Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 088
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 805
Не защитавам строя и порядките му, но да не се забравя политическата действителност тогава.
Това, че напр. Германия се съвзема от ВСВ и процъфтява, далеч не се дължи на прочутото немско трудолюбие. А също да не забравяме, че СССР изнася значителната част от войната на гърба си сам, а за тях няма план Маршал.

А на какво друго се дължи германският успех?!
Защо само Западна Германия има успех, а тя изплаща и огромни обезщетения на евреите,
Източна нищо не изплаща, а няма да я достигне до средата на века
И в средата на века бившата ГДР ще остава различна от Германия
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/10/03/332 … ostava_razlichna/
на СССР се предлага план Маршал също, Сталин даже се е съгласил в началото, после отказал, на руснаците им се изплащат репарации, те си плячкосват каквото могат, но нали знаем как е при тях
/нашият Димитров също е отказал да се включим в плана/

# 11 806
Скрит текст:
Скрит текст:

Poppea, остава и "случайно" да не си разбрала, че съм завършила задочно висшето си образование в България!?

Обърнах ти внимание да четеш целия пост и да не ми вадиш изречението от контекста.
Но, като гледам, не можеш или не искаш да вденеш, затова продължаваш да пишеш едно и също.

Аз спирам, ти продължавай, пък ако стигнеш до същината на поста ми, може и да се опиташ да отговориш за себе си, ако ти стиска или изнася. Mr. Green
РабФак ли учи... Wink
Същината на поста ти е в това:

Ами, точно тук е уловката- да си мислиш, че строя те е спирал, а не че ти не си искала или ставала за нещо друго.
Като си била последното поколение комсомолци и светът ти дойде в краката, къде отиде, какво учи, което не можеше тогава,какво направи?
Нищо повече от това, което би направила и тогава.

Достатъчно много от нас не можеха да излязат да учат навън заради строя, за да твърдиш, че е било не заради него, а заради наши липси или некадърност. Строят ни спираше и това е факт. А когато това стана постижимо, беше вече време децата ни да го правят. И те го правят, което е чудесно. Но да ми обясняваш как не строят ни пречил, а ние не сме били способни, си е жива нагла лъжа.
И не е въпросът кой как се е реализирал, а че ни е бил отнет изборът и не сме имали достъп до алтернативи.  

Да, най- сетне показа същината на поста, което не ти пречи отново да забиваш в посоката, в която единствено се чувстваш уютно- жертвата, на която строят ѝ попречил да открие лекарство против рака.

Е, вярно, че и от тук училите, имаше хора, постигнали стойностни неща, вярно и че след отварянето на границите излязоха навън и се опитаха да постигнат нещо повече от тук.
Но, както виждам, ти също не си сред тях- останала си си тук, защото не ти е било зор да се реализираш, а просто да имаш извинение че не си го постигнала.

ПП. Не съм обобщавала, че строят на всички не е пречел- такова нещо не бих могла и да си помисля дори.
Говоря за най- силните викачи срещу всичко тогава, които и след като падна строят, пак си останаха само викачи гръмогласни.
Наистина си смешна с напъните си да доказваш колко ти си се реализирала и в двете системи, а колко други не са. РабФак-задочник  по соц.-а и брокер на НИ след него за мен не е реалзиация, но за теб явно е върхът на постиженията.
Колкто до моята реализация,  аз за разлика от теб нямам нужда от самоутвърждаване в анонимен форум колко много съм постигнала. Защото темата не е за това кой как се е реализирал след соц.-а, а за това, че соц.ът забраняваше на тези, които искаха да заминат навън в западни държави да учат или да работят - и това е всеизвестно, само ти го оспорваш. В момента което дете не е поискало да учи навън, то не е заминало - разбира се, със знания на езици и подготовка по предметите, които ще учи. Въпросът е, че никой не му търси разрешение от Н..ам кой си и никой не му забранява да иде да учи във Франция (примерно), защото е упадъчна кап.държава. Знания и умения никой не е питал имаш ли, трябва да имаш разрешение от Партията, тя те надзирава да не кривнеш от правия път, успореден на Априлската линия. Което по соц.-а беше точно така и го знам от съвсем първа ръка, за разлика от теб, защото задочници и рабфакаджии за чужбина не си и мислеха, нито успех имаха, нито езици знаеха, и за тях да се доберат до измъчената диплома с клизми по изпитите беше върхът. И ти го потвърждаваш отново.  

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 10:01 от Анонимен

# 11 807
  • София
eau, помня че имаш тежка обсесия на тема социализъм и няма смисъл точно с теб да споря.
Ау, гадните руснаци, изкарали война 4 години, по-голямата част сами и трябвало да са мили и учтиви.

# 11 808
  • Бургас
Не само, че не пускаха хората навън, но и чужденците, които са идвали тук са ги следели. Роднина на мъжа ми имала роднини, които не са българи и са живели в чужбина. Няколко пъти са идвали тук на гости, но винаги с тях е имало и някой прикрепен човек от службите. Било е много конфузна ситуация. Където и да отидат, човека е винаги с тях. А всичките им писма пристигали отворени.

# 11 809
  • София
Poppea, както сега има задочно образование, така имаше и тогава. Различно е от рабфака, прочети, ако те интересува.

Искаха поне 8 м. стаж, за да те приемат задочно и после да работиш през цялото следване.
Мен ме приеха първа година задочно и после се прехвърлих редовно, разбира се. Но на дипломата май не пишеше как си завършил - редовно или задочно.

# 11 810
Poppea, както сега има задочно образование, така имаше и тогава. Различно е от рабфака, прочети, ако те интересува.

Искаха поне 8 м. стаж, за да те приемат задочно и после да работиш през цялото следване.
Мен ме приеха първа година задочно и после се прехвърлих редовно, разбира се. Но на дипломата май не пишеше как си завършил - редовно или задочно.

Много добре знам кое какво е, благодаря - и двете категории влизаха с подкрепата на партийното ръкводство в предприятията и в районния/градския комитет на БКП. И после с клизми ги избутваха преподавателите, за да си нямат ядове.  Защото Партията повеляваше, че работническата класа като ръководеща класа (записано като член 1 в конституцията), трябва да получи диплома (не образование, а диплома), за да може да се издигне на ръководна длъжност и да надзирава и направлява идеологчиески податливата на упадъчни западни влияния интелигенция. Затова и който нямаше знания и успех да учи след средното, заминаваше в някой завод да работи, ставаше комсомолски активист и партийното ръководство го лансираше за определените бройки, които бяха с много по-нисък бал, абе да не е двойка, всичко друго минаваше. Не, не пишеше, което не променя казаното от мен. Моля да не ми обясяваш как задочниците са били отличници и в труда, и в учението. Живяла съм го.То в студентските среди си беше дори обидно, имаше приказка "не се излагай като задочник на изпит".

# 11 811

За да спрете да се оправдавате с този план Маршал ще добавя, че Финландия  губи войната с Русия, изплаща й репарации, не участва в плана, до 1918 е част от Руската империя,
няма петрол и газ, но има средна заплата над 3000 евро ....
Съвсем наскоро Песков се изказа по вашия въпрос, дори и руснаци го иронизираха:

Дмитрий Песков объяснил причину бедности россиян
4 декабря 2018, 08:26   [ «Аргументы Недели» ]
Официальный представитель Кремля Дмитрий Песков, выступая перед студентами МГИМО, высказал мнение о причинах бедности российского населения.  Пресс-секретарь президента России считает, что бедность в стране стала итогом двух войн и развала СССР.
Песков отметил, что у нас огромная страна, в которой "чудовищно маленькое" население, и она "прошла через страшные войны, через страшные периоды в своем развитии, прошла через развал Советского Союза", - сообщает URA.RU.

# 11 812
  • София
Много добре знам кое какво е, благодаря - и двете категории влизаха с подкрепата на партийното ръкводство в предприятията и в районния/градския комитет на БКП. И после с клизми ги избутваха преподавателите, за да си нямат ядове.  .... Затова и който нямаше знания и успех да учи след средното, заминаваше в някой завод да работи, ставаше комсомолски активист и партийното ръководство го лансираше за определените бройки, които бяха с много по-нисък бал, абе да не е двойка, всичко друго минаваше. Не, не пишеше, което не променя казаното от мен.
Защото редовните студенти ходеха на лекции и упражнения по 25 часа дневно.  Joy  Joy
Конкретно аз бях отличничка, и не само аз, имах колежка от ЕГ с резултат на изпита 5,50, но с диплома 5,60, на която не стигна за малко балът, за да влезе редовно. А ти още си говори как са ни избутали с клизми...
Ето ти друг пример - брат ми е влязъл с 3,50 редовно същата специалност.
И да те светна, че имаше работа и работа...не бяха само заводите. Ставаш някаква чиновничка, от теб нищо не зависи, и хем изкарваш висше, хем пари. Работех на доста приятно място, където щях да си изкарам висшето и да си свиркам, ама пусти мерак да съм редовна студентка...
Сега влизат великото РЕДОВНО по документи или с 3-ки, голяма гордост

# 11 813
Много добре знам кое какво е, благодаря - и двете категории влизаха с подкрепата на партийното ръкводство в предприятията и в районния/градския комитет на БКП. И после с клизми ги избутваха преподавателите, за да си нямат ядове.  Защото Партията повеляваше, че работническата класа като ръководеща класа (записано като член 1 в конституцията), трябва да получи диплома (не образование, а диплома), за да може да се издигне на ръководна длъжност и да надзирава и направлява идеологчиески податливата на упадъчни западни влияния интелигенция. Затова и който нямаше знания и успех да учи след средното, заминаваше в някой завод да работи, ставаше комсомолски активист и партийното ръководство го лансираше за определените бройки, които бяха с много по-нисък бал, абе да не е двойка, всичко друго минаваше. Не, не пишеше, което не променя казаното от мен. Моля да не ми обясяваш как задочниците са били отличници и в труда, и в учението. Живяла съм го.То в студентските среди си беше дори обидно, имаше приказка "не се излагай като задочник на изпит".
Това не е вярно. Имам няколко колеги /от различни градове/, които са били в т.нар рабфак. Това е същото, като да ходиш една година на частни уроци. Явили са се на изпит по два предмета /в този случай/ - математика и политически. Тези, които са били с оценка под 4.50 са отпаднали, но са имали право да кандидатстват на общо основание. Дипломите им от средно образование бяха мн. добър т.е. били са над 4.50. /Имахме колеги с много по нисък бал от тях, влезнали редовно. През останалото време на следването не се различаваха от останалите, просто бяха с няколко години по възрастни. Не изтикваха образованието си с помощта на партията.
Имаше друга категория - комсомолски активисти във ВУЗ - овете, деца на някой, които още като студенти ставаха членове на партията, в последствие заемаха по високи постове. В момента имам такъв колега депутат.

# 11 814
  • Куциндрел
Зачудих се апсурт или някоя тук списваща дали са учили преди 89та година на запад? В държава, която не е в соц блока?
Така, лични примери да се дадат. Може и да кажат - на леля ми една позната дъщеря й учи ......
Щото знам, че в СССР се е учило, доста от преподавателите ми в университета бяха завършили там.
Когато аз бях студентка, чак в последните години от следването ми се започна по-лесния достъп до университети в западна Европа. Започнаха да се изгражат връзки с обмен на студенти.

# 11 815
  • София
Мама Нана, мисля, че рабфакът беше след като си работил 3 или 5 години на едно място.
А аз бях задочно - работила съм 8 месеца, за да мога да кандидатствам задочно. Не е същото като 5 години сред пролите.  Grinning
Но както разбрахме от Попеа - щом не сме приети редовно, сме били некадърни, сякаш тогава беше както сега - кой не е поискал, него не са приели
Впрочем, жените относително лесно влизаха в МЕИ, ако ми е трябвало КАКВО ДА Е висше. Но оттам трудно се излизаше.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 10:58 от Cuckoo

# 11 816
Зачудих се апсурт или някоя тук списваща дали са учили преди 89та година на запад? В държава, която не е в соц блока?
Така, лични примери да се дадат. Може и да кажат - на леля ми една позната дъщеря й учи ......
Щото знам, че в СССР се е учило, доста от преподавателите ми в университета бяха завършили там.
Когато аз бях студентка, чак в последните години от следването ми се започна по-лесния достъп до университети в западна Европа. Започнаха да се изгражат връзки с обмен на студенти.
Абе не са много, ама ги е имало. Даже съвсем...неблагонадеждни, така да се каже. Като певецът Георги Минчев, който учи кинорежисура 5 години /1972-1977 г./ в Белгия.
/Майка ми и баща ми го скъсваха от бъзик, когато в началото на демокрацията се раздаваше на концертите на СДС Simple Smile))/

Абсурдите на соца.

# 11 817
Мама Нана, мисля, че рабфакът беше след като си работил 3 или 5 години на едно място.
А аз бях задочно - работила съм 8 месеца, за да мога да кандидатствам задочно.
Но както разбрахме от Попеа - били сме некадърни, тя гмисли сигурно че е както сега - кой не е поискал, него не са приели
Впрочем, жените лесно влизаха в МЕИ, но трудно излизаха.
Тази подробност не я знам. Помня, че ако не те приемат първата година, то трябват 8 месеца трудов стаж, за да кандидатстваш следващата. Без този стаж нямаш това право.
В инженерните специалности наистина имаше друг поглед към жените - Това колеги е просто и елементарно като колежките., реплика на доцент.
Между другото имаше задочници, които просто учеха, за да си "узаконят" знанията и уменията. Редовните бяхме силни повече на теория, докато задочниците изхождаха от практиката и им беше много по лесно.

# 11 818
  • Пловдив
Майка ми е учила задочно. Наложило се е да започне работа (на бюро, не в завод) след средно, защото техните вече са издържали един студент. Поне тя твърди, че е затова. И не споменава да я е избутала партията. Ама сигурно лъже, че да не се излага пред младото поколение.
А за сроковете, рабфака и задочното обучение е така, както казва Cuckoo. Дори аз знам.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 11:11 от Магдена

# 11 819

Майка ми е учила в СССР, само че мисля, че не е било през цялото следване, защото е кандидатствала в България. Нещо като специализация може би е било.

Общи условия

Активация на акаунт