Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 508
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 325
  • София
Защото и в чужбина никой не те чака като си лекар да те вземе за лекар! Достатъчно техни кадри си имат, та разлика от тогава - НИКАКВА! Sad
Големи небивалици пишеш. Дай нещо да прочетем по въпроса или инфото ти е от племенника на учинайката, който чул нещо по въпроса.
Недостигът на лекари е огромен в цяла Западна Европа, извънредни часове над лимита, прехвърляни в следващия месец по документи, полагаемите отпуски не могат да си вземат. В Германия болниците започват да ухажват студентите от 3. курс, а тези от малките населени места отпускат стипендии срещу 5-годишен трудов договор. Много български лекари учат интензивно немски до В2, заминават и започват веднага работа.
Пиши поне неща, от които имаш поне малка представа и не се излагай!

# 11 326
  • София
Ставаше въпрос за лекари, Мими, не за какви примери можеш да дадеш с всякакви странни специалности.
Това за мен е един от абсурдите, които са следствие на тъй любимия ви соц - всеки завършил ВисшУ си въобразява, че е нещо По така и му се полагат неща без той да се замисли как ще се прехранва.

Това не го разбрах. В соца имаше държавни поръчки, определени бройки, за да се задоволи търсенето в страната на съответните професии. И тези хора, след като са учили съответния брой години, постъпваха по специалността и се развиваха в професията. И всеки се прехранваше със заплата си. Ако не му харесваше, можеше да си намери друга, неквалифицирана толкова работа- с дипломата от средното, например или да стане метач с тази, за основното.

За мен най-големият грях на социализмът е именно спирането на естествения ход на историята и лишаването на хората от мисъл за утрешния им ден. Там на топло в кошарата и на копанката.

Правилно ли разбирам, че естествения ход на историята изисква хората да живеят в непрекъснат страх от загуба на работа и оставане на улицата? И че само тази мисъл трябва да владее съзнанието им?
Аз си мисля, че едва ли има нормално мислещ човек, който не би искал да може спокойно да мисли за утрешния ден на децата си и стандарта им, както и за собствения си комфорт на живот, и да не мечтае да не се тресе от стреса, който го разболява.
Ето, във Франция, която е социална държава, в момента се бунтуват точно хората, които работят в несигурност за бъдещето си, тъй като все по- високи данъци плащат, за да поддържат поколенията необразовани и неработили никога.
И все по- малко права им дава техния КТ.

# 11 327
Защото и в чужбина никой не те чака като си лекар да те вземе за лекар! Достатъчно техни кадри си имат, та разлика от тогава - НИКАКВА! Sad
Пиши поне неща, от които имаш поне малка представа и не се излагай!
Имам и то не малка представа,...нито става въпрос само за лекарската професия, нито за една единствена държава Германия! Така, че обърни се по този начин към ученайка си ..каквото и да значи това . Simple Smile

# 11 328
  • София
Като говориш за лекари не става ли дума за лекарската професия?  Thinking
Написах Западна Европа и бях по-конкретна за Германия. Обстоен анализ на проблемите с кадрите навсякъде там няма да ти правя, положи малко усилие.
С удоволствие бих прочела нещо по-конкретно от твоята "не малка представа", щото пак пишеш общи приказки.
УчинАйка се пише и е често срещана дума сред средите, които разбират от всичко и по много. Затова мислех, че ще ме разбереш.  Grinning

# 11 329
Като говориш за лекари не става ли дума за лекарската професия?  Thinking
Написах Западна Европа и бях по-конкретна за Германия. Обстоен анализ на проблемите с кадрите навсякъде там няма да ти правя, положи малко усилие.
С удоволствие бих прочела нещо по-конкретно от твоята "не малка представа", щото пак пишеш общи приказки.
УчинАйка се пише и е често срещана дума сред средите, които разбират от всичко и по много. Затова мислех, че ще ме разбереш.  Grinning
Е, за жалост не се използва сред моите среди, безмислено е да продължавам дискусията по въпроса...щом не можеш да разбереш какво имам предвид. Който може разбра! Simple Smile

# 11 330
  • София
Пак липса на конкретика, като уводна статия на Работническо дело. Не ме учудваш и да, хората разбраха. Wink
http://medicalnews.bg/blog/2017/05/08/%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D … 0%95%D0%B2%D1%80/
Учинайка - http://www.hera.bg/s.php?n=3313. Във вашите среди се обръщате с другарко, затова не ти е познато.

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 20:18 от Oceans

# 11 331
Пак липса на конкретика, като уводна статия на Работническо дело. Не ме учудваш и да, хората разбраха. Wink
http://medicalnews.bg/blog/2017/05/08/%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D … 0%95%D0%B2%D1%80/
За лекарите значи да сме спокойни..... и дано бързо да учат езици! Joy

# 11 332
  • София
Отчайващо е положението. Само това ли успя да разбереш от статията?

# 11 333
  • Буркина Фасо
В Германия болниците започват да ухажват студентите от 3. курс, а тези от малките населени места отпускат стипендии срещу 5-годишен трудов договор.
значи и немчугите са стигнали до извода , който са направили преди години управляващите в БГ.
сега не мога да разбера  немците правилно действат, а българите не?  или пък обратното.

# 11 334
Ставаше въпрос за лекари, Мими, не за какви примери можеш да дадеш с всякакви странни специалности.
Това за мен е един от абсурдите, които са следствие на тъй любимия ви соц - всеки завършил ВисшУ си въобразява, че е нещо По така и му се полагат неща без той да се замисли как ще се прехранва.
За мен най-големият грях на социализмът е именно спирането на естествения ход на историята и лишаването на хората от мисъл за утрешния им ден. Там на топло в кошарата и на копанката.
На предната страница една от видните комунистически подръжнички пише как гадните седесари саботирали горканчо Жан Виденов и скрили брашното. Да се смееш ли или да плачеш.... Ами нали тогава вие бяхте на власт с цялата мощ на държавата. Не сте некадърни, опозицията ви е виновна...... На опозицията това й е работата, няма да ви помага.

Както и да ме обиждаш,  няма да промениш мнението ми, защото съм преживяла това време и съм видяла с очите си, всичко, което стана в държавата. Ако ти живееш в София,  София не е България. Селата бяха цветущи, сега са пустош. Малките градове бяха  живи, сега - обезлюдени. Скоро гледах интервю с Никола Филчев-бивш главен прокурор. Та той каза  горе долу следното за разрухата: "Българите  поискаха демокрация и да строят капитализъм.  Е, получиха си го! Това е капитализма. Сами си го направиха."  
Някой да твърди  той да е бил комунист?
Колкото до Жан Виденов и най-върлите му противници казват, че е единственият почтен и не обогатил се министър-председател.

Много ти здраве! Няма да ти отговарям повече. И не се смей, а плачи. За България.

Моят съпруг завърши медицина през 1978 г. Предложиха му 3 възможности- военен лекар във военна болница, в Бургас, откъдето получаваше стипендия и в нашия град в новопостроена болница. Избра нашия град. Аз исках Бургас, защото обичам морето, но той реши така и останахме  в родния град. Пак повтарям, че не сме били с връзки и влиятелни родители. Бяха  обикновени трудови хора. От всичките му приятели -колеги повечето останаха в Пловдив, където учиха  или по родните си места.

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 20:39 от K.A.G.

# 11 335
  • София
В Германия болниците започват да ухажват студентите от 3. курс, а тези от малките населени места отпускат стипендии срещу 5-годишен трудов договор.
значи и немчугите са стигнали до извода , който са направили преди години управляващите в БГ.
сега не мога да разбера  немците правилно действат, а българите не?  или пък обратното.

Не е същото. По соца нямаше избор, всички ги разпределяха. В Германия е по избор, като кукичката е финансов стимул. Подобна практика има и в големите корпорации, когато искат да изпратят добър специалист да работи в не много желана дестинация. Тогава му плащат допълнителен компенсационен пакет.

# 11 336
  • Буркина Фасо
ами по времето на соца безплатното учене на студентите не е ли финансова кукичка?
някой дава пари да учиш безплатно с условие след завършване да му се "издължиш" с работа.

# 11 337
  • София
Кукичка е, ама не е финасова.
Иначе аз подкрепям учещите държавна поръчка да нямат възможност веднага да хукват навън. Защото обучаваме лекари, които после не лекуват нас. Но, ако питаш Мимето такъв проблем няма, така че кукички не трябват, българските медици са закотвени тук, щото не ги искат навън.

# 11 338
  • София
сега не мога да разбера  немците правилно действат, а българите не?  или пък обратното.

Ами, да, резонен е въпроса и ми е интересно мнението на тези, толкова възмутени от разпределенията едно време..

Но първо е другия- защо в Европа, че и в Америка, лекарите са кът? newsm78
Ако някой има обяснение, ще ми е интересно да разбера.

Нашите лекари, които отиват там, са си едни Гаврошовци- заемат места, които други не искат.
Както и в другите сфери, де.
Просто, нашата камбанарийка е толкова ниска, че приемаме за голямо постижение излизането извън страната, за да попълним щатовете, които местните не искат да заемат.

# 11 339
  • София
Не е същото, разбира се. Едно е да подпишеш с определена болница и да знаеш, че ще работиш точно там, по собствен избор и напълно доброволно, друго е да нямаш избор и да не знаеш накъде ще те запратят другарите. Наистина ли не разбирате? Отчайващо.
Селата бяха цветущи, защото крепостничеството не позволяваше да напуснеш цъфтящото село. Затова и се обезлюдиха, защото никой не иска да рие тор по рождение.

Общи условия

Активация на акаунт