Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Национални туристически обекти - 5-та тема

 • 101 958
 • 834
 •   1
Отговори
# 15
 • Плевен
 • Мнения: 4 776
Ние имаме книжката от миналата година, а преди това сме обиколили доста от забележителностите, та сега ще трябва да повтаряме  Mr. Green

# 16
 • Мнения: 724
Здравейте, не знаех за тази тема. Радвам се, че ви открих!

# 17
 • Мнения: 563
Здравейте, не знаех за тази тема. Радвам се, че ви открих!

Радостта е взаимна!

# 18
 • София
 • Мнения: 762
Бяхме до Плевен - съответно Епопеята - има я даже на първа страница.
Имахме страхотен млад екскурзовод. Бодеше беседата много добре и накрая го засипахме с въпроси и отговори на всичките до един. Имат печат и марка. Само дето печата го бие вътре охраната, а марката отвън при сувенирите.
После Леденика - пътя е отвратителен. Не стига че на завоите си виждах задния номер, че и пътя дупка до дупка. А горе райско кътче  newsm78 не им схванах логиката да набия пари за парк и т.н. а пътя ужас. Там има само печат, марка не.
Подвуомих се за Околчица, но реших да се кача, пътя е ок даже почти няма завои. МИнава се през къщата на Баба Илийца. В къщата не влязохме, нямаше кой да ни отвори, но до върха се качихме.
Печат си взехме от музея до кметството на Враца - а там ни дадоха и марка за пещера Леденика.

# 19
 • Мнения: 984
Вчера ходихме до Националния исторически музей в София. Гледам цена на билета за възрастен - 10 лв. Отиваме на касата - 3 лв.  Shocked а то какво било - възрастен придружаващ дете плаща само 3 лв. Макар да ми се стори малък, си изкарахме много хубаво. Пихме кафе и се наслаждавахме на невероятната гледка.
На малкия му взехме книжка на 100 обекта, ще обикаюяме с него и ще го снимаме, че сигурно няма да помни къде е бил толкова малък.

# 20
 • София
 • Мнения: 762
Смешното в че съм я водила и до Шумен а сме от София и от софийските обекти печат имаме само от Зоопарка.  Flutter Тях съм ги оставила за последно май.

# 21
 • у дома
 • Мнения: 6 670

От Магурата обаче съм разочарована, защото за първи път влизаме в такава голяма пещера без екскурзовод.  Rolling Eyes Платихме 12 лв., а се оказа, че имало беседа, но трябвало да чакаме до 12 ч. и да доплатим  Confused Никъде досега не са ни искали пари отделно за екскурзовод  newsm78 В резултат на това не можахме да видим рисунките, защото се оказа, че били в някаква зала, до която се стигало само с водач  Crossing Arms Имайте го предвид ако ходите там  Peace


Ходила съм три пъти-като дете,после без децата-още не бяха родени и последно с децата-всичките пъти съм влизала с екскурзовод ,който винаги обяснява и даже показва кое на какво прилича,чак съм шокирана,че е възможно да се влезе без...А от къде излязохте  newsm78 - защото ние не излязохме от там,от където влязохме и трябваше да се върнем с нещо като влакче като тези по морето,което естествено се заплащаше допълнително...
Иначе сме били в Леденика,Магурата,Съева дупка,Бачо Киро,Дяволското гърло-най-много ми харесва Съева дупка,многоцветна и интересна...

# 22
 • Мнения: 563
Всичките пещери са много красиви, но една от най-красивите е Ухловица. Виждам че не я коментирате нея.

# 23
 • у дома
 • Мнения: 6 670
Всичките пещери са много красиви, но една от най-красивите е Ухловица. Виждам че не я коментирате нея.
Ами не,защото не сме я посещавали...Аз коментирам тези,в които съм била.

# 24
 • Мнения: 1 172
И аз се записвам в темата. Децата от скоро имат книжки и събират печати, макар че не особено ентусиазирано. Тази седмица направихме една малка обиколка и можехме да добавим доста печати, но децата се поразболяха и от програмата отпаднаха някои /да не кажа повечето/ неща.
Това, което искам да споделя е тъгата ми от състоянието на обектите. България е уникална, с всякакви забележителности, но не можем да пазим и рекламираме... Ивановските скални църкви например са обект на ЮНЕСКО, а пътят до там ужасен, изоставени бараки, а табелите изтрити до степен да не можеш да разбереш какво пише на тях.
Преди това бяхме решили да отидем в Орлова чука, която май не е в 100-те обекта. Преживяването обаче беше класика и затова ще ви разкажа  Mr. Green 
В центъра на с.Иваново има туристически информационен център със съответните табели и лого на европейския съюз. Влязох да ме упътят за пещерата, понеже по пътя видяхме противоречиви табели и се пообъркахме накъде да караме. Човекът там беше доста любезен, но /както се оказа в последствие/ абсолютно незапознат с околността. Услужливо ни насочи към съседното село, където да си оставим колата и да вървим пеш 3 километра по козя пътека. Категорично това бил най-прекия път. Можело и през друго село, но вече пътеката била доста по-дълга. Обърнахме се и си тръгнахме - явно щяхме да пропуснем Орлова чука.
Продължихме по нашата програма. Добре, че на следващото място се заприказвахме с един човек, който подробно ни обясни как да стигнем до пещерата с автомобил по асфалтиран път, сравнително читав и без дупки. Оказа се, че служителят от информационния център ни е насочвал към някаква стара пътека, която вече не се ползва и е обрасла и непроходима.

# 25
 • София
 • Мнения: 396
Ако някой посещава района на Белоградчик или Видин, препоръчвам пещера Венеца, много е красива и си заслужава да се види.  Peace

# 26
 • Мнения: 3 402
И аз да се отчета...
Югозападна България за 4 дена.
Благоевград - ужасен град. Тесни улички, няма къде да се паркира. Навигацията се загуби като влязохме в града. Питахме 2-3 човека за кв. Вароша и историческия музей. Объркаха ни още повече. Накрая се оказахме в циганската махла. Там един възрастен ром ни упъти съвсем точно и благодарение на него намерихме заветния музей. Самият музей - хубав, доста експонати, различни направления. На горния етаж подреждаха нови експозиции и не се качихме. Пихме кафе в едно ресторантче във възрожденска къща, снимахме църквата.
Сандански - влюбена съм в този град. Въпреки многото народ, навсякъде чисто, поддържано, точни указателни табели. В археологическия музей супер любезна служителка изнася подробна беседа и насочва към другите обекти - голямата епископска базилика и малката преди музея на главната улица. Парка също е страхотен. Езерото вече напълнено и в него плуват различни видове патици и лебеди.
Самуилова крепост - точни табели, чудесен път, много хубаво социализирано място.
Рупите - първото преминаване подминахме разклона и се озовахме в с. Рупите, което всъщност е доста далеко от местността. На второто преминаване уцелихме разклона, имаше ремонтни дейности в участъка. Не почуствах някакво суперенергийно излъчване, но много ни хареса парка. Имаше много деца, които играеха, семейства на пикник. Чисто, поддържано, жената, която продава сувенири пред църквата беше много любезна, обяснява доста.
Роженският манастир - буквално забравено място в края на пътя. Много приятно, спокойно и одухотворено място. Нямаше никой, който да каже две думи за манастира. Човекът, който слагаше печатите почти не говореше. И не беше духовник. Една жена, която продаваше сувенири отвън ни обясни за чудотворната икона.
Мелник - очарователно градче, чак не ни се тръгваше от там. Екскурзоводката в музея изключително любезна и обяснителна дама. Кордопуловата къща - невероятна, огромна, нестандартна. Избата е функционираща, взехме си вино от Широка мелнишка лоза.
Рилският манастир - останах леко разочарована. Очаквах повече. Църквата е страхотна, музеят също. Ама нещо духовното ми липсваше. Пускат на запис от високоговорители звуци, които издават хищни птици, за да гонят гълъбите. В резултата на това се чувствах като в замъка на Дракула, а не като в най-важния български манастир.
Стобските пирамиди - ясни табели, любезна служителка в началото на пътеката, която обяснява и предупреждава. Не стигнахме до края на пътеката, защото времето се влоши и се изплашихме, че ще завали. Все пак успяхме да стигнем до втората група. Невероятни са. Децата много се радваха на катеренето, хареса им. Пътеката е ясна, има пейки и парапети на по-опасните места.
Общо впечатление - много добро и най-вече от хубавите пътища, за разлика от тези в нашия регион.
Извинете за дългия пост, ама имах нужда да споделя...

# 27
 • Мнения: 563
И аз да се отчета...
Югозападна България за 4 дена.
Благоевград - ужасен град. Тесни улички, няма къде да се паркира. Навигацията се загуби като влязохме в града. Питахме 2-3 човека за кв. Вароша и историческия музей. Объркаха ни още повече. Накрая се оказахме в циганската махла. Там един възрастен ром ни упъти съвсем точно и благодарение на него намерихме заветния музей. Самият музей - хубав, доста експонати, различни направления. На горния етаж подреждаха нови експозиции и не се качихме. Пихме кафе в едно ресторантче във възрожденска къща, снимахме църквата.


Съжалявам, че сте се разочаровали от нашия град - Благоевград. Жалко че не сте попаднали на нас, щяхме да Ви упътим подобаващо или дори щяхме с колата да Ви съпроводим до въпросното място. града ни е хубав, прекрасен център, но проблема ни е многото слаба икономика. Тук безработицата е доста голяма, а и средната заплата е на предпоследно място в страната, като изпреварваме единствено гр.Видин.

# 28
 • Варна
 • Мнения: 4 589
Да се включа и аз в темата.

Ние ходихме през лятото в Котел и много ни хареса Природонаучния музей. Децата бяха очаровани. Имаше две заведения по пътя към музея и двете бяха доста неприятни.
Ние ядохме в една пицария до центъра. Добре ни обслужиха и храната беше хубава.

# 29
 • Мнения: 3 402
Котел ни е най-честата дестинация. Децата много харесват парка и водопадите. Голяма игра пада там. Качвали сме се и нагоре в Балкана, към вилната зона.
Вярно, че само през топлите сезони сме ходили.
В хотела в началото на парка беше сватбата на племенника, много ни хареса.
Има и едно заведение в ляво в началото на пътя. На тераси е. Там също много ни харесва.

Общи условия

Активация на акаунт