Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 251
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 720
Мислех, че са измрели червените бабички, но явно още ги има. Нереални спомени за доброто старо време.
                        Е, тЕ тиЯ най ги обичам! Yum Като нямат доводи и факти ползват КЛИШЕТА!Поне да им роди мозъчето нещо тяхно,ама .....мечтииииии!

# 3 721
  • The QC to be!!!
Мислех, че са измрели червените бабички, но явно още ги има. Нереални спомени за доброто старо време.
                       Е, тЕ тиЯ най ги обичам! Yum Като нямат доводи и факти ползват КЛИШЕТА!Поне да им роди мозъчето нещо тяхно,ама .....мечтииииии!

а аз си мислех, че все пак хората с достъп до цял нет инфо ще изпозват сивото си вещество, ама на, то какво да ползват като липсва?!  hahaha

# 3 722
  • София
Радост за окото е да чета хора, родени в края на 80- те, какви ярки спомени имат!
Дерзайте!
Всеки гледа от собствена камбанария. Simple Smile
Роден съм доста преди края на 80-те. Някои неща от писаното са донякъде верни, но и доста са забавни, пречупени през призмата на съответният индивид. Simple Smile
Личното ми мнение е, че нещата съвсем генерално, са около 50:50.

# 3 723
Няма скоро да измрат, защото са яли  чиста храна.... И са облъчени за винаги от Чернобил

Ще светят като крушки до сто години.

# 3 724
Хляба беше 1 кг.

За червените бабички бих посъветвала да се погледнат соц.проучванията последните години - вече не са само бабички..
Изамен това си е огромен проблем.

# 3 725
                Стигнах до доста неприятен извод - какъвто и строй да се измисли -соц,моц,демократичен или някакъв друг -ичен ще бъде тотално разсипан от използвачите.

Аз отдавна съм стигнала до извода, че бай Ганьо, който твърди "маскари са и едните, и друфите-на маймуни ни направиха", е абсолютно прав.

# 3 726
  • The QC to be!!!
                Стигнах до доста неприятен извод - какъвто и строй да се измисли -соц,моц,демократичен или някакъв друг -ичен ще бъде тотално разсипан от използвачите.

Аз отдавна съм стигнала до извода, че бай Ганьо, който твърди "маскари са и едните, и друфите-на маймуни ни направиха", е абсолютно прав.
Бай Ганьо е много черноглед, както и много българи - все калта гледат и търсят.

# 3 727
Да попитам - колко от вашите родители са изхвърляли по цели чували с дрехи? Защото вече не им трябват, защото са си купили нови?  newsm78

Не ги хвърляха, предаваха ги на „Вторични суровини“ и ги заменяха за прежди, платове и капачки за буркани. А, и тоалетна хартия, ама нея можеше да си купиш срещу предадена стара хартия.
Вярно, повече се ценяха суровините тогава. И празните стъклени бутилки връщахме редовно, не ги хвърляхме.
Но това е световна тенденция – консуматорското общество е в апогея си. Ползваш и хвърляш, сякаш ресурсите на планетата са неизчерпаеми...

# 3 728
  • Пловдив
Цитат на: Didia
Като нямат доводи и факти ползват КЛИШЕТА!Поне да им роди мозъчето нещо тяхно,ама .....мечтииииии!
Е, друго си е да редиш мъдрости като твоите - хем пълни със смисъл, хем нищо клиширано няма в тях, всяка дума си заслужава човек да я прочете, защото не ги среща едно към едно по 123 пъти на ден.
"Днес е добре когато някой направи опит да прочете поне една книга..."
"И преди и сега си знаем кой краде безогледно..."
"никога не съм мълчала и съм си навличала проблеми с такива хора,но пък съм ги поставяла там където трябва. ...Не съм била мекотело никога и не съм блюдолизничала пред някого."
"Някой,който има малко по-големи финансови възможности си мисли,че е хванал господа за пеша и хич не му минава през ума от коя паланка е дошъл в Сф."
То едно ли е, да го цитираш, всяка дума е от оригинална по-оригинална.

# 3 729
  • Бургас
Didia, чакай да позная. Ти си от София нали? Искам да ти кажа, че София не е България. Говориш за месарници, хлебарници. Ами в малките градове нямаше такива екстри. Град с 20хил население имаше един супер и той беше полупразен. Имахме един магазин за телевизори и техника, в който имаше само снимки, реално стоки нямаше вътре. Отиваш и се записваш и чакаш с месеци да ти тойде телевизора.

Свекърва ми десетки пъти ми е разказвала как си купила секция "Чайка". Чакала с месеци, през които всеки божи ден сутрин се ходи да мебелния магазин. Излиза един служител със списък с чакащите и ги почва подред. Ако някой отсъства отпада от списъка. 1200лв дала женицата, а взимала 150лв заплата. Колко години я слушах тая история.

В средата на 80-те баща ми реши да прави баня в къщата. Горяма драма беше, защото никъде нямаше плочки. Трябваше да търси връзки абе страшна работа беше. Накрая взимаш каквото докопаш пък било то и възможно най-грозните оранжево-жълти.

Вие може да не познавате хора лежали в Белене, но аз познавам. И въобще е
малко тъпо да се аргументирати с щом аз не съм го виждала значи не съществува.

Относно "пускането" на стоки сега се сещам за една култова реплика от филма "Двойникът", където колежката закъсня за заседанието, защото "Пуснаха чушки" Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 11:02 от Irene Adler

# 3 730
Да добавя,че и човек си сменя с възрастта приоритетите.
Мъжа ми като млад беше върл противник на соца. Винаги е казвал, че живее по-добре от тогава и даваше за пример как можем да си купим тв напр. с една заплата.
Сега поостаря, появиха му се болежки и започна да носталгира по спокойствието и патриахалността на миналото.

Преди години гледах данни от другите соц.страни. Парадоксалното беше, че дори и в Чехия, която е страната с най-ниски нива на неравенства в Европа има носталгия.

Иван Кръстев имаше интересна статия за това. С две думи това е следствие от разрива между очакванията при падането на комунизма и реалността.

# 3 731
  • Пловдив
Цитат на: flambe
Мъжа ми като млад беше върл противник на соца. Винаги е казвал, че живее по-добре от тогава и даваше за пример как можем да си купим тв напр. с една заплата.
Аха, и мобилни телефони има. Wink
Не мисля, че това с телевизора е най-добрият пример, предвид поевтиняването на техниката в целия свят.
Но явно аз съм още млада, щом тръпки ме побиват само от мисълта онова време да се върне.

# 3 732
  • sofia
Е, аз съм от София. Когато падна режимът бях на 12. Значи имам право да помня, нали?!? И да твърдя, че писанията за прекрасното време тогава са измишльотини.
Имаше недостиг и на стоки и на свобода.
Имаше всичко лошо, което сега го има, но не се говореше за него.

# 3 733
Ми на човека драма и страст са му тв-тата от млад.
И със сигурност остарява защото тв не сме купували 7 години.

Не ме побиват тръпки, защото ми е ясно, че това време не може да се върне.

Учудвам се, че напоследък много млади хора ме разпитват за соца, опитеавам се да съм обективна.  А и мои връстници, които на младини бяха върли антикомунисти си признават, че са разочаровани и носталгират по някои неща от соца.

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 11:16 от flambe

# 3 734
Цитат на: flambe
Аха, и мобилни телефони има. Wink
Не мисля, че това с телевизора е най-добрият пример, предвид поевтиняването на техниката в целия свят.
Но явно аз съм още млада, щом тръпки ме побиват само от мисълта онова време да се върне.

Само че, тогава целият свят не ни касаеше.

Общи условия

Активация на акаунт