Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 163
  • 766
  •   1
Отговори
# 15
Подуене, едната му част, и част от центъра около Исул и СМГ, надолу до Сточна гара, и те са в район Оборище. Не казвам нищо за тези квартали,
Ти не казваш, но аз казвам - районът около Сточна гара за мен е отвратителен. Ако е там, то друга работа тогава Laughing Макар че и там цените са високи щот се води център, ама егати центъра.

Пък за горният й пост, този над моя - все едно аз съм го писал - 1:1 са моите мисли по въпроса.

# 16
Мецане, в България начините не са много, аз изобщо нямам предвид да въртиш парите си в България.  

Ако настояваш да е в България, за мен има две инвестиции, които си заслужават: да инвестираш в стартъп фирми - даваш им пари да направят, каквото искат, после си един вид акционер, ето инфо. Естествено, че ако нямаш добра бизнес идея, няма да си я смучеш от пръстите, но пък има други хора с добри бизнес идеи и без пари да я реализират. Това в момента е много нашумяла финансова стратегия, така и бизнеса печели и твоите пари са инвестирани.
Втория смислен начин да инвестираш на родна земя за мен си остава да отгледаш и възпиташ още 1-2 деца. Това обаче, освен пари е и много времеемко. Вярвай ми, ако отгледаш, възпиташ и осигуриш добро образование на 5 деца, на старини няма да останеш гладен и жаден.

# 17
Подуене, едната му част, и част от центъра около Исул и СМГ, надолу до Сточна гара, и те са в район Оборище. Не казвам нищо за тези квартали,
Ти не казваш, но аз казвам - районът около Сточна гара за мен е отвратителен. Ако е там, то друга работа тогава Laughing Макар че и там цените са високи щот се води център, ама егати центъра.

Аз само казвам, че част от онзи район на центъра административно е в район Оборище (на юг от Сливница и на запад от Данаил Николаев). Нямам идея къде в район Оборище е жилището на ЧС, а и не ме интересува особено. Просто преди няколко страници тя обяви, че за нея разлика между район и квартал няма, което обяснява целия ви спор.

# 18

Мецане, Черна станция не прави разлика между район и квартал, ти си седнал да я заяждаш за цената  #Crazy  Подуене, едната му част, и част от центъра около Исул и СМГ, надолу до Сточна гара, и те са в район Оборище. Не казвам нищо за тези квартали, но цената им далеч не е като тази в хубавия център.  А пък нещо, останало недостроено в соц.-а, няма как да е около Докторската градина.

Ама ти вярно ли повярва на недостроеното от соца? Joy
Иначе кое е хубав център? Мен ако питаш баш най-истинският център не става за живеене. Аз съм родена около площад Славейков и помня какъв ад беше последните години, преди нашите да продадат и да се изнесат по-настрана от центъра. Като им ходехме на гости не можехме да вземем завоите по някои улички, какво остава да паркираме. Специално районите около СМГ, ИСУЛ, около Пожарната, около Руската гимназия, около Графа и градинката с паметника на Съветската армия са също толкова добри, колкото и онова "чисто" Оборище, за което говориш ти. Иначе аз си писах съвсем ясно, че говорим за разширеното Оборище, т.е. район Оборище, не за Докторската градина. И избрах място в този район, където бихме живели с удоволствие и има всичко - транспорт, относително спокойни улички, тишина и в същото време близост с всичко нужно на пешеходно разстояние.

Толкова по спора за моето жилище, че оспамихме темата.

Цитат
районът около Сточна гара за мен е отвратителен.

Не, че мястото е Сточна гара, ама все пак да направя забележка, че около Сточна гара се заформят 4 района, два от тях са съвсем прилични и два са гаднички, особено единият от тях. Но двете карета около Волгоград (сега Левски ли е?) , особено по-нагоре към Дондуков са си супер. Е, за теб може да са отвратителни, но за мен пък не са.

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 10:14 от Черна станция

# 19

Мецане, Черна станция не прави разлика между район и квартал, ти си седнал да я заяждаш за цената  #Crazy  Подуене, едната му част, и част от центъра около Исул и СМГ, надолу до Сточна гара, и те са в район Оборище. Не казвам нищо за тези квартали, но цената им далеч не е като тази в хубавия център.  А пък нещо, останало недостроено в соц.-а, няма как да е около Докторската градина.

Ама ти вярно ли повярва на недостроеното от соца? Joy
Иначе кое е хубав център? Мен ако питаш баш най-истинският център не става за живеене. Аз съм родена около площад Славейков и помня какъв ад беше последните години, преди нашите да продадат и да се изнесат по-настрана от центъра. Като им ходехме на гости не можехме да вземем завоите по някои улички, какво остава да паркираме. Специално районите около СМГ, ИСУЛ, около Пожарната, около Руската гимназия, около Графа и градинката с паметника на Съветската армия са също толкова добри, колкото и онова "чисто" Оборище, за което говориш ти. Иначе аз си писах съвсем ясно, че говорим за разширеното Оборище, т.е. район Оборище, не за Докторската градина. И избрах място в този район, където бихме живели с удоволствие и има всичко - транспорт, относително спокойни улички, тишина и в същото време близост с всичко нужно на пешеходно разстояние.

Толкова по спора за моето жилище, че оспамихме темата.

Ами аз имам приятелка, която си взе в такова  - и съвсем не е лошо, повярвай ми Wink

Виж, твоето виждане за районите и кварталите на София си е твоя работа, нямам никакво намерение да споря кое е хубав и кое не толкова хубав център, а кое е хубав не-център. Като направиш един сърч в кой да е портал за имоти и веднага по цените можеш да се ориентираш кое какво е Wink, но всеки е свободен да си има мнение   Peace

Аз пояснявам за Мецан, защото той се е захванал с тези под 1000 е/кв в Оборище. Спорът не е за твоето жилище, а за вашето с него разминаване в понятията кое къде е и колко струва. А пък кой къде харесва и не харесва, е съвсем отделна тема.

Мецане, и в момента можеш да вземеш в някои части на район Оборище за по 750-800 е/кв -нали ти постнах две оферти от имот.бг  Ето ти и още:

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c144914426190838 … k=26wfia&f1=1  - Новострояща се сграда, на 5 минути от паметника Левски. 777/кв

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 10:23 от Анонимен

# 20
Да, Попеа, разбрах много добре, благодаря:) Наистина това, което каза, обяснява нещата.
Скрит текст:
Пфу, районът около СМГ бил хубав... сичката хубост, долу в ниското, мръсно, пълно с коли, тесни улици с павета, наклонени, а да не би пък там да има къде да се вземат завоите и да се паркира...и зеленина няма достатъчно, а кучешки акита - на всяка крачка. То пред такъв център по-добре са дори Младостите, не случайно и цените там са от същия порядък...

# 21

Като направиш един сърч в кой да е портал за имоти и веднага по цените можеш да се ориентираш кое какво е Wink, но всеки е свободен да си има мнение   Peace

За мен изборът на жилище се свежда не до това да се водиш по стадото, а да избереш нещо хубаво (даже по-хубаво от набедените за най-атрактивни местенца) , на не толкова надута цена. Иначе четох, че в новия комплекс на мястото на Прошековата фабрика имало апартаменти по 5000 евро квадрата. Да ме убият няма да си купя там - подстъпите до това място са няколко толкова тесни улички, че потокът от хора към комплекса ще ги задръсти тотално. Пък нека някой се води по цените, че било най-хубавото.
Или пък не виждам защо да виждаш през прозореца си Докторската градина е по-ценно от това да виждаш през прозореца си парка Заимов примерно.  Та това къде били най-високи цените за мен е единствено основание да не купувам баш там. За мен е важно хем да е на 5-10 минути път пеша практически от всичко, хем да има транспорт, хем да е тихо, хем да има къде да се паркира, да няма цигани, разкопки и прочее дивотии, но да има наблизо градинка, училище, болница, магазини...

И за да спрем - аз обикновено много внимавам какво пиша и когато за пръв път писах за своята покупка много внимателно уточних за какво става дума. Това, че Мецан не е прочел и разду въпроса, не е моя вина.

# 22
Понеже виждам, че говорите за това кое е район и кое квартал Оборище, както и за хубаво и лошо Оборище, ако някой попадне на обява за двустаен в лошото Оборище около ИСУЛ (ниско, мръсно, няма зеленина), моля да ми пише на лични  Laughing Изключвам обявИтЕ за кооперацията с цветовете на украинското знаме на Искър, между Петра и Майор Агов, в която освен тристайния апартамент и едно еднопространствено ателие на последния етаж се продава/ше...

# 23
Да, Попеа, разбрах много добре, благодаря:) Наистина това, което каза, обяснява нещата.
Скрит текст:
Пфу, районът около СМГ бил хубав... сичката хубост, долу в ниското, мръсно, пълно с коли, тесни улици с павета, наклонени, а да не би пък там да има къде да се вземат завоите и да се паркира...и зеленина няма достатъчно, а кучешки акита - на всяка крачка. То пред такъв център по-добре са дори Младостите, не случайно и цените там са от същия порядък...

Peace Моля! Simple Smile Мисля, че цените в Младостите са дори по-високи.

...
И за да спрем - аз обикновено много внимавам какво пиша и когато за пръв път писах за своята покупка много внимателно уточних за какво става дума. Това, че Мецан не е прочел и разду въпроса, не е моя вина.

Ами и аз за Мецан писах, защото видях, че не е разбрал, към него се обръщах  Peace  

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 10:38 от Анонимен

# 24

Ако имаш 200х и не са от наследство продадено, значи не си стоял така . Навремето хората дори в тежките 2004-2008 години направиха състояние от една сергийка на пазар. Купиха жилища , коли и се устроиха за няколко години 3-4 някъде. Това го знам със сигурност. Купуваха от борсата и препродаваха. Вярно мръзнеха , вярно не беше престижно , но си оправиха донякъде децата и семействата. Някой дори имаха по няколко , единия работи, другия зарежда или направо продавачки слагаха. Ако ви е чудно и смешно да ви кажа , че е вярно. Сега обаче с моловете се промениха нещата . Замряха малките магазинчета , за сергиите за промишлени стоки да не говорим. Който не го е срам да работи, има желание, намираше начин. За ресторантите и всичко с хранителни стоки там най-много се печелеше. Но сега нещата твърдо не са така и по-зле ще стават. Инвестиция в заведение, офис, жилище е също толкова рисковано, колкото всичко друго . Народът вярно намалява-раждаемост, емиграция. Мечтата на хората вече не е да  купят жилище на децата си , а да ги изучат някъде в чужбина и да им дадат пари за старт , може би и да им купят такова някъде. Парите в банките са натрупани на депозити но силно ме съмнява да са за жилища и натам да потекат. Възгледите и целите на хората се промениха. Поне моите познати чакат да изучат децата си в чужбина, да им подсигурят после нещо . Те няма да купят имот и дават под наем. Това е нещо кошмарно от опит го знам. Все по-малко хора ще се навиват да дават под наем според мен. Тези дето пък могат да се дават по-бързо са малки жилища, големите за офиси си има изисквания и са малко. Другите дву и три стайни апартаменти стават почти общежития или пък накрая не само нямат приход , но са и вътре , а жилището е за основен ремонт. Няма и защита на наемодателя , няма закони. Брокерите са да вземат комисионна, няма никакви данни за наемателите, читави договори също , просто всичко е про-форма. За каква инвестиция тогава говорим? Да стои така с години също не е вариант, защото си има разходи пак. Икономика ние нямаме , имаме търговийка купуваш-препродаваш. Къде видяхте тези заводи, производство на нещо ... Вярно е , че народа намалява и като раждаемост и младите вече не остават повечето тук. Тогава какво става с тези жилища? Мина бума на преселението в София и наемите, както и купуването .  Повечето са на една заплата и няма шанс да стане европейска. Работното място също не е сигурно. Фирма и бизнес ако имаш също не знаеш къде и какво ще те удари-обири , фалити, всичко става. Българинът не е мързелив, той е песимист и прагматик. Не вярвам депозитите да тръгнат към недвижимите имоти за инвестиция. За мен дори е странно , че цените тръгнаха нагоре и хората купуват. След 10 години какво ще става с жилищния фонд? Трябва народ за наеми-съмнява ме, всеки или е купил, или наследил, или мисли за емиграция. Селата опустяха, няма вече идващи в големите градове почти. Може би на мигрантите ако се заселят (малко грубо )но...кой ще се навие да им даде под наем, за продажба няма проблем.Инвестиция не знам къде може да се прави и да имаш шанс да се развиеш. Строителният бизнес дава работни места, раздвижва и други сектори, но...няма да го бъде и това е временно, минаха златните времена. Дано греша.

# 25
Ми като е такава апокалиптична картината, не купувайте бе, някой кара ли ви насила.

# 26
Без време и на мен ми се наложи да се цопна във вашата темичка. Харесали сме къща (след много огледи на какво ли не) искам да попитам по запознатите. Искаме да теглим кредит, без значение какъв. Продажната цена е 25 000, а ние искам 36 000, за да я направим годна за живеене. Има ли вариант банката да отпусне повече пари и как стоят изобщо нещата ? Благодаря

Дано сте живяли преди в къща и знаете какви са разходите по нея.

# 27
Не, че мястото е Сточна гара, ама все пак да направя забележка, че около Сточна гара се заформят 4 района, два от тях са съвсем прилични и два са гаднички, особено единият от тях. Но двете карета около Волгоград (сега Левски ли е?) , особено по-нагоре към Дондуков са си супер. Е, за теб може да са отвратителни, но за мен пък не са.

От Дондуков надолу, към Сточна гара, към Сливница е един разлом. Точно затова има такова стръмно спускане там.
И често в ниското има мъгла есенно време, а във високата част - не. Та тая мъгла на мен ми бърка в здравето, защото задържа и замърсителите на въздуха.

# 28
Пък аз да ви кажа, че чувам от няколко човека, които живеят в големи европейски градове, че ще се върнат да живеят в България, защото полувоенната обстановка и ситуацията с многото бежанци не им е приятна. Ние няма да стигнем Европата, но май тя ще вземе да ни стигне  Mr. Green

# 29
Да се позиционирам и аз в темата, четах от последната тема края, че си говорите колко малко хора вече взимали кредити, сигурно една голяма част наистина са така, но в моя си свят  Laughing всичко живо е теглило кредити, тегли и дори онзи ден като говорехме за една сграда, инвеститорите казаха, че половината апартаменти са им ги купили с кредити от банки. Ще видим де, дано се нормализират малко цените, въпреки че ми се струва това ще е един много дълъг процес.

Някой спомена блока с/у Кауфланд на една испанска фирма, че вървял над 1000 евро квадрат, някой ходил ли е там, за да даде по-точна информация? Просто от любопитство питам, защото там само на лична среща ти казват цените  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт