейки за ски, нелоши. Всичко беше за износ.
 Едната грейка, впрочем, се оказа къса на ръкавите, та майка ми и доплете малко.  Щото такъв размер имало, такъв взел човека, претенциите другаде.

кристални полилеи от Румъния с антикварна стойност.  Crazy

У нас още се подвизава едно красиво огледало с рамка от ковано желязо, което майка ми в бой е придобила от Полския център. Не стига лютата битка, ами е и било на цена горе долу колкото цялата и заплата...

# 2 905
В полския център имаше хубави неща, но не помня да е имало битки за тях, защото бяха скъпички. Точно до училището ми се намираше и всеки ден зяпах какво продават. Имаше много кехлибарени бижута.
За Румъния обаче говорехме. Полша имаше много малко общо с нашата, камо ли пък с румънската действителност. В Унгария също имаха друг вид соц.

# 2 906
  • София
"Ще плащат ли синът и дъщерята пенсията ти?"
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1570558

# 2 907
По соц мебелите ли се прехласвате? Joy Joy Joy
Имам един гардероб, който скоро ще иде курбан - огромен, талашитов и грозен. Соц произведение, но те всички гардероби бяха такива - големи, талашитени и грозни. Мацнати отгоре с лак за разкош.

Дневните барове....
С какъв кеф си пиехме кафето /коктейл с джин или водка, след работа..../
Меки и дебели столове, тапицирани с плюш...я в тъмно червено, я в зелено, я в старо злато....
ЕЕЕхее  ....  спомени...
Кафето не ми липсва, ама като видя палет на центъра с дунапренена възглавничка, ме отказва да седна с уморените крачета да почина...

# 2 908
  Полша имаше много малко общо с нашата, камо ли пък с румънската действителност. 

Как стигна до този извод? По-добре ли беше или по-зле според теб? Или просто ей - така приказки ... без реално инфо?

# 2 909
 Полша имаше много малко общо с нашата, камо ли пък с румънската действителност.  

Как стигна до този извод? По-добре ли беше или по-зле според теб? Или просто ей - така приказки ... без реално инфо?

От инфо получено чрез моите очи стигнах до този извод, демек ходила съм в Полша през соца, за което майка ми изкара връзки все едно отивам във ФРГ, а аз много се чудих защо така не ни пускат там.
Още тъпи въпроси имаш ли?

Общи условия

Активация на акаунт