Майчинството счетоводно-69

• 57 010
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам въпрос от миналата година Юни съм бременна през Септември излязох в болнични и така до сега до раждането ползвала съм само половината от полагаемия ми платен годишен отпуск имам още десет дни, мога ли по някакъв начин да си ги изискам от работодателя, паричната им равностойност, да ми ги изплати или изгарят по някакъв начин и да забравя за тях?

Не "изгарят". Ще се ползват, когато имаш възможност. Неизползван отпуск се компенсира с парична сума, само при прекратяване на договора.

# 76
Значи когато ми свърши майчинството след две години и си подам молбата за напускане, защото аз няма да работя там със сигурност, ще имам право на тези десет дни както и натрупаните през майчинството да ми ги изполатят така ли да го разбирам?

# 77
Здравейте момичета, искам да попитам дали съм разбрала правилно. 45 дневния болничен преди термин се издава от следящия бременността, а след раждането първия 42-дневен, от болничното заведение, в което си родил. Така ли е и проблем ли е ако следящия е в една болница, а родиш в друга. Благодаря предварително. bouquet

# 78
  • София-Младост
Здравейте момичета, искам да попитам дали съм разбрала правилно. 45 дневния болничен преди термин се издава от следящия бременността, а след раждането първия 42-дневен, от болничното заведение, в което си родил. Така ли е и проблем ли е ако следящия е в една болница, а родиш в друга. Благодаря предварително. bouquet
Да така и не не е проблем.

# 79
Значи когато ми свърши майчинството след две години и си подам молбата за напускане, защото аз няма да работя там със сигурност, ще имам право на тези десет дни както и натрупаните през майчинството да ми ги изполатят така ли да го разбирам?

Да.

# 80
  • София
Здравейте момичета! Имам питане и дано ми помогнете.
Предстои ми завръщане на работа а детето ми на 1.7 мес. тръгна на ясла.
От счетоводството ме отсвириха аз да си подвам уведомлението до нои за промяна в обстоятелството (как да е ще го направя не искам да споря с тях) , но мисля че ми посочиха грешен формуляр да си разпечатам.
От предишната ми бременност и от вас тук знам, че мога да си подам Приложение 4 за изплащане на  1/2 от обезщетение до навършването на 2 г. на детето, обаче това другото приложение ме обърква.
Благодаря предварително! (и все си мисля че е тяхна работа да депозират ама нейсе)

# 81
  • София-Младост
Здравейте момичета! Имам питане и дано ми помогнете.
Предстои ми завръщане на работа а детето ми на 1.7 мес. тръгна на ясла.
От счетоводството ме отсвириха аз да си подвам уведомлението до нои за промяна в обстоятелството (как да е ще го направя не искам да споря с тях) , но мисля че ми посочиха грешен формуляр да си разпечатам.
От предишната ми бременност и от вас тук знам, че мога да си подам Приложение 4 за изплащане на  1/2 от обезщетение до навършването на 2 г. на детето, обаче това другото приложение ме обърква.
Благодаря предварително! (и все си мисля че е тяхна работа да депозират ама нейсе)
Смениха приложенията от 01.01.2016
Това ти трябва за 1/2 обезщетение:
http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril8_2016.doc
Но те трябва да го разпишат и в едно друго приложение 12 да те упълномощят да го подадеш.
Още се подават:
прил. 10 http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril10_2016.doc
и
прил. 12 http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril12_2016.doc

# 82
  • София
Ала Бала отново огромно благодаря!
Защо ли т.нар счетоводители не са като теб от нашата кантора...?

# 83
Здравейте,
В края на миналата година синът ми навърши 1 г. Около средата на март се върнах на работа, като прехвърлих майчинството на близък човек. Вчера са му превели по-малко от 340 лв. Предполагаме, че е така, понеже не съм назначена от 1-вия работен ден на март. Същевременно аз нямам превод за остатъка от сумата, т.е. за дните от март, през които все още бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Мога ли да разчитам, че ще си я получа?
От коя дата е прехвърлянето на отпуска? От тази дата се изплаща обезщетението. Няма пречка да не си получите остатъка от парите и вие.
От 11.03.16.

# 84
Здравейте! Последният ми болничен изтича на 9.04,кога вече да очаквам първия превод за майчинство?

# 85
Здравейте ! Simple Smile Искам да задам няколко въпроса , че се ровя из интернет цяла сутрин и не мога да намеря конкретен отговор на това което ме интересува. Положението е следното. При положение , че жена е бременна , но няма необходимият трудов стаж и не е осигурявана(изключваме здравните осигуровки те са плащани) следва , че тя няма да взема помощи за майчинство. Но ще може да взема помощ от социални грижи. Може да не се изразявам правилно , ще ме извините. Simple Smile Интересуват ме следните неща.
1.Какво се полага на майката като помощ и колко време?
2.Ако бащата е на договор и постоянна работа той може ли да получава помощи?
За 1 и 2 долу -горе съм придобил представа , но искам и вашите насоки , защото със сигурност има доста които са минали през това положение.
3.Това ми е най-важният въпрос.Какви документи се подават по време на бременността и къде за социална помощ на майката ? т.е. като цяло какво се прави при положение , че няма трудов стаж бъдещата майка.
Благодаря на всички ! Simple Smile

# 86
  • Sofia
Здравейте, въпроса ми е какви документи се подават за майчинство  от 135 -ия ден  до 410-ия ден и в какъв срок?Заедно с третия болничен от личния лекар или след като свърши и той?

# 87
Здравейте, въпроса ми е какви документи се подават за майчинство  от 135 -ия ден  до 410-ия ден и в какъв срок? - ето формулярите на НОИ - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternityЗаедно с третия болничен от личния лекар или след като свърши и той? - малко преди да изтече

# 88
  • Sofia
Здравейте, въпроса ми е какви документи се подават за майчинство  от 135 -ия ден  до 410-ия ден и в какъв срок? - ето формулярите на НОИ - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternityЗаедно с третия болничен от личния лекар или след като свърши и той? - малко преди да изтече

Т.е. приложение 2, така ли? Трябва ли с него да се даде копие от акта за раждане на детето?

# 89

Т.е. приложение 2, така ли? - даТрябва ли с него да се даде копие от акта за раждане на детето? - не

Общи условия

Активация на акаунт