Национални туристически обекти - 5-та тема

• 114 131
  • 842
  •   1
Отговори
# 480
Траянови врата крепостта, не е обект, но си заслужава да се види.
На Мусала с лифта от Боровец до Ястребец и нагоре пеша, ама проверете работното му време. Също така , ако сте с дечица, не знам дали ще успеете да се качите и върнете за един ден. А за ношувка в хужа Мусала не разчитайте много.

# 481
Съгласна съм с мнението за Плиска и Преслав. Миналата седмица бяхме там особено в Преслав разрухата е голяма. За лятото планираме Казанлъшките гробници.

За мен най си заслужава  Александровската гробница / до Хасково/, също много добре експонирана е свещарската...

# 482
  • Някъде по Дунава
Съгласна съм с мнението за Плиска и Преслав. Миналата седмица бяхме там особено в Преслав разрухата е голяма. За лятото планираме Казанлъшките гробници.

За мен най си заслужава  Александровската гробница / до Хасково/, също много добре експонирана е свещарската...

Голямото дете ще ходи на екскурзия до Свещари, а ние планираме почивка във Велинград, минаваме през прохода Шипка и решихме да съчетаем нещата. Миналата година по същия маршрут посетихме връх Шипка, църквата в Шипка и Калофер.

# 483
Момичета, започвам с подготовките отдалеко, че аз така си обичам.
Мислим да почиваме това лято в Долна баня.
Не сме били никога до сега в района.
Погледнах картата и набелязах двата обекта в Самоков и Цари Мали Град.
До Боровец също мисля да идем.
Какво друго интересно има в района, което може да се види?
Как става качването на Мусала от Боровец?
Това последното е направо моя фантазия, мъжете ми хич няма и да искат да катерят, ама аз да си знам.
Благодаря предварително!

В района е Костенец с Костенския водопад и Скаловитец.

# 484
  • София, България
Качването на Мусала, не е никакъв мираж, съвсем постижимо е за един ден, дори и с деца. Просто трябва да тръгнете по-рано, на отварянето на лифта в 8.00 или 8.30 да сте там. Като слезете от лифта има един час ходене по съвсем равно до езерото и хижата. След това започва изкачването, което е около 2 часа до заслон Леденото езеро. Пътеката е направо магистрала, махани са камъни и е чистена, така че няма проблем, освен ако нямате някакви здравословни пречки разбира се. Заслона е точно под върха. Оттам нагоре е половин час, но е най-стръмната част от маршрута. По-кекавите от групата могат да останат там да ви изчакат. Най-кекавите могат да останат и на хижата, но там вече доста ще чакат. .
Седемте рилски езера също са много предпочитана дестинация, която трябва да се види. На мен вече ми е свърх туристическо, и повече не бих отишла, но веднъж поне трябва се види.

# 485
Качването на Мусала, не е никакъв мираж, съвсем постижимо е за един ден, дори и с деца. Просто трябва да тръгнете по-рано, на отварянето на лифта в 8.00 или 8.30 да сте там. Като слезете от лифта има един час ходене по съвсем равно до езерото и хижата. След това започва изкачването, което е около 2 часа до заслон Леденото езеро. Пътеката е направо магистрала, махани са камъни и е чистена, така че няма проблем, освен ако нямате някакви здравословни пречки разбира се. Заслона е точно под върха. Оттам нагоре е половин час, но е най-стръмната част от маршрута. По-кекавите от групата могат да останат там да ви изчакат. Най-кекавите могат да останат и на хижата, но там вече доста ще чакат. .
Седемте рилски езера също са много предпочитана дестинация, която трябва да се види. На мен вече ми е свърх туристическо, и повече не бих отишла, но веднъж поне трябва се види.

О, младежите ми са много спортен тип, но до сега не сме ходили да катерим върхове и не знам дали ще се навият. Но тръгнат ли, няма проблем. Времето ме притеснява дали ще ни стигне да идем и се върнем в Долна баня за един ден (че нощувките ще са там). Къде е печата?
Забравих да благодаря за инфото, ще си го запазя!
 bouquet

# 486
  • София, България
Не знам къде е Долна Баня, но мисля, че е близо, така че няма проблем с това. Просто трябва да имате предвид, че 16.30 трябва да сте на лифта за навръщане, за да не го изпуснете. Но времето е предостатъчно. Ще имате време и за няколко почивки, може би дори и да хапнете на хижа Мусала. Печата е там, в голямата хижа Мусала, до езерото.

# 487
За дните около 24-ти май планираме Монтана-Чипровци- Белоградчик-Магура.

# 488
  • при късмета
Предишния уикенд бяхме във Видин, Магура, Белоградчик и Леденика. И преди сме били по маршрута, минахме го пак защото до Видин миналия път не стигнахме, в Магурата при взето специално разрешение да ни отворят галерията с рисунките, не се случи и още нямахме книжка с печати. А тогава и Венеца още не беше отворена.
Във Видин са затворени някои от помещенията с куклите (не видях казармите примерно и други май имаше, но не съм ходила десетина години) може би за реставрация. Иначе все така поддържано и чисто, хареса ми.
В Магурата вече за постоянно е отворена галерията с рисунките, но са вдигнали входа от преди 4-5 години.
В Белоградчик си е същото, Калето трудно ще се промени. Но определено си заслужава да се види.
Венеца не можахме да видим, имаше авария с осветлението, не могли да го оправят навреме, казаха, че се опитват да го направят възможно по-бързо. Не е в печатите, но е на 9 км. от Белоградчик и на снимки изглежда много красива пещера.
Събота и неделя обаче пътя е страшно натоварен от тировете от Дунав мост, много напрегнато пътуване беше

# 489
Ние често ходим по този край и минаваме през Петрохан, а после по малкия път, през селата (Бели Мел-Превала-Долни Лом). Не съм ходила до Венеца, със сигурност ще я посетим, а за Козарника, някой може ли да сподели мнение как е?

# 490
  • при късмета
Козарника доколкото знам изобщо не е за туристи. Освен, че е недостъпна без специализирана екипировка, май продължават разкопките и изследванията в нея. По информация на местни хора, но и те не претендират да е достоверна. Че е недостъпна е достоверно, не се знае дали още я изследват.
А намерение да я отварят за туристи май никога не е имало. Миналия път като ходихме и аз си мислех, че може да се доберем до нея, но бързо ни разубедиха, местни приятели на мъжа ми

# 491
Благодаря много за информацията!

# 492
  • На морето!
Козарника доколкото знам изобщо не е за туристи. Освен, че е недостъпна без специализирана екипировка, май продължават разкопките и изследванията в нея. По информация на местни хора, но и те не претендират да е достоверна. Че е недостъпна е достоверно, не се знае дали още я изследват.
А намерение да я отварят за туристи май никога не е имало. Миналия път като ходихме и аз си мислех, че може да се доберем до нея, но бързо ни разубедиха, местни приятели на мъжа ми
Ние сме ходили в Козарника. Нямаше изследователи /според местните френски екипи я проучвали/, интересна е и не е опасна.

# 493
  • при късмета
На мен ми обясниха, че е трудно да влезеш в нея, не, че е опасна вътре. Без екипировка и въжета казаха, че е трудно, а ние бяхме и с дете.
Може покрай толкова изследвания да се утъпкал някакъв път или начин да влезеш. Информацията ми е от преди 4-5 години, сега като ходихме изобщо не стана дума за тази пещера

# 494
Здравейте! И ние открихме туристическия сезон. Вчера взехме печати от Истприческия музей в Самоков и Цари Мали град. Нямаше много хора и спокойно си разгледахме. Минахме и до Траянови врата в с. Костенец. Там са плъзнали змии и гущери, затова и не се застояхме много,че след първата змия, която видяхме, не спряхме  да се озъртаме. Днес отидохме да аи вземем печата от Скравена, след неуспешния миналогодишен опит, успяхме. Поради вчерашните чествания беше много оживено, хората бяха любезни и дори имахме безплатна беседа.
Някой знае ли как стоят нещата с Подземия минен музей в Перник, трябва ли предварителна заявка?

Общи условия

Активация на акаунт