Майчинството счетоводно-69

• 55 898
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте. Имам въпрос относно 50% майчинство за втората година. Детето ми ще навърши 2 години юни месец. От средата на април месец посещава ясла. Счетоводителката ми е подала необходимите документи в НОИ за промяна в обстоятелствата в три дневния срок. В началото на тази седмица получих превод на майчинство до датата на промяна в обстоятелствата (за 6 дни от април месец),кога да очаквам остатъка за април? Имам ПИК,но нищо не е отразено,съмнявам се ,че не са подадени всички правилни документи и ако е така,тези пари ще ги загубя ли? Благодаря предварително.

# 256
  • София-Младост
А приложението за 50% обезщетение кога е подадено в НОИ. От тази дата зависи изплащането?

И защо винаги когато парите не дойдат на време се съмнявате в счетоводството, никога в НОИ  newsm78 Не е въпрос(и не е към питащата)...по-скоро наблюдавам гласно Simple Smile

# 257
 Не обвинявам никой,просто не разбирам Grinning Не знам кога,какво е подадено,мислех че се подават заедно. В страницата на НОИ ми е отразено - "декларация промяна в обстоятелствата" с дата 11.04.

# 258
  • София-Младост
Не обвинявам никой,просто не разбирам Grinning Не знам кога,какво е подадено,мислех че се подават заедно. В страницата на НОИ ми е отразено - "декларация промяна в обстоятелствата" с дата 11.04.
Ти кога даде на работодателя/счетоводството приложението, с което искаш от НОИ да ти изплаща 50% обезщетение, защото не използваш отпуска за отглеждане на малко дете до 2г. възраст?

# 259
Здравейте на всички Hug Hug,

имам 2 противоречиви отговора от 2 различни счетоводителки, и затова се обръщам към вас. Преди време много ми помогнахте и бяхте абсолютно прави, та и сега на това се надявам  Blush

Миналата година преди да изляза в майчинство бях управител - самоосигуряващо се лице - на фирма, В която аз и ММ сме съсобственици. Обаче след това излязох в майчинство, и се отписах като Управител от търгвския регистър. За тези близо 2 месеца някъде, съм внасяла удръжки като самоосигуряващо лице, и не съм получавала доход.

Сега:
- счетоводителка 1 ми казва, че трябва да впиша тези удръжки в графа с код 102 в ГДД
- счетоводителка 2 ми казва, че няма нужда д априлагам бележка от управителската ми ангажираност, защото от там доходи не съм получила никакви. А и също така, са били много малко месеци, които и без това не влизат за осигурителен доход за пенсия.

Ще се радвам на помощта ви.
с пожелание за прекрасни празници и супер настроение  bouquet bouquet bouquet

# 260
Ти кога даде на работодателя/счетоводството приложението, с което искаш от НОИ да ти изплаща 50% обезщетение, защото не използваш отпуска за отглеждане на малко дете до 2г. възраст?
Не съм давала нищо. Обадих се на счетоводството по телефона,попитах какво се изисква от мен. Получих отговор "Нищо,това е наша работа" от там и притеснението ми дали всичко е ок.

# 261
  • София-Младост
Не съм давала нищо. Обадих се на счетоводството по телефона,попитах какво се изисква от мен. Получих отговор "Нищо,това е наша работа" от там и притеснението ми дали всичко е ок.
Не знам кой какво е имал предвид и при питането и при отговора.
Ти имаш задължение да попълниш приложението и да го подадеш до работодателя. Той до 10- то  число на следващия месец го подава в НОИ.
НОИ няма да преведе пари без да си ги поискате.

# 262
Не знам кой какво е имал предвид и при питането и при отговора.
Ти имаш задължение да попълниш приложението и да го подадеш до работодателя. Той до 10- то  число на следващия месец го подава в НОИ.
НОИ няма да преведе пари без да си ги поискате.
Благодаря!

# 263
Самоосигуряването е било на минимума от 420лв?
Аз лично не подавам ГДД на самоосигуряващи се лица без доход.
Но ако така и така трябва да подаваш ГДД ги включи и тези два месец със осиг.за управленските функции.

Здравей, благодаря ти за светкавично бързия отговор!  newsm51 newsm51

В код 102 ли да ги впиша?

Искам да ви запитам и още нещо, което е свързано с данъчното облекчение от 20 лв на дете.
Та ... малко встрани от темата - но ако попълня приложението за възстановяването на тези по 20 лв/дете - понеже съм била управител, дали има някакъв риск - това точно да предизвика данъчна проверка примерно, на фирмата? ММ се е стресирал много, и го отъждествява все едно искам да ми върнат ДДС, което пък обикновено предизвиква проверки  newsm78 newsm78 newsm78

# 264
  • София-Младост
Самоосигуряването е било на минимума от 420лв?
Аз лично не подавам ГДД на самоосигуряващи се лица без доход.
Но ако така и така трябва да подаваш ГДД ги включи и тези два месец със осиг.за управленските функции.

Здравей, благодаря ти за светкавично бързия отговор!  newsm51 newsm51

В код 102 ли да ги впиша?

Искам да ви запитам и още нещо, което е свързано с данъчното облекчение от 20 лв на дете.
Та ... малко встрани от темата - но ако попълня приложението за възстановяването на тези по 20 лв/дете - понеже съм била управител, дали има някакъв риск - това точно да предизвика данъчна проверка примерно, на фирмата? ММ се е стресирал много, и го отъждествява все едно искам да ми върнат ДДС, което пък обикновено предизвиква проверки  newsm78 newsm78 newsm78
102 ако имаш доходи, ти нямаш...просто попълваш таблица 1 и 2 към ГДД
Ти попълваш ГДД като физическо лице, и като такова подаваш искане за данъчно облекчение. Нямм ада предизвика проверка.

# 265
  • Бургас
Здравейте. Бременна съм в почти 4 месец, термина ми е на 15.11.2016 и в момента съм безработна, като до преди 2 месеца бях на борсата и получавах обезщетение 4 месеца ( миналите години имам стаж с прекъсване). Въпросът ми е ако сега ме наеме фирма на работа, кога мога да изляза в болнични и ще имам ли право на майчинство 2 години?

# 266
  • Варна
Здравейте. Бременна съм в почти 4 месец, термина ми е на 15.11.2016 и в момента съм безработна, като до преди 2 месеца бях на борсата и получавах обезщетение 4 месеца ( миналите години имам стаж с прекъсване). Въпросът ми е ако сега ме наеме фирма на работа, кога мога да изляза в болнични и ще имам ли право на майчинство 2 години?
Ще си позволя да отговоря.
Ако си на трудов договор след отработен ден можеш да излезеш в болничен. Право на обещение за бременност и раждане имаш ако през целия си живот имаш поне 12месеца трудов стаж. Ако ги нямаш при започване на този отпуск ще  започнеш да получаваш обезщетение щом са на лице тези 12. Времето по време на болничен също е трудов стаж, така че в случая явно ще имаш тези месеци. Сумата, която ще получаваш зависи от доходите ти последните 2г. В месеци без доход ще се смята МРЗ за страната в него момент. Дори и да прекратиш договора си до навършване на 410 дни ще получаваш обезщетение, но за да получаваш втората година е нужно и тогава да си на ТД. Ако намериш фирма и те назначат фиктивно предполагам разноските ще са за твоя сметка и това което трябва да знаеш е, че работодателя(в случая ти на него) ще дължи ЗО месечно за теб, която е ~20лв. месечно.

# 267
  • Бургас
 Благодаря за бързия отговор. 2015 година ми е плътно работена, а и преди това също съм работила - имам над 12 месеца. Ще ме наеме фирма, аз ще си плащам осигуровките както и здравните. А когато изляза в майчинство ще ме води фирмата 2 г. ,  тогава трябва ли да плащам осигуровки на работодателя?

# 268
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за бързия отговор. 2015 година ми е плътно работена, а и преди това също съм работила - имам над 12 месеца. Ще ме наеме фирма, аз ще си плащам осигуровките както и здравните. А когато изляза в майчинство ще ме води фирмата 2 г. ,  тогава трябва ли да плащам осигуровки на работодателя?

Да, намираш фирма и те назначават.Имаш няколко варианта щом вече имаш достатъчно осигурителен стаж.
Единият да те назначат няколко дни преди 45-дневния болничен.
Другият да те назначат сега и да излезеш след няколко дни в постоянен болничен стига АГ да ти дава.
И в двата случая ще плащаш само здравните осигуровки, с изключение на няколкото работни дни и първите 3 дни от болничнят във втория случай, и ще спестиш пари.
През двете години също се дължат здравни осигуровки всеки месец по 20,16лв, които ще даваш на фиктивния работодател.

# 269
Здравейте! Студентка съм 3курс редовно обучение.На 26г.Имам стаж около 3,5г.преди да се запиша да уча.От септември 2015 до края на февруари т.г съм работила но на 4часа.Имам питане ако в момента сключа ТД на 8ч ще имам ли право на майчинство и ако да каква е минималната му стойност  ? Благодаря за отговорите предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт