Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 820
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 205
Ами да имам избор да ти кажа, мога да избера да съм на газ и да ми е топло навсякъде без да цепя дърва.
Дори имам избор ако няма газ в моя район да си направя локална система и пак да съм на газ, че даже и да ми е по-евтино.

# 11 206
  • Буркина Фасо
въпросът е да имаш газ. ако липсва пак ще минеш на дърва.

# 11 207
въпросът е да имаш газ. ако липсва пак ще минеш на дърва.
Ти пък Огноб....ми една локална газова система ще си направиш бе, другият път като си вземеш заплатата...ей я без пари е! Whistling

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 10:54 от mimi.7299

# 11 208
Има да, и парите не са кой знае колко. Толкова кредити се взимат за телефони и друга техника, която не е от първа необходимост, ама за нещо което в дългосрочен план е добре за вас, все е скъпо.
Поговорката - евтини на брашното скъпи на триците е тъкмо за вас.

# 11 209
  • София
Ами да имам избор да ти кажа, мога да избера да съм на газ и да ми е топло навсякъде без да цепя дърва.
Дори имам избор ако няма газ в моя район да си направя локална система и пак да съм на газ, че даже и да ми е по-евтино.

Права си, ама на 100%- сега имаш право на избор!
А, по онова време, в София нямаше право на избор- парно задължително и на цена 12 лева на месец за двустаен.
И ако искаш да се разхладиш, отваряш прозореца, щото радиаторите бяха без вентили за спиране.

Само да те попитам- къде е било забранено да си направиш локално отопление по време на соца, че не се сещам?
Или у ваше село великото изобретение "котел на дърва и въглища" не е било известно?
Не за пръв път се оказва, че не сте имали достъп до нищо от 20 век- за автоматична пералня си спомням, че не бяхте чували.
Но, съгласи се, че изключението само потвърждава правилото. Peace

# 11 210
Ееехе стига де конвенционалните котли за газ са към 1000 лв, пък Кондензните 1500, кво му плащаш! Simple Smile

# 11 211
  • Буркина Фасо
Бонго незнам какво ще направи , но аз съм напред с материала  Laughing
покривът ми е със слънчеви панели направен. имам и една перка дето се върти от вятъра. ама са китайски - незнам дали спадат към произведено от Запада.

# 11 212
Бонго незнам какво ще направи , но аз съм напред с материала  Laughing
покривът ми е със слънчеви панели направен. имам и една перка дето се върти от вятъра. ама са китайски - незнам дали спадат към произведено от Запада.

Така е...имаш широк избор!;) Редактирах, сори за обръщението!

# 11 213
  • София
Когато вървите в центъра на София, питали ли сте се за какво има толкова шахти по улиците? Доста от тях са вход за мазето, където е имало локален котел и са се изсипвали въглища.

# 11 214
  • Mediterraneo
Да, важен е изборът. Можеш да избереш да работиш за 500 лв или да не работиш изобщо( най- вече в провинцията). Можеш да избереш зимата да си платиш тока или да имаш пържоли на масата. Пенсионерите всеки ден избират дали да си купят кисело мляко днес или да заложат на хляба. Можеш да избереш да отидеш на море за 3 дни това лято или да сложиш климатик за отопление през зимата. Можеш за избереш да купиш маркови маратонки на сина си или пък да смениш гумите на колата.
Ей такива едни избори са ни дадени в днешно време. Драго ти е, че имаш избор и това те храни и топли!

# 11 215
  • София
Половината от болестите на пенсионерите са от студ. Сериозно. Бащата на мм беше спрял всички радиатори. Купихме му една печка-картина, супер спестяваща, обаче и нея едвам си я пускаше.

# 11 216

Права си, ама на 100%- сега имаш право на избор!
А, по онова време, в София нямаше право на избор- парно задължително и на цена 12 лева на месец за двустаен.
И ако искаш да се разхладиш, отваряш прозореца, щото радиаторите бяха без вентили за спиране.

Само да те попитам- къде е било забранено да си направиш локално отопление по време на соца, че не се сещам?
Или у ваше село великото изобретение "котел на дърва и въглища" не е било известно?
Не за пръв път се оказва, че не сте имали достъп до нищо от 20 век- за автоматична пералня си спомням, че не бяхте чували.
Но, съгласи се, че изключението само потвърждава правилото. Peace

Абсурд, пералнята беше твой патент. Не ми приписвай неща, които не съм казала.
Котел на дърва и въглища  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha. Това като нещо хубаво ли се казва.
И аз да те попитам, аз къде съм казала че е било забранено да си направиш локално парно.

# 11 217
Уиш, след 30 години на бурен капитализъм, свободата да си купят каквото искат или да го подминат, имат едни 20% от населението.
Това е болката- хората с по 500 лева заплата, както и пенсионерите идея нямат, че се продават корени джинджифил и куркума и другите "завъртяни" неща, защото от техните камбанарии се виждат само кучешката радост и заместващите сиренето продукти.
Съгласна съм. Далеч съм от идеята да защитавам сегашната кочина. Просто, за съжаление, Бай Ганьо се оказа прав, твърдейки "Маскари са и едните и другите- на маймуни ни направиха". И предишните, и сегашните не ми ги Фали.  Stop

# 11 218
  • София

Котел на дърва и въглища  hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha. Това като нещо хубаво ли се казва.
И аз да те попитам, аз къде съм казала че е било забранено да си направиш локално парно.

Автоматичната пералня е американски патент- някъде в началото на миналия век, а когато дойде тук, който се интересуваше и искаше да бъде в крак с времето, си я купуваше.
Ти сърцераздирателно описа как сте прали с ония старите, щото нямало откъде да си купите от новите.

За онова време, когато и в София тецовете бяха на въглища, и локалните инсталации в училищата и другите места без централно отопление, да имаш такъв вкъщи, си беше пак да си в крак с времето, ама явно, това също ти е било тера инкогнита.

По повод болднатото- ами, като не е било забранено, що сега го изтъкваш като някаква огромна възможност в противовес на преди?
Или забрави заглавието на темата? Mr. Green

# 11 219

Автоматичната пералня е американски патент- някъде в началото на миналия век, а когато дойде тук, който се интересуваше и искаше да бъде в крак с времето, си я купуваше.
Ти сърцераздирателно описа как сте прали с ония старите, щото нямало откъде да си купите от новите.

За онова време, когато и в София тецовете бяха на въглища, и локалните инсталации в училищата и другите места без централно отопление, да имаш такъв вкъщи, си беше пак да си в крак с времето, ама явно, това също ти е било тера инкогнита.

По повод болднатото- ами, като не е било забранено, що сега го изтъкваш като някаква огромна възможност в противовес на преди?
Или забрави заглавието на темата? Mr. Green

То нещо като не е забранено е разрешено ли, това от соца ли ти е максима.
Не беше забранено, ама я си направи парно на газ а, можеше ли в годините на соца. Не щото нямаше.
Сега забранено ли е да имаш парно на газ, ама имаш достъп до него нали, имаш и до сума ти нововъведения веднага. Светът е голям и информацията дебне отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт