Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 347
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 705
На запад заради любопитни съседи ти отнемат децата.
А опашки за хляб - моля ви се- на опашка се чакаше, ако искаш специално току-що изпечен и топъл хляб,  иначе студен можеше да си купиш по всяко време,  както и сега.

# 3 706
Сега пък те насочвам към първата част от коментара си.

# 3 707
Петър Младенов през октомври 1989 година, това трябва да се чете всеки ден по телевизията, вместо добър вечер и да се заковава като начало на всяка подобна тема:

Можехме ли, другари, да минем ние без пленума? Можехме ли да продължаваме по-нататък така? Аз онази вечер се срещнах с актива на градската партийна организация. Там им заявих, че не можехме. Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да докараме нещата до взрив. Ако бяхме забавили малко трудно щеше да бъдат овладени процесите. Обявихме, че през декември ще правим нов пленум. Ще кажем докъде сме стигнали в областта на икономиката, на политическите отношения, нравствената област. Но картината не е благоприятна. Затова помолихме и средствата за масова информация да започнат постепенно да подготвят народа, тъй като ако го кажем изведнъж може да се получи силно напрежение, което да рефлектира върху отделни личности. Тук в дадения случай не е важно личностите, а че ще рефлектира върху партията. Картината в икономиката е тежка, много тежка. Много проблеми са се натрупали, ужасно много. При това те не са свързани само с това, което даваме сега като производство. Те са свързани с възможностите ни да се развиваме по-нататък. Има втора страна - самата икономика. Така я развивахме и така я развихме, нали говорехме, че ето ние сме в състояние примерно да изхранваме две Българии в последните години и дали произвеждаме толкова много, и къде са тези продукти един бог знае! Аз мисля, че ги изнасят. Извиках другарите Луканов и Христо Христов. Рекох: "Престанете да изнасяте селскостопанска продукция!". Нищо подобно. Няма натури. Опитахме се да направим един анализ. Лично за себе си го направих. Това беше преди пленума. Тъй като трябва да ви кажа, че в политбюро никой не ни е давал какви са ни задълженията, и как се развива икономиката. Ние не знаехме. Аз не знаех. Но тъй като имах една връзка с банката помолих да ми дадат годишния отчет на банката. Картината е потресаваща! Ние всяка година казваме, че имаме толкова и толкова прираст - 5, 6 - 6 процента. А знаете ли каква е картината? Ако вземем за база 1983, следващите години ние не само, че нямаме никакви проценти прираст на националния доход, ако изключим тези чужди кредити, които получаваме от Запада, т. е нашите задължения, които се увеличават, ако ги махнем тях, ние имаме непрекъснато намаляване. 1984 е по-лоша от 1983, 1985 е по-лоша от 1984, 1986 е по-лоша от 1985 и т. н. до края, до последната 1988. В областта на нашите задължения ние сме стигнали критичната точка. Понякога говорим колко са зле югославяните, колко са зле унгарците. Аз трябва да ви кажа, че нашето положение не е по-добро, тъй като ние имаме малки възможности за експорт.

# 3 708
Вярно, че се чакаше за топъл хляб.
10 хляба и 10 пресни млека. За животните, който гледаше.

# 3 709
ОФ то.

# 3 710
                    Благодаря! Yum
Цитат на: Нина
* link=topic=913339.msg37010237#msg37010237 date=1531031158
На запад заради любопитни съседи ти отнемат децата.
А опашки за хляб - моля ви се- на опашка се чакаше, ако искаш специално току-що изпечен и топъл хляб,  иначе студен можеше да си купиш по всяко време,  както и сега.
                   Точно това щях да напиша за опашките.При нас има фурна,която правеше невероятен хляб и беше известна в цяла Сф.Ходила съм с мама ,защото беше далеч от нас и сме се редили точно за хубав ,топъл хляб.Сега по стечение на обстоятелствата живея на 100-тина метра от нея.Опашки пред нея има само за Великден,но и козунаците вече не са същите въпреки,че се записват за тях.Едвам мижурка и мъжът ми ходи за хляб,но и самият собственик се оплаква от лошо брашно.Съгласна съм,че има много видове хляб,но колко от тях стават за ядене? Налага ми се да купувам диетичен хляб и.....не съм във възторг.От всичките стават 2-3 и то не съвсем.Така,че добре,че имам хлебопекарна да меси,но пък снабдяването с качествено брашно направо ме влудява.
                  Виж за отнемането на децата имам друго мнение и аз наблюдавайки около мен грижата за децата си мисля,че ако живеят на запад отдавна да са ги взели и то с основание.

Онова време го свързвам с липсата на свобода. И с любопитните съседи, които не бива да обидиш. Сега пак са любопитни, защото пак са същите хора и  това им е останала черта от онова време, обаче сега мога да ги сложа на мястото  им.
                Аз пък го свързвам с бандите от деца ,които се носехме из квартала и никой не ни водеше на училище до  8 клас.Нямаше бариери за охрана в у-щата ,нямаше карти за допуск и никой  не ни открадна,но се познавахме всички и играехме всички."Любопитните " съседи ни гледаха,когато родителите ни работеха след обедна смяна /втора и викаха/ и се прибираха късно вечер,а не плащаха на детегледачки.Първата прибрала се майка ни хранеше всички и когато съсед купи  първия телевизор целия блок се събрахме у тях.Ние,децата,на пода , а родителите ни кой където свари.Сега изолацията е тотална.Някой,който има малко по-големи финансови възможности си мисли,че е хванал господа за пеша и хич не му минава през ума от коя паланка е дошъл в Сф.Минава като айсберг и не се сеща ,че елементарната култура изисква да поздравиш поне .
               За слагането на мястото им......никога не съм мълчала и съм си навличала проблеми с такива хора,но пък съм ги поставяла там където трябва.И сега,и преди никой не ми е пречил да го направя.Не съм била мекотело никога и не съм блюдолизничала пред някого.Това все пак си е черта на самия човек.И сега е пълно с пълзящи гадинки ,както и преди е имало такива.Това не значи,че всички са страхливци и мълчат.
. Аз, дето бях на 13 години 89-та, си спомням много добре как беше, ма да речеш, че съм само аз, та нещо не съм доразбрала - не съм само аз с такива спомени.
                 Не те и карам да четеш фермана! Днес е добре когато някой направи опит да прочете поне една книга така,че не губи време с нещо дето може и да не ти хареса,но се явява част от истината за времето.Аз чета и слушам с интерес коментари по темата.Имам лично мнение,но не отричам тотално чуждото ,а търся зрънцето истина дори в това дето не ми харесва.Що се касае за 89 - та то не виждам да сме имали проблеми с нещо точно през нея.Предишната година си купихме къща,не апартамент и то със спестявания и заем с 1% годишна лихва.Имаше такъв за млади семейства.
                Стигнах до доста неприятен извод - какъвто и строй да се измисли -соц,моц,демократичен или някакъв друг -ичен ще бъде тотално разсипан от използвачите.Още когато се върна царя си мислех,че не си познава царедворците и че ще го разсипят,каквито и намерения да има и така и стана.И преди и сега си знаем кой краде безогледно и си мисли,че без него страната ще загине.Яд ме е само,че в багажника на моята кола не сложиха 500 000 евра,че да си взема шапката и хич няма да ми е тъжно,че ще съм далеч от тук.И хич няма да мисля какво е било преди и сега.

# 3 711
Имаше дефицити и уреждане по втория начин.
На мен най-яркия спомен ми е за тоалетната хартия и дамските превръзки. Поддържахме в къщи огромни по днешните представи запаси.
Помня и дефицити на захар и олио, които пак се купуваха по много, защото в масовия случай се правеха много консерви и компоти.
Нямам идея защо, сигурна съм че се.е произвеждало достатъчно количество. Сигурно са ги изнасяли.
Не ми е и тежало, бях много млада и тези неуредици са тежали на родителите ми.

За абитуриентския ми бал си купих обувки направо от завода в Пловдив - Петър Ченгелов. Бях потресена колко много и красиви обувки имаше в склада им, които никога не се пускаха на бгпазара. Бяха за износ.

Ама помня и масовото нахлуване на нови стоки веднага след соца - на безумни цени, които като правило след първото изпиране трябваше да хвърлиш.

Нямам носталгия, по скоро ми е мъчно,че вместо да градим нататък, загубихме още едно поколение,а следващите просто се изнесоха.

# 3 712
В Лидл непрекъснато има топъл хляб.

# 3 713
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Цитат на: Didia
Що се касае за това дали животът е по-беден или по-богат сега просто направете съпоставка колко хляба би могла да си купи моята баба с пенсия от 45 лв /земеделска пенсия и една от най-ниските по соца/и сегашната баба с пенсия от 125.58 лв /социална пенсия за възраст,която е най-ниската/ или с минималната от 207.60 ст.
Готово. 45 лева пенсия (не ще да е била съвсем най-ниската, щом ДеВа пише за 33 лв. в късния соц, ама айде) : 40 стотинки хляб = 112 хляба и половина. 207 лева минимална пенсия за стаж и възраст сега : около 1 лев хляб = около 207 хляба.

Скрит текст:
ЕммаТ, проблемът не е толкова в бананите, а в другите неща, които периодично изчезваха от пазара или изобщо ги нямаше, или нямаше никакво разнообразие. Аз лично за бананите дори нямам и собствен спомен кога са се появявали - не съм ги обичала чак толкова, че да запомня. Спомена се вече за нещата от корекомите, помним също и всеки пътувал на Запад с какви покупки се връщаше. За бананите вярвам, че и там не са закусвали всеки ден с тях, нито са се къпали в мед и мляко, знам и че някои неща са от епохата, а не от соца, ама да е било същото като там положението със снабдяването - не беше.
Тук сме - вероятно - от сравнително различни прослойки, няма разлика в спомените според това.
Залетите със стоки от цял свят магазини на всяка крачка може и да са ново явление, но залетите с местни стоки не са. Със сигурност "там" бяха леко по-залети от тук, както и вносът на стоки от цял свят "там" беше по-активен, отколкото тук, дори вносните стоки да не са заливали всяко квартално магазинче.
добружата хляб, който повечето хора купуваха беше 26ст.  Peace И това е за 1кг., тогава е нямало други разфасовки. Черният е бил 15ст, бял 34ст. А сега къде го намирате този хляб от 1 лв за кг., и какъв вид хляб е?  newsm78

За качеството изобщо не ми се коментира, само ще ви питам защо ли се тръбеше по медиите, че слагат кафе в черния хляб? Ироничен въпрос, не ми отговаряйте, замислете се.  Peace

Много народ тук пише и си личи, че бърка годините на купонната система, която беше въведена поради липсата на основни продукти. А да ви питам, знаете ли защо изведнъж започнаха да липсват основни продукти след 89та година?

# 3 714
Онова време изобщо не с тръбеше по медиите. Каквото слагат, слагат.

# 3 715

Нямам носталгия, по скоро ми е мъчно,че вместо да градим нататък, загубихме още едно поколение,а следващите просто се изнесоха.
                    Много точно ! Hands Plus1
                     Даааааа ползваха се връзки и.....ги ползваха всички.Отгледахме си децата с Чико,че тогава влезе на пазара и почти всички ги купуваха с.....връзки,но пък имахме пари и проблемът не беше в тях.Сега магазините пълни със стоки ,но колко от тях са качествени.Цените не коментирам - недостъпни за много хора.За ниското качество обвинявам вносителите и не съм съгласна,че запада произвежда за нас лоши стоки.Запада си произвежда всякакви качества,но нашите купуват нещо за 1 лв,а го продават за 10.Хич не им се иска да купят нещо за 9 лв и да го продадат за 10.Цифрите са просто за пример.Коментирам поведението и основата на търговията в БГ - безогледна алчност и спекулации с качество.
                     Не пуснах децата си в нормалния свят,защото съм оптимист по природа и си мислех,че нещо ще се промени към по-добро,нооооо.......внуците няма да спра.Да станат големи и ще ги пращам да следват по чуждите земи,а те да избират дали да се връщат.
                     Baby*,за цените и грамажа на хляба са ти отговорили.Сега /вече казах,че търся диетичен хляб/ хлябът е с изключително ниско качество и по-добре е изобщо да не го консумираш особено ,ако имаш проблем със здравето.Черният изобщо не е черен и си направих експеримента ,дето ни съветваха по ТВ-то - потопих парче хляб-черен във вода и още едно от приготвен от мен типов хляб с типово брашно и ....... в едната чаша се появи на сутринта черната водичка,а в другата хлябът просто се беше разкиснал.Познай къде беше водичката?От три пъти! Yum

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 10:31 от Didia

# 3 716
  • Пловдив
Втората половина на 80-те Добруджата беше 30 стотинки, белият - 40. И не мисля, че бяха килограм.

# 3 717
Мислех, че са измрели червените бабички, но явно още ги има. Нереални спомени за доброто старо време.

# 3 718
Радост за окото е да чета хора, родени в края на 80- те, какви ярки спомени имат!
Дерзайте!

# 3 719
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

Много точно ! Hands Plus1
                     Даааааа ползваха се връзки и.....ги ползваха всички.Отгледахме си децата с Чико,че тогава влезе на пазара и почти всички ги купуваха с.....връзки,но пък имахме пари и проблемът не беше в тях.Сега магазините пълни със стоки ,но колко от тях са качествени.Цените не коментирам - недостъпни за много хора.
За ниското качество обвинявам вносителите
Скрит текст:
и не съм съгласна,че запада произвежда за нас лоши стоки.Запада си произвежда всякакви качества,но нашите купуват нещо за 1 лв,а го продават за 10.Хич не им се иска да купят нещо за 9 лв и да го продадат за 10.Цифрите са просто за пример.Коментирам поведението и основата на търговията в БГ - безогледна алчност и спекулации с качество.
                     Не пуснах децата си в нормалния свят,защото съм оптимист по природа и си мислех,че нещо ще се промени към по-добро,нооооо.......внуците няма да спра.Да станат големи и ще ги пращам да следват по чуждите земи,а те да избират дали да се връщат.
а аз потребителите. Ако потребителите не купуват боклуците, те ще спрат да ги внасят.

Да попитам - колко от вашите родители са изхвърляли по цели чували с дрехи? Защото вече не им трябват, защото са си купили нови?  newsm78

А сега кофите за даряване са пълни и препълнени (не само в Бг.), да не говорим, че време "оно", например, се даваха детските дрехи от едно дете на друго и на близки и на приятели и евентуално на майката ромка от близката махала.

Колко просяци и ровещи из кофите е имало? Или бездомни, и за бездомните не говоря за Бг., а за всичките онези хубави държави от западния край?

Общи условия

Активация на акаунт