Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 088
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 775
  • Насред хаоса
Бе аз не помня да е липсвала чак толкоз пуста тоалетна хартия, ама щом казвате. Важното е, че сега имаме купища тоалетна хартия, ароматизирана при това, ама пак сме си същите жмульовци както при липсата й. Ама щом я има, да живей демокрацията, няма да придиряме, я.

# 11 776
Не разбирам защо се омаловажават някакви основни човешки нужди - от тоалетна хартия, от превръзки? Все ще се появи някой да обясни, че ето, сега имало банани/тампони, ама иначе сме били много по-зле, да се задавим с тях направо, щом милеем по цял ден за тях, и нямаме никакви други мечти, желания или цели в живота освен заветната хартия. Невероятната икономика и фабрики сме имали, но едни превръзки като изчезнат от аптеките и се ползваше лигнин, или като "пуснат", всички търчаха да се запасяват. Е, в София е било различно, това е ясно. Чувам, че и сега в Куба ако отидеш на туризъм, хубаво е да носиш дребни подаръци като паста за зъби или кремчета. Радвали се хората...

# 11 777
Ла Сомбра, темата е за спомени, а не за оценки и агитация.

# 11 778
Не разбирам защо се омаловажават някакви основни човешки нужди - от тоалетна хартия, от превръзки? Все ще се появи някой да обясни, че ето, сега имало банани/тампони, ама иначе сме били много по-зле, да се задавим с тях направо, щом милеем по цял ден за тях, и нямаме никакви други мечти, желания или цели в живота освен заветната хартия. Невероятната икономика и фабрики сме имали, но едни превръзки като изчезнат от аптеките и се ползваше лигнин, или като "пуснат", всички търчаха да се запасяват. Е, в София е било различно, това е ясно. Чувам, че и сега в Куба ако отидеш на туризъм, хубаво е да носиш дребни подаръци като паста за зъби или кремчета. Радвали се хората...
Не е било различно в София - лигнин майка ми с връзки чак от Белово носеше, а превръзки нямаше вкъщи, докато не пораснах достатъчно да имам свои връзки в аптека, та като докарат, да ми задели за мен. Ама все с връзки ставаше,в аптеките си беше дефицит.
И не разбирам как желанието да си слагаш превръзки вместо парцали в цикъла е в противоречие с желанието да имаш хубава библиотека -щото дори книгите при соц.-а бяха дефицитни, е, нямам предвид томниците на др. Живков. Я си спомнете как се купуваха Птиците умират сами или Отнесени от вихъра

# 11 779
Явно който чете - няма нужда от тези продукти за хигиена. Възвишен е и му е все тая.

# 11 780
Явно който чете - няма нужда от тези продукти за хигиена. Възвишен е и му е все тая.
Все му е тая дали ще ходи с изцапани гащи с л...на или с кръв, стига да е прочел трудовете на др. Живков... Grinning
Не виждам защо трябва да е или-или. И четенето, и превръзките са необходимост.

# 11 781
  • Куциндрел
Тоалетната хартия беше само пример за нещо елементарно и не толкова трудно за производство. С доста стоки е било така. И чакаш на опашка щото са пуснали. И аз в невръстна възраст съм чакала.
А какви сме жмуньовци... ми дай да се изселим или гръмнем всички, че да не пречим на Ла Сомбра. Така тя ще е единствения представитем на жмуньовците.
И докато се плюваме какви сме няма да се оправим. Като кажеш - българина е еди си какъв, не забравяй, че ти и родителите, и децата сте българи.

# 11 782
В края на краищата всички искаме да живеем добре и България да се развива към хубаво. Вместо да се концентрираме върху това, се водят някакви безсмислени спорове ама било ли е супер едно време или не. Колко да е супер в тоталитарна държава с вечни липси на елементарни продукти, култ към личността на Т.Ж. и непрекъсната политическа пропаганда в кино, книги, училище, работа, извън работа, навсякъде и по всяко време? Бях пуснала страници от Буквара за 1 клас с неоправдано, гнусно промиване на първолашки мозъци. Явно за някои хора е ок или поне поносимо да живеят в тоталитаризъм заради привидната сигурност (докато не стъпиш накриво пред другарите), за други - хич.

# 11 783
Все му е тая дали ще ходи с изцапани гащи с л...на или с кръв, стига да е прочел трудовете на др. Живков... Grinning

Сериозно ли по времето на социализма хората са ползвали парцали! Shocked То, всъщност се явява много екологично в момента, но не съм си мислела, че са се ползвали парцали. И вестници?  Shocked

Абсурт? Ти трябва да помниш. Парацали ли ползваха жените? Ще взема да питам майка си.

У нас вестници не сме рязали за интимни нужди. Не помня какво сме ползвали, но със сигурност не е било вестници. ТОВА щях да го запомня.

# 11 784

Сериозно ли по времето на социализма хората са ползвали парцали! Shocked То, всъщност се явява много екологично в момента, но не съм си мислела, че са се ползвали парцали. И вестници?  Shocked

Абсурт? Ти трябва да помниш. Парацали ли ползваха жените? Ще взема да питам майка си.

У нас вестници не сме рязали за интимни нужди. Не помня какво сме ползвали, но със сигурност не е било вестници. ТОВА щях да го запомня.
За парцали не знам, но имах съученичка, която ползваше парчета плат, май от чаршафи нарязани. Ние с майка ми винаги сме ползвали лигнин, по-късно и превръзки, все с връзки ги купуваше майка ми. Но моите спомени са от 70-те и 80-те, не знам как е било по-рано. Бабите и дядовците ми ползваха вестници в тоалетната -"Работническо дело" и "Земеделско знаме". Тоалетната хартия майка ми доста често също с връзки я купуваше. А ММ ми е разказвал как се е запалил по четенето - в тоалетната на село била забучена част от "Конникът без глава". Зачел се и като излязъл от тоалетната, хукнал да иска от баба си остатъка от книгата.

# 11 785
  • Насред хаоса
О, изобщо не ми пречи някой. Чак е смешно, че хора, които най-настървено плюят комунизма, хич и не забелязват, че пак сме си в него. Щото имало това или онова. Ето затова няма да се оправим.
Гледам, че ми правят забележки, че не било за оценки. Ми що като едните дават, аз да не мога? Щото не съм на същото мнение? Айде няма нужда да ми се дава наклон какво да мисля и говоря. Що се отнася до спомените, отдавна темата тръгна в посока само оплюване. Ама и други сме закачили от това време, та знаем, че не е било баш като описаното. Ама то глад било, ама нищо нямало, глупости, а каквото имало, било грозно, и те така. Парцали и вестници, кръв и лайна?! Нямам спомени хората да са ходили, както е описано. Все пак не сме били от някое племе в някоя забутана джунгла, колкото и да се опитват някои да го изкарат точно така.
И да, наличието на тоалетната хартия в изобилие не ни е променило към по-добро. Нито управлението ни, нито нас.

# 11 786
Ами не не сме в комунизма, колкото и да ви се иска да изглежда така. Най-малкото мога да си тръгна за където си поискам и мога да уча и работя където си поискам. Толкова много възможности има за младите хора днес. На светлинни години са от моите такива а аз бях от последното поколение комсомолци.
Не разбирам как е възможно да се гледа с носталгия назад и да се разправя ,че всичко е било много хубаво.
Ами не беше, да имаше някои не много лоши работи , но общо всичко беше зле.

# 11 787
  • София
Ами не не сме в комунизма, колкото и да ви се иска да изглежда така. Най-малкото мога да си тръгна за където си поискам и мога да уча и работя където си поискам. Толкова много възможности има за младите хора днес. На светлинни години са от моите такива а аз бях от последното поколение комсомолци.
Не разбирам как е възможно да се гледа с носталгия назад и да се разправя ,че всичко е било много хубаво.
Ами не беше, да имаше някои не много лоши работи , но общо всичко беше зле.

Ами, точно тук е уловката- да си мислиш, че строя те е спирал, а не че ти не си искала или ставала за нещо друго.
Като си била последното поколение комсомолци и светът ти дойде в краката, къде отиде, какво учи, което не можеше тогава,какво направи?
Нищо повече от това, което би направила и тогава.

Да, много отидоха където са искали, някои постигнаха каквото са искали, други не, но не са седнали да обвиняват строя за всичко, което не са направили и станали.

И не, никой не казва, че всичко е било много хубаво- просто има хора, които не си падат по силното любене и мразене, затова отчитат плюсовете и минусите.

# 11 788
  • Norge
Спомням си трепета от наближаването на Нова година...
Така е. Тогава големият празник беше Нова година. Лично на мен сегашните два празника, сбутани толкова близо един до друг, ми идват много и вторият остава някак ограбен, непълен.

Веднъж, някъде през 80-те, пътувахме обратно за България точно преди Коледа.
На 24-и „затворихме магазините“ в Германия и продължихме по автобана. Буквално за половин-един час, като на кино, колите потънаха някъде и всичко замря. Същата тишина и в Австрия.

А после влизаме в Югославия и там животът ехеее, той си кипи с пълна сила, точно както и в България след това. Забавни изживявания.  Simple Smile

# 11 789
Въпросът ми е как може от неработещи уж предприятия, наследство от соца, да се натрупат милиони, някои и продължават да си трупат и не пускат кокала за нищо на света. Хем вместо да инвестират и подобряват, са смучели и разсипвали, докато накрая няма друг изход освен закриване. И хората - на улицата. И то предприятията не са едно и две.

Продават ги за скрап - оттам са милионите. Поне за Банев от по-голямата част от 130-те му приватизирани предприятия са продадени за скрап. То от предприятия без суровини и без пазар друго не става.

А, ами така кажете, той много искал, ама нямал желание. Случайно, ей така си накупил 130 предприятия, те пък всичките са оказали непригодни и нищо друго не му оставало, освен да ги продаде за скрап. Всичко на ползу роду, даже и според майка му, днес чета, бил като Ботев. Такова безочие и наглост, а някои даже ги и оправдават.

Общи условия

Активация на акаунт