Майчинството счетоводно-69

• 55 699
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, първо не знам дали това е правилната тема, както и дали вече не е обсъждано. Имам следното питане:

Скоро детето ми става на 3 годинки, а аз имам някакви съмнения, че могат да ме съкратят. Може и да са плод на моите фантазии, но... В случай, че искат да ме съкратят, аз мога ли да не подписвам докуемтите за принудително освобождаване, като им кажа, че съм бременна (т.е. да блъфирам) и да излезна в болничен, докато наистина не забременея?

# 646
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Бременност се декларира пред работодател с бележка от лекар.
Освен това е интересно кой лекар ще ти даде продължителен болничен без причина за неясно колко дълъг период.

# 647
Здравейте! Ако бъдещата майка е осигурявана в продължение на години в Англия (за което има съответния документ), а сравнително отскоро работи в България (дори за част от времето е осигурявана и на двете места- работи дистанционно), то какви права има в България и по какъв параграф? Ще продължи да живее в БГ и идеята е да взема майчинство само тук. По институциите я мотаят и "не знаят". Та, ако някой е имал подобен опит, моля да сподели. Предварително ви благодаря!

# 648
здравейте, моля за информация след края на 2 години, имам право да си използвам годишния отпуск за тях, нали така - 2 год. х 20 работни дни? Кой ми ги плаща - работодателя ли? И още имат ли право след изтичане на 2-те години да ме съкратят или закона ме пази? Много благодаря предварително.

# 649
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Ако бъдещата майка е осигурявана в продължение на години в Англия (за което има съответния документ), а сравнително отскоро работи в България (дори за част от времето е осигурявана и на двете места- работи дистанционно), то какви права има в България и по какъв параграф? Ще продължи да живее в БГ и идеята е да взема майчинство само тук. По институциите я мотаят и "не знаят". Та, ако някой е имал подобен опит, моля да сподели. Предварително ви благодаря!

Аз драма не виждам.В НОИ се носят исканите от тях документи от Англия и се признава стажа.Доходът го признават за борса, но не и при изчисляване на болничен и майчинство.Щом майкат има 12 месеца осигурителен стаж и е на трудов договор в БГ, съответно има право и на майчинство 2 години.

здравейте, моля за информация след края на 2 години, имам право да си използвам годишния отпуск за тях, нали така - 2 год. х 20 работни дни? Да Кой ми ги плаща - работодателя ли? Да, работидателят.  И още имат ли право след изтичане на 2-те години да ме съкратят или закона ме пази? Ползвате закрила по чл.333 от КТ по определени членове. Много благодаря предварително

# 650
Здравейте, ако взема болничен по време на бременност, мога ли след това да го удължавам при друг лекар или този, който е издал първичния болничен, трябва да издаде и продълженията?

# 651
  • Пловдив
Здравейте, ако взема болничен по време на бременност, мога ли след това да го удължавам при друг лекар

Може

# 652
Благодаря! Simple Smile

# 653
Много благодаря.

# 654
Аз имам един въпрос - излезнах 14 дни болничен от 6.6 до 19.6 включително (14 дни) . Съответно следващият болничен ще трябва да е от ЛКК от 20.06 до 28.06 ,а от 29.06 трябва да изляза 45-дневен преди термин (терминът ми е на 13.08.16). Но част от комисията е отпуска и ще заседават на 4.07 - тогава ми казаха ,че ще ми дадат всички документи на куп. Въпросът ми е това проблем ли е за работодателя (забавянето) и мога ли да бъда санкционирана по някакъв начин?  Confused

# 655
  • В полите на Пирин планина
Аз имам един въпрос - излезнах 14 дни болничен от 6.6 до 19.6 включително (14 дни) . Съответно следващият болничен ще трябва да е от ЛКК от 20.06 до 28.06 ,а от 29.06 трябва да изляза 45-дневен преди термин (терминът ми е на 13.08.16). Но част от комисията е отпуска и ще заседават на 4.07 - тогава ми казаха ,че ще ми дадат всички документи на куп. Въпросът ми е това проблем ли е за работодателя (забавянето) и мога ли да бъда санкционирана по някакъв начин?  Confused

Практически би могло да е проблем, защото е логично точно по това време да се изготвят ведомостите за заплати. Говори с работодател и счетоводител.

# 656
Имам отпуска от миналата година 10 дни ,сега на 13-и излзиам в 14 дневен болничен и след това 30 от лкк.Отпуската от тази  иследващатата година ще ми се прехвърли ,но за тези10 дни,работодателя нищо не ми казва какво да правя нито счетоводителката -ще ми ги платят или ще изгорят.Дано сте ме разбрали и съм задала въпроса си коректно. newsm78

# 657
  • В полите на Пирин планина
Имам отпуска от миналата година 10 дни ,сега на 13-и излзиам в 14 дневен болничен и след това 30 от лкк.Отпуската от тази  иследващатата година ще ми се прехвърли ,но за тези10 дни,работодателя нищо не ми казва какво да правя нито счетоводителката -ще ми ги платят или ще изгорят.Дано сте ме разбрали и съм задала въпроса си коректно. newsm78

Нито ще ги платят, нито ще изгорят - пазят се. Обезщетение за неизползван отпуск се плаща само при прекратяване на трудовия договор.

# 658
  • София-Младост

Нито ще ги платят, нито ще изгорят - пазят се. Обезщетение за неизползван отпуск се плаща само при прекратяване на трудовия договор.
От тази и следващата се пазят, обаче от миналата не е ли длъжна да я ползва до 30.06?

# 659
  • Пловдив
Аз пък се замислих относно отлагането на платения отпуск поради излизане в майчинство. Нужно ли е сега с новите промени за отпуските да си пускам искане за отлагане ползването на платения отпуск за след майчинството или в този случай не се изисква и автоматично се прехвърля ползването за след 2та година?

Общи условия

Активация на акаунт