Семейство без брак

• 43 487
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
За доста случаи знам, при които всичко се води на мъжа, без да са сключили брак. Жената си губи работата след раждането на детето, след това доста време стои без работа, защото не я искат с малко дете, пък и имат устна договорка с мъжа, че работата ѝ трябва да е с такова работно време, че да води и прибира детето от ясла/детска градина, и да позволява честото взимане на болнични, за да не се налага той да работи с намален капацитет. Намира си някаква работа с по-ниско заплащане, но с необходимото работно време и натоварване, дава си цялата заплата за храна и разходи, които по трудно се проследяват, докато мъжът като плати кредита на негово име, отоплението и пр. разходи на негово име, за които си пази фактурите, накрая, като тръгнат да се разделят, я изкарва, че с нищо не е допринасяла и всичко е плащал той.

# 151
  • София

Ако имаха брак, тя щеше да е законната му съпруга, а той щеше да си хойка с любовницата. Или подписът щеше да го спре да е боклук, оставил бременната си жена?
Не, той щеше да е изхвърления, а тя оставена да си гледа детето до 18 годишната възраст.
Не знам, толкова ли не е ясно, че законите не са направени за да защитават любов и омраза, а интересите на хора, които не са били достатъчно зрели да преценят правилно човека, с когото са решили да създават семейство и деца?

# 152
  • София
кукумицинка, за такива случаи иде реч. Да, няма гаранция, но ако знаеш, че мъжът е със стабилни доходи и с акъл в главата си, за да си сигурна, че стигне ли се до раздяла, няма да има подобни муньовщини.

Просто самите мъже вече са твърде предпазливи и се научиха при какви обстоятелства могат да се измъкнат като ****** из гащи. Да не говорим, че съм чувала за случаи, в които родителите им не дават синчето да сключи брак, за да не вземе лошата снаха някоя стая от жилището на отрочето след евентуален развод.

Абсолютна простотия, но това е реална случка.

И тези с идеалните половинки да си имат едно наум. Никой не е застрахован. Идеален, идеален, колко да е идеален. И ние засега сме сем-во, в което ММ се грижи почти за всичко и всички, ама знае, че и сама бих могла да се справя, ако се наложи. Дружко е като си силна сама за себе си и независима. Peace

# 153
  • Най-красивата страна
Моя позната беше изхвърлена точно като мръсна котка ,бременна в 6ти месец,защото Мунчо се влюбил в друга.Тя чакаше до последно господина да дойде в болницата и да си припознае детето.Ама не.Не дойде.Ще кажете ,че така е по-добре.Но тя не мисли така и още страда.
Ако имаха брак нямаше да може просто така да я натири.
Имам и едни съседи,които аз възприемам като семейство,млади хора са с две деца.Обаче Мунчо ,когато се запознахме каза “Това е приятелката ми".Направи ми много лошо впечатление.
Тази жена би трябвало да е нещо повече от приятелка...Ама за него не е....
 Много зависи и на какъв човек ще попаднеш...
Ако имаха брак, тя щеше да е законната му съпруга, а той щеше да си хойка с любовницата. Или подписът щеше да го спре да е боклук, оставил бременната си жена?

Ако имаха брак,детето щеше да бъде записано с неговите имена.
Нямаше да пише,, баща неизвестен,.А жената затова страда.Иска детето да си има бащино име.
И нямаше да може да я изхвърли от семейното жилище .Дори и да се разведат.

# 154
  • София
Скрит текст:
Моя позната беше изхвърлена точно като мръсна котка ,бременна в 6ти месец,защото Мунчо се влюбил в друга.Тя чакаше до последно господина да дойде в болницата и да си припознае детето.Ама не.Не дойде.Ще кажете ,че така е по-добре.Но тя не мисли така и още страда.
Ако имаха брак нямаше да може просто така да я натири.
Имам и едни съседи,които аз възприемам като семейство,млади хора са с две деца.Обаче Мунчо ,когато се запознахме каза “Това е приятелката ми".Направи ми много лошо впечатление.
Тази жена би трябвало да е нещо повече от приятелка...Ама за него не е....
 Много зависи и на какъв човек ще попаднеш...

Ако имаха брак,детето щеше да бъде записано с неговите имена.
Нямаше да пише,, баща неизвестен,.А жената затова страда.Иска детето да си има бащино име.
И нямаше да може да я изхвърли от семейното жилище .Дори и да се разведат.

И тя щеше да остане с детето в семейното жилище до 18г. възраст на детето + държавата щеше да го осъди да плаща издръжка. Да, смешна издръжка, ама все пак не е без нищо.

п.с. absurt вече го е писала.

# 155
absurt, мила, много добре знам какво ми предлага подписа, но също така знам, че той не ми гарантира "и те заживели щастливо до края на дните си", нито че утре дали ще си хване любовница, или няма да реши, че знаеш ли, не иска повече жена и деца! Както казах, с или без подпис човекът си е човек! Има ги такива, които колкото пъти и каквото и да подпишат не стават хора, има и такива, които и без вричане пред някой си отреден от държавата и след като се раздели двойката не престават да са семейство!

# 156
Вени, може да го съди за бащинство и издръжка. Има и разведени, които не си плащат издръжките и не се грижат за децата си. Изобщо не оправдавам мъжа, той за мен не е мъж.
Моят бивш, с когото нямаме брак, може да е всякакъв, но си иска и се грижи за дъщеря си, без да съм го съдила. След раздялата имахме ужасни разправии, направо благодарях на всички светци, че не сме женени, но после кротна. Прие края на връзката и толкова за нас, нищо не сме делили. За дъщеря си дава всичко. До човек си е дали ще си отговорен към детето си, не до брак.
Иначе не обичам този вечен спор - с брак или без брак. Искам семейство, човек, на когото да разчитам, все ми е едно с брак или без.

# 157
absurt, мила, много добре знам какво ми предлага подписа, но също така знам, че той не ми гарантира "и те заживели щастливо до края на дните си", нито че утре дали ще си хване любовница, или няма да реши, че знаеш ли, не иска повече жена и деца! Както казах, с или без подпис човекът си е човек! Има ги такива, които колкото пъти и каквото и да подпишат не стават хора, има и такива, които и без вричане пред някой си отреден от държавата и след като се раздели двойката не престават да са семейство!

Да, обаче има някаква тенденция точно тези мъже, които си имат едно наум да излязат сухи от водата и биха оставили в тежко положение майката на детето (децата) си, да са най-върлите противници на брака и на подписа. Тези, за които наистина няма кой знае какво значение подписът, доста безболезнено се навиват на такъв, ако жената до тях има желание за брак.

# 158
Все повтаряте това за семейното жилище - а ако нямат такова? Ако са на квартира или живеят при нечии родители?

# 159
  • София
Аз бих казала, че с/без брак е все тази за двойки, които са се събрали на зряла възраст и са независими.

За двойки, които са заедно на крехка възраст, решили са да имат деца и са зависими от партньора, жената няма да може да се справи сама с детето без мъжа, е по-добре да подпишат.

# 160
Все повтаряте това за семейното жилище - а ако нямат такова? Ако са на квартира или живеят при нечии родители?

Е, то в СК семейното жилище се води такова не на база собственост, а на база обитание от семейството.

Иначе вариантите не са безкрайни - жилището е или собственост на един от двамата или и на двамата, напълно изплатено или в момента изплащащо се от двамата или от един от двамата; или живеят на квартира, която се плаща от единия или от двамата; или живеят при нечии родители или роднини; или живеят в имот, предоставен от нечии близки. Та,  ако живеят в жилище, което се води на мъжа, в квартира, която се изплаща от мъжа, при родителите на мъжа, в имот от родителите на мъжа, майката с малкото дете няма осигурена правна защита, ако е не е сключила брак. Единствено на добра воля може да разчита.

# 161
За доста случаи знам, при които всичко се води на мъжа, без да са сключили брак. Жената си губи работата след раждането на детето, след това доста време стои без работа, защото не я искат с малко дете, пък и имат устна договорка с мъжа, че работата ѝ трябва да е с такова работно време, че да води и прибира детето от ясла/детска градина, и да позволява честото взимане на болнични, за да не се налага той да работи с намален капацитет. Намира си някаква работа с по-ниско заплащане, но с необходимото работно време и натоварване, дава си цялата заплата за храна и разходи, които по трудно се проследяват, докато мъжът като плати кредита на негово име, отоплението и пр. разходи на негово име, за които си пази фактурите, накрая, като тръгнат да се разделят, я изкарва, че с нищо не е допринасяла и всичко е плащал той.
Точно този модел жени се нуждаят от подпис.Странно е,че все още много жени не осъзнават това.И доброволно се набутват.

# 162
Кукумицинка, искаш да кажеш, че ако са живели с родителите на мъжа в един апартамент, който е собственост на родителите, ще го накарат да си тръгне, а жената ще остане при свекърите?
Има ли наистина такива случаи в България? Моите разведени познати в подобна ситуация си живеят отделно и никога не ми е хрумвало.

# 163
кукумицинка, живеем на квартира, наше жилище много е трудно да имаме! Аз съм наследник на много повече имущества в различни държави, а той само на половин къща с двор в държавата, в която живеем! Кажи ми в този случай как така този "беобразен егоист" не ме кара да не оженим, за да има права над тях, или пък аз не искам да се женя за него понеже има половин къща... хайде моля ви се... харесва ви да гледате точно гадното при неженените, защото ви помага при теорията! Гнили ябълки има навсякъде!
Единствено на добра воля може да разчита.
Майка ми разчиташе на съдебно решение, но то не помогна нито при издръжката за мен, нито при издаването на паспорта, нито при здравословни проблеми нито при нищо! Дори мърляка не си направи труда да каже че има и друго дете, а трябваше да ми дойде като гръм от ясно небе издавайки долументи!

# 164
Кукумицинка, искаш да кажеш, че ако са живели с родителите на мъжа в един апартамент, който е собственост на родителите, ще го накарат да си тръгне, а жената ще остане при свекърите?
Има ли наистина такива случаи в България? Моите разведени познати в подобна ситуация си живеят отделно и никога не ми е хрумвало.

По закон при сключен брак жената има право да остане с детето си в семейното жилище, дори и то фактически да е на свекърите, докато детето навърши пълнолетие. За "накарването" на мъжа да си тръгне, не съм сигурна може ли изобщо в този случай. Друг е въпросът колко жени остават при такива условия, с мисълта, че това ще е с цената на обтегнати нерви, кофти обстановка за живеене и пр. Повечето и да го правят, го правят за кратко, докато успеят да намерят нещо друго. Това, при условие, че и двамата родители са български граждани.

Мушморанка, сега ми се струва, че леко са задобряли нещата по отношение на изискуемата издръжка от бащата и пр. Тя пак в общия случай не е голяма, но за разлика от преди, когато бащата можеше с една бележка, че е безработен, да не плаща издръжка, въпреки съдебното решение, сега по закон, за детето, щом е припознато, се дължи издръжка. Ако бащата декларира, че няма доходи и собственост, майката може да си вземе минималната издръжка от държавата, която пък после си търси начини как да я прибере от бащата.

Последна редакция: нд, 17 апр 2016, 15:58 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт