Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 412
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 435
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
Днес хората не "бягат", защото имат това изконно право, а защото са принудени.

Донякъде, но далеч не за всички е така. А има и много хора, които учат или работят навън, връщат се, пак заминават. Никой не им забранява нито заминаването, нито връщането.

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 15:45 от Вселена

# 3 436
  • На земята, която е всъщност звезда.
...

ей тъй на! хващаш си бохчата и се местиш ... чергарска му благинка викаш??? А те на всякъде по света размитат за теб и килими постилят ... с хляб и сол те чакат!
Защо лъжете хората ?

В този форум, ако не си забелязала, има цял подраздел за българи, живеещи в  чужбина. За всяка държава, хиляди различни жени. Всеки е напълно свободен да влезе там и да чете дали е благинка, за кой размитат, на кой хляб и сол предлагат и пр. Има теми и за положителните, и за отрицателните неща, дали биха се върнали и т.н. Така че, драга ми Бандера роза, аз няма нужда лъжа когото и да било, защото хората отдавна се научиха къде да четат и да задават въпроси. Но не е зле вие, соц-носталгиите, да спрете да лъжете и да раздувате розовите балони.   

# 3 437
Вселена  раликата е там, че аз не те пращам да живееш в социализъм. Аз споделям впечатления и се дразня на провокации.
Но ти не престана да пращаш хората където им видят очите, защото било лесно и хубаво хоп насам после хоп натам.  Като не ти харесват мафиотите, то хвани си дисагите... защо??? В крайна сметка българите си имат домове и семейства и не са чергари, за да ги пращаш където и да било. Те могат да идат , но аргумента "ако не ти изнася" е пълна безочливост. Опитай с аргумента "ако искаш". Защото има разлика да искаш нещо и да си принуден .
И мислете малко повече , ужасно се излагате и само провокирате към опозиция с цалата тази безочливост .

# 3 438

Сравнението между 9 и 10 ми се върти из главата ,защото нещичко ме навежда на мисълта,че тези дето допуснаха народния съд,репресиите и т.н. сега ни размахват отново пръст.

Размахват ни, благодарение на такива като вас носталгици, дето пишат по форумите колко е било хубаво по Татово време, а децата им се радват по телевизора на Тодор Славков.

И още дълго ще ни размахват от мястото си в парламента в Брюксел...

# 3 439
Колко хора бяха ПРИНУДЕНИ  да нарамят дисагите и да загърбят родните си домове.

Даваш ли си сметка колко хора по време на соца щяха да нарамят дисагите, ако по границите не се стреляше?  

# 3 440

.Колко хора бяха ПРИНУДЕНИ  да нарамят дисагите и да загърбят родните си домове. 

Даваш ли си сметка колко хора по време на соца щяха да нарамят дисагите, ако по границите не се стреляше? 

Но много повече щяха да се върнат, ако държавата ни си беше запазила инфрастрктурата, здравеопазването, образованието, индустрията и пр.

Iris04 скъпа, то просто няма други. Другите сме аз , ти и пр. ... защо не помахваш ти? В разцвета на деморкацията. С предложения , програми и планвое за тази държава? Ами семокрация е уж, все пак или си е просто постсоц. България с постсоц. български граждани, вси4ки една вода .

# 3 441
 Глупости, драснаха оттука веднага щом отвориха границите и БСП спечели първите избори. Хората просто искаха да видят свят и да се махнат, да се доберат до белия свят, все едно са ги държали вързани... щото всъщност точно ги държаха вързани.

А вие си припомняйте фалшиви и идеализирани розови картинки от българското село... само че в  ТКЗС-то имаше предимно жени и бабички, като в Матриархат, а реколтата я събираха безплатно бригадири.
 Обезлюдяването на селата датира много преди 10-ти ноември.

# 3 442
Iris04 те драснаха, но ако не беше погрома на всичко много повече щяха да се върнат . А и 25 години непрестанно "драсват" и то масово... без да им затварят и отварят граници.
Няма да споря за очеизвадни неща. Мисли каквото искаш .

# 3 443
Тръгвах в 4,30часа  за работа.  /Научи се да четеш ...най-накрая!  :   smihesorry /
Уфф , прости ми, не знаех, че пролетариатът е ставал в 4 с песен на уста, мислех, че за училище говорим.
Ако се научиш да пишеш - ще чета, обещавам, честна пионерска.  Sunglasses
Ти умееш да четеш - съгласна съм!!!  Peace
 Ама не  разбираш Cry  и трябваше за теб специално няколко пъти да пиша, че съм ходила и на работа в годините на соц-а.

Извинявам се на другите за повторението- bouquet  
Всички разбраха, но не и тези, дето соц-а им осигури спокойствието да си развяват коня  ...
-----------
Сега пак за теб Нова - ще уточня,
 че работническата класа ставаше рано и търчеше по смените...да се трепе
Пролетариатът ходеше редовна смяна... от 7,30 до 17,00 часа
 Joy Joy Joy
Ако разликата не я знаеш ... Четене му е майката и препрочитане.... hahaha и разговори с по-зрели хора...
Например жената която току що се вписа с много добър и подробен, аналитичен, безпристрастен пост  bouquet

Както казва:

казах вече,че НЕ СЪМ видяла и добавям - знам историята и не е необходимо да ми преразказваш събитията!Само,че ти знаеш ли КОЛКО хора загубиха работата си и препитанието си отново в името на по-висша цел.Колко хора бяха ПРИНУДЕНИ  да нарамят дисагите и да загърбят родните си домове.Казах вече и ПОВТАРЯМ - няма само + и - ! Във всяко нещо има и лошо и добро,но пък те питам - ние какво точно научихме от ЛОШОТО????? Дали не повтаряме отново грешките от соца само,че малко ремикс им направихме! Laughing

Милааааа,наивно е да мислиш,че власт лесно се дава ! Laughing Не те убеждавам просто чета,гледам,слушам и най-вече мисля!На моята възраст трудно ще ме пратиш за зелен хайвер! Mr. Green
                ----ама нъц.....маймуните на клона са много!И за това просто - не вярвам,че тук някога нещо ще стане по-добре.

# 3 444
Ейй, чета я тази тема от време на време и все един и същи въпрос си задавам. Как не ви е срам защитниците на комунягите?! Главата ми не го побира.

# 3 445

И за това просто - не вярвам,че тук някога нещо ще стане по-добре.

Не знам какво ще става, но тръпки ме побиват при мисълта, че детето ми можеше да си изживее живота в онова отровено време,  и съм доволна, че има много повече възможности, които аз не сам имала, а най-съм доволна, че такива соц излияния и звучат като абсолютно неразбираемо бръщолевене. Grinning

# 3 446
Ейй, чета я тази тема от време на време и все един и същи въпрос си задавам. Как не ви е срам защитниците на комунягите?! Главата ми не го побира.

Кой ги защитава? Не видях, някой да  защитава тоталитаризма в темата. На всички бяха досадили с неадекватна политика в последните години на перестройката след 1985-1986 г и станаха за подигравка и на лудите...
Прочетох доста постове, защото темата е за живота, които живяхме и имаме лични спомени и впечатления, за които  трябва да се помисли. Много от нещата работиха и бяха прокарани.

Тук всеки си споделя битието, ако на някой му се струва друго, си е негов проблем.

# 3 447
Didia,  урбанизацията е световен естествен процес, няма какво да се ронят сълзи за селото - това е ходът на времето,
нали и баща ти се е изселил оттам, защо интересно, ти за него не ронеше ли сълзи ?
ти не искаш на село, но някой трябва да иска и той да е прецакан,
 комунистите да бяха махнали жителството и да бяха отворили границите, тогава да сравняваме ...

# 3 448
Разтапям се, като видя някоя да пита какво сега било различното.  Joy

Като започнете да шептите у вас, за да не чуе комшията- защото може да е от онези, да си мълчите, защото не може да си кажете мнението без риск да напишат донус, като започнат да ви затварят врати, защото прадядовците ви са били еди-какви-си, наложат пет вида прически и десет модела панталони в раздел "разрешени" итн, тогава елате да попитате пак.

# 3 449
 Joy
Ха, ха. Старата приказка с нов глас. Разрешени бяха само "ябълките", нямаше "банани". Сега са разрешени "бананите" и още няколко вида и всичко е наред. Да се чете с разбиране.
Майка ми е разказвала, че е било забранено да се  слуша Бийтълс и да се носят къси поли. Но те са се събирали и то без да се крият и са слушали модерната музика, и са носели минижупи. И когато някой доносник ги е издавал на  милицията им са слагали печат на бедрата, който трябва да бъде покрит от полата. Не може по къса. И когато я попитах дали си е сложила по дълга пола, ми отговори, че не е, защото било по интересно да имаш печат и да ти се вижда.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт