Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 584
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 280
  • Paris, France
Дрънкаш пълни глупости.
По соца евтинията се постигаше през задължението всички да работят и да си плащат данъците.
Тогава нямаше неграмотни, никога не ходили на училище, нито помощи за безработни, лежащи на гърба на работещите.
Държавата беше осигурила работа за всички, за да внася всеки в хазната дори и малко да е.

Затова 94% от населението живееше в собствени жилища, въпреки огромното чакане с вноска в банката.

Хм, да, затова тогава всичко живо драпаше да работи в чужбина и да живее в скъпотия. След отварянето на границите, един милион осигурени със жилища, образовани младежи се втурнахме към живот под наем, на палатки и в бараки в дивия запад, където е скъпо, хората нямат жилища, за образование не са чували и живеят по-дълго от хората в България въпреки ужасното здравеопазване. Малко се върнаха обратно. Как пък никой не пожела да иде в Северна Корея? Там е още по-джиджано.

# 11 281
Сега пък 97%, то повече от времето на комунизма за зла беда на Абсурт ... : ))
това със собствените жилища не е някакво достойнство, та все се повтаря ....
като онова с ниските цени и всичко, което било ''жълти стотинки'' ... Ниски цени, пък няма пари за външния дълг, та  все се фалира ....
Данните на Абсурт за строителството по години и собствеността не се променят с нищо, та не виждам зла беда.
"Все" е само България за известно време през 1990-та.

# 11 282
Сега пък 97%, то повече от времето на комунизма за зла беда на Абсурт ... : ))
Да, 3% увеличение за 28 години е нечуван скок.

# 11 283
  • София
Ако за целите на аналогията приемем, че зрелият соц е разполагал със същите комуникационни технологии както днес, чудя се колко ли фенове биха се престрашили в анонимен форум да хвалят и възхваляват, да речем, царско време.

И това е всичко, което е нужно да се знае за оняя период и онова време, според мене.

Eau 👍

Сиреч, най- голямото постижение сега е, че можем да псуваме властта, както Бай Ганю го е правил? newsm78
Ми, добре, щом казваш- демокрация е и всеки може да лала колкото си иска, докато 80% от хората живеят скотски.

# 11 284
  • София
Дреболийка е, Абсурд, но приятно.
Както и да напуснеш родината, без да те обследват до 9-то коляно и без да се налага да оставяш детето заложник.
Да купиш валута законно.
Да запишеш университет, независимо от политическите ти убеждения. Па и да го завършиш.
Да смениш града без жителство.
Да пазаруваш без връзки.
Да просперираш, без партийното одобрение и гръб.
Осъзнавам, че са все маловажности на фона на цената на парното, но на някои и дреболийки им стигат.

# 11 285
  • София
ТТБ Simple Smile

# 11 286
Честно не знам къде живеете другарки, но аз 80% скотски живеещи хора не виждам. Виждам опашки от коли по границите като дойдат празници.
Айде стига с тази жалба по младост.
В моя живот, най-хубавите ми години са 90-те на 20 век, ама няма как да седна да ги възхвалявам.

# 11 287
  • София
Има статистика, Динчо.
Ако не ѝ вярваш, проблемът е твой- това е демократичната статистика, не оная от соца.

# 11 288
  • София
Има и сива икономика, Динчо. Около 30% е, но ти това сигурно го знаеш, не приличаш на кон с капаци.

# 11 289
Аз знам как живеят хората около мен - няма скотски живот за радост.

# 11 290
  • София
Аз знам как живеят хората около мен - няма скотски живот за радост.

Е, щом те са добре, всичко е наред...........

# 11 291
На теб пък какво точно ти е зле, АбсурТ? Децата ли не са ти наред, внуците ли или само тролиш тук?

# 11 292
  • София
На теб пък какво точно ти е зле, АбсурТ? Децата ли не са ти наред, внуците ли или само тролиш тук?

Динчо, когато около мен има хора, които са в състояние да те пречукат за 2 лева и други- които ровят по кофите с боклук, аз не мога да се чувствам комфортно.
Но, това съм аз. Ти нали си добре и по- далече от носа си не виждаш, как мога да ти обясня, защо не е нормално страната ни да е най- бедната в ЕС и че това И за теб и децата ти не е ОК?

ПП. Темата е за спомени от соца, защо се газираш за днешното време? newsm78

# 11 293
  • Paris, France
Сиреч, най- голямото постижение сега е, че можем да псуваме властта, както Бай Ганю го е правил? newsm78
Ми, добре, щом казваш- демокрация е и всеки може да лала колкото си иска, докато 80% от хората живеят скотски.

Не е малко. Едно не се е променило - 80% от хората, които живеят в България, и по соца, но и сега, смятат, че 80% от хората в България живеят скотски. Аз скотски живееш човек в България не познавам в днешно време. Познавам 100 пъти повече скотски живеещи хора във Франция, отколкото в България и не е строят виновен.

Скотски живеещи хора има навсякъде. На всеки може да се случи да фалира, да полудее, да се пропие, заболее. Не всеки може да се измъкне от такъв живот.

Нормално е процентът собственици на жилището, в което живеят да е паднал, защото миграцията се е увеличила. По соца не можеше човек да си вдигне чукалата и да иде в Пловдив или София, а нямаше и имигранти. И сега България е на второ място в ЕО по процент собственици. На първо е Румъния.

Живеещи в съборетини имаше и тогава, особено в циганските квартали. Лично съм ходила и виждала с очите си.

Повечето хора, с които съм се запознала по време на соца и които сега живеят в България живеят нормално според западния стандарт и си позволяват това, което си позволяват живеещите на запад с техния образователен ценз и социален статут. По соца не беше така. Е, някои се оплакват и така е и тук. Безработицата в София е доста по-ниска от безработицата в Париж и данъците също. А и който не намира работа по специалността си може да намери такава в някоя от 28те държави от ЕО + доста държави, в които гражданите на ЕО имат право на работа - Швейцария и Норвегия, например. Възможностите за установяване на по-богата място са много, много повече от времето на соца, при това без неприятни последици върху семейството, останало в затвора, наречен НРБ.

За тези хора, броящи 2 лева слушам, чета, но лично такива не познавам, а не движа в хайлайфа. Когато попитам кои са те точно, ми се отговаря, че са пенсионери, по селата, чакащи някаква въображаема промяна. Никой не ми казва - брат ми Пешо, братчедката Нели или съседката Мария. Има ги, да. Винаги ги е имало и винаги ще ги има.

абсурТ, на какво, според тебе, се дължи бедността на конкретните, броящи стотинки хора и има ли начин животът им да се промени към по-добро? Все пак са собственици на жилища, грамотни, образовани хора.

# 11 294
Данните на Абсурт за строителството по години и собствеността не се променят с нищо, та не виждам зла беда.
"Все" е само България за известно време през 1990-та.

Ние си живеехме при баба, в нейното жилище,
което не е собствено на семейството, но сигурно влизаме в близо 100-те % лична собственост,
по селата и малките градове масово живееха по две-три поколения заедно, което хич не е в графата ''собствено жилище'',
от нашия вход така и се разведоха 3-4 семейства, от такова живеене в ''собствено жилище'', заедно със свекървата и свекъра ...

Общи условия

Активация на акаунт