Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 028
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 685
  • София
Да, много зависеше колко се натягат шефките в у-ще. В гимназията имахме една замка, която стигна дотам, че на врата под престилката можеше да се вижда само бяла, черна или тъмносиня дреха. А като учител не беше такава усойница.
Оттогава знам да играя Дунавско и Елено моме - учехме ги по физическо.

# 11 686
  • Paris, France
Не казвам, че идеализираш, а че ИДЕОЛОГИЗИРАШ. Достатъчно живяхме с партийните лозунги тогава, сега мисля, че можем да говорим спокойно, а не да скачаме на всяко мнение.
Ето, казваш, че хората не са си заключвали вратите. Ми ние си я заключвахме - и тогава, и сега. И тогава имаше ексхибиционисти, и тогава имаше крадци. Наистина нямаше какво толкова да се краде - тук Невена е права. Помня, че в съседите ни беше влязъл крадец и беше им откраднал палтата от закачалката в антрето, докато са били в къщи. Тогава нямаше и наркомани - които да те пребият за 10 лв., но и тогава имаше насилие, имаше и кражби. Имаше и мошеници по улиците - спират те и ти представят някоя сърцераздирателна история, като накрая ти искат пари. Какво толкова е различното?

Ау, сега се сетих, че някой беше влязъл у съседка и беше обрал палтата и обувки и чадъри от коридора. Тя си била у тях, но мислела, че дъщеря и подрежда нещо в коридора.

Наркомани имаше. Имахме съседка, психиатър, който беше взет в плен от наркоман. Разкарвал го из града с нож, опрян на шията и накрая го завел на гарата и се хвърлил под минаваш влак.

Наркоманите нападаха хирургии и реанимации за да си набавят някакви дроги и опиати. Имах и вечно дрогясан съученик. Пред НДК и на Попа през 80те продаваха наркотици. Друг съученик се струваше с Паркизана на дядо си. Масово пушехме през междучасията. Не помня да е имало намалено поведение за такава работа.

Имаше 2ма ексхибиционист и, които редовно се показваха на масово посещавани спирки. Единият се качваше на стол и си показваше оная работа от малък прозорец на кухня на партера. Това на спирка на 72 до канала, на ъгъла преди да тръгне към НДК и МА. Хората им се смееха, но никой не им се караше и не извика милиция. За два дена можеха да ги закопчея тези извратеняци. Тук имахме един дъртак, който по шлифер разхождаше кученце като се стъмни. Смеехме му се, но чак след 2-3 години спря, защото някой се оплакал. Аз предпочитах да минавам по другия тротоар, но не се сетих да се оплача. Факт е, че вече го няма. И в Англия съм виждала. Един ми изкара акъла една нощ. Застанал зад храстите и излезе и ми препречи пътя. Даже в арабските страни ги има, но там е по-трудно и наказанията са големи.

# 11 687
Разбира се, че ги имаше - и ексхибиционистите, и дребните крадци, и наркоманите, но това не се говореше по медии публично, защото разваляше имиджа на социалистическото общество - пък нали  то трябваше да е по-по-най, не се допускаше лоша реклама, казано с днешните термини. Същото и за убийствата. А сега в нашите медии криминалната хроника е най-добре развитият сектор от новини, може би само спортната й съперничи. Ако някой  разчита на медии да се информира какво се случва в България, ще си помисли, че битието ни е само от престъпления и нищо друго не се случва. От едната крайност да се мълчи за криминалните действия отидохме в другата крайност - само за тях да се говори.

# 11 688
Разбира се, че ги имаше - и ексхибиционистите, и дребните крадци, и наркоманите, но това не се говореше по медии публично, защото разваляше имиджа на социалистическото общество - пък нали  то трябваше да е по-по-най, не се допускаше лоша реклама, казано с днешните термини.

Мисля, че наркоманите бяха толкова много, че се познаваха поименно. Не само помежду си, но и цяла София ги знаеше.

# 11 689
  • София
Разбира се, че ги имаше - и ексхибиционистите, и дребните крадци, и наркоманите, но това не се говореше по медии публично, защото разваляше имиджа на социалистическото общество - пък нали  то трябваше да е по-по-най, не се допускаше лоша реклама, казано с днешните термини. Същото и за убийствата. А сега в нашите медии криминалната хроника е най-добре развитият сектор от новини, може би само спортната й съперничи. Ако някой  разчита на медии да се информира какво се случва в България, ще си помисли, че битието ни е само от престъпления и нищо друго не се случва. От едната крайност да се мълчи за криминалните действия отидохме в другата крайност - само за тях да се говори.

Сигурно сме живели в паралелни светове Simple SmileSimple SmileSimple Smile.  Ще повторя, че лятно време, входната врата на къщата ни беше широко отворена за проветряване И през нощта. Имаше нещо като противокомарна мрежа на допълнителна рамка с панти.Първата кражба от дворовете ни (беше влизано у нас и у двама комшии) стана през 1997-ма година. Спретнаха я група гастролиращи ломски цигани (кажете нещо за свободното придвижване навсякъде и лелеяното софийско жителство).

# 11 690
  • Буркина Фасо
е, сега пък имаш избор дали да оставиш вратата отворена или да я затвориш.
тогава не си имал избор и само на широко отворена врата сте стояли.  hahaha

# 11 691
  • Пловдив
Убийствата, мисля, почти винаги са се движели около 180-200 на година - и преди, и след 1990 г. Това през 90-те изненадваше мнозина, които заради разните показни мутренски убийства (1-2-3 годишно) бяха останали с впечатление, че общият брой се е вдигнал рязко.
Хората си се трепят винаги в някакви количества - кой се скарал люто в кръчмата, кой мрази от години братовчеда, кой отмъщава на бившата... Чак се изненадвам на такива данни с двуцифрени числа.

Невена, причините за броя убийства, които сочиш, вероятно наистина са тези.
А за Жоро Павето не е имало осъден и убит друг. Жоро Павето всъщност има само една жертва - възрастна жена, и се смята, че не е искал да я убие. Другите ги е повалял с удар, но не ги е убивал. Погрешно осъден, но не на смърт, е бил съпругът на една от жертвите на друг сериен престъпник, извършвал грабежи и убийства, на име Добриянов. След няколко години в затвора мъжът на тази жена е освободен.

Последна редакция: пн, 10 дек 2018, 10:56 от Магдена

# 11 692
  • Бургас
Аз откакто се помня винаги сме заключвали в къщи. Даже много къщи имаха мрежи над металните огради, които бяха доста високи. Защо са били тези мерки ако не е имало кражби?

# 11 693
  • Пловдив
Ние имахме необитаема къща, но намираща се между други обитаеми, която беше обрана по соца. За общия брой кражби не знам, но крадци също като убийци си е имало винаги.

# 11 694
Разбира се, че имаше кражби.
80те год. след морето спряхме за 1 нощувка в селото на баща ми.
Бяхме с личната кола - лада. Широка, асфалтирана улица, осветено добре.
Сутринта 4те гуми + резервната от багажника ги нямаше.
Местния Шерлок Холмс само се чешеше по главата и гледаше умно.
В София, Лозенец винаги се заключвахме. Вратите на приятелките ми също.
1 съсед беше в затвора за кражба, разобличили го.

# 11 695
  • Бургас
Сега се сетих за песента на Тодор Колев за чистачките Simple Smile Баща ми каза, че по време на соца това била дефицитна стока, нямало по магазините, за това се крадяли. Спомнам си, че когато той паркираше на място различно от нашия гараж винаги си ги сваляше Simple Smile

# 11 696
  • Paris, France
Благодаря, Магдена. Беше ми интересно да прочета. Помниш ли в кой град е действал Джо Павето? Историята ми е разказана от съседки на баба ми и май се е случила преди да съм родена.

Ирен Адлер, ауууу, да. Сега се сетих, че хората си сваляха чистачките от колите преди да паркират за дълго. Чудя се дали в други държави е било така.

# 11 697
В София действаше Жоро Павето, около 1968 - 69 год.
Също си спомням 70те години 1 гимназист беше пробвал да изнасилва дете в близост до 4то РПУ София.
Съседи го усетили и такъв бой му хвърлили, че нещо полудя после. Дълги години обикаляше улиците на Лозенец полугол, мръсен, викаше и се караше с хората.

# 11 698
  • Пловдив
Помниш ли в кой град е действал Джо Павето? Историята ми е разказана от съседки на баба ми и май се е случила преди да съм родена.
В София.
Иначе е бил от някакво село - леко дебилен и глух млад тогава мъж, и, естествено, не се е казвал Жоро. Доскоро беше още жив, сега не знам.

# 11 699
Някъде бях чела, че през 80-те години наркоманите в цялата страна са били около 200 души. Ексхибиционисти имаше много, нашата гимназия беше близо до Морската градина, от другата страна имаше жп прелез с дървета и храсти и редовно имаше, но бяха страхливи и бягаха. Имаше и нудисти, но повечето бяха чужденци и полицията редовно ги разгонваше извън Евиния плаж. Ходехме на плаж в Крайморие, там в едно закътано заливче редовно имаше нудисти и чичо ми, който беше военен, влизаше в морето с дюшека и оттам ги наблюдаваше с бинокъла. Ние живеехме в къща и вратата се заключваше, но ключът висеше на един пирон от вътрешната страна на вратичката.
За чистачките се сещам, че през 1987 ходихме в Приморско, чехите се смееха като ни гледаха, че сваляме чистачките и викаха: "Булгериън цап-царап".

Общи условия

Активация на акаунт