Семейство без брак

• 43 198
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Какво разбирате под "усложнения"? Усложнение може да има при съжителство и при брак, просто са от различен характер.

Разводът е усложнение, но и юридически неясния статус на двойката и децата след съжителство, също не е малко усложнение.

Под "усложнения" разбирам законови и църковни разпоредби.Нищо не спира хората нито да се събират, нито да се разделят.

Въпросът ми беше риторичен за това какво е било преди, защото отговорът на него стоеше в следващата строфа на коментара ми.Извинявам се, ако съм подвела някой. bouquet

# 601
Според мен хората не се събират с някакви планове да си спестяват "усложнения" за в бъдеще и не си правят тънки сметки. Усложнения винаги има. Хората сключват брак, защото това е законово установена, удобна форма, а така също и по-важно, защото е културно, емоционално и ценностно заложена в болшинството хора. У мъжът ми например не беше заложено такова нещо, но когато аз му казах, че предпочитам да имаме брак, той веднага се съгласи, каза, че за него подписа не е важен и няма нищо против да го положи, щом за мен е важно. Неговите родители (италианци) 48г. са живели без брак, ожениха се след нас, защото, в случай, че единия почине, ако нямат брак, живият нямаше право на процент от пенсията на партньора. Иначе в живота им това дали са имали брак/или не, не е бил никакъв фактор нито в отношенията, нито в бита и не е създавало непреодолими усложнения и прочие.
Аз самата съм възпитна, отгледана, расла и пасла в среда, в която бракът е уважавана институция, идеята за "здравото семейство" просто не може да заобиколи понятията "съпруг, съпруга" и съответно за мен беше важно не само за мен, а и за хората, които ме обичат, които са ме отгледали и за средата, от която произхождам, която ми е важна.

Сега, ако вземем да се развеждаме, все ще ги преживеем някак си "усложненията", всъщност, мисля, че те ще са ми последна грижа в един такъв сценарий, който свързвам с разни забременели любовници и прочие...  Laughing

# 602
Неговите родители (италианци) 48г. са живели без брак, ожениха се след нас, защото, в случай, че единия почине, ако нямат брак, живият нямаше право на процент от пенсията на партньора. Иначе в живота им това дали са имали брак/или не, не е бил никакъв фактор нито в отношенията, нито в бита и не е създавало непреодолими усложнения и прочие.

Много ми харсва това.Съпругът ти има страхотен родителски пример, що е то семейство и отлично възпитание.Браво на вас.

# 603
Караници след раздялата/развода може да има и в двата случая.
Когато има брак този с по -малко възможности,с по малко покупателни способности, без наследство след развода се опитва да вземе от този дето има.
Без брак ,имащия си взема имането, а този дето е нямал преди съжителството пак си остава с нямането.Или всеки си взема туй дето е купил и си хващат пътя.Не,че немогат да се карат кой колко е дал за нощната лампа.
Просто хората озверяват да вземат повече.Ей тъй да му е гадно на другия.
Няма по равно или честно.

# 604
  • София

Ето тук грешиш Absurd, за това ти напих, че няма такова нещо.Между съжителство на съпружески начала обявено в общината без ритуал и брак с ритуал има равенство, според закона в държавата в която живея, а тя е член на ЕС.Това, че в България го няма, не означава, че на други места не го има.Дразнещо да наричаш съквартиранти хора които живеят на съпружески начала, само защото се ограничаваш с българското законодателство.

Въобще не греша, а ти просто не четеш!
Написах ти, че законите в България са такива, а това парадиране с членството в ЕС не ме впечатлява.
Там където си може и гей- браковете, и осиновяването на деца от хомо да са разрешили, но не мисля да се изпълня от възторг, само защото е държава член на ЕС
Може и да те дразни наричането на нещата с точните им имена, но за мен, така е по- коректно.

# 605
  • София

Значи изводът какъв е?Нужни са  били много години "усложнения", за да се стигне до естествената и единствена истина, че съвмесното съжителство  е въпрос на желание и любов между един мъж и жена.
Ти изби рибата! Joy

# 606

Ето тук грешиш Absurd, за това ти напих, че няма такова нещо.Между съжителство на съпружески начала обявено в общината без ритуал и брак с ритуал има равенство, според закона в държавата в която живея, а тя е член на ЕС.Това, че в България го няма, не означава, че на други места не го има.Дразнещо да наричаш съквартиранти хора които живеят на съпружески начала, само защото се ограничаваш с българското законодателство.

Въобще не греша, а ти просто не четеш!
Написах ти, че законите в България са такива, а това парадиране с членството в ЕС не ме впечатлява.
Там където си може и гей- браковете, и осиновяването на деца от хомо да са разрешили, но не мисля да се изпълня от възторг, само защото е държава член на ЕС
Може и да те дразни наричането на нещата с точните им имена, но за мен, така е по- коректно.

Арогантността и грубите обноски не са преимущество!Няма да приема някой да нарича съжителството ми съквартирантство, само защото не е достатъчно информиран.Ако на теб ти харесва да парадираш с предразсъдъците си, приеми, че има хора, които умеят да се абстрахират от тези неща.

Можеш да се смееш колкото искаш.Приятен ден.

# 607
catarina, не й се връзвай. За нея съжителство с отделен бюджет (взето от друга тема), без брак или с предбрачен договор е все вид "съквартирантство". Общо взето всичко, което се различава от нейните представи за семейство е такова  hahaha

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 21:10 от Зизy

# 608
  • София
Неговите родители (италианци) 48г. са живели без брак, ожениха се след нас, защото, в случай, че единия почине, ако нямат брак, живият нямаше право на процент от пенсията на партньора. Иначе в живота им това дали са имали брак/или не, не е бил никакъв фактор нито в отношенията, нито в бита и не е създавало непреодолими усложнения и прочие.

Ето, че все някога се осъзнава нуждата от брак, макар и тривиална т.е. пак стигаме до извода, че бракът и съжителството не са със знак на равенство от юрид. гледна точка. Ако е едно и също, защо все пак са подписали т.е. има значение, дали съм му съпруга или просто половинка, с която съжителства? Хората са подписали, за да дадат някаква сигурност на половинката си, нали така?

# 609
Същото нещо може да се постигне (поне в България де) и с едно бързо посещение при нотариус, но без брак Peace

# 610
  • София
Същото нещо може да се постигне (поне в България де) и с едно бързо посещение при нотариус, но без брак Peace

Силно бих се озадачила, ако съпругът ми ме повлече по нотариуси, но не желае да сложи един подпис, с който ще постигне същото (цитирам). Thinking Като е същото, нека си постави подписа, ще му излезе по-евтино поне. Laughing

Скрит текст:
Ето, намерих един "+" от пустия брак. Joy

# 611
 Току - що открих този блог и статията в него и съм съгласна на 100%  
http://olgan.org/brakat-otjivelitsa
   Цитирам  
Цитат
Защото истинският проблем не е в ограниченията, които уж налага бракът, нито е в разходите за сватба, от които някои се плашат. Истинският проблем е в това, че зад паравана "бракът е отживелица" и "печатът не променя нищо" стоят куп други неща. Някои се страхуват да поемат отговорност, други не са докрай сигурни в избора си, трети използват партньора си за временно пристанище, четвърти се страхуват да повторят историята на рожденото си семейство, пети приравняват брака към доживотна присъда, а останалите изопачават понятието свобода като слободия и лакомия.
  Но независимо какви са причините, се чудя, колко от вас (които са против брака) са търсили отговора на въпроса ЗАЩО? Защо не искам да се женя? Защо избирам да хуля брака, вместо да съм спокоен с избора си? Защо се противопоставям толкова яростно, вместо да си замълча? Защото, когато човек е спокоен в душата си, той няма нужда да хули и да брани. Той е смирен и приема своя избор и този на другите с любов.

# 612
Пак зависи от самият случай.
В цитираният по-горе двама души са се оженили, защото са заедно вече много години и им е пределно ясно, че по всяко време един от тях може да напусне тоя свят.
От друга страна при една млада двойка винаги може да се направи един договор при нотариус, в който да се казва, че при смъртта на единия (защо вероятността един млад човек да си отиде е много по-малка от гореописания случай), то той иска другият да го наследи. Да, но ако тези двама се оженят и решат да се разделят (а нямат предбрачен договор) искат - не искат ще делят помежду си придобитото по време на брака.
Не знам за хората, които искат брак как е, но за мен (която бих се омъжила само след подписване на подробен предбрачен договор или на стари години) нещата са коренно различни  Peace

# 613
catarina, не й се връзвай. За нея съжителство с отделен бюджет (взето от друга тема), без брак или с предбрачен договор е все вид "съквартирантство". Общо взето всичко, което се различава от нейните представи за семейство е такова  hahaha

Знам, знам.Четох по темите. Laughing

# 614
  • София
Току - що открих този блог и статията в него и съм съгласна на 100%  
http://olgan.org/brakat-otjivelitsa

Скрит текст:
Цитирам  
Цитат
Защото истинският проблем не е в ограниченията, които уж налага бракът, нито е в разходите за сватба, от които някои се плашат. Истинският проблем е в това, че зад паравана "бракът е отживелица" и "печатът не променя нищо" стоят куп други неща. Някои се страхуват да поемат отговорност, други не са докрай сигурни в избора си, трети използват партньора си за временно пристанище, четвърти се страхуват да повторят историята на рожденото си семейство, пети приравняват брака към доживотна присъда, а останалите изопачават понятието свобода като слободия и лакомия.
  Но независимо какви са причините, се чудя, колко от вас (които са против брака) са търсили отговора на въпроса ЗАЩО? Защо не искам да се женя? Защо избирам да хуля брака, вместо да съм спокоен с избора си? Защо се противопоставям толкова яростно, вместо да си замълча? Защото, когато човек е спокоен в душата си, той няма нужда да хули и да брани. Той е смирен и приема своя избор и този на другите с любов.

Съгласна. Peace

Като е решил да ме влачи по нотариуси, за да съм му наследник, нека просто си сложи подписа и пак ще е същото. Peace

Ето, аз бях страната, за която изобщо нямаше значение, дали ще подпишем или не и точно защото нямаше значение, отидох и подписах с кеф, защото пък за съпруга ми имаше значение по негови си лични, романтични, семейни причини. Peace Не съжалявам и до ден днешен. Дано така бъде и занапред. Имаме отделно имущество, което сме придобили преди брака, имаме и общи придобивки (след брака). Peace Не виждам да сме се притеснили особено и защо трябва да има причина за притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт