Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 220
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 735
Не не побиват тръпки, защото ми е ясно, че това време не може да се върне.

В някои отношения изобщо не си е тръгвало.
Само се смениха поколенията и лозунгите.

# 3 736
Не не побиват тръпки, защото ми е ясно, че това време не може да се върне.

В някои отношения изобщо не си е тръгвало.
Само се смениха поколенията и лозунгите.
А, точно.

# 3 737
Да добавя,че и човек си сменя с възрастта приоритетите.
Скрит текст:
Мъжа ми като млад беше върл противник на соца. Винаги е казвал, че живее по-добре от тогава и даваше за пример как можем да си купим тв напр. с една заплата.
Сега поостаря, появиха му се болежки и започна да носталгира по спокойствието и патриахалността на миналото.

Преди години гледах данни от другите соц.страни. Парадоксалното беше, че дори и в Чехия, която е страната с най-ниски нива на неравенства в Европа има носталгия.

Иван Кръстев имаше интересна статия за това. С две думи това е следствие от разрива между очакванията при падането на комунизма и реалността.

Това е общочовешко.
На млади години са им важни едни неща - както казваш техника, придобивки, вещи. С възрастта започват да придобиват по-голямо значение неща като достъп до здравеопазване, до правосъдие, до образование (за децата).

Което ме връща до темата за връзките преди и сега.
Не виждам връзките да са отпаднали или отслабнали като нужда за добър живот. И днес трябват връзки от люлката (ясла, градина, добро училище за първи клас и т.н.) до гроба (не останаха места в централните гробищни паркове, колкото и неважно за звучи на тези, които са далеч от този момент).

# 3 738
  • Куциндрел
Не знамзнам защо някои лелеят по строй, който има голям принос в обезличаването ни като нация, който помага за помакедончването на територия, която винаги е била българска, който отделя българин от земята му и резултата е пустеещи земи, защото никой не знае и няма традиции да обработва. Строй, който е научил хората да живеят в страх, което още се усеща.
На някой, ако му липсват благините на комунизма, да отиде в пощата. Там не са мръднали почти от стратите си навици и все няма - няма пликове с бабъл фолио, няма хартия, измислят правила, които не знаят къде са написани и т.н. Може и на влак да се повози, Топлофикация всяка година е в профилактика и т.н. страи наследени практики, коити бяма кой да промени, защото работещите там си знаят едно - учено от едно време.

# 3 739
Какво общо има профилактиката на Топлофикация? Що е техника, подлежи на профилактика, за да се снижи вероятността от аварии.
Без профилактика много ще плачете...

# 3 740
Пощата- тези наистина са като консервирани в дълбокия соц. Типичните лелки на гише с почивка от-до, работещи със скоростта на костенурка и строяващи клиентите.

# 3 741
  • The QC to be!!!
Няма до сега изграден строй който да има само позитиви! Едни са запомнили позитивите, други негативите на соца, трети изобщо нищо не знаят за него, а слушат и повтарят като папагали.

Ако се разгледа отрасъл по отрасъл от икономически ъгъл държавата, ще се види едно. Ако се разгледа от социална гледна точка друго. От екологична гледна точка, трето. От психологична гледна точка, от образователна и културна, от технологична, ... и т.н.

Връзкарството го има навсякъде, не си мислите, че само в Бг. е така. Но в Бг. е като един дългокрак октопод с безброй пипала, и на повечето позиции има назначени абсолютно неквалифицирани хора, взимащи решения който са пагубни. Такова общество е обречено на смърт, както и става с България! 1/3 са извън Бг., и това няма да се промени точно заради самите българи които дават шанс на куцо и сакато, а не на тези които са маслото над водата заради самите тях, а не заради познат или роднина.

# 3 742
Какво общо има профилактиката на Топлофикация? Що е техника, подлежи на профилактика, за да се снижи вероятността от аварии.

Да, и това е на София проблем.

# 3 743
  • София
Не знамзнам защо някои лелеят по строй, който има голям принос в обезличаването ни като нация, който помага за помакедончването на територия, която винаги е била българска, който отделя българин от земята му и резултата е пустеещи земи, защото никой не знае и няма традиции да обработва. Строй, който е научил хората да живеят в страх, което още се усеща.

Аааа и салама си го бива, Ваше Височество. Laughing

# 3 744

Не ме побиват тръпки, защото ми е ясно, че това време не може да се върне.

