Парите в семейството

• 75 507
  • 988
  •   1
Отговори
# 780
... но деца гледа без никаква разлика с мен и всяка произволно избрана майка.
Т.е. мъж, ако лишава децата си от грижи?
Според мен хората са еднакви, само физическата им сила е различна, и двамата трябва да правят едно и също според физическите си възможности. Давала съм пример с едно племе, което и до днес си живее първобитно. На лов излизат и мъже, и жени, но едните ловят по-големи животни, другите по-дребни, и двете групи изхранват заедно семействата си и се грижат за тях заедно. Това е единствената разлика м/у мъжът и жената - физическата сила. Т.е. по-силният е нормално да прави същото, но в по-голямо количество като физическо натоварване, психическото е еднакво.
По тази логика мъжът е мъж, когато сам се сети, че на него се пада повече от всичко, независимо за какво се отнася.

Скрит текст:
Това е ясно, въпросът е, дали приемаш за нормално да нацепиш дървата за барбекюто и  да го запалиш, докато той простира и нагъва прането?
Това е повтаряно толкова пъти, че ме е срам да го пиша за пореден. Зависи от това какво има да се прави. Ако в този момент има да се цепят дърва и да са простира - той ще вземе по-тежкото. Но ако задачите са простиране, готвене, чистене, смяна на памперс и т.н. Ще вземе каквото има. Нищо мъжко няма в това да седне да чака барбекюто след 1 седмица, и да остави жена си да набира скорост от печката към бебето, от него към простора, от простора към парцала.
Как успяхте и в тази тема да вкарате идеята, че жената е родена да гледа мъжа си, направо ви се чудя.

# 781
... но деца гледа без никаква разлика с мен и всяка произволно избрана майка.
Т.е. мъж, ако лишава децата си от грижи?

Ми откъде да знам, задават се тука въпроси някакви странни.

# 782
Аз съм равна, като имам равни права, съответно задължения с мъжа ми и думата ми в семейството ни тежи колкото и неговата. За останалите не знам
Това е ясно, въпросът е, дали приемаш за нормално да нацепиш дървата за барбекюто и  да го запалиш, докато той простира и нагъва прането?
Дали е голяма хвалба, че ще поправиш колелото на детето си и ще сложиш ламината, щото, видиш ли, можеш?
И с какво страда равенството, ако тези неща той си знае, че са мъжка работа, а не за жена с маникюр и нежни ръце?

Absurt, не е много ясно, че е така, има жени, които нямат равни права с мъжете си в семейството, някои от тях са съгласни с това, други не.
Не бих нацепила дърва за барбекюто, но нямам нищо против, ако докато готвя или се занимавам с детето, той простре изпраната пералня Laughing. Отговаря на физическите му възможности

# 783
Аз съм равна, като имам равни права, съответно задължения с мъжа ми и думата ми в семейството ни тежи колкото и неговата. За останалите не знам
Това е ясно, въпросът е, дали приемаш за нормално да нацепиш дървата за барбекюто и  да го запалиш, докато той простира и нагъва прането?
Дали е голяма хвалба, че ще поправиш колелото на детето си и ще сложиш ламината, щото, видиш ли, можеш?
И с какво страда равенството, ако тези неща той си знае, че са мъжка работа, а не за жена с маникюр и нежни ръце?

Не е до хвалба, а до възможност. Нищо сложно няма в поправката на колело ... Та аз бях 5-6 клас, когато получих първото си "истинско колело за големи" и от тогава сама си оправям всичко по него. Тогава само гумите не можех да си надувам, защото нямах физически такава сила за да да натискам помпата. Това са елементарни неща, за които не се изисква нито сила, нито кой знае какъв умствен капацитет. Само желание да има човек ...
Относно прането и барбекюто - какво му е лошото ако ме няма вкъщи той да простре вместо прането да отлежава в пералнята или ако той не е вкъщи, а ми се яде нещо на барбекю да си го свърша сама? Ако съм толкова саката в ръцете, че не мога да направя малко разпалки (защото за барбекюто не са нужни големи дървета, а само разпалки за жар, а ние и без това се отопляваме на дърва, та разпалки си имаме, само трябва да са една идея по-дребни за по-бързо разгаряне) ще отида и ще си купя чувалче с въглища или друга подходяща смес за целта.

Едит: Не разбрах какво общо имат тия неща с "Парите в семейството" ама айде ...

# 784
Ще вметна само за размисъл мъжете, които държат на разделните бюджети, или по-често срещаното "като станат сериозни нещата, тогава ще отговарям за сметки и тн."

Всеки път, когато съм била с мъж, който ме изчаква да си пресметна моята част от сметката и с който се е случило да продължим да комуникираме, а съм имала и връзка с мъж, с когото първите две години всеки си гледаше бюджета, съм се убеждавала, че това идва от един непроменим, дребнав, немъжествен егоизъм и че дори и да си омъжена за такъв, той не се променя. Той винаги ще ти брои парите и ще си живее в неговите си разбирания за партньорство, с които ако не дай си Боже се случи да останете само на неговия бюджет, ще ти брои залците, ще се изживява като контрола, ще следи всяка по-голяма покупка и изобщо, ще те третира като длъжна. В такъв момент, с такъв мъж ще даваш отчет не само за Трусарди чанта, ами и за всяка покупка в супермаркета над 100 лева. (ставала съм свидетел)

За това случаите на жените с разделени бюджети са ми ясни. И аз бих имала отделен бюджет, ако съм с такъв неразвит мъжки екземпляр.
Жените пък от своя страна често идват от семейства, в които са учени да са съвестни и че е срамно някой да ти плаща. Обаче не на всеки случая е такъв. Ако теб те е срам ей така, един мъж да ти извади и подари диамантени обици, друга вече има такива от баща си. Аз не се притеснявам да получавам, защото самата аз се дразня като някой се втелява, гъне и извинява, когато аз давам.

# 785
Не отговарям на нито едно изречение от написаното по-горе ... май Grinning

Като дете, като тийнейджър, че и след това винаги съм била презадоволена от родителите си, които пък са живели близо 40 години заедно с отделни бюджети, а техните родители (лека им пръст) са живели с общи, че и с мислене тип "Жената е преди всичко домакиня, мъжът издържа семейството". Никога не са ме учили кое е срамно и кое не, кое е редно и кое не (когато става дума за финанси и за отношенията мъж-жена/родител-дете и т.н.). Оставиха ме да си използвам мозъка и сама да преценя дали искам и мъжа до мен да задоволява всяка моя прищявка или искам сама да осигурявам повечето си искания. Това не означава, че никога няма да оставя мъж да плати сметката в заведение или че ще ми е неудобно ако моят ми подари нещо.
От друга страна ММ още в началото, докато бяхме гаджета, не живеехме заедно и аз всеки петък пътувах до неговия град, държеше той да плаща всичко, защото "мъжът трябва да издържа жената, която обича" ... Доста разговори сме имали по темата. Стигнахме до някаква златна и спокойна среда. Заживяхме заедно, няколко месеца бяхме с общ бюджет (дори първият месец изкарахме почти изцяло с неговите пари, защото бях без работа, а се наложи да направя един не малък харч заради поръчка от приятелка, която бях поела). Е, не ни се получиха нещата така. Не се чувствах комфортно така, обясних му моята гледна точка с доста примери и стигнахме до извода, че за да ми е комфортно е по-добре да сме с отделни такива.
Та подобни генерални заключения са ми леко смехотворни ... Как пък някой решава, че знае кое и как е при всички, които нямат неговия начин на мислене. Това е същото като да кажа, че общия бюджет е за семейства, в които единият изкарва много по-малко пари от другия. На всички ни е ясно, че не това е причината - да, има и такива, но това не означава, че важи за абсолютно всички семейства.

# 786
Всеки нормален човек има нужда да работи върху нещо и да печели собствени пари, Зизу. И за мен случаите в които някой лежи на ръцете на друг човек са ненормални.
В твоя пример личи точно това, за което говоря - готовността на мъжа да се погрижи за теб. Да му кажеш: благодаря ти, но нека ползвам своите си пари за своите си нужди - е напълно ок. Но е приятно да знаеш, че можеш да разчиташ на него без да се почувстваш притежавана, контролирана и тн.

# 787
Ирис, кое по точно те прави " мъж"?
Мъжът ти играе роля на жена ли? В какво се изразява равноста с мъжът ти?
В същност какво означава една жена да е равна с мъжете? Аз не виждам как би могло да стане.

Не бих могла да ти отговоря на така поставените въпроси, даже не ги и разбирам newsm78

Да играе роля на жена, на  мъжа ми визуално трудно ще му се получи... но деца гледа без никаква разлика с мен и всяка произволно избрана майка.
Понеже каза , че твоята дума тежи , че заплатата ти тежи и т.н. та мисълта ми беше да ли това , че " заплатата ти тежи" те прави равна? Парите ли са тези които определят да ли жените са равни с мъжете?
Аз мога да целия дърва ( и го правя) мога да поправям колело, да шпакловам, да бъркам бетон и т.н. , но пак не мога да кажа , че съм равна. Смисал това сравнение ми звучи като да сравнявам банан с ябълка, черно с бяло , река с езеро и т.н. мъжа си е мъж , жената си е жена. Не виждам кое трябва да се сравнява и да се мери. Мисля доста одавна в цивилизацията правата са ни равни , но това , че имаме еднакви права не ни прави еднакви като личност.
Известно е и , че най богатите хора в света са мъже нищо , че сме с общи права. Има и богати жени , но не са толкова колкото мъжете. Вече навлизаме в други теми , но е факт , че мъжете са тези с парите. Не знам на какво се дължи. По добре се справят в управлението на дадена форма или просто са създадени са бизнес нямам идея, но това са неоспорими факти в които няма база за сравнение.

# 788
Известно е и , че най богатите хора в света са мъже нищо , че сме с общи права...
Нормално да са повече мъже, погледни им годините и се замисли, когато са започнали да правят пари какво е било мисленето - жената боса и бременна пред печката.

# 789
  • София
Като чета не се е променило особено  Laughing

# 790
В твоя пример личи точно това, за което говоря - готовността на мъжа да се погрижи за теб. Да му кажеш: благодаря ти, но нека ползвам своите си пари за своите си нужди - е напълно ок. Но е приятно да знаеш, че можеш да разчиташ на него без да се почувстваш притежавана, контролирана и тн.
Именно, защото при нас хем бюджета е отделен, хем можем да разчитаме един на друг, хем не си държим сметка кой, колко заделени лични пари има, постоянно повтарям, че вида на бюджета и спокойствието в семейството нямат нищо общо Peace
По-назад ни нарекоха съквартиранти заради отделните бюджети и заради липсата на брак. Е, нека в чуждите очи да сме такива, но поне знам, че живеем по-добре от други, които имат и брак, и общ бюджет, но и проблеми Whistling
Това, разбира се, не означава, че всички като нас са без проблеми или че всички от "другия вид" са с проблеми. Важно е как точно ще се случват нещата в семейството, а не дали парите ще са или няма да са общи Peace

# 791
Iris, дължи се на факта, че жените все още не са равноправни, а имат относително равноправие от по-малко от 100 години. Също така, жените са по-склонни да жертват професионалното си развитие, за да имат семейство и деца. Не е ненормално според мен.

Мисля, че не се прави разлика в темата по отношение на живеещи заедно и излизащи, а и че "отделен" бюджет е разтегливо понятие, защото всички живеещи заедно имат общ бюджет в някакъв смисъл. Разпределили са общите плащания, но остатъка е за тях.

Този вариант, според мен намалява дразгите, когато парите не са неограничени, а те рядко са.
Аз не бих нарекла неработеща съпруга държанка, защото тя се е жертвала и в повечето случаи спестява разходи на семейството.

Относно излизания по заведения, особено в началото не бих позволила на мъжът да плаща изцяло. Не смятам, че са длъжни. Имах покана за "обяд, по питие или вечеря", избрах да пием по нещо. Той плати първата поръчка, а аз втората. Все пак се стещаме за първи път и някак си не се чувствам като стока, която трябва да се закупи с цената на пиенето. Все пак, за да приема поканата и аз съм имала интерес.

# 792
  • София
Нормално да са повече мъже, погледни им годините и се замисли, когато са започнали да правят пари какво е било мисленето - жената боса и бременна пред печката.
Е, де!
Бил Гейтс и Марк Зъкърбърг дали така са мислили,  когато  са направили първия милион?
Интересното е, че вторият и бащински отпуск взе, пък жена му съвсем не му е по ръст в доходите, което явно, не я бърка.

# 793

Понеже каза , че твоята дума тежи , че заплатата ти тежи и т.н. та мисълта ми беше да ли това , че " заплатата ти тежи" те прави равна? Парите ли са тези които определят да ли жените са равни с мъжете?
Аз мога да целия дърва ( и го правя) мога да поправям колело, да шпакловам, да бъркам бетон и т.н. , но пак не мога да кажа , че съм равна. Смисал това сравнение ми звучи като да сравнявам банан с ябълка, черно с бяло , река с езеро и т.н. мъжа си е мъж , жената си е жена. Не виждам кое трябва да се сравнява и да се мери. Мисля доста одавна в цивилизацията правата са ни равни , но това , че имаме еднакви права не ни прави еднакви като личност.
Известно е и , че най богатите хора в света са мъже нищо , че сме с общи права. Има и богати жени , но не са толкова колкото мъжете. Вече навлизаме в други теми , но е факт , че мъжете са тези с парите. Не знам на какво се дължи. По добре се справят в управлението на дадена форма или просто са създадени са бизнес нямам идея, но това са неоспорими факти в които няма база за сравнение.

Не бих казала, че са неоспорими, но нямам нищо против някой да мисли, или да си изгражда мирогледа около това, на мен не ми пречи, стига да не ми е в къщи, или да ми е началник.

Аз съм силно мотивирана да допринеса дъщеря ми да може сама да си изкарва хляба, че и хайвера, пък оттам нататък вече може да разсъждава равна ли е, или не. Залога върху мъжки заможен и закрилнически настроен екземпляр е винаги по-несигурен.
  И да, един хубав доход е донякъде гаранция за равноправие, или поне създава добро усещане за такова.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 13:16 от Iris04

# 794
Е, де!
Бил Гейтс и Марк Зъкърбърг дали така са мислили,  когато  са направили първия милион?
Интересното е, че вторият и бащински отпуск взе, пък жена му съвсем не му е по ръст в доходите, което явно, не я бърка.

За Пресила Чан ли говориш? Не я бърка да, защото е от богато семейство, а самата тя е лекар по професия. Така че не е милиардерка, но с достатъчно добро образование и от достатъчно богато семейство.
Със сигурност нито Бил, нито Марк са мислили за жената като боса и бременна до печката. Най - малкото Бил е умерен феминист, а съпругата му Мелиса, върл феминист. Laughing

Цитат

Плюс това, че по - голямата част са потомствени богаташи.
Това няма нищо общо с правата. Все е дно да кажем, че ние българите сме с по - малко права от американците, защото български аналог на Бил или Марк няма. Даже и мъж.   LaughingНищо общо с правата няма това, дали са мъже или жени милиардерите.

Общи условия

Активация на акаунт