Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 328
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 790
Дама от морето го каза същото - нарязани парчета плат, за мен са си парцали - това беше алтернативата на лигнина, ако нямаш връзки и за  него. Екологични не знам дали са, защото лигнинът и превръзките са от целулоза, а тя е разградима. Но много трудно се перат.

# 11 791
Ами не не сме в комунизма, колкото и да ви се иска да изглежда така. Най-малкото мога да си тръгна за където си поискам и мога да уча и работя където си поискам. Толкова много възможности има за младите хора днес. На светлинни години са от моите такива а аз бях от последното поколение комсомолци.
Не разбирам как е възможно да се гледа с носталгия назад и да се разправя ,че всичко е било много хубаво.
Ами не беше, да имаше някои не много лоши работи , но общо всичко беше зле.

Ами, точно тук е уловката- да си мислиш, че строя те е спирал, а не че ти не си искала или ставала за нещо друго.

Ама това вече е наглост. За какво бяха телените мрежи НАВЪТРЕ загънати по границата, за какво стреляха на месо по тези, които искаха да преминат, за какво бяха изходните визи за Западна Европа - защото строят ни е пускал ли?! Сега и за затворената система ли е трябва да спорим...Просто се изумявам как може да отричаш всеизвестни истини за онова време.
Да, имаше и единици , които учеха в Белгия, САЩ и Англия, ама бяха синове и дъщери на много висша номенклатура. Масата, ако я приемат в МЕИ Владимир Ленин, и хвърля шапка. За учене в Англия, Германия или САЩ изобщо нямаше никакъв начин, никой дори и не говореше за това. Защото беше опасно за здравето. За работа там - също. Защото най-хуманният строй си умираше от страх да не би младежът да иде и да забрави да се върне от гниещия капитализъм, и за да няма изкушения, направо забраняваше. И затова 1990 като отвориха границите отвътре, от наша страна, се юрна народът с милиони - и стояха нелегални с години  в Гърция, в САЩ, в Испания.

# 11 792
  • София
Скрит текст:
Ами не не сме в комунизма, колкото и да ви се иска да изглежда така. Най-малкото мога да си тръгна за където си поискам и мога да уча и работя където си поискам. Толкова много възможности има за младите хора днес. На светлинни години са от моите такива а аз бях от последното поколение комсомолци.
Не разбирам как е възможно да се гледа с носталгия назад и да се разправя ,че всичко е било много хубаво.

Ами, точно тук е уловката- да си мислиш, че строя те е спирал, а не че ти не си искала или ставала за нещо друго.

Ама това вече е наглост. За какво бяха телените мрежи НАВЪТРЕ загънати по границата, за какво стреляха на месо по тези, които искаха да преминат, за какво бяха изходните визи за Западна Европа - защото строят ни е пускал ли?! Сега и за затворената система ли е трябва да спорим...Просто се изумявам как може да отричаш всеизвестни истини за онова време.
Да, имаше и единици , които учеха в Белгия, САЩ и Англия, ама бяха синове и дъщери на много висша номенклатура. Масата, ако я приемат в МЕИ Владимир Ленин, и хвърля шапка. За учене в Англия, Германия или САЩ изобщо нямаше никакъв начин, никой дори и не говореше за това. Защото беше опасно за здравето. За работа там - също. Защото най-хуманният строй си умираше от страх да не би младежът да иде и да забрави да се върне от гниещия капитализъм, и за да няма изкушения, направо забраняваше. И затова 1990 като отвориха границите отвътре, от наша страна, се юрна народът с милиони - и стояха нелегални с години  в Гърция, в САЩ, в Испания.

А, не така, по комунистически Stop- не ти ли е неудобно да вземеш едно изречение от поста ми, да го сложиш извън контекста и да ме обвиняваш в неща, които въобще не съм отричала, нито коментирала!?

Имаше, и не бяха единици вече през 80- те, които учеха и на запад, и на Изток, но и визи имаше- не само изходящи, а и входящи- към другите страни.
И да, трябваше да ти разрешат да излезеш, а ако решиш да минеш границата нелегално, стреляха.
Никой не го е отричал.
Или чети целите постове, за да опонираш коректно или просто отминавай, още повече, като не са адресирани до теб.

# 11 793
Скрит текст:

А, не така, по комунистически Stop- не ти ли е неудобно да вземеш едно изречение от поста ми, да го сложиш извън контекста и да ме обвиняваш в неща, които въобще не съм отричала, нито коментирала!?

Имаше, и не бяха единици вече през 80- те, които учеха и на запад, и на Изток, но и визи имаше- не само изходящи, а и входящи- към другите страни.
И да, трябваше да ти разрешат да излезеш, а ако решиш да минеш границата нелегално, стреляха.
Никой не го е отричал.
Или чети целите постове, за да опонираш коректно или просто отминавай, още повече, като не са адресирани до теб.

Кое е по комунистически - че ти казвам, че лъжеш нагло, като си мислиш, че никой друг не е живял съзнателен живот по онова време ли?
Може да не е към мен, но ти лъжеш, ама безобразно. Vesela е напълно права за ученето и работата и не е да е зависело от качества или знания.
Съвсем конкретно съм кандидатствала и учила по онова време, за разлика от теб. Ти дори в България не си учила, ама знаеш, че други на запад са учили... За твое сведение, за обикновен човек, без да е в номенклатурата, и то на ниво зам. министър и нагоре, нямаше изобщо никакъв начин да подаде документи за кандидатстване в кап. лагера - за САЩ, Англия, Франция -което сега е напълно постижимо за децата. А за МИО и МО в Карл Маркс се искаше специално разрешение от Градския комитет на БКП, и за СССР и соц.-лагера - също - но поне имаше обявени места и се знаеше, че може при тези условия. За кап. лагера  обявени места нямаше и възможност да подадеш документи също нямаше. Обявени места за кап. страните (Англия, САЩ, Франция, Белгия) е имало само в много вътрешни кръгове на висши партийци, за тях чак след промените разбрахме, че ги е имало -и са били на държавна издръжка. Никой не ни е питал какви оценки имаме, колко знаем и можем, просто не сме се родили в правилното семейство. Сега и това ли ще оспорваш, се питам...

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 23:50 от Анонимен

# 11 794
  • София

Poppea, остава и "случайно" да не си разбрала, че съм завършила задочно висшето си образование в България!?

Обърнах ти внимание да четеш целия пост и да не ми вадиш изречението от контекста.
Но, като гледам, не можеш или не искаш да вденеш, затова продължаваш да пишеш едно и също.

Аз спирам, ти продължавай, пък ако стигнеш до същината на поста ми, може и да се опиташ да отговориш за себе си, ако ти стиска или изнася. Mr. Green

# 11 795

Poppea, остава и "случайно" да не си разбрала, че съм завършила задочно висшето си образование в България!?

Обърнах ти внимание да четеш целия пост и да не ми вадиш изречението от контекста.
Но, като гледам, не можеш или не искаш да вденеш, затова продължаваш да пишеш едно и също.

Аз спирам, ти продължавай, пък ако стигнеш до същината на поста ми, може и да се опиташ да отговориш за себе си, ако ти стиска или изнася. Mr. Green
РабФак ли учи... Wink
Същината на поста ти е в това:

Като си била последното поколение комсомолци и светът ти дойде в краката, къде отиде, какво учи, което не можеше тогава,какво направи?
Нищо повече от това, което би направила и тогава.

Достатъчно много от нас не можеха да излязат да учат навън заради строя, за да твърдиш, че е било не заради него, а заради наши липси или некадърност. Строят ни спираше и това е факт. А когато това стана постижимо, беше вече време децата ни да го правят. И те го правят, което е чудесно. Но да ми обясняваш как не строят ни пречил, а ние не сме били способни, си е жива нагла лъжа.
И не е въпросът кой как се е реализирал, а че ни е бил отнет изборът и не сме имали достъп до алтернативи. 

# 11 796
  • Paris, France
Дамските превръзки за еднократно ползуване започват да се ползуват масово след 2рата световна в развитите държави. В първите години на соца жените естествено са продължавали да носят ушити от плат превръзки, които закрепяли на колан, малко като чорапите с жартиери. През втората световна превръзките изчезват и от френските аптеки. През 80те имаше, но само дебели и без улички. Тези тънките, с гел вътре май не се предлагаха. Имам 2 приятелки, които минаха на превръзки за многократна употреба и са доволни. Децата ми са гледани доста време на многократни пелени, през 2002-2005, извън соца. Бих си купила превръзки за многократно ползване, но предпочитан тампони. С екологичната чаша не се спогодихме. В миналото са си навират навит лигнин или тоалетна хартия или памук при липса на тампони.

Прането не е хамалогия, дори без пералня. Накисват се в студена вода, маха се кървавата вода и се хвърлят в голяма кофа, пълна със студена вода. След това се варят в тенджера с настърган алкален сапун. Излизат снежно бели.

Свекърва ми е гледала децата си на мнохократни пелени през 1962-72г във Франция. Махала листа лигнин с твърдото и ги затваряла в пликове. Веднъж седмично от обществена пералня идвали да вземат плика с мръсните и да доставят плик с чисти. Може и по-често да е било, но не е било всеки ден.

# 11 797
  • София
Скрит текст:

РабФак ли учи... Wink
Същината на поста ти е в това:

Като си била последното поколение комсомолци и светът ти дойде в краката, къде отиде, какво учи, което не можеше тогава,какво направи?

Достатъчно много от нас не можеха да излязат да учат навън заради строя, за да твърдиш, че е било не заради него, а заради наши липси или некадърност. Строят ни спираше и това е факт. А когато това стана постижимо, беше вече време децата ни да го правят. И те го правят, което е чудесно. Но да ми обясняваш как не строят ни пречил, а ние не сме били способни, си е жива нагла лъжа.
И не е въпросът кой как се е реализирал, а че ни е бил отнет изборът и не сме имали достъп до алтернативи.  

Да, най- сетне показа същината на поста, което не ти пречи отново да забиваш в посоката, в която единствено се чувстваш уютно- жертвата, на която строят ѝ попречил да открие лекарство против рака.

Е, вярно, че и от тук училите, имаше хора, постигнали стойностни неща, вярно и че след отварянето на границите излязоха навън и се опитаха да постигнат нещо повече от тук.
Но, както виждам, ти също не си сред тях- останала си си тук, защото не ти е било зор да се реализираш, а просто да имаш извинение че не си го постигнала.

ПП. Не съм обобщавала, че строят на всички не е пречел- такова нещо не бих могла и да си помисля дори.
Говоря за най- силните викачи срещу всичко тогава, които и след като падна строят, пак си останаха само викачи гръмогласни.

# 11 798
  • Paris, France
Някой писа, че във Франция скачали за цената на горивата, а в България мълчали. В България няма вече толкова млади хора. Бунтуват се и скачат младите, а те в България са много малко и сравнително задоволени, понеже са малко.

# 11 799
absurT, предвид смешните ти критерии за реализация, силно се съмнявам, че в темата има нереализирали се...

Предполагам, че социализмът те е възпитал да се задоволяваш с малко. Simple Smile Което е съществено за един щастлив живот де - казвам го без ирония.

# 11 800
  • Насред хаоса

Ами баш в комунизма сме, колкото и да им се иска на някои да не сме. Никаква носталгия няма, просто поглед и сравнение върху доста недопустими неща тогава и сега, които стряскащо много си приличат и ако за соца е било приемливо, то за сега не е. За съжаление пълните магазини и това, че можеш да излизаш зад граница, далеч не означава демокрация. Достатъчно ми е само да се сетя за случая на Иванчева, където пресата и наглите нарушения на всякакви права и закони минават даже и комунистическите. Това става безнаказано пред очите на всички ни. И после - протестират една шепа хора, останалите се радват на пълните магазини и чукат на дърво, че не са те. Е как да не сме жмульовци? И само тя да е. Ами случаят с румънския журналист и българския му колега? И с всички неудобни журналисти и други хора? Сума пъти казаха, и то признати институции, за свободата на словото, за това, че медиите са собственост на политици, за скапаното качество на живота тук. Глас в пустиня. Понеже младите хора имали възможности, затова останахме без такива, както каза Невена - всичко се изнесе в страни, вярно западни, но с все още някакво съзнание и зачитане на избирателите и липсата на всякакви пречки да се работи и прави бизнес. Тук  се изхрачват в лицата на хората и си правят, каквото си знаят, че и не се свенят да заявят открито какво мислят за тях. То образованието ли е наред, здравеопазването ли, бизнес средата ли, какво? Дето се казва, добре, че бутнаха социализма, че да видим истинското лице на капитализма, ама по български.

А, ами така кажете, той много искал, ама нямал желание. Случайно, ей така си накупил 130 предприятия, те пък всичките са оказали непригодни и нищо друго не му оставало, освен да ги продаде за скрап. Всичко на ползу роду, даже и според майка му, днес чета, бил като Ботев. Такова безочие и наглост, а някои даже ги и оправдават.
Да бе, виж какъв бизнес нюх - години наред хората са продавали за скрап на парченце, на парченце, непотребни неработещи предприятия и си пълнели гушките до задавяне. Да се чуди човек що така са се жертвали да прилапат най-апетитните парчета от соц баницата, като са били по социалистически постни и безполезни. Баш топлофикация Казанлък примерно е била без пазар и без възможности, само за скрап е ставала. И е било едно продаване за скрап, докато накрая хората са оставени без парно посред зима, а работещите - изритани след години работа при приватизатора без заплати.

# 11 801

Да, много отидоха където са искали, някои постигнаха каквото са искали, други не, но не са седнали да обвиняват строя за всичко, което не са направили и станали.

И не, никой не казва, че всичко е било много хубаво- просто има хора, които не си падат по силното любене и мразене, затова отчитат плюсовете и минусите.

Ох милата тя, къде съм била и какво съм направила след комунизма. Ами доста да ти кажа, учих, работих, живях в чужбина, нещо което нямаше как да се случи преди това.
Нашите бяха на гости при наши роднини в Гърция през 80-те, толкова много време ги размотаваха с визите и не разрешиха ние да отидем с тях, за да не избягат.
Толкова за това как можело да се излезе навън.
Така че съм супер доволна, че моите деца имат много по-големи възможности от мен и за учене и за живеене.

П.П. Сомбра, то щото преди не се крадеше, нямаше подкупни журналисти и изобщо всички бяха супер честни. Ти сериозно ли си ги вярваш тия работи като ги пишеш.
Че то даването на подкуп и връзките са усъвършенствани от комунистите. Навсякъде беше, не случайно имаше прикаки от рода - каквото не става с пари става с много пари и за да поискаш трябва да дадеш.

# 11 802
  • Насред хаоса

П.П. Сомбра, то щото преди не се крадеше, нямаше подкупни журналисти и изобщо всички бяха супер честни. Ти сериозно ли си ги вярваш тия работи като ги пишеш.
Че то даването на подкуп и връзките са усъвършенствани от комунистите. Навсякъде беше, не случайно имаше прикаки от рода - каквото не става с пари става с много пари и за да поискаш трябва да дадеш.
Вместо да подскачаш, опитай да разбереш какво казвам. Никъде не съм казала, че тогава нямало. Нали сме големи демократи сега, що тия уж социалистически похвати са на почит в едно демократично общество? Защо пак се налага да се дават пари, да се сплашват и да се извиват ръцете на хората, за да правят примерно бизнес в свободна и демократична страна? Като било наследство от комунистите, защо не се изкорени? Нали побързаха да съборят мавзолея, да заличат всичко, свързано с комунизма. Защо тези неща останаха? Защо сега се случва Иванчева?
И не, подкупите и притискането не са комунистически патент - имало ги е от време оно, когато хората и понятие са си нямали от социализъм, капитализъм и всякакъв друг -изъм. Но в някои държави са намерили начин да ги наказват ефективно и ако не да ги унищожат, то поне да ги ограничат. И пак честичко се случва някъде да гръмне някоя бомба, и то в държави, в които никога не е имало соц и които се имат за образец на демокрация и правов ред. Та изобщо не ми говорете, че у нас е така, щото соцът ни е научил така.

# 11 803
  • София
....Да, много отидоха където са искали, някои постигнаха каквото са искали, други не, но не са седнали да обвиняват строя за всичко, което не са направили и станали.
Тук няма да се съглася с теб - няма начин да разбереш ставаш или не, след като самият строй не ти разрешава да опиташ в чужбина, освен някои богопомазани. Да, строят спираше буквално - с автомати на границата.

Тази вещомания е създадена точно от нямането на нормални, приятни за окото неща. Вкл. и тоалетна хартия.
Тоалетна хартия "се намираше" - трябва да слухтиш къде са пуснали, да избягаш отработа и да се запасиш, вместо да не го мислиш и просто да работиш съвестно, като ти плащат добре с тези пари в магазина просто да си купиш пустата хартия.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 10:09 от Cuckoo

# 11 804
Тези, които наистина бяха от можещите/кадърните, партията ги вземаше под крилото си. Комунистите не бяха толкова прости, колкото ги описвате. Безспорно имаше и много добре реализирали се некадърници.
Ако обаче тогава строя налагаше ограничения, спираше ни да реализираме способностите си, то днес сме принудени да бягаме за същото далеч от тук. Децата ни не учат в чужбина, защото образованието там е мноого по добро, а го правят за да избягат от безумието, което се случва тук и което ни води в някаква неизвестна, но определено не добра реалност. Това бягство не е избор, а принуда, която с нищо не е по различна от онази преди 30-40 години.
ПП Колко деца учат медицина извън България и колко учещи/ли медицина в България ще/са останат тук?

Общи условия

Активация на акаунт