НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 605
  • 726
  •   1
Отговори
# 285
Махнете ги тези кантари! Според моя не съм свалила нищо! 57кг ( 158 см съм) си седя и туй то, но ви показах снимки, просто тялото ми изглежда напълно различно! Обличам дрехите на дъщеря ми, а миналата година определено не можех. Много бавно и трудно свалям, вероятно заради ИР и заради 15 години редуване на пълен глад и период " аман от диети" Аз качих от начало, нормално, когото от плодови дни, дни само на картоф, друг на салата и т.н, започнеш да се храниш нормално и калориите от 800 станат 1400, да има повишаване на теглото. Ама това е цената на безотговроното скачане от диета в диета, така се лекува "заспалия" метаболизъм. И на мен ми се иска да стане бързо, ама не става. В са ми под 20г, на ден , плод ям веднъж седмично, мъжът ми каза, че ако друг човек яде каквото и колкото аз ще се свърши, аз не мърдам...
Ама се чувствам добре, не съм гладна, кожата ми се изчисти от дългогодишни проблеми, косата, която всяка пролет капеше по много, сега е чудесна. Има вероятно причина да не свалям, все някога ще стане.
Но пък и не качвам:)
Само холестеролът ми ме тревожи, килограмите или ще ги сваля или ще се примиря с даденото от природата:)

За новите момичета, това не е диета за отслабване, по е по- скоро страничен ефект от оздарвяването на тялото:)

Z2012, къде ме пишеш мед до шампиона Джема, а съм от другия край на редицата:)

# 286
Аз си направих малък експеримент. Три месеца не се теглих и мерих. Хапвах си колкото ми се хапва. Вписвах си храната по-голямата част от дните , за да мога все пак да си направя някакви изводи като резултат от експеримента. Вчера се претеглих и премерих и всичко си е същото. Изводът е, че с 2300-2500 ВМ-НВ калории мога да поддържам настоящите си "форми". Тренирам 5-6 дена по около 40 минути на ден, като последните 2 седмици с оправянето на времето,включих и  дълги разходки.

# 287
  • SA
Жаки, точно така! Не са важни кантарите, а това как изглеждаш и се чувстваш.
Джемма верно е шампион, но и твоите постижения не са за пренебрегване.
Свети, не се съмнявам, че изглеждаш страхотно при толкова сериозни тренировки и хубаво хранене. 2500 ккал са ужас в очите на повечето диетуващи.

# 288
Кам, в очите на всеки изглеждам различно. За ММ винаги имам едни екстра 2-3 кг, защото за него жената трябва да е фина и слабичка. Което за негово най-голямо съжаления доста се разминава с моите виждания за женска красота.  Mr. Green В очите на някоя дама с наднормено тегло сигурно изглеждам "перфектна". Важното е, че мотивацията ми за трениране не се влияе от критика, колебания в теглото ми, душевното ми състояние. Искам да постигна това и с мотивацията си за хранене. Последните 5 месеца наблюдавам голям напредък, но има още върху какво да поработя.

А с експеримента исках да видя с колко мога да задържам килограмите и мерките си. Не съм имала амбиции да отслабвам.  Peace

# 289
Здравейте, досега не съм писала в групата, но ви следя редовно. Принципно спазвам тази диета ( точно диета е- думата означава буквално " начин на живот") от около година. Преди това си бях наполовина "вегетарианец" кратофи с хляб за вечеря ooooh! ( сега направо ми се струва, че по-добре да не ям нищо, отколкото това). Принципно цял живот съм била " слаба" в очите на другите- танцьорка съм и донякъде е разбираемо, но не съм правила разликата между слабо и стегнато тяло, защото такава съществува! Диагностицираха ме със сколиоза на 15 год. Това беше и причината да тръгна в Спайдър Спорт. Две години се съпротивлявах с треньора и напук си продължавах старото хранене, въпреки това свалях мазнинки( не знам как). Но от миналата година се чукнах, че нещо не е наред. Хранителните ми навици се промениха от небето до земята. Ям толкова свинско и яйца, че нашите не могат да смогнат да ме изхранят Laughing. Бях прекъснала фитнеса за около година, но си се придържах към яденето на мазнини. И си мислех, че всичко е ок. Но пак не беше. Върнах се и като ме измери за мой най- голям шок бях качила 4% мазнини( не е кой знае колко, но като се има предвид, че преди да се храня тайа бях толкова, това си беше стъпка назад). Казах си, че явно за мен нещата не рабоят както трябва... А то се оказа, че съм яла по толкова много калории дневно, че направо е странно как съм качила само толкова процента. Треньорът ми изчисли колко горе-долу да ям( е, прекален светец и богу не е драг... Преядох няколко пъти с боклуци и след това се чувствах зле...), и дойде Денят на великото мерене... Бях изумена от резултата- за месец спазване стриктно( не фанатично, но достатъчно отговорно към себе си, без нито един ден глад) бях 5% надолу. Направо изумих треньора си, но по- изумената бях аз. Така че  в началото наистина не е нужно да се броят калории, но ако искате най- фини "настройки" на тялото е желателно като се свикне на режима да се следят нещата. Кухненската везна е доста полезен инструмент, но най- точният такъв е собственото ви тяло. Когато човек свикне да разчита на тялото си да му подскаже какво е добре за него, то всичките му здравословни проблеми ще изчезнат. Най- важното не е толкова броя калории, които пише някъде, а това да се храните единствено ако/ когато сте гладни и докато се нахраните. Например за месец стриктно придържане към ВМ-НВХ установих, че съвсем спокойно издържам 8-9 часа без храна, без да чувствам какъвто и да било глад, тоест на тялото ми очевидно не  му е необходимо непрекъснато да приема храна. Но това все пак съм аз, не мога да говоря генерално за всички. При всички положения- този начин на хранене е най- правилният за човека, и точно затова се държи в тайна. Никой няма изгода човечеството да е здраво се убеждавам абсолмтно всеки ден. На мода започнаха да излизат веганите, които са болни хора, които излагат твърдения, нямащи нищо общо с истината, но това е политически изгодно очевидно...

# 290
  • ES
...Бях изумена от резултата- за месец спазване стриктно( не фанатично, но достатъчно отговорно към себе си, без нито един ден глад) бях 5% надолу...
Това, предполагам сте установили с онези кантарчета, които теглят мазнините в тялото от общото му тегло. А видимо имаш ли ефект?

Значи трябва да се броят калориите.   Confused И по колко трябва да са дневните? Ще кажете зависи от енергоразхода, а него как да го измерим? И ако имаш нисък енергоразход, няма ли да гладуваш ако исаш да спазиш енергийния баланс?
Аз все си мисля, че не можеш да преядеш с мазнини...

# 291
Милко мери с калипер, ако не се лъжа. Там е доста по-точно.
И да, с мазнини човек може да преяде. И е възможно да поема повече от нужното му. Едно е да ядеш яйца с бекон за закуска, вратна пържола и салата за обяд, риба и салата за вечеря, съвсем друго е да намажеш яйцата от закуската с масло (което не изключва бекона), да потопиш салатите в зехтин, вместо просто да ги овкусиш, вратната пържола да я полееш със сметана и помежду другото да метнеш и едни гъби в масло, щото е мазнина и нямало проблем.
И да, има и такива хора, които по този начин четат ВМ-НВХ. Че може да ядат мазнини колкото си искат, ами да, ама не е точно така.
Калорийният баланс е нещо много строго индивидуално за всеки и никой няма как да ти каже специално ти по колко да поемаш, без да се знае какво ти е ежедневието, активното тегло, дали тренираш, как тренираш, ако го правиш... А и калкулаторите в интернет не са много надеждни, аз според тях, за да свалям, трябва да ям по 1300 калории, а на тях едва бих се движила от изтощение. Затова си записвай ВСЯКО нещо, което ти влиза в устата, мери се веднъж седмично, ако не сваляш и не качваш, значи ядеш точно колкото ти е необходимо, намали разумно количествата, но така че да не гладуваш и в един момент ще нацелиш с точно колко храна ще сваляш.
Изисква повече търпение, самонаблюдение, а и време, но пък е по-сигурно, отколкото сметките на някакви си интернет калкулатори, които често не са особено точни.