На същото мнение съм , и вярвам /все още/,че и сегашното ще отмине и няма да се върне в настоящия вариант!
                  Да!От София съм,но си спомням селото на баща ми - с над 3000 жители,богато,с магазини,със здравен център и т.н. В момента не искам да погледна на там ,защото е пълна разруха и един капански ансамбъл се мъчи да върне поне част от това,което е било.Преди 3 години ходих и се изпокарахме с мъжа ми в колата,че той ме обвини,че не зная къде е къщата на дядо ми .Става въпрос за двуетажна къща,която би трябвало да видя дори от улицата , а аз съм го забутала в някакъв шубрак.От бялата ограда,високата северняшка резбована порта не беше останало нищичко.....а и наоколо имаше десетки саморазрушаващи се къщи.Бях потресена,че все слушам колко е зле по селата,но като го видях думи нямам да опиша какво почувствах.По-голямата част от роднините ми са в Калифорния и ....... всичко пустее.Навярно и с другите е така.
                  Точно по тези причини си мисля,че в "една и съща река не можеш да стъпиш два пъти"! Когато ползваш цитати не значи,че ползваш клишета. Wink Нищо няма да се върне и хората -също.Ще идват докато има още някоя жива "червена бабичка", а след това само ще си спомнят ,че са избягали от мизерията в БГ,децата и внуците им изобщо няма и да се сетят от къде са.
Няма до сега изграден строй който да има само позитиви! Едни са запомнили позитивите, други негативите на соца, трети изобщо нищо не знаят за него, а слушат и повтарят като папагали.
......

. Но в Бг. е като един дългокрак октопод с безброй пипала, и на повечето позиции има назначени абсолютно неквалифицирани хора, взимащи решения който са пагубни.
                 Да,защото умните и можещите са заплаха за некадърниците!Убедена съм,че имаме много млади,талантливи и разумни млади хора,които след многократни опити да намерят работа си взимат куфарчетата .И да попаднат с връзки или без връзки на определено работно място много скоро излетяват след като се окажат конкуренция и то.....каква ! Това май сме си го наследили още от турско робство ...../пардон забравих ,че няма робство,а присъствие по земите ни/  освобождаваме се винаги първо от най-кадърните.Оставят се по 1-2 -ма късметлии,които да влачат работата,че нали някой все пак трябва да я свърши,а другите - лайф!

# 3 745
  • София
Преди 3 години ходих и се изпокарахме с мъжа ми в колата,че той ме обвини,че не зная къде е къщата на дядо ми .Става въпрос за двуетажна къща,която би трябвало да видя дори от улицата , а аз съм го забутала в някакъв шубрак.От бялата ограда,високата северняшка резбована порта не беше останало нищичко.....а и наоколо имаше десетки саморазрушаващи се къщи.

Извинявай, но поддръжката на дядовата ти къща е работа на теб и на останалите наследници. Държавата не ви е длъжна да ви поддържа къщите.
Като имаш имот някъде - го поддържаш. Като не можеш - го продаваш.

Колкото до носталгията, аз не се учудвам на различните спомени. Разбира се, че привилегированите по време на един режим ще имат едни спомени, а обикновените хора - други.
На майка ми състудентка е била женена за син на родители в ЦК. Еми, още разказва за колата с тенджерите с готвено, за другата кола, която взима мръсните дрехи и ги връща изпрани и изгладени, за жените, чистещи петстайния апартамент, за раждането със секцио! в Правителствена болница през 1974 г и съответно за баба ми с 60 лева заплата и за колетите с бурканите с пържена туршия, за да може да изкара студентските си години в София.
Самата аз много добре помня как на море са ме водили броени пъти, защото родителите ми пари имаха, но карти нямаше откъде да вземат. А в хотелите не е било като сега.
Вуйчо ми, който пък беше жепеец, още разказва как при пътувания до Източна Германия - защото имаха право на един безплатен международен билет годишно - е носил от там ....леща  Shocked
Тааа, разбирам, че дистанцията на времето е сътворила с вас чудото и сте забравили мизерията и простотията да нямаш свободата да разкажеш един виц. Но ако наистина толкова сте изкукали - "Задочните репортажи" на Георги Марков още са налични...Прочетете ги, да си припомните...

# 3 746
Най-лошото е, че у нас след соца настъпи пълна анархия.
Какво е имало и какво не, обаче дисциплината изчезна в небитието, което е пагубно за всичко.
Защо не взехме пример как хората имат ред и си спазват законите?
Не само дали им са пълни магазините.

# 3 747
Да де, то точно това е драмата. Имаше и някои хубави неща през социализма, но първо тях съсипахме. А недостатъците ги запазихме, изкривихме до неузнаваемост, но на практика са си все същите. Плюс това си привнесохме де що недостатък видяхме по чуждите страни или деформирахме положителния чужд опит така, че да служи на интересите на мутро-политическата класа, която наследи старата соцноменклатура.

# 3 748
  • Бургас

Таканаречената профилактика на Топлофикация няма нищо общо с техниката. Просто по време на соц-а цялото предприятие излизаше през август в отпуска и всичко се спираше и толкоз. Сега когато е частно в нашия град няма профилактика лятото. Защо ли?

# 3 749
  • Пловдив
А и мои връстници, които на младини бяха върли антикомунисти си признават, че са разочаровани и носталгират по някои неща от соца.
Е, аз върло анти- не съм била, значи сигурно затова не носталгирам, а не защото съм млада (жалко за последното Wink).

Сийке, кои неща не са си тръгвали? Ама да са наистина характерни точно за соца, не само в кавички характерни като любопитните съседи, боя на децата или одумването на разведените. Wink

Нана77, защо след секцио си сложила удивителна? Мислиш, че през 1974-та не се е правело извън Правителствена болница ли? Аз съм родена така в обикновена болница в провинцията. Или нещо не те разбрах?

Общи условия

Активация на акаунт