Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 007
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 645
Гледам, че и в други теми, както и във ФБ, победата се обявява за руска. Няма съюзнически войски и други народи, участвали в извоюването. День Победы, парад в Москва и туй то! Една потребителка даже сърп и чук си е сложила в подписа. Tired
Сега само някой Айнщайн да не ни преразкаже историята.  Stop

Всъщност, изобщо не се учудвам, защото пък тук е обратното - победата над Фашистка Германия е абсолютно и изцяло благодарение на съюзниците от Западния Фронт. Дори преди няколко месеца, по повод нещо друго (не помня какво), заявиха, как съюзниците са надделели над руските войски, съюзници на Германия, което ме хвърли в потрес, защото беше по CBC TV - един вид националната телевизия на Канада. Та за нас, отвъд океана, няма руска/съветска армия, няма никой.  Mr. Green

# 3 646
Всъщност България заради чичко Чърчил не е включена сред страните-победителки на Нацистка Германия. Дори на Италия е признат статут на "съвоюваща страна", но на България не.
Така, че формално погледнато, ние като държава сме на страната на губещите.  Grinning

# 3 647
  • София
За  съжаление винаги сме избирали губещата страна....

# 3 648
Но, хайде да оставим мен, родителите ми със сигурност не са били малки деца, а те също тогава не са знаели, че едни съветски граждани са палили живи други съветски граждани. А са чели вестници по това време, били са абонирани за Раб. дело. Питах още няколко човека над 40 години, образовани, учители, инженери, преводачи, ами и те не са знаели подробности, само, че е имало нещо. Вече след години са разбрали подробности. 
Не знам защо споменаваш Работническо дело. Всеизвестен факт е, че винаги сме били по католици от папата и промените при нас се случват бавно и мъчително. За смислена информация относно събитията в Източния блок през 80те , се четяха руски вестници и се гледаше руска телевизия. Още по времето на Андропов започнаха да пускат повече новини от обичайното, а след като Горбачов дойде на власт, съвсем се отпуснаха. Естествено се слушаха още BBC, Свободна Европа и Гласът на Америка.

Всъщност в момента не е много по-различно. За да знаеш какво се случва, трябва да търсиш различни източници, от различни държави, на различни езици и да четеш между редовете. Иначе получаваш твърде едностранчива информация, което мен поне не ме устройва. Обаче като гледам наоколо, а и като чета тук, изглежда повечето хора нямат нищо против да живеят в блажено невежество.

# 3 649
А нужно ли е да знаем какво се случва във всяка точка на света?

Вселена, иска да каже, че преди е имало информационно затъмнение. Да, имаше и хората в "блажено неведение"  /не невежество/, поне започваха деня спокойно. Сега започваме от ранна утрин с убити, ограбени и де що има негативно събитие, примесено с реклами от АМ, памперси, кредити и ..........
Вестниците преливат с новини около дилъри, килъри и всякакви от сорта, които не ясно как с толкова много престъпления са свободни граждани.
С други думи, много "новини", много говорене/писане за нищо.
Навремето поне знаехме - Свободна Европа и Дойче Веле, което казваха беше вярно /или поне им вярвахме напълно/. Заглушаваха ги, заплашваха, че ако хванат някой да ги слуша ще бъде съден и т.н., но всичко си беше просто и ясно - скатаваш се някъде, където може да се улови сигнала и не могат да те изненадат.
Любимо радиопредаване /свободно/ ми беше "Разговор с вас" с Божана Димитрова, петък след обяд. Предпочитам информационно затъмнение, но да чуя нещо смислено на български език, казано с прости и ясни думи, стигащо не просто до съзнанието, ами и пораждащо мисъл.

# 3 650
До преди няколко години се надявах, че тоталитаризма ще се израсте... НО вече дълбоко се съмнявам.

Какви спомени...  по дяволите!!! когато настоящето е откачено...  newsm78 

# 3 651
С храненето на прасетата в личните стопанства с типов хляб.

Ние ги ранехме с бял хляб. И на кокошките, нагизнат във вода. От рентата, с купони, беше евтин. Ходех рано сутрин, за да не свърши, и бях героят на семейството - купуват 4-5 с ликова чанта, която ми надираше краката от протриване.
Но месото беше скъпо. На село всеки си гледаше лично.

# 3 652
  • The QC to be!!!
Много черногледи и материалистични спомени гледам има споделени. Моето семейство, явно е изключение, защото тези материалистични неща за които пишете, за нас никога не са имали кой знае какво значение. Или толкова са били малко значими за нас празните магазини, че съм ги забравила.

Поне 2 пъти в годината ходехме по лагери, и още толкова почивки с родители и баби и дядовци. Повечето почивки бяха по някакви минерални бани. Имаше една мания в нашето семейство да се ходи на минерални бани, и се сещам, че имаше и кални истории. Хубавият селски хляб, който ухаеше толкова примамливо, че слюнките почват да текат доста преди да се стигне до фурната за хляб. Ваканциите при баба и дядо бяха чудесни просто! Ако можех, точно това искам да си върна - времето с тях.

# 3 653
Много черногледи и материалистични спомени гледам има споделени. Моето семейство, явно е изключение, защото тези материалистични неща за които пишете, за нас никога не са имали кой знае какво значение. 
Вероятно е така, защото във вашето семейство са си хранели децата с възвишена духовна храна. А на материалистите им се е налагало да хранят децата си с хляб, месо, мляко и други невъзвишени неща. Да им се чуди човек защо отдават значение на това.

# 3 654
  • The QC to be!!!
аз не си спомням храната да е била проблем за нас или за хората около нас! Да, спомням си купони, но имаше купони и след 89та! Всички деца в училище сме били нахранени и облечени. Или съм била абсолютно незапозната с това, че хора едва ли не са гладували.  newsm78

Сетих се, че много често в Неделя сутрин ходехме на кино от 8!  ooooh! За тогава явно е било нещо нормално, но сега ми звучи не толкова нормално. Имам и много хубави спомени от куклените театри и по принцип от театрите. Със слушането на опера нещо не се разбирахме, и за това макс 1-2 пъти в годината се ходеше, и то с много голямо нежелание. Спомням си и много се радвах на екскурзиите от училище, и тогава, пак цял клас сме ходили, не знам да е имало дете което да не е ходило. Тези екскурзии бяха май всяка година, и все по исторически места. Сега ходят ли децата на такива екскурзии?  newsm78

# 3 655
Не, не са гладували както се гладува по време на война, но в магазините имаше по 5 неща на кръст, най-базовите и до там. За хигиената даже дума няма да отварям. Съзнателните ми спомени са от края на 70-те и 80-те години, когато вече се появиха и опашките за разни неща, които мистериозно ставаха дефицитни. Теб май те гони жалба за младост и затова с такава носталгия пишеш за това време.

# 3 656
И банани нямаше. Crossing Arms

# 3 657
Ама кренвиршите какви бяха.

# 3 658
Baby* - да, сега ходят на такива екскурзии и не само на такива. Едно време само в соц. лагера ни пускаха, а сега навсякъде- и на почивка и на екскурзия и за пазаруване.
И мен ме пращаха по лагери, беше гадно. Пионерски истории, строй, гадна храна, вечерна проверка, рапорт даден рапорт приет... Това защото не можехме да си позволим почивка на море или планина.

# 3 659
Ама кренвиршите какви бяха.
Ами поне не ядяхме 40 годишно месо... Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт