Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 347
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 480
  • София
Не считам времето за учене за пропиляно. Жалко, че ти го считаш за такова-
Нема нужда да се абите граждани. Joy
Нема кой да вдене. newsm78

# 3 481
маманет, за всичко друго съм съгласна с теб, само за образованието категорично не! Naughty

# 3 482
Ти да видиш чудо невиждано... АЕГ!!!

да, английската най-престижна, там учат и децата на комунистите, докато чакат Англия и останалия капитализъм да загният ...

# 3 483
Joy

Майка ми е разказвала, че е било забранено да се  слуша Бийтълс и да се носят къси поли. Но те са се събирали и то без да се крият и са слушали модерната музика, и са носели минижупи. И когато някой доносник ги е издавал на  милицията им са слагали печат на бедрата, който трябва да бъде покрит от полата. Не може по къса. И когато я попитах дали си е сложила по дълга пола, ми отговори, че не е, защото било по интересно да имаш печат и да ти се вижда.  Joy

Ей,девойки,защо си мислите,че ние сме яли доматите с колците и сме пасли в ливадата!  Laughing Младостта е младост независимо от времето ,в което се живее!Чудя се дали да ви пусна снимки с колко къса пола съм ходила по това време и явно съм от щастливките,на които не им е слагано печат! Mr. GreenМоята майка ми разшиваше подгъва на полата и я правеше по-дълга,но аз му намерих цаката - рязвах с ножицата и ....няма как да ми стане полата дълга! Laughing Имам спомен,че съм тръгнала на опера с приятели през зимата и докато чакам тролея краката ми посиняха от студа,че не само полата,но и палтото ми беше късо.Нямам спомен някоя от моите приятелки или съученички да е била с печат.Според мен печат са получавали някои други - не тези с късите поли.При това защо пък никой не си е направил снимка с печат на бедрото,че да показва на внуци и правнуци,а не само да се носи градска легенда.
              Що се касае за Битълс слушахме го и още топли ,топли новите им плочи получавахме от Англия и си ги прибирахме от митницата на централна гара.Нямаше фейсбук,скайп и другите начини за комуникация,но пък имаше радиоклубове и май трудно ще ви обясня за какво става дума.Вечер се събирахме в радиоклуба и си водехме разговори с връстници от цял свят - стига да имаха под ръка радиостанция.И морзовата азбука бяхме изучили. Mr. Green Спомням си какъв страх брах когато две приятелчета от Англия цъфнаха пред панелното ни блокче и целия квартал разбра,че мен търсят,а мама и тате не бяха дори разбрали как точно съм се свързала с тях.Е,страха - голям,ама купона - още по-голям.Да ви разказвам ли на колко концерта съм ходила на Щурците,Сребърните гривни и т.н. И Маричков и Данчо-сигналиста бяха млади момчета ,а ние масово влюбени в тях! Mr. Green
               Разберете - всяко нещо с времето си! Всяко време те ограничава в нещо,нооооо......когато си млад си настроен да намираш скритата вратичка! Не ми говорете за носталгия и мъка по соц,комунисти или други глупости....на моята възраст съм оценила факта,че човек сам си гради живота и каквото сам си направи друг няма да може да го стори.Присетих се ,че някой спомена за бригадите и безплатната помощ за прибиране на реколтата.Имаше много мрънкане и пъшкане,но....имаше и много младежки емоции и купони.ЩО си мислите,че ние не сме мечтали,не сме се влюбвали и ........сме плакали за кафето в мол-а!
                Май трудно ще достигне до вас факта,че злобата и противопоставянето,отрицанието на 100 %  никога не градят,те само рушат ,в каквото и време да живееш.Не могат да се градят картонени къщи и да си мислиш,че са по-добри от предишните.Само,че това се разбира мъъъъъничко по-късно и за съжаление някои никога не го разбират!

PS.Ей,много бързо пишете! Laughing Не мога да публикувам ,но пък прочетох за образованието.Внучката сега ще кандидатства след 7 клас и ходи на курсове в 1АЕГ.Самите им учители са казали там да не кандидатстват.Защо ли препоръчват други училища и отново с английски.И тук отново си мисля / пак без да ви задължавам/ това поколение трябва да говори перфект поне един език и защо ли не се въведе резширено изучаване на езици във всички училища ,така както е в света,а се поддържа изкуствено частните уроци,глупавото кандидатстване и другите простотии.Поазнавам образователните системи на много страни и с такива простотии не съм се срещала в нито една.

# 3 484
Тези градски легенди с наркотиците се носят от едно време и не само за въпросната 1АЕГ.
Пълни измишльотини!
Наркомани е имало и през соца, има и сега, за съжаление повече.
Но не е определящо училището.

За късите поли - майка ми е учителка.
Ако ви покажа снимка от 24 май, целия колектив, с какви къси поли са, О ще се самоубие ритуално!
Дори днес учителките не си позволяват такива къси поли!

# 3 485
да, английската най-престижна, там учат и децата на комунистите, докато чакат Англия и останалия капитализъм да загният ...
Ти ми припомни Весела Забравихѝфамилията- дъщеря на един от членовете на Политбюро. Беше от по-горните класове. Но не тя конкретно ме впечатли тогава, а фактът, че посред зима донесе в училище череши и черпеше приятелите си. Детинска му работа, какво ме е впечатлило тогава. Laughing

# 3 486
Наркомани е имало и тогава, но не като сега. И те бяха като прокажени.
Бях на лагер-школа "Трезво възпитание на младежта" 1973г и там ни доведоха истински наркомани от специализираните места за тях. За да ги видим отблизо ги накараха да ни раздадат някакви материали. Помня, че бяха млади хора, със старчески вид: без зъби, изпосталяли, пожълтели.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 10:00 от vasq_5

# 3 487
  • на брега на морето
... О ще се самоубие ритуално!
Кога???

# 3 488
Наркомани е имало и тогава, но не като сега. И те бяха като прокажени.
Бях на лагер-школа "Трезво възпитание на младежта" 1973г и там ни доведоха истински наркомани от специализираните места за тях. За да ги видим отблизо ги накараха да ни раздадат някакви материали. Помня, че бяха млади хора, със старчески вид: без зъби, изпосталяли, пожълтели.

М, не точно. Бяха нещо като градска легенда и много шик. Особено интересно беше да се друсаш с лекарства. Толкова ни е разбирал акъла... също много беше актуално момчетата да се правят на луди за да не ходят в казарма.. всъщност то и аз бих се борила за жълта книжка със същата цел.
  Актуалните  наркомани от ученическите ми години ги помня поименно, за съжаление моя много близка приятелка си свърза живота с такова едно... болно момче.

Къси поли, майка ми е носила през 60те толкова къси поли, че аха-аха и се виждат гащите. Аз никога не съм ходила с такова нещо. Биенето на печати съм го виждала само на кино - в "Добре охранявани влакове", разкошен филм на Милош Форман преди да отиде в Холивуд.

Но поръчането на чужди  плочи и книги в никакъв случай не е било толкова лесно, колкото го изкарват тук. То си беше проблем и почти невъзможно. Затова ги носеха партийци на децата си, или контрабанда тираджии.

# 3 489
маманет, за всичко друго съм съгласна с теб, само за образованието категорично не! Naughty

Защо така, нали основната заслуга на комунистите е да изтребят интелигенцията.

# 3 490
Наркомани си имаше и не бяха никаква легенда. Във Варна се събираха в градинката с електронния часовник, която беше на мястото на "дупката" на центъра. Най-най-голямата отличничка на училището ни, която естествено че продължи образованието си в АЕГ, взе че се влюби в един от тях и не доживя 18. Майка й беше майор в ДПС (не е партията).

# 3 491
Къси поли, майка ми е носила през 60те толкова къси поли, че аха-аха и се виждат гащите. Аз никога не съм ходила с такова нещо. Биенето на печати съм го виждала само на кино - в "Добре охранявани влакове", разкошен филм на Милош Форман преди да отиде в Холивуд.
в началото на 60-те , по времето на Хрушчов е имало някакъв леек културен полъх, френски, който е свършил с идването на Брежнев ...  ...

# 3 492
  Свършил е с танковете в Чехия, както преди в Унгария.

Абе какво ми хвалите тия изчекнати социалистически работи, тъкмо се сетя за някакви умилни спомени и то изникне някакво безобразие. Може ли да нахлуваш в страната на хората с танкове - и ние, барабар Петко с мъжете, първи, да окупираме. Седнали сте да хвалите режим, който се пъддържа със заплаха от окупация на чужда държава, и то мракобесна, щото имали възможност да участват в радиоклуб...

Изкривеното мислене, то това е най-лошото, трайните последици... И аз ги имам - тъкмо се опитам да мисля за миналото, за детството си, вси пак би трябвало да съм и съм била щастлива, най-малкото всичките ми близки са били живи и здрави, и се сетя за някакви работи, дето нямам намерение да ги споделям, но хич не говорят за нормалното и спокойно време, което описвате тука...

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 10:49 от Iris04

# 3 493
Е, те така са и дошли на власт нашите, преврат в условията на чужда окупация...

Писмата от чужбина се отваряха, имаше и един виц, нещо такова -
Пише човекът на роднина в чужбина, оплаква се, че тук няма нищо, а каквото има - скъпо и в кореком, четат му от ДС писмото, привикват го в районното, набиват му канчето и в следващото писмо човекът пише - ей, брат, много е хубаво при социализма, всичко има и е толкова евтино, един слон струва 5 лева, ама за какво ти е слон, като за още 5 лева можеш да си купиш бройлер.

# 3 494
Toва за писмата е абсолютно вярно, баща ми е имал чичо невъзращенец , избягал в Гърция от там в САЩ. Пращал човека по 10 долара в писмото и пишел, че праща .. ама нищо не получавали тук  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт