Майчинството счетоводно-69

• 55 757
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
 Здравейте , бременна съм в средата на третия месец ,ситуацията ми е следната .
 Безработна съм от началото на месец септември 2015 година . Преди  това ползвах две години отпуск по майчинство , след което се наложи да напусна работата си и бях четири месеца на борсата .
 Доколкото знам трябва да бъда назначена към фирма , за да имам социално осигуряване към момента на раждането . Все още ли се гледат две години назад при изчисление на майчинството и има ли някакъв минимум за времето, в което си работил .Чета за 12 месеца осигурителен стаж - това за двете години ли се гледа , или изобщо за трудов стаж ( аз имам около седем години с майчинството) . Най- вероятно ще бъда назначена във фирмата , в която работи мъжа ми. Ще бъде на нисък осигурителен праг, че иначе ще ни дойде много нанагорно финансово. Късно ли ще е септември месец ( тогава ще стане точно една година да съм безработна) ?

# 466
Ponyo, трябва само към момента на излизане в 45-дневния да си на трудов договор, стажът се гледа като цяло, т.е. трябва да имаш 12 месеца общ трудов стаж през живота си.
Моят съвет е да те назначат веднага някъде на работа и да излезеш в болничен. Ще се дължат само 20.16 лв здравни осигуровки всеки месец, но ще получаваш обезщетение всеки месец

# 467
Здравейте!Имам нужда от малко помощ за което ще ви бъда много благодарна!
Бременна съм вече в 6-ти месец.Осигурявали са ме до сега на МРЗ.Шефа ми е  малко странен и стиснат в това отношение и изобщо не обича бременни.То, кой ли работодател ги обича..?Когато забременях и му казах, уговорката беше да остана да се водя на работа но да си поема разходите т.е.здравните осигуровки всеки месец.На 06.04 излезнах болничен и го занесох още на следващия ден.Първият беше 14 дневен,като веднага след изтичането му, занесох и продължението за още един месец т.е. до 19.05 вкл.Проблема е,че все още не са ми превели нищо от НОИ.До сега никога не съм излизала в болничен но ми е малко странно такова голямо закъснение,дали е нормално?Не знам дали да чакам още.Какво бихте ме посъветвали да предприема и каква според вас може да бъде причината за това забавяне?

# 468
paparuna1 срокът за подаване на информацията в НОИ от работодателя е 10 май. След това от НОИ плащат в 15 дневен срок. Съветвам те да изчакаш още малко, възможно е да няма закъснение а още да се обработва. Вземи си и ПИК код от НОИ за да си проверяваш статуса на болничните.

# 469
Явно съм гледала на грешното място. ooooh!
Току що видях това:

ЕИК на осигурителя   Наименование   Причина за обезщетение   Ном.на болничен лист   Период на обезщетение   Месец на плащане   Година на плащане   Брой дни/ часове   Среднодн. овезщет.   Изчислено обезщет.   Изплатено обезщет.   Дата на ведом.   Тип на превода

202238746   КРИСТАЛ НЕД   1 общо заболяване   E20165148584   От: 20.04.2016 В отпуска до: 20.05.2016   4   2016   7   16,5421   115,79   115,79   17-05-2016   нормален превод

202238746   КРИСТАЛ НЕД   1 общо заболяване   E20164976039   От: 06.04.2016 В отпуска до: 20.04.2016   4   2016   7   16,5421   115,79   115,79   17-05-2016   нормален превод
Дата на ведом.17.05 означава ,че ще бъдат преведени утре ли? newsm78              

Последна редакция: пн, 16 май 2016, 19:46 от paparuna1

# 470
# 471
Благодаря ви! bouquet

# 472
Eli_t - благодаря за бързия отговор  bouquet .

# 473
Здравейте, еидн бърз въпрос - с ПИк кодът си ползвах услугата на НОИ да се изчисли прогнозното майчинство и ми дава "Прогнозно дневно парично обезщетение". Сега трябва да умножа сумата по броя работни дни, за да получа месечно колко ще ми бъде майчинството, нали?

# 474
  • София-Младост
Здравейте, еидн бърз въпрос - с ПИк кодът си ползвах услугата на НОИ да се изчисли прогнозното майчинство и ми дава "Прогнозно дневно парично обезщетение". Сега трябва да умножа сумата по броя работни дни, за да получа месечно колко ще ми бъде майчинството, нали?
Дава дневно обезщетение, защото след това при плащане ще варира спрямо броя работни дни за месеца. Има месеци с 19, има и с 23 работни дни.

# 475
  • Варна
Здравейте, да ви попитам, очаквах болничен за период един месец от 12.04.16 до 11.05.16.Днес получих съобщение за превод но ми се стори прекалено малко за месец.Та въпроса ми е възможно ли е превода който имам да е за периода до края на април и да чакам още един превод?

# 476
Здравейте, да ви попитам, очаквах болничен за период един месец от 12.04.16 до 11.05.16.Днес получих съобщение за превод но ми се стори прекалено малко за месец.Та въпроса ми е възможно ли е превода който имам да е за периода до края на април и да чакам още един превод?
Да. Изплащането става месец за месец, а не за целия период на болничния лист. Ще имаш превод и за останалите дни (т.е. за май месец).

# 477
  • Варна
Много благодаря!  bouquet

# 478
Здравейте! Прехвърлихме втората година майчинство на бабата, но днес тя получи отказ от НОИ, защото от моята месторабота са подали декларация по чл.54 за получаване на 50% до края на първата година (започнах работа преди да е изтекла). Обаче е входирана в НОИ като чл.53 и 54, отказът на бабата е по член 53, защото за същото дете вече има декларация. Преполагам всичко е поправимо, нашата ЧР обеща да се обади в НОИ и да й кажат какво да направи, но бабата е притеснена. Предполагам трябва да внесе молба за преразглеждане на случая след като нашата ЧР се разбере с НОИ? Имали ли сте подобен казус, трябва ли нешо друго да се направи? Благодаря ви!

# 479
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Прехвърлихме втората година майчинство на бабата, но днес тя получи отказ от НОИ, защото от моята месторабота са подали декларация по чл.54 за получаване на 50% до края на първата година (започнах работа преди да е изтекла). Обаче е входирана в НОИ като чл.53 и 54, отказът на бабата е по член 53, защото за същото дете вече има декларация. Преполагам всичко е поправимо, нашата ЧР обеща да се обади в НОИ и да й кажат какво да направи, но бабата е притеснена. Предполагам трябва да внесе молба за преразглеждане на случая след като нашата ЧР се разбере с НОИ? Имали ли сте подобен казус, трябва ли нешо друго да се направи? Благодаря ви!

Понеже не разбрах.Изтекоха ли Ви 410-те дни, че да прехвърляте на бабата майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт