Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 655
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 11 220
  • София
Баш началото на миналия век малко трудно автоматична пералня в БГ.
Изрових инфо, че Перла 04 е от 1980.
Ето доказателство 😁

# 11 221
Не знаех, че сега всеки в България има достъп до газ Wink

Free Agent, доказателство за какво?
Абсурт написа, че първите автоматичните перални са произведени в САЩ някъде в началото на 20 век, а не, че нашата Перла е оттогава. Четете, де Simple Smile
Всъщност автоматичните перални навлизат в масова употреба  доста по-късно, някъде след Втората световна война. В домовете - след 50те години. Ако сте чели, по всички американски книги за 30-40-50те години, хората си носят прането в кварталните перачници и хим. чистене. В Европа в домовете личната пералня стават нормално явление след 60те години. Ние закъсняваме с 10на годинки, както винаги.
http://www.sandacite.net/forum/viewtopic.php?f=44&t=4336

Ама да ви кажа под секрет, то и телевизори преди 50те не е имало на Запад, не само у нас.
За интернет пък съвсем Joy

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 14:42 от птица

# 11 222
Не знаех, че сега всеки в България има достъп до газ Joy

Ето виж научи нещо ново. Тъкмо да се образоваш малко.

# 11 223
Бъди така добра, дай малко повече информация! Искам да се включа - фирма, условия, цени, контакти? Моля Simple Smile

# 11 224
  • Буркина Фасо
Баш началото на миналия век малко трудно автоматична пералня в БГ.
Изрових инфо, че Перла 04 е от 1980.
Ето доказателство 😁

на снимката е Перла 04 - вариант. преди нея е била само Перла 04.

# 11 225
Бъди така добра, дай малко повече информация! Искам да се включа - фирма, условия, цени, контакти? Моля Simple Smile

Можеш да пишеш в Бгмама, значи можеш да ползваш интернет. Потърси и ще видиш.
Само ще ти кажа че доста страни ползват газ и не навсякъде са с тръби. Има и газови цистерни. Така че търси и ще намериш.

# 11 226
  • Пловдив
Нашите са получили Перла 04 през 1979 - подарък за сватбата.

# 11 227
  • София

Само ще ти кажа че доста страни ползват газ и не навсякъде са с тръби. Има и газови цистерни.
Ми да, кат газовата бутилка в колата, например. Simple Smile
Иначе, щеше да има един шланг включен в колата, караш малко и прехвърляш на следващият. Joy

# 11 228
Един възрастен съсед ми сподели преди време, че според него две от основните заслуги на времето на соца в България са масовото залесяване и изграждането на широка язовирна мрежа.
Като се замисля бих добавила и държавната политика за грижа за децата в ранна възраст /здравна помощ, детски градини и т.н./

# 11 229
  • София

То нещо като не е забранено е разрешено ли, това от соца ли ти е максима.
Не беше забранено, ама я си направи парно на газ а, можеше ли в годините на соца. Не щото нямаше.
Сега забранено ли е да имаш парно на газ, ама имаш достъп до него нали, имаш и до сума ти нововъведения веднага. Светът е голям и информацията дебне отвсякъде.

За всеки инициативен и буден човек, винаги това е била максимата- Каквото не е забранено, е разрешено и стига да искаш, го правиш.
Но, не е за заспалите, чието мото е " Нищо не ми даваха да направя, на мен строя ми пречеше".
И разбира се, че можеше да си направиш парно на газ- тръбната система е една и съща, само си подбираш източника на топлина.
И да, светът е голям и информация винаги е можело да намериш, стига да поискаш.

# 11 230

И разбира се, че можеше да си направиш парно на газ- тръбната система е една и съща, само си подбираш източника на топлина.

Я пак, викаш парно на газ е имало и по соца ли, че нещо не разбрах. Викаш имали сме избор на доставчик на топлина ли.
Нещо май не си спомняш какво написа за Топлофикация преди 2 страници. Струва ми се беше нещо за задължително парно. Що бе нали имаш избор, или и то е кат СИП-те в училищата. Уж е е свободно ама не съвсем.

# 11 231
  • Paris, France
Половината от болестите на пенсионерите са от студ. Сериозно. Бащата на мм беше спрял всички радиатори. Купихме му една печка-картина, супер спестяваща, обаче и нея едвам си я пускаше.

Не съм съвсем съгласна. Гледах едно предаване за столетниците, в което обясняваха, че повечето от тях не се отоплявали. Jeanne Calment, която почина на 122г е живяла цял живот без отопление, дори след 100г. Завеждат я в старчески дом когато я намират премръзнала на 100г, май беше. Там вече имало отопление. Показаха и монахинята, тази:

https://www.ledauphine.com/france-monde/2018/02/11/la-doyenne-de … d-hui-ses-114-ans

И тя спяла без отопление. Е, верно в южна Франция рядко става много студено, но Жана не пускала парното и когато в къщата ставало 8° С. Карала колело до 100г възраст.

В България само малко да се захлади и всеки обува чорапи, вълнени терлици. Аз също съм много зиморничава.

Избор за парно нямаше по соца. Много малко избор имаше. Но пък беше доста евтино

# 11 232
Я пак, викаш парно на газ е имало и по соца ли, че нещо не разбрах. Викаш имали сме избор на доставчик на топлина ли.

Социализмът в България умишлено ли е ограничавал достъпа до газ, та да се свързва едното с другото? Защото в такъм случай социализмът в Унгария е бил на съвсем други идеологически позиции спрямо газта. За руския социализъм да не говорим.

# 11 233
Не мога да кажа дали е ограничавал умишлено, но е факт че нямаше. То и газовите бутилки бяха трудно намираеми, какво остава за отопление.

# 11 234
  • София

Нещо май не си спомняш какво написа за Топлофикация преди 2 страници. Струва ми се беше нещо за задължително парно. Що бе нали имаш избор, или и то е кат СИП-те в училищата. Уж е е свободно ама не съвсем.

Хайде, пак да обясня.
Има едни бутилки, които се пълнят с газ- пропан- бутан и се правеха заявки, и ти докарваха пълната бутилка на адреса, като взимаха празната.
У ваше село нямахте ли от тях? newsm78

Що се отнасяше до "задължителното отопление от теца", ами след като ти доставя топлината вкъщи+ топлата вода, срещу едни 12- 20 лева на месец при денонощно ползване, трябва да си формен идиот, че да затвориш крановете и да включиш печката лъч или да се обзаведеш с печка на дърва.
Особено, ако си живял до този момент в онзи смог, от който спираше ГТ и цялото движение по улиците, тъй като падаше във вид на абсолютно непроницаема воняща и черна пелена.

Общи условия

Активация на акаунт