Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 010
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 730
  • София
Но все пак е вид кражба, нали?

# 11 731
Доскоро и в нашия Наказателен кодекс бяха различни престъпления - едното е кражба, другото отнемане на кола. Сега не знам дали не го промениха наскоро.

Ето от интервю с Филчев - обяснява разликите:

Скрит текст:
– Г-н Филчев, каква е разликата между кражба на кола и отнемане на кола?

– Кражбата на кола е престъпление по чл. 194 от Наказателния кодекс (НК), а противозаконното отнемане на кола е престъпление по чл. 346 НК. От обективна страна няма разлика. И на двете престъпления изпълнителното деяние е противозаконно отнемане на кола. Различието е в субективната страна. При кражбата виновният има намерение да присвои вещта, т.е. да я третира като своя собствена като упражнява в пълен обем правото си на собственост с неговите три правомощия – владение, ползване и разпореждане. А при отнемането по чл. 346 НК той има намерение само да ползва колата.

– Защо ли законодателят през 1968 г. е създал и двете разпоредби на НК – на чл. 194 и на чл. 346, след като те се отнасят до две почти еднакви престъпления?

– Правото е отражение на факта. Наказателно правната норма отразява типичното разпространено поведение, а не единични случаи, не ексцеси. Законодателят изучава дадена категория обществено опасни постъпки, извлича техните типични белези и ги закрепва в състава на престъплението, който представлява законов модел на дадено престъпление. В социалистическата държава до 1990 г. много рядко се извършваха кражби на коли. Просто обществените условия не позволяваха това. Колите бяха малко. Държавата почти беше монополизирала търговията с тях. Тя упражняваше строг контрол върху придобиването, регистрирането и движението на автомобилите, още повече върху преминаването на границата с тях. Частни автокъщи и частни паркинги не съществуваха. На практика не беше възможно да се извършват кражби на коли. Повечето прояви се свеждаха до отнемане на кола с намерение да се ползва. Поради това законодателят тогава обяви за специално престъпление това често срещащо се действие – отнемането на кола с намерение да се ползва. Така се създаде нормата на чл. 346 НК. Тя отразяваше тогавашната криминологическа реалност.
Днес реалността е друга. В резултат на изменението на обществените условия повечето коли се отнемат с намерение да се присвоят. Тези прояви следва да се квалифицират като кражби на автомобили. Различието от отнемането на автомобили по чл. 346 НК е, както казах, в субективната страна, в намерението на дееца.

# 11 732
  • Пловдив
Отнемане се казва това по нашия НК.
Друг въпрос е, че даже ачик кражби в практиката ги квалифицират като отнемане.

Grye, и сега са различни уж, ама направиха всичко възможно да ги омесят. Wink Законотворците това.

# 11 733
  • Бургас
А защо е имало дефицит на чистачки? newsm78
Всъщност е имало дефицит на стоки, които не би трябвало да са кът.

И аз съм си задавала този въпрос. Как така хем преизпълваме петилетки и заводите работят на макс, хем стоките ги няма по магазините. Много от нещата са се изнасяли за Русия, срещу което ние сме получавали машини и горива.

# 11 734
  • Куциндрел

И аз съм си задавала този въпрос. Как така хем преизпълваме петилетки и заводите работят на макс, хем стоките ги няма по магазините. Много от нещата са се изнасяли за Русия, срещу което ние сме получавали машини и горива.
Да де, ама стоки като чистачки за соц коли, тоалетна хартия, дамски превръзки и подобни дивотии.
Инак перални по 600 кинта е имало.  Joy Joy Joy Joy Joy

# 11 735
  • Бургас
Освен и тях да сме изнасяли знам ли Joy
Да каже някой от старите застъпници на соца тука.

# 11 736
  • Куциндрел
Може, а може и на това производство да не се е отделяло внимание. Труженикът не заслужава внимание, а само да работи за благоти на....

# 11 737
  • София
Айде да ви светна ламБата - българските пера, в по-голямата си част, не ставаха за нищо - мажеха по стъклото вместо да забърсват водата. Затова се крадяха основно перата на по-новите руски коли. Оригиналните бяха по-читави. Иначе крадяха по няколко български, докато си сглобят комплект от две чистещи а не мажещи пера.

# 11 738
  • Куциндрел
Ама защо така не сме успявали да направим качествени пера за чистачки? С този технически прогрес, модерни заводи и всеотдайни работници?

# 11 739
Ама защо така не сме успявали да направим качествени пера за чистачки? С този технически прогрес, модерни заводи и всеотдайни работници?

Е то само перата да бяха с мед да ги намажеш....!

# 11 740
  • София

И на мен този въпрос не ми дава мира. Защо???
Къде е абсурдната да ни обясни?

# 11 741
Първо качество се е изнасяло за чужбина срещу валута сигурно, а останалите качества остават за нашия гражданин - най-задоволения гражданин на света. Grinning Не е важно да е качествено, важното е да има за всички... опа, то е нямало за всички, де. Няма страшно, все нещо ще измисли.

# 11 742

Петилетките се изпълняваха, като във филма "Кит", уловената хамсийка докато стигне до "горните етажи" става кит, дори пасажи от китове.
Съпругът на сестрата на свекърва ми беше председател на АПК и с болка споделяше, че от Окръжния комитет на БКП ги карат да лъжат за добивите. Та са се изпълнявали петилетки само на хартия.

# 11 743
И аз нахлувам в темата ви
Песента за чистачките на Тодор Колев мисля е от 89 или 90та, т.е не е по времето на Соца.
А във връзка с темата за наркотиците, помните ли Сиси Графинята, тя е започнала още през  60те години с морфин тогава, после е хероинозависима до края си. Гледала съм филма за нея и много ме впечетли като по-малка.

Филмът "Аз, графинята" за нея ли беше?
Гледала съм го, когато излезе, но не помня нищо освен заглавието.

# 11 744
А пък сега какви отчети  на хартия се дават, нямате представа.  И това в образованието. Преди не се лъжеше, а сега масово се лъже  за бройки, за оценки, за успеваемост, за проекти, за непроведени мероприятия, за  непроведени консултации и извънкласни дейности . Всичко е проформа, да се отбие номера.
А при лекарите е още по-зле. Например за проведени профилактични прегледи и домашни посещения.Но за това не са виновни учителите и лекарите. Натоварени са с всякаква бумащина.

Общи условия

Активация на акаунт