Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 042
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 820
  • София

Наистина си смешна с напъните си да доказваш колко ти си се реализирала и в двете системи, а колко други не са. РабФак-задочник  по соц.-а и брокер на НИ след него за мен не е реалзиация, но за теб явно е върхът на постиженията.
Колкто до моята реализация,  аз за разлика от теб нямам нужда от самоутвърждаване в анонимен форум колко много съм постигнала. Защото темата не е за това кой как се е реализирал след соц.-а, а за това, че соц.ът забраняваше на тези, които искаха да заминат навън в западни държави да учат или да работят - и това е всеизвестно, само ти го оспорваш. В момента което дете не е поискало да учи навън, то не е заминало - разбира се, със знания на езици и подготовка по предметите, които ще учи. Въпросът е, че никой не му търси разрешение от Н..ам кой си и никой не му забранява да иде да учи във Франция (примерно), защото е упадъчна кап.държава. Знания и умения никой не е питал имаш ли, трябва да имаш разрешение от Партията, тя те надзирава да не кривнеш от правия път, успореден на Априлската линия. Което по соц.-а беше точно така и го знам от съвсем първа ръка, за разлика от теб, защото задочници и рабфакаджии за чужбина не си и мислеха, нито успех имаха, нито езици знаеха, и за тях да се доберат до измъчената диплома с клизми по изпитите беше върхът. И ти го потвърждаваш отново.  

Не знам аз дали съм смешна, но ти си направо жалка в опитите да ме уязвиш, принизявайки всичко, което съм споделила, пишейки откровени лъжи.
Не ме интересуваш защо не си доволна от себе си, миналото си и настоящето, само знам че хора, които имат стремежи и мечти, ги реализират и в по- късна възраст.
Та, ако наистина соца ти е бил отнел избора, то падането на границите ти го върнаха- преди 30 години още, ама за да го използваш трябва да му платиш цената. Това, обаче не става, когато си свикнала тате да носи, мама да меси и държавата да ти плаща цялото обучение. Как да заминеш и да се нагърбиш с работа и заеми, като за теб, задочното обучение е мръсна дума?

И последно, защо ли ти е толкова важно, в анонимен форум да се утвърдиш като жертва с прекършена от соца съдба?

# 11 821
  • Пловдив
И вуйчо ми е учил в СССР. И даже е бил състудент на Луканов и Петър Младенов. Първо е учил някаква педагогика у нас и после, доколкото знам, по някаква комсомолска линия е избрано кой да замине да учи в МГИМО.
Оттук следва, че аз съм с дебели комунистически връзки и в тях се крие причината да твърдя, че по соца дефицит е нямало и изобщо е било прекрасно, както заяви една умна дама (такива твърдения в действителност съм правила само в нейните нестандартни фантазии). И не се шегувам - и друг път съм чувала, че тая специалност са можели да я учат само проверени връзкари и наши хора, никой друг. Иначе баба ми и дядо ми са били дърводелец (дребен частник при това) и домакиня и не са нито АБПФК, нито партийни членове.

# 11 822
  • Насред хаоса
Не знам колко не са се търсили знания и умения, но е факт, че общото ниво на грамотност и обща култура тогава беше много по-високо в сравнение със сегашното. И най-големите двойкаджии щат, не щат, си оправяха поне правописа до едно поносимо ниво, иначе нямаше отстъпване и писане на оценки заради красивите им очи - оставяха ги да повтарят като нищо, а тогава това беше срамно, освен това се държеше отговорност на родителите. Тези, които не желаят да има умения и знания, са тук и сега, и доказателство за това е цялата образователна система. И не знам колко да са били прости и неуки, след като учебниците бяха написани на разбираем за учениците език и макар да не бяха лъскави и камари разновидности като сегашните, по тях се учеше много по-лесно.

# 11 823
  • Куциндрел
La Sombra, виждам, че си нещастна от днешните времена. Но вместо да дърпаш лозунги в нета, може да пускаш жалби, да завеждаш дела, включително и в Европейския съд. Никой не ти го забранява, за разлика от соца. Така се променят нещата, не с ред сълзи и сополи в бг-мамма.

# 11 824
  • Насред хаоса
La Sombra, виждам, че си нещастна от днешните времена. Но вместо да дърпаш лозунги в нета, може да пускаш жалби, да завеждаш дела, включително и в Европейския съд. Никой не ти го забранява, за разлика от соца. Така се променят нещата, не с ред сълзи и сополи в бг-мамма.
Мен ме остави, по-интересното е как вие сте толкова щастливи да живеете в същото, с тая разлика, че магазините са пълни и можете да пътувате, като толкова страстно лозунгирате колко лошо е било. Дали съм нещастна или не, няма как да прецениш от това, което казвам тук, защото едно, че са спомени, второ, че при сравненията, какъвто беше последният ми пост и неясно защо рипна за това, нещата нещо не излизат много в полза на "демокрацията". Това, като изключим пълните магазини и пътуванията, де.
Какво, да не би да отричаш батала във всеки един сектор, където се погледне? Да не би да виждаш по-голяма грамотност сега? Кое точно е невярно?

# 11 825
Абе не са много, ама ги е имало. Даже съвсем...неблагонадеждни, така да се каже. Като певецът Георги Минчев, който учи кинорежисура 5 години /1972-1977 г./ в Белгия.
/Майка ми и баща ми го скъсваха от бъзик, когато в началото на демокрацията се раздаваше на концертите на СДС Simple Smile))/

Абсурдите на соца.

Чела съм, че по някое време към края на 60-те-началото на 70те се променя държавната политика и вместо по затвори и т.н. са предпочитали да пращат неблагонадеждни из чужбините, за да не мътят глави на родна почва. Обикновено хора на изкуството. Ако не се върнат - още по-добре, невъзвращенци.

Митът за голямата грамотност веднага се опровергава от ръкописни материали от периода: писма, бележки и т.н.

# 11 826
  • Насред хаоса
Ами направете едно сравнение с тогавашни и сегашни писмени материали и ще се види. Сега излезе, че масово народът не е учел и е бил неграмотен. А че днес учители не могат да пишат грамотно, не се вижда.

# 11 827
  • Пловдив
За скромните потребности (jp) е напълно вярно. Обаче нескромните потребности не са непременно
добродетел. Претенциите над определено ниво винаги са обречени да си останат претенци, а собствениците им - мрънкачи с вяра, че е тяхно човешко право претенциите им да бъдат задоволени (ма при лошия късмет да се родят в тая скапана територийка, нали...).

# 11 828
  • София
Е, то огромна част от неграмотните са завършили по онова време, но интернета разкри голата истина.

# 11 829
  • Насред хаоса
Ами аз не знам някой от тая огромна част да е писал някога "Ханко Брат", "Рамбо Силек" и прочие извращения на неща, които всеки от нас знаеше от забавачката. Тия бисери и още много подобни се появиха години след падането, което само по себе си говори за нивото на образование. 

# 11 830
  • Пловдив
Ти си като онея, дето не знаят навремето в тяхното училище да е имало сбиване на ученици, а сега мине-не мине, и вестниците пишат за някой училищен бой някъде из страната.

# 11 831
Къде очакваш да се появят тези бисери? За Ханко Брат дали не беше от някакъв полицейски доклад, не помня. Нямаше интернет, освен по вестници някъде да е имало критика към неграмотните. 90-те откъде се появиха неграмотните, нали са били обучавани десетилетия по-рано. То това е вечният довод - откъде се появиха тези прости хора след 89, нали всички или поне повечето са били културни? Откъде е второто поколение простаци, нали са възпитавани от възпитаните?

# 11 832
  • София
Как точно, La Sombra, би могла да разбереш ония години, че някой е написал простотия?
Случвало се е да проверявам контролни 80-те и съм виждала такива страхотии, пред които сегашните бледнеят.
Да ти цитирам ли 50-годишни?

# 11 833
Много добре знам кое какво е, благодаря - и двете категории влизаха с подкрепата на партийното ръкводство в предприятията и в районния/градския комитет на БКП. И после с клизми ги избутваха преподавателите, за да си нямат ядове.  Защото Партията повеляваше, че работническата класа като ръководеща класа (записано като член 1 в конституцията), трябва да получи диплома (не образование, а диплома), за да може да се издигне на ръководна длъжност и да надзирава и направлява идеологчиески податливата на упадъчни западни влияния интелигенция. Затова и който нямаше знания и успех да учи след средното, заминаваше в някой завод да работи, ставаше комсомолски активист и партийното ръководство го лансираше за определените бройки, които бяха с много по-нисък бал, абе да не е двойка, всичко друго минаваше. Не, не пишеше, което не променя казаното от мен. Моля да не ми обясяваш как задочниците са били отличници и в труда, и в учението. Живяла съм го.То в студентските среди си беше дори обидно, имаше приказка "не се излагай като задочник на изпит".
Това не е вярно. Имам няколко колеги /от различни градове/, които са били в т.нар рабфак. Това е същото, като да ходиш една година на частни уроци. Явили са се на изпит по два предмета /в този случай/ - математика и политически. Тези, които са били с оценка под 4.50 са отпаднали, но са имали право да кандидатстват на общо основание. Дипломите им от средно образование бяха мн. добър т.е. били са над 4.50. /Имахме колеги с много по нисък бал от тях, влезнали редовно. През останалото време на следването не се различаваха от останалите, просто бяха с няколко години по възрастни. Не изтикваха образованието си с помощта на партията.
Имаше друга категория - комсомолски активисти във ВУЗ - овете, деца на някой, които още като студенти ставаха членове на партията, в последствие заемаха по високи постове. В момента имам такъв колега депутат.
Кое не е вярно, по-точно? Имах колеги, влезли  рабфак по време на следването ми,   не ми обяснявай какво им беше нивото на знания и как си вземаха изпитите. И как са влези в РабФак също разкаваха и дори с гордост. Те наистина се обучаваха 1 учебна година именно в РабФак (работнически факултет) и полагаха изпит, но този изпит нямаше нищо общо като трудност с нормалните кандидат-студентски изпити, а беше елементарен (знам, защото на един рабфакаджия помагах да учи за такъв изпит). И пак имаше скъсани, но голяма част продължаваха заедно с другите студенти и се гърчеха как да си вземат изпитите, кой с връзки, кой по комсомолска линия. Това лично съм го видяла, а ти ми обяснявай, че не се различавали....
Не знам кой е този ВУЗ по соц.-а в София, където е влязъл редовно някой с диплома, по-ниска от 4,50. За да влезеш се искаше отлична диплома и поне 5,00 на изпита, и това за не много търсени специалности, за търсените трябаше над 5,50 на изпита.

Не знам аз дали съм смешна, но ти си направо жалка в опитите да ме уязвиш, принизявайки всичко, което съм споделила, пишейки откровени лъжи.
Не ме интересуваш защо не си доволна от себе си, миналото си и настоящето, само знам че хора, които имат стремежи и мечти, ги реализират и в по- късна възраст.
Та, ако наистина соца ти е бил отнел избора, то падането на границите ти го върнаха- преди 30 години още, ама за да го използваш трябва да му платиш цената. Това, обаче не става, когато си свикнала тате да носи, мама да меси и държавата да ти плаща цялото обучение. Как да заминеш и да се нагърбиш с работа и заеми, като за теб, задочното обучение е мръсна дума?

И последно, защо ли ти е толкова важно, в анонимен форум да се утвърдиш като жертва с прекършена от соца съдба?
Абсурт,  можеш да си харесваш соц.-а, колкото си искаш, но не говори неверни неща за него. Кое са откровени лъжи - ти сама написа, че си задочничка и че си била брокер на НИ след промените. Ти сама се уязвяваш с показаните от самата теб "постижения" и критерии за успешност. И идея си нямаш за моето битие, така че си запази оценките за моята реализация за себе си.  Тя не е твоя работа.
Аз оплаквания нямам и на нищо не съм жертва, това са факти от оня живот, които лично съм наблюдавала и затова ги пиша - защото темата е за соц.-а. И които сега са различни, за щастие. А не за твоята или моята, или на филанкшията реализация след соц.-а, която ти по някаква причина набута в разговора - вероятно за да покажеш отново колко добре си се реализирала, а как аз или друг не сме. Което е смешно, защото и идея си нямаш аз как съм се реализирала.  

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 13:12 от Анонимен

# 11 834
  • Куциндрел
Ла Сомбра, да си ме виждала да рева генерално от нещо или да дърпам лозунги велики из форума?
Дали съм доволна или не, си е моя работа. Гледам да нене изпадам в състояния колко е гадно или колко е хубаво.
А едно време е нямало нет, за да показват гранд резилите в образованието, щото сега тренда е само лошоъо да се показва. И да - случва ми се даповтаря общувам с неграмотни хора на по 50+.

Общи условия

Активация на акаунт