Майчинството счетоводно-69

• 55 705
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
  • София-Младост
Здравейте, имам ползван болничен един месец през цялата бременност издаден от лк. Този болничен изтича в понеделник. От четвъртък излизам в 45 дневния преди термин. Мисля да си пусна отпуска за тези  2 дни промеждутък между двата болнични и да не взимам нов болничен. Така нали не си обърквам нещо за майчинството?
Нищо не объркваш.

# 631
Момичета, да ви питам:
половината майчинство за първото дете от кога започва да се изплаща? От месеца в който се роди второто дете ли?
Казуса ми е следния:
от 01,05,2016 съм в 45 дневен болничен за второто дете. Първото е на 1г.6м. Подала съм във фирмата приложения 12 и 8, но в сайта на НОИ за месец Май е отразен само болничния. Счетоводителката ми казва, че вчера- 01,06 е подала декларацията за тези 170лв, защото трябвало да мине месец МАй. Та сега се чудя, за Май месец за първото дете нищо ли няма да ми преведат от НОИ.
Благодаря ви предварително за мненията.

# 632
  • София-Младост
Момичета, да ви питам:
половината майчинство за първото дете от кога започва да се изплаща? От месеца в който се роди второто дете ли?
Казуса ми е следния:
от 01,05,2016 съм в 45 дневен болничен за второто дете. Първото е на 1г.6м. Подала съм във фирмата приложения 12 и 8, но в сайта на НОИ за месец Май е отразен само болничния. Счетоводителката ми казва, че вчера- 01,06 е подала декларацията за тези 170лв, защото трябвало да мине месец МАй. Та сега се чудя, за Май месец за първото дете нищо ли няма да ми преведат от НОИ.
Благодаря ви предварително за мненията.
На 1/2 обезщетение имаш от 01.05., от тогава ти прекратяваш ползване на отпуска за първото дете.
Брои от вчера 10 работни дни и чакай парите Simple Smile Отделно и обезщетението за 45 дневния.

# 633
Здравейте!
На 03.05.2016 г. дъщеря ми навърши 2 години. За остатъка от май си пуснах платен отпуск. Управителят ми каза, че според документите ми, втората година майчинство ми изтича на 10.05 (датата на термина ми), а не на 03.05, както си мислех аз. Така реално съм в платен отпуск от 11.05. Проблемът е, че за май месец имам превод от НОИ само на 10.05 и то сума от 17 лв и стотинки за 1 работен ден. Какво се случва с останалите 4 работни дни до 10 май? Възможно ли е управителят да греши и майчинството ми да е свършило на 03.05.?

# 634
  • София-Младост
Здравейте!
На 03.05.2016 г. дъщеря ми навърши 2 години. За остатъка от май си пуснах платен отпуск. Управителят ми каза, че според документите ми, втората година майчинство ми изтича на 10.05 (датата на термина ми), а не на 03.05, както си мислех аз. Така реално съм в платен отпуск от 11.05. Проблемът е, че за май месец имам превод от НОИ само на 10.05 и то сума от 17 лв и стотинки за 1 работен ден. Какво се случва с останалите 4 работни дни до 10 май? Възможно ли е управителят да греши и майчинството ми да е свършило на 03.05.?
Няма такъв филм. Втората година е докато детето навърши 2г. Така се и казва отпуска. В отпуск за отглеждане на малко дете си до 03.05. 2016 вкл. След това вече отпуск.

# 635
Благодаря!
Така знам и аз, но реших, че съм пропуснала нещо, щом управителят е сигурен в обратното. Ще ходя да се разправям. Хубав ден!

# 636
Здравейте, от 11.05 съм в 45-дневен отпуск за бременност и раждане. Кога мога да очаквам да ми преведат парите за срока от 11.05 до 31.05?

# 637
  • София-Младост
Здравейте, от 11.05 съм в 45-дневен отпуск за бременност и раждане. Кога мога да очаквам да ми преведат парите за срока от 11.05 до 31.05?
Крайният срок за подаване на този болничен е 10.06.. В зависимост от датата на подаване, след това в рамките на 10 рботни дни изплащат.

# 638
Крайният срок за подаване на този болничен е 10.06.. В зависимост от датата на подаване, след това в рамките на 10 рботни дни изплащат.
Peace
И аз си гледах моя вчера с ПИК в сайта на НОИ, но нямах надежда особена, работодателят ми обичайно чака последния срок да ги подаде, така че до 24-ти трябва да стане изплащането за май, доколкото разбирам.

# 639
[/quote]
Моят е подаден на 16.05, 10 работни дни идват до 27.05 това означава, че трябваше вече да е изплатен?

# 640
  • София-Младост
Моят е подаден на 16.05, 10 работни дни идват до 27.05 това означава, че трябваше вече да е изплатен?
[/quote]
Погледах Наредбата, моя е грешката, 15 работни дни  е останал срока за изплащане, мислех че и той е променен. Това  означава че другият вторник или четвъртък може да имате превод.

# 641
Погледах Наредбата, моя е грешката, 15 работни дни  е останал срока за изплащане, мислех че и той е променен. Това  означава че другият вторник или четвъртък може да имате превод.
[/quote]
Ами значи най-вероятно във вторник ще ги пуснат. Мерси много! bouquet

# 642

[/quote]
[/quote]

От 01.07.2016 година времето за изплащане става до 10 работни дни.

# 643
  • София-Младост
[/quote]

От 01.07.2016 година времето за изплащане става до 10 работни дни.
[/quote]
Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Източник Данъци Tita.bg
Раздел IV. Изплащане на паричните обезщетения и помощи Чл. 23. (Отменен като незаконосъобразен в частта относно думите "в 30-дневен срок от представянето на документите по чл. 3 - 8, 12 и 15" с Решение № 9943/2007 г. на ВАС - ДВ, бр. 1 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 80 от 2012 г., в сила от 01.08.2012 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) (1) Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица - осигурените лица, самоосигуряващите се лица, лицата по чл. 4, ал. 9 КСО и лицата по чл. 13 и 21а, по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки въз основа на данните от декларациите по чл. 8 в срок 15 работни дни от: 1. представянето в съответното ТП на НОИ на документите по чл. 3, ал. 2 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове; 2. представянето на документите по чл. 4 - 8, 12, 15 и 21а. (2) Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в срока по ал. 1 за първия месец от периода, за останалите календарни месеци - до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец - до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

Източник Данъци Tita.bg

# 644
Считано от 01.07.2016 г. срокът за изплащане на обезщетенията се намалява до 10 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове и съответно до 10 работни дни от представянето на удостоверение, приложение № 10 и удостоверение, приложение № 11 в ТП на НОИ .

От сайта на НОИ е информацията.

Общи условия

Активация на акаунт