Майчинството счетоводно-69

• 55 703
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • В полите на Пирин планина
Имам отпуска от миналата година 10 дни ,сега на 13-и излзиам в 14 дневен болничен и след това 30 от лкк.Отпуската от тази  иследващатата година ще ми се прехвърли ,но за тези10 дни,работодателя нищо не ми казва какво да правя нито счетоводителката -ще ми ги платят или ще изгорят.Дано сте ме разбрали и съм задала въпроса си коректно. newsm78

Нито ще ги платят, нито ще изгорят - пазят се. Обезщетение за неизползван отпуск се плаща само при прекратяване на трудовия договор.
От тази и следващата се пазят, обаче от миналата не е ли длъжна да я ползва до 30.06?

Да, но щом няма възможност за ползване се пази:

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

# 661
Имам нужда от помощ по следния казус:
Детето ми започна ясла на 01.06 (на 1г9м е ) и от тази дата съм си пуснала  29дни  платен отпуск. Имам предложение за нова работа и искам да напусна настоящата. Посъветвайте ме дали е добра идея да да си пусна молбата  с дата 11.06 за да тече предизвестие до 11.07,когато е и последният ден от отпуската ми.
Имали вариант, в който да откажат да ми изплатят отпуската, като ме освободят веднага?

# 662
Имам необходимият трудов стаж за майчинство, но в момента получавам обезщетения за безработица.
Колко време преди 45 дневния болничен трябва да съм в трудово правоотношение (да съм назначена на трудов договор), за да имам право да получавам майчинство?
 Има ли значение този договор, дали е временен или постоянен?

# 663
Имам необходимият трудов стаж за майчинство, но в момента получавам обезщетения за безработица.
Колко време преди 45 дневния болничен трябва да съм в трудово правоотношение (да съм назначена на трудов договор), за да имам право да получавам майчинство? - нужно е да има поне един отработен ден, за да влезе договорът в сила
 Има ли значение този договор, дали е временен или постоянен? - ако обхваща периода на цялото майчинство - не

Имам нужда от помощ по следния казус:
Детето ми започна ясла на 01.06 (на 1г9м е ) и от тази дата съм си пуснала  29дни  платен отпуск. Имам предложение за нова работа и искам да напусна настоящата. Посъветвайте ме дали е добра идея да да си пусна молбата  с дата 11.06 за да тече предизвестие до 11.07,когато е и последният ден от отпуската ми. - може, няма проблем да тече по време на платения отпуск
Имали вариант, в който да откажат да ми изплатят отпуската, като ме освободят веднага? - нямат право да откажат да платят, но дали реално ще ти платят няма как да знаем; можеш да си търсиш парите по съдебен ред

# 664
Моля за помощ!   bouquet  Във фирмата ни вече се прави график за отпуск м/у колегите. Аз вече имам 8 месеца стаж в нея, но честно казано не знам дали ми се полага отпуск и колко. Въпросът ми е отпуск ли да взема или да си пусна болничен, кое е с приоритет? Пак ще попитам в счетоводството, но ми се искаше да чуя вашето мнение...   Peace

# 665
  • София-Младост
Моля за помощ!   bouquet  Във фирмата ни вече се прави график за отпуск м/у колегите. Аз вече имам 8 месеца стаж в нея, но честно казано не знам дали ми се полага отпуск и колко. Въпросът ми е отпуск ли да взема или да си пусна болничен, кое е с приоритет? Пак ще попитам в счетоводството, но ми се искаше да чуя вашето мнение...   Peace
Болничен не могат да ти откажат...водиш се болна все пак. Ако това ти е първият стаж и вече имаш 8 месеца трудов, имаш право и на отпуск. Зависи от организацията ви, може другите колеги да са с приоритет, като такива с повече стаж и да трябва да ползваш отпуск, когато не ти е най-удобно...Иначе ти се полага отпуск за отработеното време, т.е. 13 дни за тези 8 месеца.

# 666
Ако договорът е постоянен няма пречка да се ползва целият полагаем отпуск за текущата година  плюс пропорционално за предходната.

# 667
Здравейте,
Колко дни по- рано трябва да се пусне молбата за ползване на втората година от майчинството? Благодаря ви

# 668
Желателно е около 2 седмици преди това, но и по-късно да е, няма да е проблем, ако е предупреден работодателя.

# 669
Здравейте. Позволявам си да ви запозная и с моя казус. В отпуск по майчинство съм, бебето е на 3 месеца. В същото време реших да довърша и задочното си висше образование, зарязано преди 10-на години. Новост е, че трябва да изкарам задължителен кандидат-инженерен стаж в държавно предприятие. С какъв договор могат да бъдат уредени взаимоотношенията ми с временния работодател (6 седмици през настоящото лято), така че да не повлияе на обезщетенията при майчинството, както и на трудовите ми взаимоотношения с постоянния работодател? Ако е от значение и това би опростило нещата - нямам нужда от заплащане по време на стажа, но все пак предприятието държи на договор. Много благодаря за компетентния ви съвет.

# 670
Здравейте. Позволявам си да ви запозная и с моя казус. В отпуск по майчинство съм, бебето е на 3 месеца. В същото време реших да довърша и задочното си висше образование, зарязано преди 10-на години. Новост е, че трябва да изкарам задължителен кандидат-инженерен стаж в държавно предприятие. С какъв договор могат да бъдат уредени взаимоотношенията ми с временния работодател (6 седмици през настоящото лято), така че да не повлияе на обезщетенията при майчинството, както и на трудовите ми взаимоотношения с постоянния работодател? Ако е от значение и това би опростило нещата - нямам нужда от заплащане по време на стажа, но все пак предприятието държи на договор. Много благодаря за компетентния ви съвет.

Няма да се плаща по време на стажа, така ли? Това не може да е нито трудов, нито граждански договор. Ето да прочетете каква е разликата между стажантски договор и летен стаж, практика:

http://www.economy.bg/featured/view/17095/Kakvo-predstavlyava-st … antskiyat-dogovor

# 671
Желателно е около 2 седмици преди това, но и по-късно да е, няма да е проблем, ако е предупреден работодателя.
Много благодаря!

# 672
Здравейте майчета.Имам въпрос относно болничните и дано го задам правилно. Термина ми беше 1 Май,45 дни преди термин излязох на 17 Март до 30 Април. Родих обаче на 02 Април.От болницата ми дадоха 42 дни до 13 Март.Личния лекар направи изравняване от 77 дни и сега съм в болнични до 29 Юли. Питането ми е кога ще получа някакво плащане?По това което разбирам от справката в НОИ,съм получила последно някаква част за Април още в началото на Май месец. Сега кога ще получа нещо,трябва ли да мине 29 Юли за да има плащане?

# 673
Привет, мами! Включвам се и аз с няколко въпроса и се извинявам, ако е имало подобни казуси, но не мога да изчета всичко Simple Smile . Дъщеря ми е записана на ясла, като ще почне да я посещава от декември. Тогава тя ще е на 1г и 10месеца, знам че ще ми бъдат спрени майчинските за отглеждане на дете до 2г. До колкото разбрах трябва да подам пред работодателя до 3р.д. от деня, в който ще започне да посещава яслата (8декември) приложение 12 - от 2015г. и в него да отбележа промяната + някаква бележка от яслата. Считано от 8.12 ще трябва да се върна на работа, но аз смятам да си ползвам платения отпуск докато детето се адаптира. До навършването на 2г. на детето, ако бъда в отпуск - платен ще получавам ли 50% от майчинството и какви документи ще трябват - приложение 8 от 2016г. ли? И ако се наложи да излизам в неплатен отпуск, след платения, може ли да ми бъде отказан от работодателя? Благодаря ви, ще се радвам, ако има някой запознат да ми отговори. Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 юни 2016, 22:31 от G.Slavova

# 674
Здравейте майчета.Имам въпрос относно болничните и дано го задам правилно. Термина ми беше 1 Май,45 дни преди термин излязох на 17 Март до 30 Април. Родих обаче на 02 Април.От болницата ми дадоха 42 дни до 13 Март.Личния лекар направи изравняване от 77 дни и сега съм в болнични до 29 Юли. Питането ми е кога ще получа някакво плащане?По това което разбирам от справката в НОИ,съм получила последно някаква част за Април още в началото на Май месец. Сега кога ще получа нещо,трябва ли да мине 29 Юли за да има плащане?

Най-добре направете скрийншот на справката в НОИ, че така написано трудно може някой да ви каже какво и защо са ви изплатили. От болницата са ви дали 42 дни, но не може да е било до 13 март, нещо сте объркали. Вероятно това, което са ви изплатили в началото на май,  било по 45 дневния преди раждане. Но само може да се гадае от това, което сте написали. Болничните ви се припокриват, така че ще някой от двата няма да подлежи целия или част от него на изплащане. Трябва да ви пише какво са ви изплатили и по кой от болничните.

Последна редакция: пт, 10 юни 2016, 17:22 от Radostina Zoteva

Общи условия

Активация на акаунт