Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 165
  • 766
  •   1
Отговори
# 1
  • София, Bulgaria
Успех на всички участници на Пазара на недвижими имоти! Да си пожелаем повече продавачи... bouquet

# 2
Аз за себе си (и на близки и семейство) не бих препоръчала да се занимават с инвестиционни имоти. За мен пазарът на имоти се изчерпва с това да купя за себе си или да сменя с по-голям и да продам стария.

Причините са много, но основно да кажа: инвестиционните имоти са или с цел наем или с цел изчакване, докато цената му се надуе и продажба.  
При втория вариант печалбата ще е малка, като се вземе предвид, големите такси, които се дължат на държава, нотариус и брокери (третите могат и да се избегнат с много главоболия), а реално ще ги дължа двойно: веднъж при купуване и веднъж при продаване. Има риск при покупките "на зелено", които пък са най-добри инвестиционни, защото дават най-добра цена и последно, но не по важност, пазарът на имоти не е толкова лесно предвидим, за да е сигурно, че ще има ръст в цените, ще има търсене и изобщо ситуацията в страната ще е добра.

При купуване с цел отдаване под наем, най-проста сметка показва, че е неизгодно, защото очакваното е цената на жилището да се избие за 10 години при средно 10 наема годишно (2 наема са за поддръжка). Има и още един фактор, в България да даваш имот под наем е гадна работа. Ако сте наемали квартира в Германия, Англия, сигурно знаете, там какво чудо е, договори, избират те, огромен депозит, никаква възможност за некоректност, тук това го няма.

В заключение да кажа, че считам масовото купуване на инвестиционни имоти за лоша финансова култура от страна на хората. Има толкова много начини да си инвестираш парите, с риск и голяма печалба, без риск, но с минимална печалба. Изобщо даже да се хванат да попътуват и да видят свят или да се пенсионират на 45 години и да си живеят живота с тези пари, ми се струва по-добра инвестиция.

# 3
Изобщо даже да се хванат да попътуват и да видят свят или да се пенсионират на 45 години и да си живеят живота с тези пари, ми се струва по-добра инвестиция.

Ей те това го мисля и аз как да го случа и още не ми се получава измислянето  Wink.

Но това, че и аз като теб виждам купуването на имот ограничено до имот за семейството + евентуално подмяната му с друг и продажба на предишния идва от възможностите. Все пак, тези които иневстират в имоти имат много по-големи възможности, които им позволяват и в имот да инвестират, и във ваканционен такъв, пък и да обикалят по 2 месеца света годишно. Всякакви хора има Simple Smile. Просто масовият купувач на имоти няма такива възможности.

# 4
Без време и на мен ми се наложи да се цопна във вашата темичка. Харесали сме къща (след много огледи на какво ли не) искам да попитам по запознатите. Искаме да теглим кредит, без значение какъв. Продажната цена е 25 000, а ние искам 36 000, за да я направим годна за живеене. Има ли вариант банката да отпусне повече пари и как стоят изобщо нещата ? Благодаря

# 5
  • София
Моето търсене продължава и сте ми много полезни! Благодаря за темата  bouquet

# 6
Има толкова много начини да си инвестираш парите, с риск и голяма печалба, без риск, но с минимална печалба.

Има чушки, кажи ми един начин в България и ще ти дам процент. Измислените ни акции и измислената ни стокова борса ли, или измисленият ни бизнес, който не може да съществува без различните чадъри и протекции. До преди година банковите вложения бяха приемлив вариант и затова толкова много се увеличиха влоговете - българинът е практичен човек и никак не е глупав. Само че сега вече и това не е вариант, тъй като лихвите станаха практически отрицателни. За нашите географски ширини по-добро вложение на средствата от това в имот няма.

# 7
Мисля, че българите имаме една отличителна черта- обичаме да рентиерстваме. Както се казва в ежедневната реч- "по-сладко от това няма". Иначе казано-мързеливи сме си, искаме да ни падат пари от горе, само защото бабата или родителите ни са оставили апартамента, за което нямаме никаква заслуга(освен че сме рода) и не сме положили никакви усилия. Открай време е лафа-" Имай си там нещо, то хляб и вода не ти яде, пък го пусни под наем или продай...не ти трябва да работиш."

Ако имаш 100-200 бона налични пари, с които искаш да купиш апартамент с цел спекула, а не да живееш в него...то с толкова пари доста бизнес може да се развърти(корабостроителница няма да построиш, но лафка, магазинче, цехче, да влезеш в комбина с някой, заведение може да се отвори), ама кой да се сети. Всичко се движи по линията на най-малкото съпротивление...е там нещо да не се мъчим много, нещо леко леко.

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 09:10 от potrebitel7777

# 8
Да започнеш бизнес само защото имаш 100-200 бона е много добър начин да си загубиш парите. Бизнес се започва когато познаваш конкретния бранш, имаш опит и идеи какво повече можеш да предложиш. Тогава даже и да нямаш 100 бона заем ще вземеш и ще успееш, но ако нямаш идеи и познания, а само 100 бона, по-добре да не се почва бизнес само заради идеята и понеже виж съседът как забогатя от своя бизнес.
Иначе и според мен от наеми няма много келепир - ще имаш и празни месеци, ще те издънят с неплатени сметки, ще амортизират жилището и после разходите за ремонта ще са съизмерими с приходите от наемите. Ако имаш готови пари може и да има някаква полза, но да купиш с кредит за да даваш под наем е дивотия. От друга страна ако имаш свободни пари, ако нямаш идея за бизнес и ако очакваш в бъдеще да имаш нужда от ново жилище (за теб, за деца, заради новородени деца и пр.) няма лошо да го купиш, когато намериш. Защото ако търсиш когато си на зор няма гаранция, че ще намериш нещо добро и изгодно. На пазара има много боклук и умният човек следи нещата и купува когато намери, а не когато му изтрябва. Освен това недвижимите имоти даже да не носят печалба все пак запазват стойност и компенсират инфлацията в дългосрочен план. Ако утре ЕС се разпадне, ако еврото се отмени и срине кой знае какви финансови катаклизми се очакват, но цените на земеделска земя, на имоти и на злато ще компенсират автоматично.

# 9
Да започнеш бизнес само защото имаш 100-200 бона е много добър начин да си загубиш парите. Бизнес се започва когато познаваш конкретния бранш, имаш опит и идеи какво повече можеш да предложиш. Тогава даже и да нямаш 100 бона заем ще вземеш и ще успееш, но ако нямаш идеи и познания, а само 100 бона, по-добре да не се почва бизнес само заради идеята и понеже виж съседът как забогатя от своя бизнес.

Е извинявай ЧС, но ситуацията: "на 35 години съм с 200 бона в джоба, но не знам какво да ги правя и затова ще ги инвестирам в апартамент"- ми звучи комично. Ами тогава защо си следвал, на какво са те научили родителите, какво си научил от живота. Тогава каква е ползата от мозъците ни, само да пием вода и ядем ли? Провери, разучи, помисли, поинтересувай се... Човек трябва да се напъне малко. Само си говорим, никой не укорявам и не налагам начин по който да живеят другите, просто си разсъждавам.

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 09:57 от potrebitel7777

# 10
Е, Оборище. За под 1000 евро квадрата. И това ако не е евтинджос ново строителство, какво е тогава???
Или строителят си е изпил мозъка? Или е супер качествено в най-скъпия район на София, а без пари?

Мецане, Черна станция не прави разлика между район и квартал, ти си седнал да я заяждаш за цената  #Crazy  Подуене, едната му част, и част от центъра около Исул и СМГ, надолу до Сточна гара, и те са в район Оборище. Не казвам нищо за тези квартали, но цената им далеч не е като тази в хубавия център.  А пък нещо, останало недостроено в соц.-а, няма как да е около Докторската градина.

Ето ти до ИСУЛ ново, завършено до ключ, на цена 800 е/кв. - районът е Оборище

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c145462007042613 … k=26wcxz&f1=1

Ето ти още едно в район Оборище на цена 780 е/кв:

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c144309017345908 … k=26wdl2&f1=1

Жената си е купила нещо, харесва си го и е доволна. Защо трябва да спориш с нея?

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 09:52 от Анонимен

# 11
  • София
Има толкова много начини да си инвестираш парите, с риск и голяма печалба, без риск, но с минимална печалба.

Има чушки, кажи ми един начин в България и ще ти дам процент. Измислените ни акции и измислената ни стокова борса ли, или измисленият ни бизнес, който не може да съществува без различните чадъри и протекции. До преди година банковите вложения бяха приемлив вариант и затова толкова много се увеличиха влоговете - българинът е практичен човек и никак не е глупав. Само че сега вече и това не е вариант, тъй като лихвите станаха практически отрицателни. За нашите географски ширини по-добро вложение на средствата от това в имот няма.

Здравейте, много съм любопитен и аз да чуя тези толкова много начини?  Rolling Eyes

# 12

Здравейте, много съм любопитен и аз да чуя тези толкова много начини?  Rolling Eyes

Добре....ronaldd Какви разходи или по-точно за какво ще похарчиш пари днес? Ще пиеш ли кафе, чай, ще ядеш ли, ще си купиш ли някакви нехранителни стоки, ще ходиш ли на почивка? Ами вчера, ами онзи ден? Хората си изкарват пари от ВСИЧКО. От бъркалките за кафе, през бонбончетата от 1-2 ст. дето ги връщаха като ресто. Чашите, чиниите...някой е изкарал пари благодарение на теб, усетил се да направи производство или просто да вкара контейнера от Китай и да пръсне стоката-не е малко. Мебелите в дома безплатни ли са? Салфетки, бърсалки, кърпички, магазини, бакалници, НАВСЯКЪДЕ има пари, трудното е човек да подходи не алчната към тях и да се опитва да лови маймуни с трици  Simple Smile

# 13

Точно така. +1000, както се казва.

# 14
Е извинявай ЧС, но ситуацията: "на 35 години съм с 200 бона в джоба, но не знам какво да ги правя и затова ще ги инвестирам в апартамент"- ми звучи комично. Ами тогава защо си следвал, на какво са те научили родителите, какво си научил от живота. Тогава каква е ползата от мозъците ни, само пием вода и ядем ли?

Ами да кажем, че става дума за човек с доходна професия, скъпо платен наемник, която го храни достатъчно добре, та и му остава та да събере тези пари. Защо да си зарязва човекът доходната професия, та да се хваща непременно със собствен бизнес? По цял свят подобни хора си дават парите на фондове да им ги управляват, но у нас нашата борса и нашите фондове са гробница за пари. И тогава имотите са си една от опциите. Щото има една приказка за кошницата и яйцата, нали? Човек ще сложи 100 бона в жилище, 100 бона в акции, 100 бона кеш в сейф, 100 бона в злато... Но жилището си е много разумно "яйце" за диверсификация. Да не говорим, че едно добре построено, енергийно ефективно и обзаведено жилище си е добра застраховка за бъдещето. Утре каквото и да стане, даже хляб и кисело мляко да ядеш,няма да си на улицата, нали? За такова жилище и много много отопление не трябва, та и с една гола пенсия ще изкараш.
Бизнесът има и едно много, ама много гадно усложнение - трудно се излиза от него. Ей на, човекът е на 50 години да кажем и вече не му се бачка като вол 10 години да развие нещо. А като го развие на 60 после какво да го прави? Да си продадеш бизнеса не е лесно и се оказва, че си окован като в робска галера да гребеш цял живот. Другият вариант е да декапитализираш бизнеса си и да си изтеглиш парите, ама ще е на голяма загуба. Та не е за всеки да почва частен бизнес - трябват хъс, енергия, познания и да имаш времето да го развиеш. За хората на възраст, които са най-често притежателите на стотици хиляди, често времето и енергията вече са в дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт