Майчинството счетоводно-69

• 55 834
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
  • София-Младост
Здравейте, предстои да се върна на работа, когато детето ми е на година и три месеца. Мога ли тогава да прехвърля майчинството за втората година на бабата, а тя съответно да гледа детето докато навърши година и десет месеца, тоест да се върне на работа преди детето да е навършило две години. Възможно ли е. Вторият ми въпрос е в коя дирекция на нои се подават документи, ако майката и бабата работят в различни градове
Да, можете, стига бабата да е осигурена. Може да прекратите прехвърлянето по всяко време, за оставащия период имате право на 50% обезщетение.
Документите се подават от работодателя, дирекция...там където обичайно го правят. Вече и по ел.път.

# 331
Ала-Бала ,ами не искат....дори ме караха да си подам молба за напускане ....

# 332
Ала-Бала ,ами не искат....дори ме караха да си подам молба за напускане ....

Ако от НОИ им пратят писмо, а те не реагират, от НОИ ще ги глобят. Има законоустановен срок в който трябва да се коригират данните.

# 333
"не искали" били. Това да не им е концерт по желание, в който те поръчват музиката???  Баси къде живеем...?!?!

За напускането, мисля, че за теб не е изгодно да напуснеш, защото няма да полуаваш пари през втората година. Леле какви хора има на този свят ...

Иначе аз мисля, че НОИ в крайна сметка превеждат всички дължими суми, обаче някой път може да има забавяния. Така че, смятам, че всичко, което ти се полага, ще получиш , в един момент

# 334
Знам,че са длъжни да коригират информацията ,но те не са на това мнение.Иначе молба за напускане ,няма да подам,категорична съм.Притеснявам се,как ще стане с подаването на документите за втората година майчинство.Аз съм сигурна ,че няма да ми ги пуснат.....

# 335
  • София
Здравейте, подала съм всички документи за майчинство на работодателя и ме интересува до колко време той трябва да ги предвижи до нои?

# 336
  • София-Младост
Здравейте, подала съм всички документи за майчинство на работодателя и ме интересува до колко време той трябва да ги предвижи до нои?
До 10-то число на месеца следващ този на представяне.

# 337
  • София

Благодаря, а това отразява ли се в сайта на нои и ако да - при болничните ли?

# 338
  • София-Младост

Благодаря, а това отразява ли се в сайта на нои и ако да - при болничните ли?
Да, отразява се. В момента не мога да погледна в сайта на НОИ, но мисля че там се виждат и подадените приложения за обезщетението за майчинство. Датата, която се вижда при банковата сметка е тази на последно представени документи от работодателя.

# 339
Всичко се вижда в сайта на НОИ - дата на предоставяне на болничния от работодателя, кога НОИ е започнал обработката на документите и дата на превод на обезщетението ( на другия ден парите са по сметката). Потърси в секция "Справка за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО".

# 340
Подпиши на новото работно място допълнителен трудов договор на 4-часов работен ден. Ако длъжността ти е различна от тази, на която си в старата работа, така ще можеш да си получаваш и цялото майчинство  Peace и да си запазиш и двете места за още около година и нещо  bouquet

Това важи само за втората година.
Може ли да ме светнете в детайли? Аз си мислех да преговарям като подпиша договора като дата на явяване да пиша след като изтече предизвестието(като вариант), но ако става с допълнителен ТД ще е екстра. А с декларациите как ще трябва да се случат нещата?
Буболинка, не съм от най-вещите по въпроса, но си мисля, че една жалба до Инспекцията по труда с приложено всичко, което имаш черно на бяло, а и без него би свършило работа щом друго не може да накара работодателя ти да се задвижи. Най-малкото ще му праснат една глоба, ако не си свърши работата, а там все са по 4 цифри и ги избягват

# 341
Здравейте, момичета!
Да се похваля - вчера правих уринен тест -  положителен , днес и кръвен - ЧХГ 8725 на 41 ден от ПРМ Smile
Имам няколко въпроса относно това, с което държавата може да помогне
- има ли някакви помощи за първа бременност и раждане?
- за майчинството разбрах, че трябва да имаш 12м. на 8 часа. аз имам към 7 месеца, но на 4 часа, така че в НОИ се водят само 3,5 месеца. Дори и да продължа да работя до последно няма как да ги направя. Така че ще излизам в неплатено майчинство. Знам, че самото майчинство се води трудов стаж. Въпросът ми е, като минат там първите няколко месеца от майчинството и ми станат 12 месеца трудов стаж мога ли някакво поне минимално майчинство да получавам през останалия период?
- има ли някакво значение дали с таткото се водим на семейни начела, разделени или сключим граждански брак (ние от години говорим за женене, ама и за двамата гражданският няма значение, важен е църковният) относно родителски права, помощи и т.н.
- знам, че след като един ден живот и здраве бебчо или бебка навърши 6м. имам право да прехвърля моя отпуск по майчинство на бащата да излезне в отпуск по бащинство. тате си работи вече над 2 години, на никак не лош доход. чудя се, ако му прехвърля отпуска евентуално, а аз почна работа, той също ли ще има право на такова обезщетение 90% от брутния доход до края на първата година и после нз колко през втората?
- какви са условията за детски надбавки и помощи за ток и т.н.?
- като цяло с какво може милата ни държава да помогне на една бъдеща майка, почти дипломирана лекарка Very Happy (да, уча медицина, вече съм стажантка и живот и здраве септември трябва да зашърша, така че от студентските помощи по 3000 лв няма да има как да се възползвам)
Мерси предварително!

# 342
Здравейте,вече ми излиза сумата при проверка с ПИК код,но в графата -Дневен размер на обезщетението ми пише 0.00 лв и в графата-Изчислена сума ми пише 0.00 лв ,изплатена сума ми пише толкова колкото съм получавала и предишните месеци.Имам дата на ведомост и статус на плащането пише -Изплатен.Превода е за 10.05 .16 ,но ме притесняват тези 0.00 в две от графите .За предишните месеци ,в тези графи нямам нули.Имате ли представа защо е така?Това не означава ,че няма да има превод ,нали така ?

# 343
  • Варна
За коя година е? За втората излиза по този начин, защото е фиксирана сума и не се изчислява дневно обезщетение както нямат значение и броя работни дни.

# 344
Здравейте. Надявам се въпросът ми да не е досаден, относно застъпеното майчинство е, а тук открих само информация от 2011г.

Живот и здраве, трябва да родя, преди първото детенце да е навършило 2 г. Доколкото четох, през първата година от втория отпуск ще получавам същата сума, както при първото дете + 50% от майчинството до навършване на 2г. от първото дете.

Ако изляза в болнични сега, ще получавам ли същата сума през първата година или майчинството ще се изчисли на база 24 месеца назад #Crazy newsm78 ?

Много благодаря.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт