Майчинството счетоводно-69

• 55 866
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Студентка съм 3курс редовно обучение.На 26г.Имам стаж около 3,5г.преди да се запиша да уча.От септември 2015 до края на февруари т.г съм работила но на 4часа.Имам питане ако в момента сключа ТД на 8ч ще имам ли право на майчинство и ако да каква е минималната му стойност  ? Благодаря за отговорите предварително Simple Smile

Да. Ако се сключи трудов договор няколко дни преди излизане в болничен 45 дни преди термин ще имаш право на майчинство. През 410 дни е поне МРЗ, а след това фиксирана сума, определена със ЗБДОО - в момента 340 лева.

# 271
  • София
Аз работя на 5 часов работен ден по трудов договор. Брутото ми е 450 лв. по трудовия (около 360 чисто средно за последната година, преди това две години майчинство), останалото е граждански договори. Имам два въпроса - единия е за размера на предстоящото ми майчинството, а другото за стажа - двете години майчинство за две години ли ще се считат ( предвид това 5 часово работно време)?
Благодаря ви предварително!  bouquet

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 23:18 от Marisha*

# 272
  • София-Младост
Аз работя на 5 часов работен ден по трудов договор. Брутото ми е 450 лв. по трудовия (около 360 чисто средно за последната година, преди това две години майчинство), останалото е граждански договори. Имам два въпроса - единия е за размера на предстоящото ми майчинството, а другото за стажа - двете години майчинство за две години ли ще се считат ( предвид това 5 часово работно време)?
Благодаря ви предварително!  bouquet
Обезетението ще се смята на база дохода за 24 медеца вазад. Доходът от ГД не влиза в изчисленията.
Времето на отпуските за бременност, раждане и осиновяване, както и за отглеждане на дете, в размерите, определени в Кодекса на труда - изцяло, независимо от продължителността на работното време;

# 273
  • Бургас
Благодаря за отговора.  bouquet

# 274
Здравейте! Доста неща изчетох, но така и не разбрах как да си изчисля бъдещото майчинство. Осигуряват ме на 700лв. последните 3 години, но миналата година съм се осигурявала и допълнително като земеделски производител за 4 месеца на високия процент на 1500лв. В калкулатора през тези 4 месеца брутна заплата 2200лв. ли да попълня. Защото всъщност като зем. производител не съм имала брутна заплата, а само осигурителен доход и това всъщност ме обърква. Благодаря предварително.

# 275
Срещу тези 1500 не си ли декларирала доход?
А иначе да, би трябвало за бруто да посочиш общия осиг.доход, а при нетото - нетното от 700-те лева+1500.

# 276
Срещу тези 1500 не си ли декларирала доход?
А иначе да, би трябвало за бруто да посочиш общия осиг.доход, а при нетото - нетното от 700-те лева+1500.

Не съм декларирала доход, нямах такъв, затова и преустанових осигуряването. В такъв случай дали ще ми се зачетат тези внесени от мен осигуровки?

# 277
Не заверяват осигурителните книжки при тези случаи. За болничните го зачитат. Моят съвет е да декларираш доход при първа възможност за минали години и да покриеш този осиг.доход, както и да подадеш изравнителна справка за осигуровките за 2015 за да нямаш проблеми в бъдеще.

Нека и друг да каже мнение.

# 278
Не заверяват осигурителните книжки при тези случаи. За болничните го зачитат. Моят съвет е да декларираш доход при първа възможност за минали години и да покриеш този осиг.доход, както и да подадеш изравнителна справка за осигуровките за 2015 за да нямаш проблеми в бъдеще.

Нека и друг да каже мнение.
То всъщност осигурителни книжки вече не издават. Не знаех, че за признаване трябва да съм го покрила с доход. Ясноо, явно може и да не ми се сметне при изчисляването. Честно казано не ми се занимава да декларирам някакъв измислен доход, върху който да плащам и данък. Няма да се занимавам, поне за сега. А ако реша и сега следващите 2-3 месеца да си внасям пак осигуровки с цел по-високо майчинство пак ли може да не се вземат навпредвид при изчисляване, след като догодина, когато се декларира дохода ще съм в майчинство? Благодаря за бързите отговори

# 279
За изчисляване на болничните се взима предвид, просто стажа не знам дали ще се признае. Имах разправия при идентичен случай в НОИ. Самоосигуряващата си беше внасяла точно така осигуровки с цел да си вдигне майчинството.

Ако в годината, която подаваш декларация си в майчинство в справката за изравняване на осиг. доход посочваш, че дейност си осъществявала до предходния месец, преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане а не делиш дохода за цялата година. Имай предвид, че болничните трябва да бъдат издадени в два екземпляра.

Всъщност не разбрах дали осигуряването като земеделски производител е прекратено. Ако не е, си стои задължението за внасяне на осигуровките върху поне 300 лв. осиг.доход.

# 280
Подала съм декларация за временно прекъсване на дейността. В такъв случай не дължа осигуровки, нали?

# 281
  • Пловдив
Здравейте.Ако може малко помощ и за мен.
Искам да си гледам детето след на вършване на двете години.Какви документи трябва да подготвя за счетоводителката на фирмата?На 20-ти май детето навършва 2 години.

# 282
  • В полите на Пирин планина
Подала съм декларация за временно прекъсване на дейността. В такъв случай не дължа осигуровки, нали?

Не дължиш.

Здравейте.Ако може малко помощ и за мен.
Искам да си гледам детето след на вършване на двете години.Какви документи трябва да подготвя за счетоводителката на фирмата?На 20-ти май детето навършва 2 години.

Искаш да ползваш неплатен отпуск по чл.167а от КТ ли?

Трябва да подадеш молба поне 10 дни по-рано.

# 283
  • Пловдив
Искам да ползвам неплатен отпуск до навършване на три години на детето (пропускаме яслите,а фирмата само да ме осигурява,да ми върви стаж).
Каква молба трябва да подам (счетоводителката ли я подава)?

Последна редакция: вт, 03 май 2016, 09:44 от Di83

# 284
  • София-Младост
Искам да ползвам неплатен отпуск до навършване на три години на детето (пропускаме яслите,а фирмата само да ме осигурява,да ми върви стаж).
Каква молба трябва да подам (счетоводителката ли я подава)?
Няма такъв неплатен, всеки родител има право на по 6 месеца неплатен. Като всеки може да прехвърли 5 месеца от своя отпуск на другия родител.
Молба за отпуск вие подавате 10 дни преди ползване на самия отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт