Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 569
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 310
Баба ми е изключена от Медицинския университет, защото “дружи с неблагонадежден младеж”.
За неблагонадеждния младеж, впоследствие мой дядо, е излишно да споменавам.
След десетина години им възстановяват правата да учат - той завършва тогавашното задочно, баба ми, вече с малко дете,  няма как тепърва да си позволи да учи за лекарка и остава медицинска сестра.

# 11 311
  • София
Да, така е било в първите години- за съжаление, не е бил техен патент, а световна практика.
Примери на гонения и уволнения, и следене има във всички страни, били срещу Хитлер през ВСВ, а и срещу комунистите и партиите им дори в САЩ.
За съжаление, новоизлюпените демократи нищо ново не успяха да научат и всичко старо, предавано им от дебелите червени глави, пребоядисаха в синьо и оставиха на въоръжение.
Същата реторика, същото безогледно оплюване и отричане, като че ли някой им мери храчките и им ги плаща ......

ПП. Останах изумена наскоро- имаше интервю с възрастна българска актриса, от най- известните ни и тя, и съпруга ѝ.
Оказа се, че в еуфорията по масовото пенсиониране на артисти, директно са им заявили, че място за партийни членове в театъра няма.
И то, след като начело на СДС бяхме избрали Костов, с неговата и на жена му " кристално чисти и некомунистически" биографии. Mr. Green

# 11 312
  • Sofia
Тонът в темата преминава допустимите граници за пореден път и обезсмисля съществуването и.
Ако акцентът е озлоблението, няма значение какви са спомените.
За пореден път прочистваме и ако тенденцията се запази, ще приключим темата.

# 11 313
  • София
Имам роднини, изхвърлени от университет със доживотна забрана да учат. Съпругът ми има роднини лежали в лагери и затвори с години. Собствените ми родители са били прехвърляни по разпределения от единия край на България до другия без право на избор. Красоти!
Разпределението май беше за повечето висшисти, по възможност по-далече от дома (особено ако си софиянец), май трябваха връзки, за да останеш наблизо.

Абсурт, тук не съм съгласна с теб. За мен най-гадното на онзи строй беше, че трябва непрекъснато да търсиш връзки, да правиш схеми и да се мазниш на висшестоящите, вместо да си вършиш работата добре и да ти плащат достойно, така че да си купуваш каквото ти душа иска. Не че сега не е донякъде така, но човек има много повече възможности, вкл. да си бие камшика в друга държава. А тогава дори леки критики по Партията не се разминаваха безнаказано.
Неслучайно дори и кадърните хора, които искаха да правят кариера, ставаха партийци - беше задължително условие. За майстори, магазинери, келнери и т.н., които изкарваха в пъти повече от образованите хора, да не говорим...

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 11:14 от Cuckoo

# 11 314
Не мисля, че разпределението е било без право на избор.
Имало е възможност да избират.
Имам пример пред очите си, мой близък.

# 11 315
Да и майка ми ми е разказвала, че са й дали право на избор при  разпределението, но при условие минимум 200 км от София. Е тя избрала град с ЖП гара. Третата година е била омъжена, но си я е изработила там, а баща ми в София.

# 11 316
  • Наблизо
Да и мои близки са можели да избират,но не точно да останат в София или Пловдив или Варна.Не е било много лесно с намирането на пост по специалността за съпруга на разпределения обаче,особено пък по специалността му.
Не знам дали това е добре или зле иначе разпределението..за повечето професии не го намирам за нужно,освен за лекарите.Да,кофти е,но и в по-малките градчета живеят хора и имат нужда от лекари.Ако за друго можеш да попътуваш,то лекар ако трябва да търсиш с километри,може и да си си заминал.
Затова съм За разпределението на лекарите и смятам,че трябва да им се пояснява при кандидатстване.

# 11 317
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Имам роднини, изхвърлени от университет със доживотна забрана да учат. Съпругът ми има роднини лежали в лагери и затвори с години. Собствените ми родители са били прехвърляни по разпределения от единия край на България до другия без право на избор. Красоти!
Разпределението май беше за повечето висшисти, по възможност по-далече от дома (особено ако си софиянец), май трябваха връзки, за да останеш наблизо.

Абсурт, тук не съм съгласна с теб.
За мен най-гадното на онзи строй беше, че трябва непрекъснато да търсиш връзки, да правиш схеми и да се мазниш на висшестоящите, вместо да си вършиш работата добре и да ти плащат достойно, така че да си купуваш каквото ти душа иска. Не че сега не е донякъде така, но човек има много повече възможности, вкл. да си бие камшика в друга държава. А тогава дори леки критики по Партията не се разминаваха безнаказано.
Неслучайно дори и кадърните хора, които искаха да правят кариера, ставах партийци - беше задължително условие. За майстори, магазинери, келнери и т.н., които изкарваха в пъти повече от образованите хора, да не говорим...
и сега няма никаква разлика по отношение на връзките! И сега некадърниците наслагани на разни постове са ужасно много, мързеливи, нищо не вършещи плужеци, голяма част от тях тотални простаци, то за това държавата продължава да копае под дъното!

# 11 318
  • София
Всъщност, имаше резон, колкото и да не беше приятно.
Редовните студенти бяха изцяло на държавна издръжка и за държавата беше редно да бъдат разпределени за същия брой години- 5 в различни краища на страната, за да се осигурят лекари и други специалисти за всички тези, които с данъците си са им плащали обучението.
Най- общо казано, софиянци нямаха право да останат в София, докато провинциалистите можеха да останат.

Който не искаше разпределение имаше избор- започваше работа, след година кандидатства и като го приемат, учи задочно или вечерно.

ПП. Куку, съгласна съм, че връзките бяха издигнати на пиедестал и дори да го имаше на щанда, тръпката да ти го дадат изотдолу, беше непобедима. Mr. Green
Не съм отричала минусите, но санатизирането и изкривяването на истината ме дразни, защото не е от полза.
То ни докара дотук, да срутим държавата и вече 30 години да не можем да се оправим, а омразата да се лее безспир.

# 11 319
  • Буркина Фасо
Затова съм За разпределението на лекарите и смятам,че трябва да им се пояснява при кандидатстване.
за полицаите не се ли отнася? - както и за много други професии.

# 11 320
  • София
За съжаление, за другите професии се обезсмисли, тъй като няма вече държавни предприятия.
За лекарите и мед. сестри, аз бих дала алтернатива- безплатно със задължително разпределение от 5 години и платено, но ппълна такса, без субсидиране от държавата, без разпределение.
Така ще е справедливо и от полза за всички.

# 11 321
......."За майстори, магазинери, келнери и т.н., които изкарваха в пъти повече от образованите хора, да не говорим."
Ми то и сега е така де....едно време завършваш образование, не си харесваш заплатата, свободно можеш да станеш майстор, магазинер, келнер...ето мъжът на АбсурТ от юрист станал строител! В сегашно време завършваш образование, не ти стигат парите, "биеш си камшика", отиваш в чужбина и ставаш бейбиситър, бензинджия, лепиш плочки...изкарваш повече! Simple Smile
Защото и в чужбина никой не те чака като си лекар да те вземе за лекар! Достатъчно техни кадри си имат, та разлика от тогава - НИКАКВА! Sad
И дядо ми и родителите ми са минали разпределение, дядо ми от софиянец в пловдивско село....дали са им къща на два етажа под наем и баба ми разправя, че това са и най хубавите, богати и уважителни от хората на селото години! Simple Smile

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 18:35 от mimi.7299

# 11 322
АбсурТ, три години е било разпределението, не пет.
Мимито, ти колко лекари, работещи в чужбина като плочкаджии, познаваш? Аз нито един, всички си работят като лекари.

# 11 323
АбсурТ, три години е било разпределението, не пет.
Мимито, ти колко лекари, работещи в чужбина като плочкаджии, познаваш? Аз нито един, всички си работят като лекари.
Като плочкаджии не, като ренгенов лаборант, да!  Simple Smile
Плочкаджии стават инженерите, лекарите за плочки не ги бива! Simple Smile
Познавам инженер химик-жена, работеща на бензиностанция!
Познавам момиче завършило география като бейби-ситър и агроном магазинер в хранителни стоки! И ощееее много примери мога да дам!

# 11 324
Ставаше въпрос за лекари, Мими, не за какви примери можеш да дадеш с всякакви странни специалности.
Това за мен е един от абсурдите, които са следствие на тъй любимия ви соц - всеки завършил ВисшУ си въобразява, че е нещо По така и му се полагат неща без той да се замисли как ще се прехранва.
За мен най-големият грях на социализмът е именно спирането на естествения ход на историята и лишаването на хората от мисъл за утрешния им ден. Там на топло в кошарата и на копанката.
На предната страница една от видните комунистически подръжнички пише как гадните седесари саботирали горканчо Жан Виденов и скрили брашното. Да се смееш ли или да плачеш.... Ами нали тогава вие бяхте на власт с цялата мощ на държавата. Не сте некадърни, опозицията ви е виновна...... На опозицията това й е работата, няма да ви помага.

Общи условия

Активация на акаунт