# 292
Не, установих го чрез измерване с калипер- това е най- точният метод, тъй като се измерват кожни гънки на едни и същи места в рамките на месец. За такива кантарчета съм чувала, но не им се доверявам, за мен калиперът е единственото точно средство. За калориите по абсолютно същия начин- за да се изчислят съвсем правилно, трябва да се знае процентното съотношение на мазнини и активно тегло на тялото. Самото тяло е най- сериозният енергоразход - работи непрекъснато и сàмо си използва основна част от енергията. Движението също е важно, но няма това влияние, коеъо му описват- един час фитнес/ кардио НЯМА как да изгорят 300-500 ккал, както масово се заблуждават хората. Та мисълта ми е- за най-точно измерване на теглото и съотношението на мазнини в тялото е хубаво да се ползва калипер и оттам вече и да се изчислят самите калории за деня. И да, видимият ефект е поразителен ( за мен по дрехите, които са ми широки), а реакцията на околните обикновено е, че съм доста отслабнала и си мислят, че е заради абитуриенския бал. Обаче определено не вярват, че отслабвам на бекон с яйца.  Laughing

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 10:53 от madlen87

# 293
  • София
Друго си е да се намеси специалист - не всеки има търпение и самодисциплина да се анализира и справи сам  Peace Че и време  Rolling Eyes Не че не е възможно....
Скрит текст:
Аз лично не мога и да си помисля за услугите на Спайдърспорт, струва ми се много скъпо, или заплатата ми е ниска просто....

# 294
Конкретно този фитнес наистина е скъп- аз започнах, защото това беше единственият ми начин за адекватно справяне със сколиозата. Иначе нашите също нямат кой знае какви възможности и затова брат ми посещава " нормален" фитнес. Обаче ми дава възможност да забележа коренната разлика между мен и него. Просто тренировките със свободни тежести донасят много по- трайни резултати. Но и там трябва да е много внимателно и някой наистина да те следи, поне в началото упражненията да се изпълняват ПРАВИЛНО. Бих препоръчала една книга на известния Норбеков- " Опитът на един глупак". Привидно е предназначена за възстановяване на зрението, но всъщност е подходяща за абсолютно всеки. Та там той много хубаво обяснява защо от едно и също упражнение, в зависимост как се изпълнява, може да има полза, вреда или никаква реакция.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 13:52 от AnMary

# 295
The Baroness, не мога да ти пиша Simple Smile
Много е важно в началото някой да те научи на правилната техника на движението. Поне ако на човек му пука за здравето му и иска да се предпази от контузии Simple Smile

# 296
  • София
Милко мери с калипер, ако не се лъжа. Там е доста по-точно.
И да, с мазнини човек може да преяде. И е възможно да поема повече от нужното му. Едно е да ядеш яйца с бекон за закуска, вратна пържола и салата за обяд, риба и салата за вечеря, съвсем друго е да намажеш яйцата от закуската с масло (което не изключва бекона), да потопиш салатите в зехтин, вместо просто да ги овкусиш, вратната пържола да я полееш със сметана и помежду другото да метнеш и едни гъби в масло, щото е мазнина и нямало проблем.
И да, има и такива хора, които по този начин четат ВМ-НВХ. Че може да ядат мазнини колкото си искат, ами да, ама не е точно така.

Описа мен в началото  hahaha За десерт И между храненията хапвах по една голяма кофичка заквасена сметана  Mr. Green  а пакетче от 250 гр масло ми свършваше за три дни  Joy
Не отслабвах естествено.
Все пак има значение как си се хранил преди това и колко имаш за сваляне.
Аз имах около 6 - 8 кг.

# 297
  • ES

От първи прочит с такова впечатление се остава. Иначе каква е разликата с Дюкан?! И като чета примерните менюта от първия пост има доста масълце в закуските и доста млечни като цяло.
Ще взема да направя това със записването и смятането на калории, макар да е досадно.

# 298
  • София
Разликата с Дюкан е, че там няма никакви мазнини. Например в Дюкан не могат да се ядат вратни пържоли и ребра, пиле с кожичка, яйца с жълтък. Там се ядат само белтъци и филета.

# 299
  • London
Здравейте!

Много ми хареса клипа по-долу - мисля, че не е постван тук (на английски е).
Отново се говори за фастването и е обяснено много добре...
https://www.youtube.com/watch?v=wJhNnbRHCbE

Общи условия

Активация на акаунт