Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 034
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 780
Няма и да видиш другаде такава любов, само тука се превъзнасят руснаците, колко са велики и как сме им задължени.
А за комунизма мога само едно да кажа: Защо може да ти е лесно, като може да ти е трудно.
На тия дето се превъзнасят по комунизма и соца бих им задала следния въпрос - бихте ли се съгласили детето ви сега да живее  както вие по онова време.

# 3 781
В Румъния точно 80-те цареше сериозна бедност.

А кога бяха модерни екскурзиите за пазар дотам? Не помня, но все ми се струва, че бяха нейде през 80-те, след поредното поскъпване на кафето, захарта и цигарите.
Може би точно, защото им е бил нисък стандартът, затова да са ходели нашенците. Както години по-късно румънците пък прескачаха насам, за да се възползват от по-ниските цени.

# 3 782
А кога бяха модерни екскурзиите за пазар дотам? Не помня, но все ми се струва, че бяха нейде през 80-те, след поредното поскъпване на кафето, захарта и цигарите.
Може би точно, защото им е бил нисък стандартът, затова да са ходели нашенците. Както години по-късно румънците пък прескачаха насам, за да се възползват от по-ниските цени.
80-те години.
Едни стоки на нас ни бяха изгодни от там, а на тях наши.
Та си се разхождахме в съботите, че се и поздравявахме с нашенци, като в нашия си град. Joy
Имаше период, когато при тях нямаше кафе, та нашенци носеха кафе на зърна от тук, също и
български цигари. Направо в магазин ги доставяха там и някак се разбираха с продавача. Тайно, де. Wink

# 3 783
  • Пловдив
Цитат
А кога бяха модерни екскурзиите за пазар дотам?
Не знам. За китайските сервизи и аз съм чувала, за платове ли, дрехи ли - също, че русенци си купували оттам, но от нашия край поради разстоянието нямаше практика да се ходи нататък и не знам кои години е било. На минаване транзит с влака се виждаха доста мизерно облечени хора, деца най-вече, просещи по гарата дъвки и бонбони. При тях пък може би това го е нямало по магазините или е било скъпо. Като цяло през 80-те бяха позакъсали, казват, че било заради изплащането на дългове, натрупани по-рано.

# 3 784
Моите спомени са, че в различните страни имаше или бяха изгодни различни неща.
Примерно полякините носеха насам евтино злато.

# 3 785
Аз мисля, че рускините носеха евтиното злато, а полякините парфюми и кремове.
Може и да съм в грешка  newsm78

# 3 786
За инвалидите много лошо, че вече няма такива предприятия, в които работят хора с увреждания. И на загуба да са били, по-добре държавата да ги дотира (за далеч по-големи глупости се дават пари), да се реорганизира процесът на работа, ако трябва и друга ниша да се заеме, така че постепенно да спрат да губят,  но да има място, където хората с увреждания са желани, и могат да придобиват някакъв трудов опит и навици. Като грохнат или починат родителите им, кой ще ги гледа тези хора без никакви трудови навици, със заболявания, изискващи повишени разходи за лекарства и с доход от 100-200 лева инвалидна пенсия. Има рампи за инвалиди, щото ги задължават, обаче на доста от местата, например в подлези, инвалид посмъртно не може да се изкачи сам с инвслидната количка по рампата, защото рампата е с алпинистки наклон от 50-60 градуса. За хората с тежки увреждания, изискващи чужда помощ, пък са още по-зле нещата.

# 3 787
Аз мисля, че рускините носеха евтиното злато, а полякините парфюми и кремове.
Може и да съм в грешка  newsm78

По нашия край се предпочиташе това на полякините, тъй като руското злато е малко по-различно по състав, съответно и на цвят и не на вски му допада.
Обаче се случваше рускините да донесат камъни, които явно при тях бяха евтини.

# 3 788
  • Бургас
А аз се чудя защо постоянно се тръби, че по соца всички бяха равни. Аз не съм останала с такова впечатление. Заплатите в големите областни градове бяха 2-3 пъти по-големи от в селата. Да не говорим, че за хората от върховете имаше доста облаги.

# 3 789
На минаване транзит с влака се виждаха доста мизерно облечени хора, деца най-вече, просещи по гарата дъвки и бонбони. При тях пък може би това го е нямало по магазините или е било скъпо. Като цяло през 80-те бяха позакъсали, казват, че било заради изплащането на дългове, натрупани по-рано.

През 70-те съм минавала през Румъния с кола. Малка бях и не помня много неща, само колко силно ме впечатлиха играещите и притичващи пред колите дрипави и боси циганета. Толкова мръсни и дрипави тогава нямаше у нас.
През 90-те на тумби заприиждаха на юг от Дунава и това сложи началото на бума на циганската престъпност. И до днес в по-малките населени места си личат отдалече местните, уседнали по времето на соца цигани и новодошлите откъм Румънско, които още не могат да говорят добре български език.
А за екскурзиите – организираха такива с автобуси. Имахме съседи, които ходиха и затова знам какво носеха насам.
Пак през 80-те, първата половина, бяха модерни и още едни шопинг екскурзии – този път до Гърция. Нататък се мъкнеха ел.уреди от рода на ютии, прахосмукачки, които гърците грабеха като топъл хляб. С парите пък се купуваха и носееха насам газови печки, пердета, дънки и др. подобни, невидени по нашите магазини благини.  Laughing

# 3 790
Всяка инфраструктура може и трябва да се промени спрямо новите технически възможности. Постепенно нещата се подменят, модернизират, изграждат нови.
Но трябва да се спре да се краде, а това е сладък спомен от онова време, който някои хора не искат да забравят.

Е как да го забравят като сегашните управници непрекъснато демонстрират факирски умения в тази област? Онези старите им дишат праха.

# 3 791
Е как да го забравят като сегашните управници непрекъснато демонстрират факирски умения в тази област? Онези старите им дишат праха.
Напротив, сегашните са се учили от най-добрите. Тези сега поне ни дават и ние да си купим нещичко, тогава всичко обираха до шушка... Земи, къщи, заводи...

А аз се чудя защо постоянно се тръби, че по соца всички бяха равни. Аз не съм останала с такова впечатление. Заплатите в големите областни градове бяха 2-3 пъти по-големи от в селата. Да не говорим, че за хората от върховете имаше доста облаги.
Шега е това, защото така обясняваха управляващите. Но, разбира се, някои бяха по-равни от другите Simple Smile

# 3 792
За инвалидите
Скрит текст:
много лошо, че вече няма такива предприятия, в които работят хора с увреждания. И на загуба да са били, по-добре държавата да ги дотира (за далеч по-големи глупости се дават пари), да се реорганизира процесът на работа, ако трябва и друга ниша да се заеме, така че постепенно да спрат да губят,  но да има място, където хората с увреждания са желани, и могат да придобиват някакъв трудов опит и навици. Като грохнат или починат родителите им, кой ще ги гледа тези хора без никакви трудови навици, със заболявания, изискващи повишени разходи за лекарства и с доход от 100-200 лева инвалидна пенсия. Има рампи за инвалиди, щото ги задължават, обаче на доста от местата, например в подлези, инвалид посмъртно не може да се изкачи сам с инвслидната количка по рампата, защото рампата е с алпинистки наклон от 50-60 градуса. За хората с тежки увреждания, изискващи чужда помощ, пък са още по-зле нещата.

Само дето през годините съм слушала коментари от българи, които след 2000 г. бяха хукнали да бачкат на запад, колко болни били западняците, ужас, то инвалидни колички, то кислородни бутилки, а в България колко са здрави хората.... ама именно през соца домовете за хората с увреждания са строени в малки и забутани села никой да не ги вижда, и изобщо - нямаше инвалиди на улиците, защото просто нямаше как да излязат от домовете си. Никога не се бях впечатлявала от социалистически панелен патент с асансьор, който е построен НАД някое стълбище, на реален втори или реален трети етаж (щото нали партерът не е етаж). Чак като случайно видях в панелка трима души да мъкнат човек на количка надолу по стъпала СЛЕД асансор, ми светна за пълното безхаберие на комунясали архитекти. Кой е работил в онези времена в тогавашните предприятия за инвалиди - ами явно, не и точно хората, за които говориш, тези в колички и зависими от родители и близки....

# 3 793
И в повечето стари тухли асансьорите са така.

# 3 794
Само дето през годините съм слушала коментари от българи, които след 2000 г. бяха хукнали да бачкат на запад, колко болни били западняците, ужас, то инвалидни колички, то кислородни бутилки, а в България колко са здрави хората.... ама именно през соца домовете за хората с увреждания са строени в малки и забутани села никой да не ги вижда, и изобщо - нямаше инвалиди на улиците, защото просто нямаше как да излязат от домовете си. Никога не се бях впечатлявала от социалистически панелен патент с асансьор, който е построен НАД някое стълбище, на реален втори или реален трети етаж (щото нали партерът не е етаж). Чак като случайно видях в панелка трима души да мъкнат човек на количка надолу по стъпала СЛЕД асансор, ми светна за пълното безхаберие на комунясали архитекти. Кой е работил в онези времена в тогавашните предприятия за инвалиди - ами явно, не и точно хората, за които говориш, тези в колички и зависими от родители и близки....

Абсолютно подкрепям това мнение.

Общи условия

Активация на акаунт