Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 385
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 120
Вие наистина сте много зле. Как да нямаше контрабанда на какво ли не. Тираджиите редовно търгуваха с дефицитни стоки, които ги нямаше, включително алкохол и цигари - вносни.

Живейте си в прекрасните си спомени, но не се опитвайте да лъжете, колко хубаво беше, защото не бе. Нямаше елементарни неща, но най-важното е, че нямаше свобода, което кастрира поколения напред и е видно по поведението и пълната липса на гражданско общество и сега.

Аз ще пиша каквото поискам и слава богу имам възможност сама да решавам къде и как да живея.

# 3 121
Вие наистина сте много зле. Как да нямаше контрабанда на какво ли не. Тираджиите редовно търгуваха с дефицитни стоки, които ги нямаше, включително алкохол и цигари - вносни.

имаше стрелбища, те бяха с контрабандни стоки - цигари, дъвки и бонбони,
едното бонбонче Тик-Так струваше 25 ст, повтарям- едното бонбонче струваше 25 ст.,  толкова струваше и един сладолед, това бяха горе-долу джобните - най- често бяха 20 ст.,
та , ако имахме  25 ст., си купувахме понякога по едно Тик-Такче и си го смучехме грижливо ...

20 години от Чернобил и 60 години от Унгарското въстание се навършват тази година, няма да скрият, прииначат истината и да махнат с ръка- ''какво пък толкова лошо са се случило през тези години '', колкото и да им се иска ...

# 3 122
Разбира се че има гражданско общество. Примери в ежедневието - бол и обществото не е "кастрирано" с поколения напред. Един приятел "реколта 90" например гледа непонятно като му се спомене за нещо от соца, включително и имената на героите от времето, а е капацитет, не някой ляло и не е единица в това отношение. Времето си върви напред, идват нови поколения, необременени с миналото, каквото и да е то.

Не съм привърженик на каквито и да било обобщения, украсени през собствените възгледи и желания и слава богу, че хората имат памет, не избирателна, за да помнят наистина какво е било. Особено по-възрастните, които имат какво да разказват с всичките му хубави неща и не толкова приятни, но реални, не "каквото си поискам".

Темата е интересна на някои места, изключвам твърдоглавото "няма пък, каквото аз кажа това е, останалото - лъжете не е така", гарнирано с цветущи определения.  fight  

# 3 123
Сегашните деца имат информация и възможност да обикалят цял свят.

# 3 124
Вчера се навършиха 30!!! години от аварията в Чернобил.  Peace

# 3 125

На тълпи обикалят ... Виждаме ги по новините. Да им завиди 4овек.

Наминавам да нагледам (за добро утро) дали са се умножили капиталистките, дали са наедрели, дали няма още няколко принцеси в изгнание занимаващи се с благотворително плуване и да видя как я карат тролките Simple Smile
Леко списване ще намина по-късно  Peace

# 3 126
  • Куциндрел
Другарката  не е пила кафе, явно й е дефицит. Mr. Green

# 3 127

Лято, лято ти ли си бе, кажи? Кажи, че много ме мъчи това.

# 3 128

Понеже темата я разбирам по-скоро като лични спомени и усещане, моите до много голяма степен се покриват с описаното от Георги Господинов във "Физика на тъгата". Той е имал общо взето сходно на моето детство, то детството ни беше общо взето като по калъп тогава, така че това не е чудно.

Как възприемаш собственото си детство не е моя работа.

Е нали темата е за спомени и впечатления. Ти като не си чел/а може някой друг да е чел, и да има сходни спомени и впечатления.

Същото впечатление за сходно детство ми се случи и с един друг момък - румънски писател, който на сходна възраст беше гледал "Челюсти". Той - на видео у някакъв съученик с родители тираджии, а аз съм го гледала за пръв път във филмотечното кино "Дружба", в което единствено даваха свестни западни филми. Та и двамата като деца идентично и трайно сме си изкарали акъла от бялата акула. После четох в списание "ЛИК" соц филмова критика, че въпросната морска гадина била метафора на капиталистическото общество Laughing

Дали не го е бил написал Юлиан Вучков... трябва да проверя някой ден.

# 3 129
Има ученически екскрузии в много гимназии, на половината ми приятелки децата обиколиха Европа с такива за 2-3 години.
Е, не е както при соца, когато всеки работник си пиеше кафето уикенда я в Рим, я в Париж, но се ядва.  Wink

# 3 130
Липсва вече романтиката на Европата... Леле, като си спомня с какво религиозно чувство едва ли не гледах наоколо по време на първите ми посещения "На Запад"!
Сега си давам сметката, че не е кой знае какво, че хората навсякъде са еднакви, но тогава...леле! Crazy

# 3 131

Защо Anna-Bell ?  Да взема да го сменя наобратно, защото и без това и на мен по-ми харесва ?  В същност си бях измислила друг ник за смяна.  Но какъв е твоя проблем не ми е ясен и това мъчение при теб? Не ми се особено ясна тази реакция.
Ако имате такава алергия към псевдоними мога да сложа идеите за гласуване и който кажете , че ви е най-симпатичен него слагам Simple Smile

Iris04 за споделяне на спомени е темата, да. Ти какво друго очакваш?

# 3 132
Има и бригади в САЩ, връщат се с пари колкото за кола. Е, не е като нашите соцбригади, дето живеехме като кучета и никакви пари не изкарвахме.

Липсва вече романтиката на Европата... Леле, като си спомня с какво религиозно чувство едва ли не гледах наоколо по време на първите ми посещения "На Запад"!
Сега си давам сметката, че не е кой знае какво, че хората навсякъде са еднакви, но тогава...леле! Crazy

Аз как гледах в магазините, като в музей,  и охраната редовно ме следеше.

# 3 133
Скрит текст:

Защо Anna-Bell ?  Да взема да го сменя наобратно, защото и без това и на мен по-ми харесва ?  В същност си бях измислила друг ник за смяна.  Но какъв е твоя проблем не ми е ясен и това мъчение при теб? Не ми се особено ясна тази реакция.
Ако имате такава алергия към псевдоними мога да сложа идеите за гласуване и който кажете , че ви е най-симпатичен него слагам Simple Smile

Iris04 за споделяне на спомени е темата, да. Ти какво друго очакваш?

[/quote]

Оф, па ти, че си мнителна. Питам само за да знам права ли съм, не за друго. Joy Естествено, че ще си сложиш какъвто си искаш ник.

# 3 134
Така го описа твоето любопитство, че те съжалих направо.
На мен този ник не ми харесва от самото начало като го сложих, но се бях включила в 1-2 дискусии вече и го сотавих.
Не ми изглежда много добре Sad Мисля да сложа някой друг, но не искам да го сменям по средата на някоя дискусия. мног ое объркващо и не е приятно.
Сега съм си намислила няколко , ще избирам един  Peace

Общи условия

Активация на акаунт