Майчинството счетоводно-69

• 55 804
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте ! Извинявам се предварително ако е коментирана вече тази тема. Бихте ли ми казали колко точно дни е позволената платена отпуска на татковците след изписването на мамите от болницата. Също така, какъв процент от заплатата изплаща НОИ в този случай ?

# 421
Здравейте ! Извинявам се предварително ако е коментирана вече тази тема. Бихте ли ми казали колко точно дни е позволената платена отпуска на татковците след изписването на мамите от болницата. Също така, какъв процент от заплатата изплаща НОИ в този случай ?

Да добавя въпрос: Колко време след подаването на документите за изплащане на бащинство, се изплащат парите?

# 422
  • В полите на Пирин планина

15 календарни дни, вкл. деня на изписване.
Изплаща се както обикновен болничен - на база предходните 18 месеца осиг. доход - 80% от брутние, но не повече от нетния.

Sedeffa , в срок от 15 работни дни от подаване на информация в НОИ от работодателя.

# 423

Бъг или не, след като на място ни обясниха това с изваждането вече не е имало проблем и аз например си получих парите  Wink

Това означава, че ако между първия и втория БЛ има застъпване, втория се въвежда само с остатъка от дните, така ли?  Peace  Thinking

Застъпването се въвежда също, но на работни дни се пише 0. Другото е както досега.

При подадени данни от счетоводството в началото на май ММ вече си получи парите преди 2-3 дни Simple Smile

# 424

15 календарни дни, вкл. деня на изписване.
Изплаща се както обикновен болничен - на база предходните 18 месеца осиг. доход - 80% от брутние, но не повече от нетния.

Sedeffa , в срок от 15 работни дни от подаване на информация в НОИ от работодателя.
Обещетението е като за бременност и майчинство - 24 м назад и се изплаща в размер на 90%  Peace
Скрит текст:
  (6) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 календарни дни, през време на отпуска по чл. 163, ал. 7 от Кодекса на труда, ако отговаря на условията по чл. 48а./spoiler]

# 425
Magairlin

"Обещетението е като за бременност и майчинство - 24 м назад и се изплаща в размер на 90% "

На мъжа ми от работата са му казали, че ще вземе много малко пари и, че е по-добре да си пусне отпуска.???

# 426
Зависи на какво е осигуряван мъжа ти за последните 24 м. Но защо да си хаби отпуската?

# 427
Magairlin

"Обещетението е като за бременност и майчинство - 24 м назад и се изплаща в размер на 90% "

На мъжа ми от работата са му казали, че ще вземе много малко пари и, че е по-добре да си пусне отпуска.???

Цитирала съм законово как стоят нещата. Реално от 15 календарни дни ще бъдат изплатени 9, 10 или 11 в зависимост в какъв ден от седмицата изпишат бебето. Съгласно този чл. 50 КСО обезщетението на таткото ще бъде в размер на 90% среднодневното брутно възнаграждение за предходните 24 месеца, но не повече от нетното, умножено по съответния брой работни дни, в които е бил в такъв отпуск. Вие преценете дали ви е изгодно, ако за последните 2 години таткото има "скокове" в заплащането. Имайте предвид, че ако ползва обикновен годишен отпуск, ще си получи заплатата навреме (предполагам). Ако ползва този отпуск (по чл. 163, ал. 7 от КТ за 15 кал. дни), ще има забавяне в изплащането, както се случва с болничните.

# 428
Зависи на какво е осигуряван мъжа ти за последните 24 м. Но защо да си хаби отпуската?

Нямам представа. Така са го посъветвали. newsm78

Magairlin
amini
Благодаря за отговорите.

# 429
  • Варна
За забавяне не е задължително. Зависи кога ще се представят документите на счетоводството и после кога ще се входират в НОИ. Често съм си получавала болничния преди заплатата, ако датите го позволяват.

# 430
Здравейте всички,

Имам малко сложен казус и ще съм много благодарна ако някои помогне! Работя на трудов договор в което изрично пише че отпуска по майчинство е 4 месеца. Въпроса ми е ако ми прекратят договора след това мога ли да сключа друг трудов договор на друго място и да продължа да си взимам 90% от предишната ми заплата? Знам че, според БГ законодателство те нямат право да ми прекратят договора но при тях е различно и няма да мога да си търся правата или да се оплача в инспекцията по труда. Моля ако някои знае как стоят нещата за смяна на работното място по време на майчинство да сподели.

Благодаря предварително,

# 431
Закона има предимство пред някакъв текст в ТД.

# 432
Здравейте.
Имам няколко въпроса, които може би са разисквани, но пиша от тел. и нямам време да изчитам всичко...
Четох, че за майчински е необходимо 18м. трудов стаж. Аз имам около 10м по трудова книжка(като последните месеци е от април 2014 до януари 2015). В момента работя, но не съм на договор. Ако започна сега да се самоусигурявам в следвашите 8-9 месеца ще мога ли да взимам майчински или ако някъде започна да се водя на трудов договор?

# 433
Трябват ти 12 месеца осиг.стаж без значение кога  и към момента на излизането в отпуск за бременност и раждане да си на трудов договор.

# 434
Трябват ти 12 месеца осиг.стаж без значение кога  и към момента на излизането в отпуск за бременност и раждане да си на трудов договор.

Благодаря  Hug
Предполагам няма да е проблем ако съпругът ми ме назначи към неговата фирма?

Общи условия

Активация на акаунт